Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nágárdzsuna

4 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szellemi elsötétülés ellenére az ókori görögök és indiaiak szemlélete töretlenül érvényes. Voltaképpen három fő filozófiai kérdés létezik:1. Ki vagyok én?2. Mi az életem értelme?3. Mi lesz, ha meghalok?Ezek elől kitérni nem lehet. Mert még egy hanyag vállrándítás is…..
Nágárdzsuna 2017.02.04 16:02:11
Itt, a csillámló sziklafalon arra jöttem rá, hogy minden ember 5 + 1 hipnózisban él. A hipnózis lényege, hogy áldozata nincs tudatában az őt fogva tartó hipnotikus állapotnak, s mindazt, amit tapasztal, megfellebbezhetetlen valóságnak fogja fel. Az ébredés lehetőségének kezdete,…..
Minden tudatállapot és minden világnézet legfőbb jellemzője, hogy delejesen fogva tart. Az adott tudatállapot vagy nézet megbűvölt rabja abban a meggyőződésben él, hogy csak ez az igazság, minden más tévedés. Teljesen mindegy, hogy valaki vallásos, ateista, realista, idealista,…..
Abszurdumnak, az önmegismerés súlyos félresiklásának tartom, ha egy filozófus, legyen bármily zseniális és nagy hatású, nem a saját énjét helyezi gondolkodása középpontjába. Az a bölcselő, aki úgy beszél önmagáról, hogy „az én”, „az ego”, „a…..
Maraton Váltó volt Tatán és Tibi beszervezett egy elég erős csapatba, ahol a 4. futó szerepét töltöttem be. Tibi kezdett, majd a lányok folytatták a futást és amikor én következtem már nem is tudtuk pontosan hányadik helyen állunk. Bemelegítésnek futottam szűk 4km-t, amiben…..
Ma csak egy könnyű futás volt a program és Baluval ezt a városban ejtettük meg. Kellemes volt, gyorsan eltelt és végig dumáltunk, a pulzusom pedig egész alacsony volt. Nagyjából ennyi. Ami a bejegyzés címét illeti a szuperkompenzáció Szabolcs hozzászólásából jön. Ebben sok…..
Nágárdzsuna 2009.03.19 11:00:12
Érdeklődőknek!

A szuperkompenzáció egy modell, de a valóságalapja vitathatatlan. 5 fázisa van:
1. edzésmunka
2. fáradtság
3. kompenzáció, azaz pihenés, regeneráció, más szóval: adaptációs válasz.
Ekkor áll vissza a szervezet egyensúlya.
4. Ezután jön a voltaképpeni szuperkompenzáció vagy túlkompenzáció, túladaptálódás. Ekkor a szervezet magasabb szintre emelkedik, de csak akkor, ha időben következik az újabb edzésmunka. Mert a szervezet a magasabb szintre emelkedéssel készül fel a következő terhelésre.
5. Ha jön időben a következő edzés, akkor a szuperkompenzáció lecseneg, elvész. Ha viszont túl korán jön az újabb nagy terhelés, akkor a szuperkompenzáció letörik, nem tudja „kifutni” magát, és nem lesz edzettebb az ember, csak fáradtabb. Ez az úgynevezett túledzés, az a hiba, amit élsportolók gyakran elkövetnek.

A másik modell a fáradtság-fittség modell, más szóval a kéttényezős modell. Eszerint az edzésnek két fő hatása van: fáradtság és fittség, az előbbi rövid ideig tart, az utóbbi értelemszerűen hosszan tart, becslések szerint 3-szor tovább. Például ha a fáradtság 1 napig tart, akkor a fittség három napig húzódik. Szigorúan véve amíg az edzés valamennyi negatív hatása (fáradtság) el nem múlt, és nem jelennek meg a pozitív hatások (fittség), addig nem szabad újra edzeni, azaz sokkolni a szervezetet. A sokkolt, leterhelt, legyengített, „lerombolt” szervezetnek meg kell könnyebbülnie, meg kell erősödnie, „fel kell épülnie”, meg kell újulnia (pihenéssel vagy könnyű futással, átmozgatással), és csak ekkor szabad újra keményen edzeni.

A dolgot persze bonyolítja, hogy az edzések hatása összegződik is, persze csak akkor, ha a terhelés és a pihenés megfelelő egyensúlyban van. Valamint a szervezet különböző részeinek szuperkompenzációja nem azonos idő alatt történik, hanem különböző időtartamú.

Aki mindezzel nincsen tisztában, az helytelenül edz! És maga alatt vágja a fát. Azt hiszi, hogy amikor edz, akkor edződik, pedig nem edzés alatt edződik, hanem az edzés után! Ez egy-két naptól egy-két hétig is eltarthat a terheléstől függően. Tehát az edzés szigorúan két részből áll: edzés, majd edződés! Az első fázis aktív, a második jórészt passzív és észrevétlen. Mindezt talán azért nehéz elfogadni, mert úgy mondjuk vagy gondoljuk: „hű, de keményen edzek most!” És nyomom, mint állat. És furcsa, hogy amikor nem csinálok semmit, valójában akkor edződöm kőkeményen.

Tornai Szabolcs
Nágárdzsuna 2009.03.19 11:03:59
Ettől a délutáni edzéstől eleve tartottam, ráadásul délután rámtört az álmosság, éhesség és a hidegre sem vágytam. Mondhatni a szervezetem tiltakozott minden erővel a 4x2000 ellen, amit mára betervezett Sunka. Persze elindultam és mire Baluhoz értem már egy fokkal jobb volt…..