Regisztráció Blogot indítok
Adatok
greg81

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bama.hu cikkének felolvasása nyomán a hüledezés hulláma futott végig itt a munkelyemen. Tessék, most Ti jöttök:  "A Citrom utcai rövidárukereskedésben egyik nap megjelent egy hölgy. Az eladó, Mármarosi József elmondása szerint egy gyerekkabátot tartott a kezében, s…..
greg81 2009.03.18 23:08:31
APEH-os vagyok, amire nem vagyok büszke, csak azért írom le, hogy az itt eltöltött szűk 2 év alatt már láttam 1-2 dolgot. Elolvastam a kommenteket, a legtöbbel egyetértek, az APEH valójában egy olyan szervezet, amelynek bevételekre kell szert tennie, hiszen minden évben meghatároznak egy mutatószámot, amit teljesíteni kell, ellenkező esetben nem lesz akkora mértékű a jutalom mint egyébként. Ez a koncepció nekem nagyom furcsa, hiszen benne van az, hogy ha törik ha szakad büntetni kell, hiszent ezt írták elő nekünk.

A sztori elképzelhető, főleg annak fényében, hogy a nyugtaellenőrök nem a jóindulatukról híresek, de ha igaz is, ez egy extrém példa, a jegyzőkönyvi megállapítás több sebből vérzik, ha az adózó a határozat ellen fellebbezne, jó eséllyel számíthatna rá, hogy visszavonnák a megállapítást. Igazából bepróbálkoztak. Aki hagyja magát azt lehet beszívatni, ha látják, hogy erőszakos, határozott az adózó egy ilyen ingatag ügyben, akkor inkább meghátrál a hivatal. Egyébként tényleg gusztustalan az egész eljárás, ezzel családokat tesznek tönkre és végső soron a birkát nyírni, nem pedig leölni kell, mint ahogy ezt már az egyik hozzászóló már korábban leírta.

A nyugtaellenőrzés egyébként az APEH-hon belül is egy lenézett munka, akiben van egy kis emberség és értelem az onnan elmenekül. Ugyanakkor nem szabad általánosítani, tényleg sok olyan ellenőr van, aki rosszindulatú és mindenképpen büntet, de vannak olyanok is, igaz kevesebben, akikbe azért szorult egy kis emberség is. Nem mindenki hülye, aki itt dolgozik, csak éppen nem akadt jobb meló. Én sem itt képzelem el a jövőmet, ahhoz túl fiatal vagyok, hogy jogászként itt pocsékoljam el magamat.

A jutalomról meg annyit, hogy valóban támadható a rendszer, hogy miért kapunk jutalmat, a bírságolások után. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy a közszférában egy sima ügyintéző után nem dobálják utána a súlyos százezreket, a jutalomból nem lesz családi ház, de még egy új Suzuki se nagyon. Butaság azt hinni, hogy talicskával hordozzuk haza a pénzt. Az alapfizetés sehol nincs, ez egyfajta kompenzánció az alacsony bérnek, ami gyakorlatilag rámegy a mindennapi megélhetésre. Egy multinál egy nonames fősulis végzettséggel rendelkező, HR-es posztban lévő 2-2,5 szeresét viszi haza mint én, aki 5 éves jogi egyetemi oktatás után, csak itt tudtam elhelyezkedni, lévén, hogy jogászt nemzetközi cég nem nagyon keres, inkábbb a gazdasági végzettségűeket preferálja.

Mellesleg a nyugtaellenőrzés visszáságai csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az egész hivatal tele van korrupcióval, a nagy fejeseket gyakorlatilag nem lehet ellenőrizni, 2 vezetőt is leváltottak (hivatalosan lebetegedtek) már rövid idő alatt, mert állítólag annyit összeloptak maguknak, hogy már nem lehetett ezt elnézni nekik. A kiutalás előtti részlegen állítólag listák vannak, amelyen azok nevei szerepelnek, akiknek az áfa visszaigénylését nem lehet ellenőrizni, hanem ki kell nekik utalni a pénzt, mindenfajta vizsgálat nélkül. Ezek a hírek nyílt titoknak számítanak a hivatalon belül.

A rendszer tehát több sebből vérzik: az egyik oldalon van a sokszor keménykedő APEH, aki a kis embert szívatja, m,ert azt lehet, azt a legkönnyebb, a másik oldalon meg van a 1,5 millió minmálbéres, aki egész egyszerűen nem akar adózni. A minimálbéresek között nem egy van, aki 40-50 milliós ingatlanokat vesz a minimálbéréből és röhög a markában. (Nem egy ilyen jegyzőkönyvi megállapítást láttam.) Ez a réteg, akkor sem fizetne adót, ha csökkentenék az adómértéket. Harmadrészt vannak olyanok, akik fizetnének többet, de az adókulcsok irreálisan magasak. Negyedrészt meg hatalom a befolyt összeget szétszórja, ellopja, így sokan azt mondják, hogy ezért fölösleges becsületesen adóznia. Egyszóval sajnos sokáig nem lesz itt még egy kialakult, átlátható, jól működő mechanizmus, ahhoz az egész társadalomnak kellene gyökeresen átalakulnia.
greg81 2009.03.18 23:26:17
@Denimm: Állítólag a végrehajtás alkalmazza néha a wiwes módszert, ha nem lehet elérni a nem fizető adózót. Vagyonosodásnál amire figyelni szoktunk az a nagy értékű ingatlanvásárlás (erről adatot kapunk a földhivataltól), a nagy összegű tagi kölcsönök befizetése, amik valójában kamu befizetések. És a sláger a hivatalos nevén közérdekű bejelentés, azaz valaki bejelenti az APEH-nak, hogy xy nagyon megtollasodott és vizsgálják le. Ezekre ugrik a hivatal, el nem tudjátok képzelni milyen sok vizsgálat indul bejelentésre: irigy rokon, elvált házatárs simán feljelenti a másikat és az APEH komolyan is veszi ezeket és ellenőrzést tart. Bodzaszedőkkel még nekem nem volt dolgom, pedig nem ott tényleg nem ártana egy vizsgálat.