Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Danku Tamás

144 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az általános forgalmi adó volt az elmúlt 25 évben az egyik legjelentősebb költségvetési bevétel. Ha munkabérhez kapcsolódó adókat és járulékokat összevontan számítjuk, akkor a második legtöbb bevételt hozó adónem, az adóbevételek közel 30 százalékát adja - ezt a…..
A mai sajtó nagy részében megjelent egy hír, miszerint Magyarország adózási és pénzügyi területen megállapodást köt Svájccal, ezért reszkethetnek a svájci bankszámlával rendelkező magyar adóalanyok is, utol éri őket a NAV, ha kell, ha nem. A hír szerint Svájcot…..
Már készül egy bő lére eresztett adócsalós poszt, de előtte vajas zsömle gyanánt egy kis NAV-ozás még belefér. Az IMF, Brüsszel, a Költségvetési Tanács és a szomszéd néni is úgy véli, hatékonyabbá kell tenni az adóbeszedést. Ez nem annyira szofisztikált kérdés, hogy ne…..
Danku Tamás 2012.11.01 16:05:54
Ha hatékonyságot kérik számon a NAV-on, érdemes megvizsgálni, hogy alkalmasak-e az adószabályok az költségvetési bevétel teljesítésére, mivel - ahogyan a posztíró is jelezte - az összes adóbevétel 95 százaléka önadózásból folyik be, nem végrehajtásból és ellenőrzésből.

PLD: Gyakorló könyvelőként én inkább az adórendszer, főleg az ÁFA rendszer hibáit teszem felelőssé azért, hogy a hatékonyabb adóbehajtást tekinti az éppen aktuális politikai vezetők a költségvetés helyzetét megoldó csodafegyvernek.

A jelenlegi ÁFA rendszer nem halad a korral, nem teszi lehetővé sem az adózóknak, sem az adóhatóságnak hogy hatékonyan működjön, adózzon. Gondolok itt a vállalkozások egymás közötti ÁFA fizetésére, ami teljesen feleslegesen növeli rendkívüli mértékben az ÁFA bevétel kockázatát. A vállalkozások közötti ÁFA fizetés ugyan elaprózza az adóalanyok adófizetési kötelezettségét, de ellenőrizhetetlenül magas számú adózóra. A vállalkozási hajlam növekedésével az ÁFA alanyok száma Magyarországon indokolatlanul magas (több mint 1.7 millió a mai napon), ennyi ÁFA alany vállalkozás nem tud az adóhatóság hatékonyan ellenőrizni. Ha kizárólag azok a vállalkozások lennének kötelesek az ÁFA-t fizetni, akik nem ÁFA alanyoknak, jellemzően a lakosságnak értékesítenek, az ÁFA-t fizető adóalanyok száma a jelenlegi töredékre - hatékonyan ellenőrizhető számúra - csökkenne, de lehetetlenné válna az ÁFA visszaigénylésével vagy levonásával elkövetett adócsalás is.

Jelenleg csak egy-két szektorban működik a fordított ÁFA, ami inkább a becsületesen adózó cégek finanszírozási költségeit és a bevétel eltitkolási kedvet növelte, mintsem a adóbevételt.
Danku Tamás 2012.11.01 16:45:34
@Szárnyathy Géza: jól érted a példát és látod a kockázatait is. Ez a ÁFA rendszer jobban hasonlítana az USA-ban használt "sales tax"-hez, mint a hozzáadott értékadó rendszerhez, ami most van. ÁFA alany jelenleg szinte csak Magyarországon lehet automatikusan bárki. Például a többi EU tagállamban a vállalkozás alapítása után lehet regisztrálni az ÁA rendszerbe és igazolni kell, hogy ÁFA köteles tevékenységet folytat a cég. Az ÁFA regisztráció Angliában akár 12 hét (az adóhatóság közlés szerint is), de visszamenőleges hatályú is lehet. Szlovákiában sem adnak ki ÁFA levonásra jogosító adószámot/regisztrációt, ha az adóhatóság nincs meggyőződve arról, hogy a cég valós, ÁFA köteles tevékenységet végez és hogy a tulajdonosainak, vezetőinek nincs problémájuk a adóhatósággal. Mivel ez a regisztrációs rendszer mindenhol működik, szerintem az ÁFA használata a vállalkozások között felesleges. Ahhoz, hogy ki lehessen szűrni a "kamu cégeket", amit esetleg azért hoznak létre, hogy ÁFA mentesen jussanak termékekhez, szolgáltatásokhoz be lehet vezetni a tétele ÁFA bevallást, ahhoz hasonlót amit itthon is fogunk alkalmazni jövőre. A tételes bevallásokban minden olyan számlát bejelent a vállalkozás, amit más ÁFA adóalanynak ad ki, így az adóhatóság feladata az adószámok alapján a beadott listák ellenőrzése és a kockázatos adózók kiszűrése. Az adószámmal könnyen meg lehet különböztetni mindenkit, tehát ha valaki ÁFA nélkül akar vásárolni a cégének, akkor közölni kellene az eladóval az adószámát, amit az eladó a tételes bevalláson bejelent az adóhivatalnak. Csalásra még így is van lehetőség, de az adóalanyok számának jelentős csökkenése miatt az ellenőrzés a jelenlegi létszámával is hatékonyabban tudna dolgozni - megfelelő informatikai háttérrel persze.
Offshore.Co Euro Balboa 2012.10.26 22:29:35
A panamai elnök felvetette, hogy az Eurót is használhatná Panama hivatalos pénznemként a Balboa mellett. Jelenleg az USD-t használják második pénznemként, az Euró bevezetése pedig segítene Panamának függetlenedni az USA pénzügyi rendszerétől, így a problémáitól is...
Októbertől könnyebb céget alapítani Hollandiában, mivel elötörölték a privát részvénytársaságok minimum tőkekövetelményét és egyszerűsítették az alapító okirat kötelező tartalmát. A változások miatt jogi tanácsadásra nincs szükség a cég alapításához, de a…..
Kenyában és az USA-ban az ausztráliai  Griffith University kutatása szerint. Az egyetem kutatói 182 ország 7400 cégalapítással foglalkozó vállalkozásának küldtek érdeklődő leveleket, amiben a lehető leganonímabb cégalapítási és menedzsment szolgáltatásokról…..
Az Európai Parlament támogatja azt a javaslatot, amely az EU tagországokban minimum adó bevezetését sürgeti a jogdíj bevételekre. A javaslat indoka szerint sok multinacionális vállakozás csökkenti a társaságiadó kötelezettségét azzal, hogy jogdíjat fizet egy másik EU…..
A pénzügyi tevékenységek erős szabályozása miatt nagy érdeklődés mutatkozik az enyhébb szabályozói környezetet alkalmazó országokban bejegyzett pénzügyi vállalkozások iránt. Az egyik ilyen nem-offshore státuszú és ezért a laikusban nagyobb bizalmat keltő ország…..
Egy évközi, de visszamenőlege hatályú módosítás szerint a jogdíj bevételek 80 százaléka levonható az adóalapból, így mindössze a bevétel 20 százaléka után fizetendő a 10 százalékos társasági adó Cipruson. A szabadalmak, márka nevek, domén nevek, szoftverek, gyártási…..
Magyar vállalkozások egyre nagyobb számban nyitnak bankszámlát külföldön, főleg szomszédos országokban, elsősorban a banki költségek csökkentése miatt. Ausztriában vagy Szlovákiában egyszerűen és gyorsan lehet bankszámlát nyitni, magyar cégeknek is. A bankszámlák…..
A 2005-ben bevezettet EU Saving Tax Directive hiányosságait akarja megszüntetni az új STD, de Ausztria és Luxembourg nem támogatja a Svájccal, Monaco-val, Liechtensteinnel, Andorrával és San Marinoval kötendő megállapodások tárgyalásait. A legutóbbi ECOFIN fórumon az EC…..
A Cipruson regisztrált motoros és vitorlás yachtokat alacsony ÁFA kulccsal lehet lízingbe adni az új ciprusi ÁFA szabályok szerint.Az ÁFA általános kulcsa Cipruson 17%, a helyben regisztrált motoros és vitorlás yachtok lízingbe adása esetén is ezt a kulcsot kell használni. A…..
Az adóparadicsomok ellen évek óta tartó támadások ellenére, az elmúlt 5-6 évben nem csökkentek az ott tartott bankbetétek összértéke.Inkább az egyes országok között figyelhető meg átrendeződés, amely a kettős adóztatást elkerülő, valamint a adózási információk…..
Spanyolországban a tervek szerint nem lehet készpénzzel fizetni 2500 EUR-nál nagyobb összeget - kivéve a külföldi turistáknak, hogy minél többet költsenek a nyaralás alatt. Az új szabálytól a fekete bevételek csökkenést, a gazdaság fehéredését és az adóbevételek…..
A régi non-domiciled adóalanyokat sikeresen elüldözték Angliából, de áprilisban új szabályokat vezettek be, amely néhányukat visszacsábíthatja. Az új szabályok elsősorban a befektetések támogatják adókedvezményekkel...
Szegény magyar adóalanynak bárhonnan származik a jövedelme, adóznia kell utána. A fizetendő adók mértéke jövedelem típusonként változik.A külföldről származó jövedelmek legnagyobb része kamat, osztalék vagy árfolyamnyereség lehet véleményem szerint. Ezek a jövedelmek - ha…..
Írországban mindössze 12,5% százalék a társasági adó kulcsa az aktív forrású jövedelmekre. Nem csak az alacsony adókulcs, de a viszonylag barátságos szabályozói környezet és az 56 országgal kötött kettős adóztatás elkerüléséről kötött egyezménye miatt is hatékonyan…..
Az egyik, ha nem a legnépszerűbb IBC helyszínen, tavaly decemberben megtörtént a százezredik Seychelles-i cég bejegyzés is. Ezzel majdnem egy időben két, az IBC-kre vonatkozó aránylag szigorú szabályt vezettek be.Ezután az új alapítású és a régi cégeknek is be kell jelenteniük…..
 A Ciprusi Tőzsdén (CSE) 2009. szeptemberben hozta létre az "Emerging Companies Market" szekcióját, ahol nagyon rugalmas feltételekkel lehet tőzsdére vezetni fiatal, feltörekvő cégeket.Az ECM-n nincs minimális tőke és kapitalizációs követelmény. Nincs "profit…..
A bejelentett részesedéshez hasonlóan a bejelentett immateriális jószág értékesítéséből származó beviteli adómentességet élvez, 2012-től.Az immateriális jószág - szoftver, know how, gyártási engedély, brand név és minden egyéb olyan szellemi termék aminek a…..
A sajtónak nyilatkozó közbeszerzési szakértők véleménye szerint az új, 2012. január 1.-től hatályos közbeszerzési törvény előírásai szerint nem vehet részt közbeszerzésben offshore cég, vagy olyan onshore cég, amelyben 25 százalékot meghaladja az offshore tulajdonos…..
Offshore.Co Adóemelés Cipruson 2011.09.18 10:03:00
Az idő szavára hallgatva Cipruson is tele veszik a kádat benzinnel, mivel adóemeléseket szavazott meg, illetve tervez a parlament. A megszorítás érinti a vállalkozásokat és a magánszemélyeket is.A tervek szerint a legmagasabb ÁFA kulcsot 17%-ra emelik, 15-ről - ami Európában az…..
Michail Prochorov, Oroszország harmadik leggazdagabb embere az Izvestia szerint Ciprusra tervezi költöztetni a Intergeo cégcsoport holdingját. A későbbiekben a Intergeo a kanadai tőzsdén is tervezi a megjelenését, mivel a Toronotói börzét preferálják a nyersanyag kitermelő…..
Az OECD Progress Report sokadik frissítése után még most is van három olyan ország, amelyet láthatólag nem érdekel az OECD ajánlása és nem akar egyezményeket kötni más országokkal az adózási információk megosztására.Nauru, Nieu és Guatemala nem kötött az elmúlt 2 és…..