Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CodeKiller

0 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Commodore 64-et tizenkét évig gyártották, és lényegileg ugyanolyan konfigurációban mindvégig. Valójában persze rengeteget változott a belső felépítése ez idő alatt (egy keveset a külseje is), de a rajta futó program szempontjából mindig azonosnak tűnt. Kezdetben még csodás képességei relatíve…..
Így utólag visszagondolva... A "hőskorban" nem találkoztam desktop változatú gépekkel, ez a kijelentés nem csak a C=128-ra igaz. Ha jól emlékszem első dobozos gép, amit láttam a 90-es évek elején, egy sarokban pihenő AMIGA 1000 volt, majd egy AMIGA 3000. A mai napig bosszant, hogy…..
CodeKiller 2014.03.05 09:26:07
Némi kiegészítés: a 8563 is képes 64k ram-ot kezelni, csak nem raktak annyit a sima/D verzióba gyárilag (ezt kompenzálta pl a GraphicBooster)
Egyébként a Karakter ROM-ot miért hívod ASCII-nak? Van benne régi stílusú (DIN) karakterkészlet is. (a bill-en pedig az ASCII/DIN aka CAPS LOCK kapcsoló vált köztük)
vic-20.de/x1541/cbm/keyboards.html
A kis kiegészítő-panel pedig a 2364-ről 2764-re váltás miatt kellett (mindezt úgy, hogy a billzet alatt elférjen)
Illetve a memória a sima/D-ben nem 16db 8k x8, hanem 16db 64k x1 ram ic-ből áll össze. (ugyan olyan ic-k, mint a régi c64-ekben), a DCR-ben pedig 4db 64k x4.
Ez egy elég rendhagyó szerdai bejegyzés lesz, mert nem az autóról, hanem magáról a blogról lesz szó. 2008 novemberében már feltettem a kérdést egyszer, hogy legyenek-e a blogon reklámok és akkor úgy döntöttünk, hogy nincsen rá szükség. Azonban sok minden megváltozott…..
Na hát ez a mai bejegyzés egy akkora baromság lesz, amekkorát nem gondoltam, hogy valaha írni fogok. Viszont mivel ez a mostani bejegyzés angolul hivatalosan megjelent egy elég nagy példányszámú (Popular Mechanics) lapban, ezért mégis ide kerül. Végül is évente egy-két ilyen hülyeség még belefér.…..
CodeKiller 2013.02.12 18:16:52
Üdv, bocsi a kötözködésért, de azt hiszem, a repülés és felhajtóerő ügyében bele kell kontráznom: www.grc.nasa.gov/WWW/k-12/airplane/bernnew.html
igaz, korábban én is rosszul tudtam (szárny feletti alacsonyabb nyomás)... pontosabban egyik sem hibás, csak magukban nem írják le pontosan a szárnyak működését.
Tudom, hogy nem a repülés a blog profilja, de ha lehet, ne nagyon vezessük félre az olvasókat :) -- még ha ez a fordításból ered is --- (no hát az a "fizikus" is szégyellheti magát, aki ilyet írt....)
CodeKiller 2013.02.13 00:49:43
@Sidaries: Huhh, hát ez nem egyszerű, mert mint írják a nasa oldalon, nem lehet nagyon leegyszerűsíteni a felhajtóerő működését, és a repülést.
Vagyis az erő-ellenerő csak részben felelős a repülésért (főképp szperszónikus repülésnél jelentős), részben a szárny tetején kialakuló alacsony nyomás (bár a szárny előtt kettéváló, majd alul és felül haladó levegő nem azonos időben hagyja el a szárnyat) és hogy pontos legyen, még hozzá kell venni a folyadékok/gázok tömeg-megmaradását is.

Ezért szerintem legegyszerűbb a következő: >A repülőgépek szárnyait úgy képezték ki, hogy előállítsák ezt az felhajtóerőt.< majd a bekezdés többi részét érdemes lenne kihúzni/törölni, mert elég körülményes belemenni az aerodinamikába érthető és mégis pontos módon.
Az elmúlt pár hét kőkemény hypeját meglovagolva nem lehet nem írni a légpárnás Deloreanről. Pontosabban a légpárnás Deloreanekről, mert három van, illetve volt. Kezdem azzal amelyik már megsemmisült.  Először a politikailag korrekt verzió: A Monster Garage című műsorban…..
CodeKiller 2013.01.26 01:47:03
@scuynat: Hogy a fenébe ne lenne hovercraft?! Látni is, hogy az orrmotor emeli fel. Csak azért, mert máshogy néz ki a szoknya? Az elv ugyanaz.
Meg ugyan meddig bírná egy gumimatrac, hogy több100kg-val rajta csak úgy csúszkáljon azfalton/homokon?! Meg se nagyon lehetne mozdítani.
Órákat vettek el az életemből. Tiltakoznék, de csak magamnak köszönhetem. Jócskán elmúlt éjfél, és még ha önkéntelenül is, de befejeztem a You have to win the game nyüstölését, mivel 83% teljesítése után csúnyán elcsúsztam, és tévútra futottam a…..
Élet egy Deloreannel Idézet 2012.09.17 10:00:00
A Velodrom kimaradt, a szezon a végéhez közeledik. Mára csak egy idézet: - Being a DeLorean owner is kind of like being a passenger on the Titanic. - Deloreantulajdonosnak lenni olyan, mintha a Titanicon lennél utas...
IDDQD Heti retro: Commodore 64 2012.09.07 08:42:09
Tudom, a Jetpac következne a rovatban, de hadd előzzön be egy hardvertéma, aminek nemrég volt aktualitása. Augusztusi pihenőnk alatt ugyanis szép csendben harmincéves lett a Commodore 64 (1982 augusztusában jelent meg), és bármilyen hihetetlen, erről a gépről nem volt még nagyobb…..
CodeKiller 2012.09.08 21:32:38
@Phrascarica: Miért akarod egy (relatíve) szabadon bővíthető géptől (pc) elvárni, hogy puszta vason fusson rajta minden? Vagy akár csak egy demo is? DE nézz vissza kb 10 éves DOS-os demók is vannak, lenyűgöző 64k-ban kódolva www.youtube.com/watch?v=QVX_c4l-Lpg avagy akár 4k pouet.net/prod.php?which=3702
Akkortájt még tudtak hw szabványokat alkotni kép és hang terén (vagy legalábbis kellően kevés és konzekvens volt)... ma driver nélkül alig vánszorog valami.
A win egyebek mellett a heterogén hardware-re nyújt egységes felületet (driver API --- mond valamit?)

( amúgy ha puszta vas: 1k ROM / 32bytes RAM: www.linusakesson.net/scene/bitbanger/index.php )
CodeKiller 2012.09.08 22:12:58
@Phrascarica: Na és az amiga verzió? Igaz, az is 2 lemez, de c64-en is 2 lemezoldal.

A street fighter is milyen gyönyörű C64-en :P

Atari 2600-on meg a legtöbb game 1-2kByte (max 4), és azokkal is el lehet jó darabig játszani -- van sakk is!

Nem azt mondom, hogy a mostani PC világ jó---- a f.szt a 10gb-s VisualStudio-ba... pláne újabban a mikrokontrollerekhez is ez a szutyok kell --- de nem lehet leragadni egy szinten. Sajnos már csak azt találgathatjuk, hogy mi lett volna ha..
CodeKiller 2012.09.08 23:47:23
@Johnfive: Én ezt máshogy közelíteném meg. Volt vala az ős szám(ító)ológép, fix prg-vel, majd az átmadzagolható, aztán mikor már lyukszalagon ment a programozás, elkezdték egymás kódjait is használni az programozók - include/szubrutin. Később ezt gatyába rázva megszülettek a magas(abb) programnyelvek, és a móka megismétlődött, de ekkor már ugye nem az asm/bináris megoldást, hanem a forráskódot másolták. Aztán így szépen el kezdtek tornyosulni a library-k, beépítve minden okossággal. (néha voltak újraértelmezések, elágazódások, de lényegében hasonlóak) Ma egy PC-s program elkészítésénél gyakran elég sok rétegen kell keresztülfordítani a forrást, hogy bináris formája legyen, miközben olyan maradvány is bekerül, amit nem is használ.
Ez nem csak azért van, mert a programozó lusta (jó, persze azért is) de mikor a főnök folyton azzal jön, hogy ez és az már tegnapra kell nem lehet azon agyalni, hogy márpedig ez a kiíró rutin túl lassú, vagy túl nagy, mennyivel jobbra meg tudnám írni egy pár asm betéttel (minek hatására esetleg egyes gépeken nem is futna) hanem össze kell kalapálni, hogy legalább a tesztek 99%-ában ne fagyjon le.

Hasonlóan mint építkezésnél is, manapság nem nagy favorit a tégla, mert kicsi, keveset bír, és sok vele a meló - vagy kiöntik (vas)betonból, vagy veszik a nagyobb kockákat (beton-blokk / ytong /...).
Mert az idő az pénz! És a pénz mindig számít!
Előző rész itt. A források egy része itt. Shenk a terve szerint 80 millió dollárt fizetett volna és cserébe a komplett gyárat, annak teljes gépparkját és 90 évnyi bérletet kért. A gyártást pedig fenntartotta volna 10 autó/nap szinten és beindította volna az európai forgalmazást. A gyár, az autó…..
Élet egy Deloreannel Kis késés 2012.06.20 15:00:00
Sajnos nem volt időm megírni időre a mai bejegyzést, de valamikor késő délutánra, estére elkészül. Szóval please stand by. Mellesleg aki kitalálja, hogy honnan van ez a kép, az kap egy aranyfokozatú blogtagságot. :)))..
Újra rendhagyó retro következik rengeteg képpel és néhány magyarázattal. Múlt héten a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytárában jártam, amit csak ajánlani tudok mindenkinek. Elképesztő dolgokat lehet ott látni, néhányat megpróbálok átadni pár béna fotóban…..
Kérdezi állandóan az asszony. Egy Grundig RR640-es rádiós magnóról beszél. Nem tudom miért haragszik rá annyira, egy szép masszív magnós rádió, amit csak olcsósága, külső hibátlansága és jobb sorsra érdemeltsége miatt vettem meg. Nagyon használni komolyabb rádiózásra nem…..
CodeKiller 2012.05.06 11:14:38
Üdv,

Ha már így idetévedtem és még aktuális, a
www.hqelektronik.hu -nál nézted a szíjakat? Nekik van sokféle lapos és szögletes.
... szerintem vegyük az irányt ismét a 80’as évek elejére (engem megnyugtat a tudat, hogy volt olyan is). Akkor történt ugyanis, hogy elkezdtek divatba jönni olyan úri hóbortok, mint a személyi számítógép. Szép fokozatosan ébredezett az emberekben a bírvágy mindenféle eszköz…..
CodeKiller 2012.04.08 21:23:55
@Сергей: Szerintem inkább iskolapéldája volt annak, hogy a cég túlnőtt a vezetősség képességein, és végül a "csőd-biztos" biztosította, hogy csődbe is menjen :-/

Rengeteg hibájuk közül a legnagyobb talán az volt, hogy a programkínálat fontosságát nem érezték, nem támogatták eléggé a fejlesztést (pl exkluzív címek).
Van ez a botrány, ugye (már ha ezt annak lehet nevezni), hogy a Mass Effect 3 befejezése sok rajongónak csalódást okozott. Nagy igény mutatkozott ennek kibeszélésére, ezért nyitok egy külön posztot, hogy ne más posztok alatt gyűljön a sok offtopic hozzászólás, ami esetleg még…..
CodeKiller 2012.03.19 21:54:07
@Pretoryan: Angry Joe további magyarázata a végéhez:

www.youtube.com/watch?v=6M0Cf864P7E

(bár a problémák többsége már itt is meg lett említve)
Még mindig Mass Effect 3, mert még mindig forrnak körülötte az indulatok. (Aki lemaradt volna róla: itt a játék vége körüli balhé röviden összefoglalva, itt pedig spoileresen ki lehet beszélni a befejezéseket, amelyek erősen megosztották a rajongókat). Az új fejlemény az, hogy…..
A múltkor az Enterprise 128 gépemről írt cikkben felmerült, hogy én bizony többé nem nyúlok a magnóhoz, program betöltési céllal! Akkor említettem a 80-as években megvásárolt (anno eladni persze nem tudtam) és kb. a 90-es évek közepe óta javításra váró Microteam EXDOS RAM…..
CodeKiller 2012.03.21 08:34:05
@Сергей: igen, van külön betáp is a sbb-n, de a belső 9V-ból is tud 5V-ot csinálni, ha nincs más. www.ep128.hu/Ep_Hardware/Pic/System_Bus_Bridge.gif

Engem leginkább az zavar, hogy eddig ami lineáris táppal találkoztam, mind úgy festett, hogy graetz - nagy kondi - stab-kocka - kisebb kondi. Ellenben ami (ok, határozottan házibarkács) exdos kártya nálam landolt csak kis 100nF zavarszűrő van a kimeneten/bemeneten, meg egy nagy 100uF szintén a kimeneten.
Megnéztem a gép kapcs rajzában van EGY db 100uF a 9V-os ágra... na de gépen belül is jut már rá 2db 7805 -- habár a tápban van 2x 4700uF ... mint mondtam, úgysem árthat a több kondi (max, ha zárlatos :P)

Egyébként a tápot nem kell túlbonyolítani, még csak a 9V sem követelmény --- elég, ha a közelében van. (ha elég erős lenne, ajánlanák én akár piacos univerzális tápot is, de félek, nincs benne elég szufla)
CodeKiller 2012.03.22 15:33:26
@Сергей: Mivel gépen belül csak 5V és 12V van, és ezeket belül saját stabkockával állítja elő magának a gép, ha nem gond a sufni, egy molex-csati és egy pc táppal is meghajtható a stab-ok kivétele után (legalább nem fűt a bal sarokban---- és a borda helyére bőven el is férne a csati)
Egyedül a hangszóró erősítőjének kell 9V (de 5-12V bármi jó neki) ill ez megy kifelé a bővítőporton.
Vagyis még a bővítőket is meg kell patkolni hozzá, de aztán már olcsó pc-tápról üzemel. (ráadásul könnyen vissza is alakítható -- legalábbis a gép könnyebben)

De ha inkább step down, akkor pl: www.hqelektronik.hu/info/hu/mp1583dn.html
Igaz, csak 3A, de legalább nem olyan drága.... hátha elég :)
ReTRo Tauta Tomy - Space Turbo 2012.02.26 16:56:00
...ismét a 80. A suliban láttam anno egy Tomy Turnin' Turbo Dashboard-ot (ADSR cikkét linkeltem be), persze az autók soha nem vonzottak, de az elektronikus kütyük mindig. Szóval majd meg őrültem, hogy nekem ilyen miért nincs (egyáltalán miért nem lehet itthon kapni?)? Kerestem róla…..
(Disclaimer: Bár a poszt nem spoileres, a hivatkozott linkek azok lehetnek.)Bár az elmúlt napok kommentjeiben már előjött a Mass Effect 3-ügy, azért foglaljuk csak össze a balhét, mert vannak új fejlemények is. Tehát megjelent két remek sci-fi szerepjáték után egy harmadik, a…..
CodeKiller 2012.03.20 01:32:54
@Harusz:
- terminátor: volt 2 nagyszerű film, katartikus befejezésekkel --- majd 2 xar cash-in
- mátrix: remek film, jó befejezés --- 2 bozrasztó folytatás/cash-in
- űrodüsszeia --- az egész elég WTF volt, akinek volt rá ingerenciája, elgondolkodott az értelmén
- huxley.. - /ezt nem ism/
- dűne - /szintén nem vágom mire gondolsz/ ami filmet láttam, annak lett valamiféle értelmes vége
- új star trek --- háát azért ez is eléggé cash-in szerű - én személy szerint elhatárolódok tőle...
(ide fér még az indy4 -- szintén cash-in, és borzalmas a vége)
- MI2 --- noneee.. azért annyira ez nem vészes, meg azért azt a játékot nem szabad olyan komolyan venni... ennyi poén után simán benne volt, hogy valami baromság legyen a végén
- HL -- ott azért volt 2 eltérő opció....
- DE3 /szintén nem tudok nyilatkozni/

De nem érted mi a probléma: ígérték, hogy milyen szép-és-jó lesz, most meg betartanak --- (ismerős szitu, nem? :P)

Amúgy még az is lehet, hogy ki-Dallas-ozzák magukat a helyzetből :)
Ha már ennyire össze-Schmid-Pali-zták a végét (hohóó, mennyi nyúlás van benne!) még ez is beleférhet.

Amúgy az Amazon visszaveszi teljes áron a játékot:
social.bioware.com/forum/Mass-Effect-3/Mass-Effect-3-General-Discussion-No-ME3-Spoilers-allowed/Amazon-giving-refunds-10085608-1.html
CodeKiller 2012.03.21 16:56:51
@Ex0dus: ... gondoljunk csak a "lapozós-könyvekre"! ... Óhhh, várjunk--- :P

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: ha már -spoiler-
pont az a gond, hogy megszakad a DC-zés (universum reboot), cserébe még mindig lesz egy "tisztítótűz". De ha már úgyis reboot, miért nem állítanak mindent vissza a nagy bumm előttre, aztán több milliárd évig nyugi lenne :)
DJ-k blogja Kontrollerek... 2012.03.01 13:12:00
 Egy ideje érlelődött bennem, hogy megint újítsak az aktuális DJ felszerelésemen... radikálisan. Meggyűlt a bajom a CD írásos tököléssel, a címkézéssel hogy duplán kell kiírnom egy-egy lemezt, ha egyes számokat le akarok játszani róluk az előző után, a lejátszóim…..
CodeKiller 2012.03.02 22:29:08
Üdv,

Bocsi, hogy kontrázok, de ide is lenne fejlesztésem, amit szeretnék a figyelmedbe ajánlani:
smfinc.web.elte.hu/ruckus/index.html
(ez is elég rég volt utóljára frissítve)
Röviden, hogy miről is van szó: régi pc-m lejátszás közben meg-megakadt, és volt psp-m.. gondoltam, keresek megoldást, hogy arról szóljon a cucc -- találtam is, amit elkezdtem fejleszteni.
Tehát ez egy PSP-ból egy önálló player-t csinál, cue-play, pitch-bend, és még wave rajzoláson túl a pc-n egy kis progit futtatva képes adott könyvtárakat is elérni, és usb-n keresztül betölteni.
Nem mondom, hogy ez váltja meg a világot, nem is lehet úgy használni mint a pacemaker-t (bár pluginnal lehet a háttérbe másik zenelejátszót futtatni), és nem is olyan kényelmes.. de még fejlesztés alatt van ... sajna sem fejlesztőtársat, de még tesztelőt sem találtam a projekthez :(
Azóta már több bulit is végigtoltam róluk (2db psp), és csak megnyitáskor történt lefagyás (nem sok - rossz id3-ak, vagy fájlnév miatt) -- lejátszás közben soha!

De hogy a cikkhez is szóljak: nekem ezek a gumi-gombok nagyon nem tetszenek... bár gondolom az is megszokás kérdése.
IDDQD Hasselhoff...wins! 2011.10.13 23:44:00
Hogy David "Sajtburger" Hasselhoffnak nincs túl sok önkritikája, vagy éppen nagyon fejlett az önirónája, azt tanúsítják olyan csodás szereplései, mint a Hooked on a feeling vagy a Jump in my car videoklipje, de akár a Knight Riderből is megemlíthetjük azt a részt, amiben a…..
Élet egy Deloreannel Hétvége 2011.07.25 10:00:00
Na mi lesz hétvégén Veszprémben? Hát klubtalálkozó lesz! Feltéve persze, ha jó idő lesz (mert most nagyon szar) és lesz autó, amelyik menjen (mert egyelőre még mindegyik Delorean szerelőnél van). Persze bizalmam és lelkesedésem töretlen, a fórumban pedig majd megbeszéljük a…..
CodeKiller 2011.09.02 16:14:18
@scuynat: Bocsi, jogos.. én úgy tudtam/emlékeztem.. ezek szerint rosszul -_-'