Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szuburito

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi jogelméleti fejtegetéssel kíván a Zugügyvéd  kellemes hosszú hétvégét.„Mi történik akkor, ha az állampolgár hivatalos módon tájékoztatja az állami hivatalokat arról, hogy a továbbiakban nem igényli, hogy képviseljék, illetve kormányozzák? A köz…..
szuburito 2009.08.19 18:54:35
@szuburito: 4 napra elhagyom az országot, és a csomagolás megkezdése előtt csak még egy gondolatébresztő / vitaindító / valami ilyesmi gondolat.

A történelem során soha, sehol, egyetlen rendszer sem engedte magát megváltoztatni. Nyilván létérdeke, hogy fent maradjon.
Egyes rendszerek nagyobb erőszakkal, (pl. titkosrendőrséggel), mások kisebb erőszakkal (pl. a mostani BTK).

Így a mostani rendszerünket sem lehet gyökeresen megváltoztatni:
- alkotmányos rendszer megdöntésének kísérlete / előkészülete is bűncselekmény
- a nép nem kezdeményezheti az Alkotmány módosítását

Maximum kicsi módosítgatások lehetségesek, de nyugalom, ezeket a nép úgyse venné észre. :-)
szuburito 2009.08.24 08:54:08
@tinkas: Nem ezt írtam, és továbbra sem értek egyet az érveléseddel.

Szerintem a nép a képviselőivel nem köt a polgári jog keretei között szerződést, nem érvényes viszonyaik szabályozására a gazdasági életet szabályozó jogterület.
szuburito 2009.08.24 08:57:22
@ZOH: továbbra is fent tartom a ráutaló magatartásról a véleményemet.

A BKV-s és a boltos példa szerintem nem ráutaló magatartás, ezekben az esetekben már maga a szerződés szerinti teljesítés történik meg.
Az alábbi kérdésre a válasz egyszerű, NEM elég a figyelmeztetés, vagyis nem mentesít a felelősség alól.  Viszont annyiszor rákérdeznek a témára, hogy a Zugügyvéd okulásul közzéteszi a felvetést. Kedves Zug, Itt van már a zimankós idő, lassan igencsak aktuális…..
Örökösödési ügy úgy is kevés érkezik a Zugügyvédhez, bár az alábbi levél egy kicsit szétszórtnak tűnik. Aki az ági öröklést érthetően elmagyarázza, a topic találkozón vendégem egy sörre:)  Kedves Zugügyvéd és joghoz értő commentelők!A következőkben…..
szuburito 2008.10.27 17:02:45
Örökségről lemondani is lehet, is vissza is lehet utasítani az örökséget. Lemondani írásbeli megegyezéssel az örökhagyóval, aki ekkor nyilván még él. Ez egy megállapodás a jövőre, hogy ha meghalna, akkor a lemondó nem kér majd semmit.
Visszautasítani már csak az örökhagyó halála után lehet az örökséget, a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző előtt.

A lényeg, hogy ha egy örökös azt mondja, hogy köszöni szépen, de ő nem kér semmit akkor ő kiesik az öröklésből.
(Válogatni nem lehet, csak egészben lehet a vagyon arányos részét örökölni, bár itt az egyik kivétel éppen idevág: a földtulajdont vissza lehet utasítani, ahnélkül, hogy a vagyon többi részét is visszautasítanánk.)
Kiesett örökös helyébe a törvényes öröklési rend szerint lép az ő örököse - ami olyan, mintha a kieső halt volna meg, és ő lenne az örökhagyó.
Ezt a kieséses játékot a végtelenségig persze nem lehet játszani, mert előbb-utóbb az állam fogja örökölni a vagyont.

Az ági öröklés, mint ősrégi magyar törvény, azt a célt szolgálja, hogy beházasodással, majd a házastárs hirtelen halálával ne lehessen csak úgy vagyonokat szerezni. Bővebben majd később, de talán már szerepelt itt párszor az ági öröklés.
Az a lényeg, hogy a leszármazókat, illetve a testvéreket és felmenőket részesíti előnyben a házastárssal (és rokonaival) szemben.

"Mekkora lehet az a minimális földdarab, amit egy ember tulajdonolhat?"
"...eladhatnánk-e ezeket a földeket, vagy még most is védi a törvény az örökséget a gyerekeink javára?"

Ezekre most nem reagálnék...
Hát az alábbi eset sajnos gyakran előfordul a nem körültekintően lejátszott munkahelyváltásoknál. A Zugügyvéd a biztatási kár perlését javasolná, ha lennének bizonyítékok. Tisztelt Zugügyvéd!Csütörtökön reggel még azt hittem, hétfőn új munkahelyen kezdek, így…..
Ez mindenképp Zugügyvéd téma, ezért nem csak linkelés következik: a véleményszabadságba belefér a vörös csillag viselése - mondta ki a strasbourgi bíróság. A döntés lépéskényszerbe hozta a kormányt: ha nem módosítják a Btk.-t, az összezavarhatja a rendőröket, a…..
Egy publicisztika  szerint a Büntetőeljárási Törvény 2003 nyarán mindenféle sajtóvisszhang nélkül életbe lépett módosításai közül az egyik legpofátlanabb az a tétel volt, amit az egyébként liberális színekben politizáló igazságügyi miniszter, Bárándy Péter…..
A Zugügyvéd már többször jelezte, hogy ez nem egy jogi tanácsadó blog, de az alábbi levél tényleg olyan kérdéseket feszeget, ami túlmutat az ügy egyediségén. Szóval házasodjunk, vagy ne házasodjunk, és szerződjünk vagy ne szerződjünk? A Zugyügyvéd várja  a…..
A BAR lista inkább fogyasztóvédelmi kategória, de felér egy büntetőjogi szankcióval. És ahogy az alábbi történetből is látszik, a bankok kafkaian szövevényes hivatalnokvilágában bárki ártatlanul rákerülhet. T. Zugügyvéd!2002. őszén lakáshitelhez folyamodtam az OTP…..
Az Index írása szerint az elmúlt hónapokban sajátos jelenségek kísérik a magyar törvényalkotási folyamatokat. Senki által nem támogatott törvények mennek át hajszál híján minden kapun, a kormány, a kormánypártok és az ellenzék - nehezen követhető logikával - parlamenti…..
A Zugügyvéd szóhoz sem jut. A népszavazás tragikomédia új fejezete szerint amíg Pokorni Zoltán a három, korábban jóváhagyott, lejárt határidejű fideszes népszavazási kérdés személyes átadásával bajlódott, egy magánszemély emailen, pontban a lejárt határidő utáni…..
Újra egy tipikus ügy érkezett a Zugügyvédhez. Milyen reális jogi lépéseket lehet tenni az építőipari körbetartozások ügyében? Korrumpálható-e egy ügyvéd? Ha igen, miként lehet bizonyítani? Íme a történet egy kis magyar vállalkozói magánvalóságról:Tisztelt Zugügyvéd!…..
A hírek szerint csaknem ötezer bírósági ülnököt kell a közeljövőben megválasztani. Szerepük akár meghatározó lehet, mert a súlyosabb bűnesetekben eljáró háromfős bírói tanácsokban ők vannak többségben. Talán ez a hír keltette fel a szemfüles kolléga figyelmét, aki az…..