Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hékabéka

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igor több mint másfél évtizede él Franciaországban, és írásából sok minden mellett az is kiderült a számomra, hogy lelkesedése az ország és Párizs iránt finoman szólva is…..
hékabéka 2015.08.10 14:31:54
Kamaszkori álmom Párizs volt. A szerelem, a fény, a bohémság városa. Ady inspirált.. meg Rejtő Jenő..:)
Első alkalommal egy kamionfülkében ülve láttam a várost. Valamelyik körgyűrűn araszoltunk. A forgalom..igazából nem találok erre szavakat, borzalmas és egy olyan nőnek, mint én, aki egy csepp faluban nőtt fel és soha életében nem élt tízezernél több lélekszámot számláló településen, félelmetes. A férjem közben idegenvezetett.."nézz arra, ott egy pillanatra látszani fog a versailles-i kastély,nézd, ott állt valamikor a Bastille, ebben az alagútban halt meg Diana hercegnő"..nem is emlékszem, mert csak a francia sofőrök szuicid vezetési stílusára tudtam koncentrálni. Csak csodálkoztam, hogy minden harmadik autó megvan sérülve, lökhárító benyomódva, fényezés megkarcolva, ajtó behorpadva. Akkor nagyon vártam, hogy kikevergőzzünk és magam mögött tudjam álmaim városát. :)
Második alkalommal már célzottan városlátogatásra mentünk. Húsvét vasárnap volt. A Notre Dame-ban szentmisét celebráltak éppen. Mivel viszonylag korán érkeztünk, így nem volt sorban állás, csak ezért mentünk be. Sohasem múzeum látogatás vagy különféle emlékművek felkeresése volt a vágyam, én csak sétálni akartam az utcán. Csak érezni egy leheletnyit a hangulatából. Csodás napsütés volt, és Párizs azt nyújtotta, amit vártam. Színes, kaotikus, fegyelmezetlen,féktelen és bézs színű. Tökéletes volt. A Szajna parton sétáltunk végig a Notre Dame-tól az Eiffel toronyig, sok száz turista, koldusok, királyfik, Rejtő Jenő összes hőse, futók, görkorisok, festők, pantomim művészek, utca zenészek, táncosok, árusok, vásárlók, szelfizők, bámészkodók, katonák, rendőrök, tűzoltók, hajóskapitányok, gyufaáruslány, szerzetesek, hívők és hitetlenek, szélhámosok, zsebmetszők, romantikusan andalgók, részegek, józanok, fiatalok, öregek. Nem szeretnék, talán nem is tudnék ott élni, de bármikor elmennék sétálni még egyet, újra...és újra..és újra :)
Az első időszak sok szempontból a legnehezebb külföldön – ilyenkor kell valahogy megkapaszkodni, elintézni az elintézendőket és rádöbbenni, hogy tényleg belevágtunk. Adrienn és Laci két éve indultak el Németországba, és az első időszak nem volt egyszerű – erről szól a…..
Vajon hol van otthon az ember? Ez a kérdés jutott az eszembe, amikor elolvastam Tamás írását, amely a Magyarország és én pályázatra érkezett és szerintem nagyon sok elgondolkodtató felvetés, mondat van benne. Például az, ami reflektál az itt is gyakran felmerülő vitára,…..
A mai poszt teljesen rendhagyó a Határátkelő történetében, de legalább ennyire rendhagyó az is, amiről szól. Ma ugyanis Digger beszámolóját olvashatjátok a blogjából készült darabról, amit a napokban mutatott be az Örkény Színház. Nem is húzom tovább a szót, átadom neki,…..
A héten jelentette be a kormány (egészen pontosan Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár), hogy százmillió forintot költenének 50 Londonban élő és dolgozó fiatal hazacsábítására. Én meg nem nagyon értem, de ti majd biztos elmagyarázzátok. Ne…..
Mai történetünk főszereplője, Reni Magyarországon és Németországban is életet adott egy-egy gyermeknek, így van összehasonlítási alapja. Gondolom, senkit sem lep majd meg, hogy a két egészségügyi rendszer összehasonlításából melyik jön ki jobban, ettől függetlenül…..
Mivel úgy látom, elég komoly igény van rá, úgy gondoltam, indítok egy sorozatot arról, mit kell tennie annak, aki úgy dönt, külföldön keresi a megélhetést és a határátkelésre szavaz. Megpróbáltam összeszedni a legfontosabb alapinformációkat, de természetesen számítok…..
Az egyik leggyakoribb vád a bloggal szemben, hogy túl sok a sikertörténet és kevesebb szó esik a nehézségekről, vagy a kudarcba fulladt határátkelésekről. Noha én ezzel nem értek feltétlenül egyet (szerintem ugyanis nagyon sok poszt szól a kezdeti időszak nehézségeiről), most…..
Határátkelő Értéktelenül 2014.07.16 06:49:00
Ma egy országelemző összehasonlítást olvashattok Iván tollából, aki maga is határátkelő. Egyébként nem ez az első írása a blogon, (aki a korábbiakat olvasná, az itt és itt teheti meg), egy biztos, hogy meglátásai korábban is élénk vitát generáltak, vitatkozni (ha kérhetem…..
hékabéka 2014.07.16 13:31:43
@Zka: szerencsésebb, mint én, vagy a gyerekeim:) 82-ben volt Brezsnyev temetése, a szöuli olimpia 88-ban...végig gondolva a gyerekkoromat, valamit a lányom gyerekkorát nem emlékszem olyanra, hogy sportműsorra összejövetelt szerveztek. Tulajdonképpen a gyerekkorunk rendezvényeinek jelentős hányada a szabaságharcról szólt..és olyanok is lettünk:)
Igen nagy vihart kavart még a múlt héten az a poszt, melyben a Budapest Times távozó főszerkesztőjének írásából idéztem. (Egy mondatban összefoglalva: „Lady Hungary! Randizni veled kellemes, együtt élni viszont rohadtul lehetetlen.") A poszt kapcsán nem csak kommentek, levelek is…..
hékabéka 2013.10.18 12:19:41
Az elmúlt 13 évben 3 főnököm volt. A háromból kettő teljesen ellehetetlenített az irigységével és a rosszindulatával.
Az első főnököm arra irigykedett, hogy utazunk..pedig tulajdonképpen csak könnyelműen éltünk, nem volt még gyerek..ha összegyűjtöttük egy fagyasztó szekrény árát, akkor végül nem fagyasztót vettünk, hanem beültünk az autónkba,( ami egy lepukkant ford econoline volt, de befért hátra egy kétszemélyes matrac..) és elmentünk hirtelen felindulásból Olaszországba. Én nem tudtam kezelni ezt, mivel nem is értettem a konfliktus igazi okát..
A második főnököm nagyszerű volt..remekül megértettük egymást és gördülékenyen ment a munka, de aztán érdemeimre való tekintettel feljebb léphettem a szamárlétrán..:(
A harmadik főnököm, addig kedvelt, amíg ki nem derült, hogy kreatív ember vagyok..attól fogva minden módon megnehezítette az életem..mielőtt eljöttem a "van rajta sapka, nincs rajta sapka" tipikus esete forgott fenn... Ez az élmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végre engedjek férjem könyörgésének (10 év) és külföldre költözzünk..
1 éve élek Németországban..abban, hogy valaha lesz valahol egy magyar negyed, nem hiszek. A tapasztalatom az, hogy ha véletlenül összefutunk más magyarokkal, nem örömöt látok az arcokon, hanem azt, hogyan tudna minél előbb szabadulni a kínos helyzetből..kerüljük egymást..ez a helyzet.
Ez elég nagy csalódás nekem, mert naivan azt hittem, a magyarok örülnek egymásnak ha otthontól távol találkoznak. Nem így van. Sajnos..
Párom utolsó szavai hozzám -„ Te vagy az én kincsem” Borzasztó ezt átélni! Akkor én is elmesélem szomorú történetem, amit a mai napig nem sikerült feldolgoznom.Párom 39 éves sportember volt, versenyszerűen kerékpározott és kispályán focizott. Tehát mondhatnám, hogy…..
hékabéka 2013.10.11 15:59:06
Azon szerencsések közé tartozom, akik életben maradtak hasnyálmirigy gyulladás után. Azt hiszem nekem mindenben óriási szerencsém volt. Egy vasárnap mentem be az ügyeletre gyomorfájással. Mai napig csodálkozom azon, hogy akkor elmentem az ügyeletre, mert sokkal nagyobb fájdalmakkal fetrengtem már otthon..
Az ügyeletes orvos megvizsgált, aztán adott fájdalomcsillapító és görcsoldó injekciót, majd megkért maradjak ott és várjak 20 percet. 20 perc múlva megkérdezte, hogy szűnik e a fájdalom. Közöltem vele, hogy nem, bár vannak olyan testhelyzetek amikor enyhébb..
Ekkor hívta a mentőt és bevitetett a gyulai kórházba. Ott is vizsgálat, amikor kérdezte a doktornő, hogy hol fáj, már azt mondtam: "valószínű hülyének fog nézni, de nem tudom megmondani hol fáj, mindenhol a nyakamtól a csípőmig, ide-oda vándorol a fájdalom"
Vérvétel. Várjak. Vártam.
Aztán egyszer csak a doktornő kért, hogy azonnal menjek hasi ultrahangra, de egyedül nem mehettem már, egy beteghordó kísért. Ott is vizsgálat, ultrahangos orvos vizsgálgat, majd felkapcsoltatja a villanyt, mert nekem nem hiszi el, hogy nem sárgult be a szemem. Mire leértem a doktornőhöz, már meg volt a diagnózis. Hasnyálmirigy gyulladás. A belgyógyászatra kerültem, nyomban lenyomtak egy csövet az orromon át a gyomromba, és infúziók..3 napig viseltem ez a csövet..akkora megvolt minden eredmény, és kiderült, hogy a gyulladás oka,az elzáródott az epevezeték. Nem kőtől, hanem mert anatómiailag girbegurba:) ( a betegség után egy izotópos vizsgálat kiderítette, hogy az epehólyag csak 19%-ban működik, szóval ez is része lehetett a problémának) Egy gyomortükrözés során megszüntették az epevezeték elzáródását. Attól fogva rohamosan javultak az eredményeim. 3 nap a csővel a gyomromban, másfél hét evés-ivás nélkül, és egy gyomortükrözés. A harmadik héten kijöhettem a kórházból. Szigorú diétával. (azt mellékesen megjegyzem, hogy másfél hét drasztikus koplalás után, az ember teljesen átértékeli a háztartási keksz gasztronómiai értékét:))
Mindezt nem azért írtam le, mert szenvedélyesen szeretem felidézni betegségem részleteit, hanem mert nagyon pozitív tapasztalatokkal jöttem el a belgyógyászatról.. Mindenki kedves és figyelmes volt. Nem csak velem, erre az osztályra ez volt a jellemző. Az orvosnak volt arra néhány perce, hogy leüljön velem, és elmondja mi történt velem, hogyan éljek ezután. A nővérek nem jöttek durcás arccal ha hívni kellett őket valamiért. Mindezt úgy, hogy nem fogadtak el hálapénzt,sem a nővérek, sem az orvos, pedig összes kórházas "kalandom"-ból ők voltak azok, akiknek tényleg szívesen adtam volna. Végül mégiscsak adtam, egy alkalommal jégkrémet hozattam nekik, távozásomkor pedig kávé-bonbon ajándékcsomagot adtam. Örömmel.
Mindez egy évvel ezelőtt történt. Az egyetlen dolog amivel a betegség után együtt kell élnem az, hogy laktóz érzékeny lettem.
Mai napig hálás szívvel gondolok mindenkire,akivel akkor kapcsolatba kerültem, nem csak azért, mert megmentették az életem, hanem azért is, ahogyan ezt tették.
Köszönöm! :)
A devizahitel balhéval nagyjából helybe ment a lófaszért derék Viktorunk. Annyiszor sulykolták, hogy meg lesz itt oldva, kérem szépen, minden, hogy most már muszáj csinálni valamit. De úgy tényleg valamit, mert a végtörlesztés és az árfolyamgát nem nagyon érte el a valódi…..
Libertarian Tanulópénz 2013.06.26 08:00:00
Beérett egy válság. A „Hitel, hitel, tessék, hitel, olcsó!” bazári lendülettel osztogatott devizahitelek fojtogatják a lakosság egy részét, akik most jogosnak érzik, hogy kiálljanak a szemét globáltőke magyarokat megnyomorító eljárása ellen és a hiteleik eltörlését…..