Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márk Marcell

4 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Standard & Poor's leminősítésének hatására lejtmenettel indult a hét eleje. (Mint ismert a nemzetközi hitelminősítő vállalat, "BBB mínuszra" csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát az eddigi "BBB"-ről, negatív…..
2009. 03. 24. 11:00 - UPDATE: Az amerikai futures-k minimális mínuszban tartózkodnak, ami a tegnapi gigarali után nem is meglepő. Látható ebből, hogy a befektetői bizalom még kitart, azonban véleményem szerint kisebb "profitrealizálós korrekció" sem kizárt. A…..
Márk Marcell 2009.03.30 21:40:38
@BálnaUhr: Köszönöm a pozitív szavakat. Az új elemzésben megtalálhatod a Magyar Telekomról alkotott véleményem. A helyzet azóta annyiban változott, hogy az országot megint leminősítették, ami növeli az állampapír piaci hozamokat és ez szorítja le az MT árfolyamát. Én vettem és venni is fogom még, de stop szintek.. De ezt már úgyis tudod!

Jó szelet a kereskedéshez!

Marci
Mi történt a múlt héten? A múlt vasárnap kirobbant kormányválság a héten nem érződött a hazai részvénypiacon, a nemzetközi események voltak a piac fő mozgatórugói, ennek megfelelően a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX egy hét alatt 459 ponttal, 4,28…..
Mi történt? A Budapesti Értéktőzsde részvény-indexe, a BUX az elmúlt héten az OTP árfolyamelekedésének köszönhetően enyhe, 0,28%-os csökkenéssel zárt. Az index hétfő kivételével a hét többi napján tízezer pont alatt zárt.  A hét első kereskedési napján még…..
Az ingatlanba való befektetést (tehát azt, amikor nem saját célra vesszük, "lakni", hanem más számára bérbe adni) régóta nem tartom helyesnek, de az utóbbi években tovább romlott a véleményem róla.Ennek három fő oka van:1. 2008. januárjában megváltozott…..
Márk Marcell 2009.03.15 14:37:10
@fijjona: Jó vásárt csináltál! Gratulálok hozzá! Sajnos ez még sem statisztikai szám!

Befektetési alapból pedig - ha jól érzem - megvetted Te is a feltörekvő piaci részvényalapokat, diverzifikáció és menedzsment nélkül!? Amikor a befektetési alap piacon hagyják figyelmen kivül a kockázatkezelés szabályait, akkor az is ugyanolyan veszélyes, mint bármi más....

Az pedig kicsit szélsőséges, hogy a befektetési alapokat (részvény alapokat, mert azért alapokból létezik sok más egyéb tipus is) az eddigi legrosszabb évük alapján hasonlítsuk össze más befektetési lehetőségekkel.

Azt se feledd el, hogy ha megnézed a tiszta részvény alapok futamidő javaslatát még a legbevállalósabb bankok is 5+ évre ajánlják azokat.

Nem mellesleg, ha valaki idén januárban a Shanghai Composit indexkövető részvényalapját vette meg 30% pluszt tehet most zsebre kevesebb, mint három hónap után - akkor ez most tényleg olyan "szar"!?
Márk Marcell 2009.03.15 14:42:11
@Modigliani: Ebből fog indulni az ingatlanos témánk következő cikke. Tökéletesen látod ugyanis azt, hogy eddig hazánkban csak a hitelválság oldalszelét éreztük és csak reménykedni lehet abban, hogy az az ingatlanpiaci spirál nem indul el itt is, mint amerikában.

A visszavett ingatlanok árverezéséből fakadó árcsökkenés ugyanis hatalmas károkat okozhat még itt is. Ez egyenlőre nem történt meg és az ingatlanpártiak nem is kalkulálnak ezzel pedig van rá esély.

Akkor pedig nem lesz itt jó darabig áremelkedés...
Márk Marcell 2009.03.15 14:50:21
@Modigliani: Kim mondta, hogy BÉT!? :)
Ami itthon elérhető kevesebb, mint hinnéd. Nem javaslom, hogy a BÉT alapján ítélj! ETF és Certifikát fomájában is elérhető az arany fingilingi összegekkel, külföldön.
Nagy fejtörést okozhat mindenki számára, hogy a világgazdaság jelenlegi helyzetét figyelembe véve milyen biztos helyet is válasszon nehezen megtakarított pénzének. A tőzsdevilág 80 éve nem látott leértékelődésen ment keresztül és még ma sem lehetünk biztosak abban, hogy…..
Márk Marcell 2009.03.12 14:37:03
@chikyb:

Az ingatlan befektetést évek óta nem tartom jónak.

Miért?
1. 2008 januárjában megváltozott illeték szabályoknak köszönhetően, az 5 éven belüli likviditása tovább romlott az ingatlanoknak. A likviditás egyébként sem erőssége ennek a befektetési formának.
2. Az ingatlanbefektetéshez sem árt a diverzifikáció (kockázatporlasztás). Részvénypiacokon például soha nem javaslunk egy elemből álló portfóliót. Vajon miért tennénk máshogy az ingatlan piacon. A kockázatok hasonlóak. Ahhoz viszont, hogy 4-5 ingatlant vegyél komoly tőkére van szükség.
3. Ha bérleti díj + értéknövekedést vizsgálom - a '90-es évek elejét leszámítva - még az állampapírhozamokat sem érte el az ingatlanbefektetés, ha a statisztikák érnek valamit...

Egy KSH által készített statisztika alapján az átlagos bérletre kínált lakások Budapesten 3 évente 6 hónapon keresztül kiadatlanok. Ez éves szinten 2 hónap, tehát 10 hónap bérleti díj bevétellel érdemes számolni.

Példa: lakás, belváros, 40 nm

Vételár: 8 M Ft

havi bérleti díj: 50.000 Ft
éves bevétel (10hó): 500.000 Ft
forrásadó: 20%
nettó összeg: 400.000 Ft
+ járulékos költségek, melyeket most nem vontam le.

A kalkulációból az derül ki, 8 M Ft-os ingatlan 5% (!) bevételt termelt meg ha legálisan adtad ki az ingatlant (egyébként 6,25%, de ezt én nem is számoltam ki...) és erre jön még rá egy értéknövekedés, feltéve, hogy jó helyen jó ingatlant vettél. Mindehhez még hozzátartozik az illetékproblematika is.
Összességében egy infláció alatti hozam, kis likviditás és relatív magas biztonság. Összességében ez nekem nem túl vonzó...
Márk Marcell 2009.03.12 14:52:17
@nanena:

Nem hülyeség amit mondasz. Sőt aki nem akar ezzel az egész deviza kérdéssel problémázni ezzel tudja a legjobban kezelni a helyzetet. Bár én inkább a forint gyengülésben hiszek, ezért az én javaslatom inkább a deviza. A technikai elemzés, a piaci hangulat és a reformok nélküli magyar gazdaságpolitika is ezt támasztja alá... szerintem

Az ötlet viszont tökéletes. Sokan használják is a módsszert. És képzeld ezzel az opciók piacán még pénzt is lehet keresni, nemcsak a tőkét őrizni! Ha érdekel járd körbe a témát, de csak nagyon óvatosan, mert ottt sokan meg is égették már magukat!

Márk Marcell 2009.03.12 19:50:34
@bogee: Nem buta a kérdésed! Teljesen jogosan merül ez fel. Nehéz erre egzakt választ adni, de megpróbálok.

A magyar gazdaság jelenlegi megítélése drasztikusnak nevezhető külföldön, a kilátások igen kedvezőtlenek. Hazánk kockázata magas, viszont a fejlődési potenciál alacsony. Így nehéz meggyőzni a külföldieket, hogy fektessenek be itt. Ha a forint erős a külföldi befektetőnek kisebb a nyeresége, ha ide hozza pénzét. Igaz ez azokra a külföldiekre is akik hazánkba importálnak vagy itt termelnek (de elszámolásuk euro alapú). Mindkettőnek jobb a gyengébb forint.

És az MNB...

Simor úr kijelentette - nem alaptalnul, - hogy a jegybank és az orszég szempontjából nem rossz a 300 Ft-os euro sem, a lényeg a stabilitás. Sokkal veszélyesebb a gazdaságra nézve a hektikus mozgás, mint egy gyengébb, de stabil forint.

Ha ezeket figyelmbe veszem nem a mostani árfolyam a meglepő, hanem a korábbi 250 Ft körüli. Szerintem a gazdaságunk regenerálódása esetén sem lesz durva forint erősödés. Da ha mégis... Maximum 10% veszteség keletkezhet azon ha 300 Ft-on váltasz és későn kapcsolva csak 270 Ft körül váltod vissza. Ha viszont dráma lesz itthon, nem elképzelhetetlen egy durva forint gyengülés sem. És gyengülésben nincs felső határ...