Regisztráció Blogot indítok
Adatok
enekesvazul

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Ne szarozz te se ezzel a helyesírás nevű marhasággal, lám, én is mekkora jani lettem nélküle...
enekesvazul 2010.02.07 12:02:27
Szerencsésnek tartom, hogy nyelvőreink továbbra sem hagynak túl sok teret az önkényeskedésnek, mondjuk, hogy valaki GOMBÁS KÖRÖMKEZELÉSt hirdethessen. (Ami szomorú, nyolc főiskolás csak körülbelül 20 perc alatt fejtette meg ezt a problémát).

Persze durvább is lehet a feladat, például a 'különbözeti-termelői-forgalmiadó-visszatérítés' esetében, amit így biztosan nem szabadna írni, csak senki sem tudja, hogyan.

Nagyon tetszett a példa a kis- és nagykötőjelek használatáról. Isten őrizz, hogy elhagyjuk!

Az kétségtelen, hogy az élet nem mindig következetes. Különösen botrányos a helyzet a nem-latin betűs írású nyelvekből angol-magyarított szavaknál, neveknél. Magam sem merem leírni, hány éves a Tojotám, nem is szólva a görög, kínai vagy arab nevek átírásáról. Dubaj viszont már megjelent, hál' istennek.

Halálra bosszant, hogy negyedművelt firkászok egyre következetesebben arra használnak idegen szavakat, pl. a bombasztikust , amit soha nem jelentett: a meglepetés, a bomba erejével ható. (Helyesen: dagályos).

Végre föl kellene venni a harcot az egyik mai főellenség, az idióta, szervilis nyugatnyaló Déli Pointozás, shopolás, celebelés és bizniszcenterezés ellen. (Legyünk azért igazságosak, a dallamos földalatti szavunkból nem ma csinált valami barom metrót, mert hogy így rövidebb, meg hogy a szegény turisták, meg hogy Moszkvában is ez van, meg hát nehéz lenne fölismerni a nagy F-eket az utcán).

Legyetek elnézők, ha itt is találtok néhány hibát. Nem vagyok nyelvész. Örülök, ha megírjátok.

Annyi való igaz, hogy stiláris vagy más okokból mindenkinek jogában áll néha kicsit önkifejezni vagy magamutogatni, azért mégis muszájna megvédeni politikai preferenciáinktól függetlenül is gyönyörű közös kincsünket. Éljenek a nyelvnácik! (Amennyire lehet, következetesen.)