Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harcos Gergely

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Életének 80. évében elhunyt Ilya Piatetski-Shapiro, a Szovjetunióban sokáig elnyomott, később világhírűvé vált és Wolf-díjat nyert matematikus, a tel-avivi és a Yale egyetem professzora. A modern számelmélet központi kérdéseit kutatta, eredményeit felhasználták a…..
Harcos Gergely 2009.03.12 00:00:56
Szia xstranger!

Az idézett téma a matematika egy kis szelete, de az egyik legmélyebb szelete, nagyon kiterjedt kapcsolati hálóval. Automorf formákról és L-függvényekről évente kb. 400 cikk jelenik meg, míg az összes matematikai publikációk száma 80ezer fölött van. A matematikus diploma után sok évet kell koncentráltan tanulni, hogy valaki ebben a témában valamennyire járatos legyen és önálló kutatásba kezdhessen. Magyarországon csak néhány ember van, aki a fenti fogalmakat ismeri. Sajnos itt nem lehet közérthetően fogalmazni. A fenti leírásom igen elnagyolt és virágnyelven fogalmaz vagy inkább virág-virág-virágnyelven. Sajnos ez van, de azért megpróbáltam.

Mindenesetre legalább a kifejezések mentén elindulhat valaki a tanulás útján, ha a számelmélet igazán érdekli. Jómagam a Fermat-sejtés bizonyítása kapcsán hallottam először a moduláris formákról. Tudtam, hogy fontos dolgoknak kell lenniük, azóta megtapasztaltam, hogy a számelméletet erősen uralják. Igazából nehéz az egész számokról olyan kérdést feltenni, ami nem torkollik az automorf formákba és L-függvényekbe. A legegyszerűbb automorf L-függvények a Riemann-zeta és a Dirichlet-féle L-függvények. Ezeket másfél évszázada találták ki a prímszámok eloszlásának vizsgálatára. A matematika talán legfontosabb megoldatlan problémája, az általános Riemann-sejtés is ezekről szól, tehát az automorf L-függvényekről.