Regisztráció Blogot indítok
Adatok
novel writer

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Légy ostoba! 2007.04.27 04:00:00
Hitről, halálról, Jézusról. Őszinte, feltáró jellegű. Sine ira et studio. Bántó szándék nélkül, eredetileg az El Mondo című underground keresztény újság számára készült. Viszonylag hosszú, úgyhogy itt egy nyomtatható változat (kommentek nélkül). Nem szoktam ingyen…..
novel writer 2009.03.11 21:04:49
Árpád!

Nekem szinte mindig tetszik, amit írsz. Illene tanítómnak nevezni téged, olyan sok fontos dologra, gondolatra hívtad már fel eddig a figyelmemet. Azonban a fenti cikk alapján úgy érzem, most én is mondhatok számodra újat.

Az általad vázolt problémán rengeteget gondolkodtam én is, vagyis; mi igaz a bibliából és mi nem. Sokára jutottam el arra az álláspontra, hogy ami abban a könyvben le van írva (vagy valamikor le volt írva eredetileg), akár igaz is lehet, ami pedig a kereszténységben zavar, az inkább csak a könyvben leírtak félreértelmezése.

Igyekszem nagyon röviden összefoglalni.

Miért hiszik az emberek, hogy Jézus Isten fia? Azért, mert ő ezt állította tanítványainak. Igen ám, de tudnivaló, hogy ő mindig példabeszédeket mondott. Hasonlatokkal operált, így próbálta megértetni a buta, szemellenzős, "vallásos" emberekkel, hogy nem úgy működik a világ, ahogyan azt ők hiszik. Jézus annyira újat mondott nekik a bevett gyakorlathoz képest, hogy nem csoda, ha nehezen értették meg kortársai. Mert hiába volt pl. leírva törvényileg, hogy szeresd felebarátodat, volt nekik kiskapunak "szemet szemért" elv is. Amire Jézus kísérletet tett, az pontosan az, hogy megmagyarázza, miért nagyon rossz az, ha nem szeretjük egymást.

Képzeld el: Ha Isten az ember teremtője (Ez mindennek a kiindulópontja és most tekintsünk el attól, hogy Isten milyen, hogy néz ki, vagy mi a véleménye), miért ne nevezhetne minket gyermekeinek? Hány művészt hallottál már alkotásáról így nyilatkozni: "Mindegyik az én gyermekem, mindegyiket szeretem." ? Ha alkotok valamit, akkor az alkotásomra gyermekemként gondolhatok és az én legnagyobb fájdalmam éppen az lenne, ha a gyermekeim egymást gyilkolnák. Nyilvánvalóan jobban szeretném azt a lányomat, amelyik békét köt testvérével bármi áron, mint azt, amelyik bármi áron el akarja pusztítani testvéreit.

Jézus csak annyit mondott hasonlatában, hogy "az én mennyei atyám". Nem azt, hogy ő a messiás, vagy hogy ő konkrétan a fia az Istennek.

Szavai csak annyira vehetőek szó szerint, mint amennyire minden más példabeszéde. A későbbi keresztények viszont valóban megzakkanhattak, mert ma már egy ideje arról megy az imádság, hogy "Isten egyszülött fiát áldozta fel érettünk", miközben a bibliában egyértelműen le van írva, hogy Istennek nem CSAK egy fia volt. Remélem, senkit nem lepek meg ezzel az eretnek kijelentésemmel, de ha mégis, csak tessék utánaolvasni! Rögtön az első oldalak egyikén ott áll: "És láták az Istennek fiai..." Itt egyébként az angyalokat nevezik Isten fiainak.

És akkor most jöjjön a minden kétséget kizáró bizonyíték, egyenesen Jézus szájából, aki a következő imádságra tanított minket: "Mi!!! atyánk, ki vagy a mennyekben..."

Az én konzekvenciám tehát: Jézus annyira tartotta magát Isten fiának, mint amennyire ma engem annak tartana, vagy bármely más hülyét a világban.

Zárásként pedig hadd kérjek elnézést mindenkitől az esetlegesen rosszul idézett szavakért; valójában nem igazán értek a bibliához, épp csak belelapoztam pár évvel ezelőtt...