Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Androsz

16 bejegyzést írt és 7626 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarországon 1997 óta léteznek az ún. "kereskedelmi tévéadók", vagy rövidítve kertévék. Az azóta eltelt 27 év során számos sikeres műsor és sorozat került adásba ezeken az adókon, annál több volt azonban, amik annyira sikertelenek voltak, hogy néhány adás után el is tűntek a süllyesztőben. Ez a…..
  Régi számítógépes játékok, a 10 legjobb, legnépszerűbb a 80-as, 90-es évekből. Az 1970-es évek kezdeti programjai után az 1980-as években éltük a számítógépes játékok hőskorát. Majd a 90-es évtizedben egyre többet tudó játékok jelentek meg, s ezek megalapozták az internet és az okostelefonok…..
A Férfi amerikai és olajmérnök, a cége pedig egyik egzotikus országban állomásoztatja a másik után. Legújabb ideiglenes lakhelye Venezuela, ahol azonban a texasi jóléthez szokott felesége, Monica, cseppet sem érzi jó magát: a klímától elfárad, az indián cselédeket lenézi, a napozása közben…..
A Mesterséges értelem egy nagyon elgondolkodtató filmnek indul és az is marad végig de sokkal több is lesz egyben. Ehhez rengeteget hozzáad Steven Spielberg rendezési stílusa. Amiatt az egyik kedvenc rendezőm Spielberg, hogy elképesztően élvezetes és magával ragadó módon tud átadni történeteket.…..
fáymiklós Majakovszkij, a király 2024.03.21 06:44:53
Bizonyos dolgokról nem tudok számot adni. Például ezt is nemrég találtam a szobámban, pakolás közben, és el nem tudom képzelni, hogyan került hozzám, és miért. Nem teljesen az, aminek látszik, nem egy szovjet útlevél, csak egy szovjet útlevéltok, de hogy kitől kaptam, nem tudom. Valószínűleg…..
A Skála Kópé közelől, ahogy a vonalkódos cetli-nyugágyán üldögél Már itt a poszt legelején leírom, hogy bár én gyalogosan jártam végig az összes budapesti szobrocskát, felkereshetjük azokat tömegközlekedéssel, illetve saját autón is, bár a Belvárosban jobban tesszük, ha egy helyen leparkolunk a…..
Frank Herbert 1965-ben jelentette meg sok éven keresztül írt monumentális sci-fi regényét a Dűnét. A történet megírásakor a hidegháborús idők jártak: az USA körül szerveződött nyugati szövetség állt szembe a Szovjetunió uralta keleti tömbbel. A Dűnében számtalan olyan elem mutatkozik meg, mely ennek…..
Androsz 2024.03.11 18:06:45
"mit esznek a fremenek, ha az egész bolygó egyetlen hatalmas sivatag"

Jó kérdés, Herbert ugyan a könyv terjedelmes függelékében nagyon sok részletet elmagyaráz, de azért nem agyalt ki mindent. A könyvben a fremenek nem kizárólag a terméketlen homokban élnek, vannak füves részek is, például, a közös fremen vízkincset a hajnali harmatszedők is gyarapítják, ahogy kaszára hasonlító szerszámaikkal a harmatot a fűről begyűjtik. A film leegyszerűsít mindent, a könyvben több dologról esik szó. Vannak kis állatok is, amelyek húsát fogyasztják, de persze nagy dínom-dánomra a fremenek nem készülnek.

"A fremenek Herbert regényében az araboknak felelnek meg leginkább"

Annyira, hogy a könyvben az egyik nyelvükön arab szavakat használnak. A könyv egyik emlékezetes diadalkiáltása így szól: "Ja hija csuhada!", amely arabul azt jelenti, "Lássuk a jelet/bizonyítékot". A könyvben ezen kívül cigány és bolgár szavak is olvashatók, a filmben egy külön kreált nyelvet használnak.

"egy futurisztikus high-tech világban miért kardokkal harcolnak a hadseregek?"

A történet korában általánosan elterjedtek az energiapajzsok, testpajzsként és hatalmas, helyhez kötött pajzsként is. Ezek minden nagy sebességű anyagi testet megállítanak, csak lassú mozgással lehet áthatolni rajtuk. Még egy késsel sem lehet átdöfni, a kést le kell lassítani és úgy áthatolni a pajzson, ez a képesség sok gyakorlást igényel, a könyvben sok szó esik róla. A lövedékek tehát kiesnek az eszközök közül, és kiesik a lézer is, mert ha annak sugara energiapajzsba ütközik, hatalmas fúziós robbanás keletkezik a sugár mindkét végén. A Dűne sivatagjában kivételesen nem szabad pajzsot használni, mert az vonzza a férgeket. A filmben a csatákban használnak valamilyen lőfegyvereket és rakétákat, de a regény elgondolása szerint ezek helyett inkább a szálfegyveres harc vált gyakorlattá. Miért? Csak. Ez egy regény, méghozzá sci-fi regény, ismertetett koncepcióval, és mi elfogadjuk a felvázolt világot a sajátosságaival együtt, azért, hogy lehetséges legyen egy történet megírása ezen belül, ez a sci-fi egyik jellemzője.

A regényben egyébként a Harkonnen báró nem kopasz, hanem vörös haja van, ahogy az unokaöccsének, Feyd-Rauthának is. Mellesleg a báró a fiatal fiúkat falja, de erről ma nem illik beszélni egy rossz karaktert bírálva vele, ahogy Herbert tette, a filmben ezt agyonhallgatták. Azt is, hogy "hőseink", a fremenek egy dzsihádra készülődnek a világ ellen, ma ez sem szalonképes, ugye. A regény keletkezésének idejében az arabok még nem voltak terroristák.

"előbb még le kell győznie a nagy főrendi házakat is. Alighanem ez marad majd a harmadik részre."

Erről nagy a találgatás, mert a történetnek valójában nincs harmadik része, a könyv története véget ért. Nem úgy, ahogy a film, ennek az okát még nem ismerjük. Az időrendben következő regény, A Dűne messiása egy teljesen más történet, durván 15 évvel később játszódik, Alia már fiatal nő, a Dűne egyházi vezetője. Ha egy harmadik filmben akarnak foglalkozni a Nagy Házak és Paul összeütközésével és Csani visszatérésével, akkor kérdés, hogy még miről fog szólni a film, mert kanonizált történet nincs hozzá.
Írta: Dönsz-Kovács Teodóra és Marton Miklós A Politico új, riasztó jelentése a budapesti repülőtér vitatott bővítésével kapcsolatos „forgóajtókat”2 tár fel az EBB legmagasabb szintjén.   Fotó: Liszt Ferenc Budapest Airport, Bjoertvedt, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons   Csaknem egymillió…..
„Most, hogy a lengyelek is magunkra hagynak minket, tényleg Magyarország lesz az utolsó ország az Európai Unióban, ahol még mindig csak receptre lehet esemény utáni tablettát kapni. A tavaly megválasztott lengyel kormánytöbbség február végén szavazta meg a korlátozás eltörlését, igaz, ahhoz, hogy a…..
Korábban több kormánytag is kijelentette, hogy a készpénzt előnyben részesíti. Emlékezetes, amikor Szijjártó Péter 75 ezer forintos cipőjének fizetésekor azt mondta, hogy "csak a készpénz". De miért is? Mi baja lett volna, ha kártyával fizeti ki? Miért jobb kivenni az ATM-ből és utána bevinni egy…..
Androsz 2024.03.07 15:39:16
Én is a készpénzt részesítem előnyben. Nem tudatlanságból vagy ókonzervatívságból, hanem mert az ellenőrzésemen kívül álló banki rendszeren az én pénzem csak néhány byte, amit a leghozzáértőbb emberek bizony képesek lehetnek törölni vagy magukhoz átirányítani. A bankok nem szoktak beszélni arról, hogy hány esetben tettek náluk bejelentést kártyás csalásokról, hány behatolási kísérletet fogtak meg a biztonsági szakemberek, és arról sem, hány behatolásról értesültek csak utólag. Az én pénzemért a bank nem vállal teljes felelősséget, és azért sem, hogy teljes garanciát nyújtson arra, hogy az én engedélyem nélkül senki nem tud a nevemben tranzakciót indítani. Ha ellopják a számlán levő pénzemet, panaszt tehetek a banknál, és ők "elbírálják". Manapság bármikor ráfoghatkák bármelyik esetre, hogy biztos kiadtam valakinek a jelszavamat, és akkor bizonyítsam be én, hogy ez sosem történt meg. A pénzem akkor van biztonságban, ha bankjegyek alakjában van a birtokomban. Az állam egyelőre garantálja annak az értékét, a banki kamat meg szart sem ér.

Ha a nálam levő készpénzt valaki meg akarja szerezni, akkor be kell törnie a lakásomba, meg kell találni a széfet, ki kell nyitni és akkor viheti. Ez távolról, hackerekkel nem történhet meg. Ha megkapom a fizetésemet, kiveszek a számláról annyit, amennyit nem költök el hamarosan, a kisebb bevásárlásokat meg kártyával fizetem, az után legalább nem kell nekem fizetnem.

Időszerű lenne egy nyilvános kijelentés a kormánytól arról, hogy a készpénzhasználat jogát minden körülmények között megvédik. És időszerű lenne a havi ingyenes készpénzfelvételi limit megemelése a már nagyon régi szintről.

@Balogh Zsolt: A fogásznál, gondolom, azért kellett készpénzzel fizetned, mert nem akar nyomot hagyni, hogy mennyit keresett. Magyar fogászok is csalnak az adóval.
Múltkor (megint) rábukkantam egy régi Danubius Rádiós, sőt: "Radio Danubius"-os szignálgyűjteményre a youtube-on, és elkezdtem gondolkodni, hogy mennyire tudom összerakni a fejemben az időbeli sorrendet, hogyan alakult ki "a" kereskedelmi rádió, mely azóta már el is tűnt. Nos, nem tudtam összerakni,…..
Androsz 2024.02.26 17:39:57
87-ben, 88-ban még szívesen hallgattam a Danubiust, eleinte németül. Ugyan a Petőfin és a 3. műsoron (a későbbi Bartókon) nagyon jó zenéket is lehetett hallani, köszönhetően a kiváló zenei szerkesztőknek és a mindenféle műsoroknak a Magnósok, figyelemtől a Poptarisznyáig, de a Danubius délután órákon át nyomta a friss és jó popzenét, és azt a kevés német szöveget közben el lehetett viselni. Amikor otthon dolgoztam, szokásom volt, hogy bekészítettem a magnóba egy kazettát, és ha olyan zene szólalt meg, ami érdekelt, gyorsan elindítottam a felvételt. Van még ilyen megmaradt kazettám ebből az időből. Olyan felvételt is szereztem így, ami talán soha többé nem volt hallható: a Soul II Soultól a Back To Life-nak egy olyan verziója ment le, amelyen egyedül a háttérvokál volt hallható, és a szám vége felé keverték csak rá a dobot, később a zenei alapot, nagyon érdekes volt. Fogalmam sincs, honnan szerezhették, de hálás vagyok nekik. És igen, Fikár László perfekt németsége valahogy már akkor is feltűnt, pedig nem sokat beszélek németül.

A fecsegős műsorokat sosem szerettem, a betelefonáló hallgatókat még kevésbé, így aztán nem lett belőlem nagy rádiófogyasztó, de ez az egy-két év kellemes volt.

Jó rádióműsorok egyébként korábban is voltak, a Petőfi például egy időben azt csinálta, hogy éjféltől hajnalig egy szerkesztő összerakott egy sokféle zenét tartalmazó műsort, és élőben konferálta, helyenként rövid szöveges részekkel, egy-egy történettel, konferansszal, hasonlókkal kiegészítve, Benedikty Béla összeállításait hallgattam a legszívesebben a nyugodt éjszakában, miközben dolgoztam. Aztán évekkel később persze elindult egyre többi kereskedelmi adó, már válogatni is lehetett, az már egy másik kor volt.
Megjelent: Magyarország 1974/19, 23. o. Éppen száz éve, hogy Arany János 1874. évi akadémiai főtitkári jelentésében ezt írta: „A helyesírás nem siet eldöntéseivel.” Ha végigtekintünk az akadémiai helyesírás immár közel másfél százados történetén, egyetérthetünk Arany megállapításával. Aranyt…..
Androsz 2024.01.20 14:08:59
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ...osztrák hatásra felbukkanó "ej"-es ejtés, de a nylonnál erre nincs magyarázat. Aztán végül mégis bekerült a kánonba.

Keresgéltem kicsit, sok nyelvben maradt a nylon alak, de a románban nailonnak írják, az oroszban régebben najlon volt, most már ott is nejlon.

Egy helyen az előbb ezt találtam: "Az angol szót már egy ideje átírjuk, tehát a magyar helyesírásban: nejlon, nejlonharisnya stb. (OH. 1104)." Ez azt mutatja, hogy van, aki egyszerűen nem is tudja, hogy az angol nylont hogyan kellene ejteni.
Androsz 2024.01.20 14:10:58
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Elnézést kérek a kommentem feldarabolásáért, de csak kizárásos alapon jöhettem rá, hogy a "megm@gy@arázh@tó" volt az a szó, amelyet ez az ostoba blogmotor tiltott szónak tekint.
Androsz 2024.01.20 16:40:31
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Sokáig a sznob ejtés volt ez a Svájc esetében."

Ezt nem is tudtam. :-)

Egyébként a hollandban is "ej" az, ami a németben és az angolban "áj" lehetne, olyan esetben, mint, mondjuk, van Dijk. Az én egyik nagyanyám osztrák születésű volt, emlékszem még néhány jópofa magyar és német szavára, azok is ilyen dialektust tükröztek. A német nyelvészek nyilván ismerik a jelenséget. Nincs is vele semmi baj, csak az Akadémiának nem ezt kellene elfogadnia, gondolnám én. De tudom, az is egy eldönthetetlen kérdés, hogy az Akadémia formálja vagy kövesse-e a beszélt nyelvet.
Filmrajongó West Side Story (2021) 2024.01.03 06:00:00
Ha élvezed az eredeti művet, akkor ezt is biztosan kedvelni fogod, mivel olyan, mintha egy "keresd meg a különbségeket a két kép között" rejtvényt próbálnál megfejteni. Spielberg nem újragondolta a történetet, egyszerűen csak elkészítette saját változatát a West Side Storyból. A történet…..
Sokszor hallom azt a környezetemben, vagy olvasom okos oldalakon, hogy nehezen tudnak, vagy egyáltalán nem tudnak az emberek karácsonyi hangulatba kerülni. Ami részben annak is köszönhető, hogy alig esik évek óta bárminemű hó. Inkább esőben, meg latyakban lehet ünnepelni. Meg persze manapság az a…..
Androsz 2023.12.29 23:52:47
A Tom és Jerry azokban az években még felülmúlhatatlan volt, ezt az epizódot is ismerem a VHS korszakból, tökéletes.

De mi lehet még ennél is tökéletesebb? Természetesen a Kisvakond. Zdeňek Miler megtanította a világnak, hogyan kell szép dolgokat rajzolni. A világ leggazdagabb verebe című mesekönyve már kisgyerekként is elbűvölt a stílusával, a formavilágával, a Kisvakond-mesékkel utána találkoztam, remélhetőleg többfelé tananyag.

"Életem legelső VHS-re rögzített tartalma következik, [...] egész egyszerűen lenyűgözött, hogy én ezt annyiszor tudom megnézni, oda, vissza pörgetni, ahányszor csak akarom. [...] Ezt ma már csak nehezen lehetne átadni a mindent, mindenkor, mindenhol megkapó, és ehhez nem csak hozzászokott, de egyenesen alap dolognak tekintő Z generációnak."

Mindent mindenhol? No csak próbálj egy kópiát találni a Dögkeselyűből. Vagy a Hyppolit, a lakájból, a kora alapján már közkincsnek minősülő klasszikusból. Nekem megvannak, de ez csak azért van így, mert én még idejében megszereztem, kazettán. Még meg tudom nézni, egyelőre. Ma már nem tudunk felvenni semmilyen műsort a tévéből, míg harminc éve még óriási és gondozott saját videógyűjteményünk volt, zömmel tévékből gyűjtve. Nekem kedves filmeket ma is letöltök, ha lehetőségem van rá, mert csak akkor nézhetem meg kedvem szerint újra, ha itt van az asztalomon. Tíz-húsz évvel ezelőtt kinyílt a világ, megismertem azokat a programokat, amelyekkel vágni, hangosítani, feliratozni, konvertálni lehet videókat, aztán elkezdtek bezárulni a források.

A Z generáció azt hiszi ugyan, hogy bármikor bármit megnézhet, meghallgathat, de valójában csak azt nézi és hallgatja, amit eléjük tesz az algoritmus. Amikor elkezdett megizmosodni az internet és elkezdtek feltűnni a letölthető videók, azt hittem, elérkeztünk végre a teljes bőséghez és adatszabadsághoz. Tavaly szerettem volna elolvasni egy régi kedvenc novellám folytatását angolul, de csak azt tudtam meg, hogy melyik nagy amerikai könyvtárba kellene elutaznom azért, hogy kikölcsönözhessem. Volna még itt átgondolni való a szerzői/kezelői jogok és a közérdek ütközéséről.
Androsz 2023.12.30 21:14:25
@scal: Attól tartok, hogy ahhoz a szolgáltatóhoz előfizetés kell. Ami nem bűn, de én konkrétan ezt a két filmet diákoknak szerettem volna megmutatni, és nem várhatom tőlük, hogy pont a te kedvenc streamingszolgáltatód ;-) előfizetői legyenek az ügy érdekében. Inkább azt várnám, hogy egy ilyen filmklasszikust VHS minőségben ingyen nézhessen meg most már bárki, akinek eszébe jut. Lehet, hogy az ábrándom irreális, de akkor pont erről szólt az idézett rész, annak ecsetelésével, hogy amikor lehetett filmet felvenni, akkor az szabadságot adott, függetlenséget a tévéktől.

A tévékről egyébként van két rövid történetem. A Magyar Televízió filmarchívumától egyszer régen szerettem volna megszerezni a Delta főcímét. Nem ördögtől való ötlet volt, ők hirdették, hogy ilyen és ilyen tarifával számolva hajlandók kimásolni bármit. Írtam nekik, azt válaszolták, hogy magánszemélynek nem. És azt is írták, hogy most már ne is próbálkozzak, mert nekem nem. Mondom, fizetni kellett volna érte.

Ugyanez a cég: 1967-ben elkészült Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című sorozat magyar szinkronos változata, a tévé több ízben is bemutatta, óriási sikerrel, utoljára 1981-ben. 2002-ben a Filmmúzeum Tv kérte tőlük a filmet egy bemutatásra, természetesen pénzért, de az archívum letagadta. Azt állították, hogy megsemmisült. A Filmmúzeum készített hozzá egy új szinkront, ami persze a régi rajongóknak fájdalom volt kicsit, de sebaj, örüljünk ennek is. Vagy három év múlva az M1 bemutatta a régi kópiát, az eredeti szinkronnal. Nem semmisült meg, hanem csak irigykedtek. Pénzt kaptak volna, de nekik nem kellett, inkább ülnek rajta.

Szóval én még mindig begyűjtöm a kedvenc filmjeimet, akárhány streamingszolgáltató is kínálja nekem a jövőben a bájait. Csak ez a biztos.
Velem rengetegszer előfordult már, hogy egy nagyon fura álomból kelve felültem, és két perc magam elé meredés után csak annyit tudtam mondani: ,,Mi van?”. Mindannyiunknak vannak ezek a nagyon bizarr álmai, mint például amikor a Mikulás elefántháton lovagol be, hogy megmentsen a gonosz királyfitól…..
 Egy álom valóra vált Sok kisfiú álma volt réges-régen, hogy karácsonyra villanyvasutat kapjon ajándékba. Nagyon drága dolog volt, csak kevés család engedhette meg, hogy a karácsonyfa körül egy igazi kisvonat fusson-zakatoljon körbe-körbe, csilingelve, váltókkal, jelzőkkel, kis bakterházzal,…..
A Rekláminvázió és a Média Klub blogokkal közösen idén is visszatekintünk néhány évtizeddel előbbre, és elemezzük, illetve véleményt mondunk a 10, 20, 30 és a 40 évvel ezelőtti szilveszteri műsorokról. Ezúttal, sorozatunk utolsó részében, az 1983-es szilveszteri műsort vesszük górcső alá. Ebben az…..