Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Havas Zoltán

2 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Győr városának egyik legszebb terét a múlt héten letarolták a földmunkagépek, elpusztítva a város középkori múltjának egy hatalmas szeletét. Tették mindezt térrekonstrukciónak nevezve, közpénzből, a város megbízásából. De foglaljuk össze, röviden, hogy mi történt, az…..
Havas Zoltán 2009.04.22 18:41:23
OFF

@csik jenő:

Kedves Jenő!
Az állam 2008-ban jelezte hivatalosan is visszavásárlási szándékát a palota területére vonatkozóan.
A beruházó kezdettől hangoztatja, hogy szeretné finanszírozni a palota feltárását és műemléki bemutatását.
Ennél több és konkrétebb jelenleg nem tudható, én legalábbis ezekből a hivatalos közlésekből tudok jelenleg kiindulni.
A kortárs írók szerint Pannonia nem tartozott a Római Birodalom borairól híres tartományai közé. Cassius Dio, aki nemcsak történetíró, de Felső-Pannonia egyik helytartója is volt, különösen sokat ártott a pannoniai borok jóhírének, amikor rendkívül lekicsinylően nyilatkozott…..
Havas Zoltán 2009.03.11 10:26:11
Kedves Kérdezőbiztos!

-Ami a préstípusokat illeti, be kell valljam, nekem is némi utánajárásomba kerülne, hogy szabatosan megfogalmazott tipológiát adjak az antik présekről. A bálványos, és középorsós prések több fajtáját használták. A főbb típusokról megpróbálok mellékelni egy kis ábrasort J.-P. Brun nyomán.

-Ami a pannoniai bortermelés fajtaszerkezetét illeti, az említett óbudai lelet archaeobotanikai elemzése (Dálnoki Orsolya munkája) ott zárul, hogy végre tényleg felismerhető természettudományosan is, hogy fajtákat termesztettek. Jelenleg még túl kevés az adat, és sajnos a magok alapján csak hozzávetőleges képet nyerünk az egyes (kipusztult) fajták jellegéről.

-Egyelőre meglehetősen kevés, és sok esetben még csak áttételes adatunk van a korszak, és az egyes térségek szőlőműveléséről. Tokaj, és más, Pannonián kívüli mai borvidékről származó egykorú régészeti adatról nem tudok. A pollenvizsgálatok azt mutatják, hogy például Pannonia területén sem a rómaiakkal indult a szőlőtermesztés, a kelták elviekben megalapozhatták ezt máshol is, de ennek a kertkultúrának, úgy tűnik, valamikor a Kr.u. 6. század környékén vége szakad (Sümegi Pál keszthelyi kutatásai).

-A borfogyasztási szokásokról rengeteg adat van, melyek többnyire irodalmi forrásokból származnak, sokkal kevésbé régészeti feltárásokból. Bár nem mélyedtem el a téma ezen részében, és nem is vagyok filológus, néhány alapvető dolgot mégis megemlítenék:
-Elsősorban az édes borokat tartották valamire, Cassius Dio is ezen a téren marasztalja el a pannoniai borokat.
-Nagy szerepe volt a bor ízesítésének, fűszerezésének a legkülönfélébb alapanyagok hozzáadásával.
-A kultúrált borfogyasztásnak a „vegyített” vagyis higított bor fogyasztása számított

-Hogy Pannonia borexportjára semmi nem utal, az a cikk elején is szerepel. Határozottan úgy tűnik, hogy bár jelentős termelés folyhatott helyi piacra, exportra nem került sor, talán a mediterrán ízlésvilág szerint nem produkált kellően édes borokat a tartomány.

-A bor érlelésére, tárolására kezdetben sem kizárólag kerámia edényeket használtak, de nyilván a hordók és tömlők régészetileg sokkal kevésbé megfoghatóak. Galliai megfigyelések azt mutatják, hogy (ott) a 3. században már döntően átálltak a fahordókra, a beásott kerámia edények (doliumok) minden esetre ekkortól nagyrészt eltűnnek.
Havas Zoltán 2009.03.11 18:07:42
@Kérdezőbiztos:

Kedves Kérdezőbiztos, megpróbálom Orsolyát elérni, és persze rábeszélni :)
Havas Zoltán 2009.03.23 23:31:34
@Billy2: Kedves Billy2!
Sajnos metszőkések tekintetében nem sikerült még kiművelnem magam, így nem tudok nagyhirtelen irodalmakat sorolni. De azért kíváncsi én is vagyok: Honnan gondolod, hogy avar metszőkésre tettél szert? És rettentő indiszkrét vagyok, ha rákérdezek, hogy honnan?

Üdv, Havas Z
Egyik legkedvesebb ásatási élményem a Harsánylejtőn végzett feltárás 2006-os szezonjához kötődik. Itt arra nyílt lehetőségünk, hogy decemberi hidegben, éjszakai sötétben bonthassunk ki egy igen  különleges római sírt. 1996-tól több ásatási szezont felölelő,…..