Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kooppaany

0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajnali 7-kor szálltam fel a napokban a BKV helyi járatára, hogy elkezdjem végre a nyaralásomat, amikor a buszon reggeli nyűglődéseim kellős közepette, jól megérdemelt morgolódásomban majdnem levitte a fejemet egy orbitális nagy baromság (tévhit) két idősebb hölgy előadásában.…..
Kooppaany 2013.08.23 09:28:30
Az Andragógia valójában négy korábbi szakot egyesít:
1. személyügyi szervező (Bologna előtt gazdász szak, amolyan HR-munkát operatívan segítő munkatárs - kis túlzással, a legalább húsz fős cégeknél "kiválthatja" a nagyvállalatok HR-részlegeit, legalábbis, ami a munkaerő-felvétel, képzés, fejlesztés, elbocsátás előkészítésének lépéseit illeti)
2. oktatásszervező vagy tanfolyami szervező (nem pont így hívják, de az a lényege, hogy OKJ- és más tanfolyamokat készít elő, tanulókat toboroz, szervezi a tanulók elméleti és gyakorlati képzését, oktatókat választ ki és kér fel szerződéssel stb.)
3. karrier tanácsadó (andragógusként pl. munkaügyi hivatalokban, önkormányzatoknál, de akár családsegítőben is próbálja a munkanélküli embereket álláshoz, munka-alapú megélhetéshez juttatni - azok képzettsége, fejleszthetősége, kompetenciái alapján)
4. művelődésszervező (ő a leggyakoribb előfordulás: döntően közművelődési helyszíneken - faluház, művelődési ház, kultúrház, ÁMK, múzeum stb., kinek hogy tetszik - programokat, tevékenységeket szervez a kisóvodástól az aggastyánokig, klubokat működtet stb. - próbálja "értelmessé", hasznossá tenni az adott területen élő emberek életét)

Ha így nézzük, ha a "büfé-ruhatár" szakok mögé lennénk képesek belátni (sajnos, ehhez legalább IQ-70 kell), akkor a tudást, a szakértelmet, mint értéket lennénk képesek megítélni, és olyan feltételrendszer kidolgozásán munkálkodhatnánk, hogyan lehetne az egyes szakokban rejlő értékteremtő potenciált minél jobban hasznosítani.

Az egyik ismerősömnek kellene pl. egy andragógus személyi szervező. Ennek gazdász megfelelője havi 250e-től kezdődik, a szakirányban felkészült andragógus azonban bőven elég a feladathoz, és legfeljebb kétharmadába kerülne az alkalmazása.
„Keresztényüldözés!”, „vidékrombolás”... Nagyjából így kommentálná az ellenzékbe szoruló Fidesz 2014 nyarán a nemrég napvilágot látott – 2013-as – felsőoktatási felvételi statisztikát. Most hagyjuk a szokásos ellenzéki szöveget! „Támadás a tudástársadalom…..
Kooppaany 2013.08.16 22:35:29
Az idei felvételi igen furcsára sikeredett: a kormányzat a természetes folyamatokat támogatta, tudomásul véve, felfogva és elfogadva, hogy a vidéki Magyarország fizetőképes értelmisége Budapestre küldi tanulni gyermekeit. A kormányzat valójában a vidéki értelmiséginek teszi könnyebbé az életét azáltal, hogy gyerekeik budapesti tanulását finanszírozza, a támogatott helyek túlnyomó többségét a budapesti egyetemeknek adja.

Érdekes lenne eljátszani a gondolattal: ha a budapesti egyetemek nem kapnának állami helyet, hanem a meglevő állami keretszám kb. felét kizárólag vidéki egyetemek között osztanák szét, akkor vajon hogyan alakulnának a felvételi arányszámok...

Nagy kérdés, mi legyen az immáron feleslegessé váló vidéki oktatói kapacitásokkal. Volna-e "értelme" abban gondolkodni, hogy a vidéki minősített oktatókat esetleg Budapestre kellene-e áthelyezni. Ha egy ilyet meglépne a kormányzat, egészen biztosan hamarabb alakíthatná ki a szakegyetemi hálózatot, illetve megmenthetné azokat a vidéki egyetemi fejlesztéseket, programokat, amelyek - bármely tudományági téren - értékeket képviselnek.

Még valamit át kellene gondolni: a budapesti párhuzamosságok megszüntetése, illetve a nemzetközi versenyképesség fokozása érdekében egyesíteni kellene a budapesti állami felsőoktatási kapacitásokat egy egységes Budapesti Egyetembe (University of Budapest). Meg vagyok arról győződve, hogy ezzel a formációval be lehetne kerülni a világ száz legjobb egyeteme közé.
„A 240-es minimális felvételi ponthatár a középszer ponthatára, az  egy közepes dolog. Szerintem közpénzen, adófizetők pénzből egyetemen tanítani, taníttatni középszerű teljesítményű fiatalokat nem érdemes. Nem vagyok az ellen, hogy a közepes képességűek is…..
Kooppaany 2013.07.27 19:21:09
@kérődzőgiliszta: Ez pont nem így van. Ha megnézzük a felvételizők összetételét, a csepegtetett információkból az jön le, hogy a 18-19 éves korosztály kb. egyharmad arányban képviselte magát a felvételizők között. Mekkora létszámú is ez a korosztály? 120 ezer fő? Több? Kicsit kevesebb? Hányan érettségiztek közülük az idén? 80.000-en? 90.000-en? Hol van kb. 50.000-60.000 idén érettségizett friss felnőtt? - Mert nem a szakmunkásképzésben, az biztos, és ez még nagyon sokba fog fájni mindannyiónknak.
Úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nem szabadul a szocializmus árnyától: a hóhelyzetért is az államot okolja, ahelyett, hogy elgondolkodna akár egy pillanatra is a maga felelősségén. Ugyanakkor dicséretes, ahogy önzetlenül kisegítik egymást eme nehéz helyzetben. A tegnap…..
24 órával a havazás megkezdése után előkerült Pintér Sándor belügyminiszter és kesztyűbábja, a Télügyi Kormánybiztos, Bakondi úr sajtótájékoztatójukon fényezték magukat, majd elköszöntek. Riadót rendeltek el, nincs kihirdetett vészhelyzet.A miniszterelnök Brüsszelben, a…..
Kooppaany 2013.03.16 09:27:54
Csütörtök délután összeért a munkából hazafele igyekvők sora a háromnapos hétvégére igyekvő családékéival. Plusz a kamionosokkal, akik a nemzeti ünnepeken szokásos leállás helyett pénteken már Ausztriában, Németországban szerettek volna lenni. A nagy forgalom tehát nagyon is racionális megfontolásokból volt ilyen. Megjegyzem: nagyon sok külföldivel együtt - az osztrák segítség nem véletlen -, akik aztán végképp tájékozatlanok voltak.

Miért lenne felelőtlenség munkából hazaindulni? Külföldiként Magyarországon keresztül autózni? Menetrend szerinti járatokat használni?

Az állami autópályán fizetünk, és ezért "emelt díjas" szolgáltatásokat várunk. Korábban is volt hó. Eddig mindig kiküldték a hókotrókat, és a havazással együtt - rendszeres síkosság-mentesítés mellett - egészen jól el lehetett közlekedni. Szégyen, hogy az állami autópályán az ÁLLAM hóesésben-hófúvásban már nem képes sem szolgáltatást, sem hozzáférhető információt nyújtani, és amikor emberek ezrei akadnak el (egészen biztosan vannak a fagynak halálos áldozatai, amit nem mondanak be, hiszen egy hideg fémdobozban lehetetlen órákat sértetlenül fagyoskodni, hát még 24-36-ot, nagy szélben, részben -15 fokban), megelőzni, vagy pedig, ha másképpen nem megy, még időben lezárni. Szégyen, hogy ha nincs itthon Orbán Viktor, akkor az egész rendszer leáll, összeomlik. A keleti megyékben is katasztrofális volt a helyzet, de mivel ott nincsenek osztrák-érdekeltségű elakadt autósok, velük a kutya sem törődik.
A hülyeség sokféleképpen osztályozható (mint erre korábban már rámutattam), de amit most szeretett hazánk lakossága bemutat, az bármely kormánynak is becsületére válna. Minden drámában van valami személyes, így ebben is, hiszen úgy keveredtem bele a tegnapi havazásba, hogy…..
Kooppaany 2013.03.16 09:05:26
Csütörtök délután összeért a munkából hazafele igyekvők sora a háromnapos hétvégére igyekvő családékéival. Plusz a kamionosokkal, akik a nemzeti ünnepeken szokásos leállás helyett pénteken már Ausztriában, Németországban szerettek volna lenni. A nagy forgalom tehát nagyon is racionális megfontolásokból volt ilyen. Megjegyzem: nagyon sok külföldivel együtt - az osztrák segítség nem véletlen -, akik aztán végképp tájékozatlanok voltak.

Miért lenne felelőtlenség munkából hazaindulni? Külföldiként Magyarországon keresztül autózni? Menetrend szerinti járatokat használni?

Az állami autópályán fizetünk, és ezért "emelt díjas" szolgáltatásokat várunk. Korábban is volt hó. Eddig mindig kiküldték a hókotrókat, és a havazással együtt - rendszeres síkosság-mentesítés mellett - egészen jól el lehetett közlekedni. Szégyen, hogy az állami autópályán az ÁLLAM hóesésben-hófúvásban már nem képes sem szolgáltatást, sem hozzáférhető - és nem alapból hazug - információt nyújtani, és amikor emberek ezrei akadnak el (egészen biztosan vannak a fagynak halálos áldozatai, amit nem mondanak be, hiszen egy hideg fémdobozban lehetetlen órákat sértetlenül fagyoskodni, hát még 24-36-ot, nagy szélben, részben -15 fokban), megelőzni, vagy pedig, ha másképpen nem megy, még időben lezárni. Szégyen, hogy ha nincs itthon Orbán Viktor, akkor az egész rendszer leáll, összeomlik. A tévesen kiadott ÁLLAMI információk pl. a katasztrófa-helyzet megszűntéről károsak. A keleti megyékben is katasztrofális volt a helyzet, de mivel ott nincsenek osztrák-érdekeltségű elakadt autósok, velük a kutya sem törődik.
A címben szereplő szlogen lehetne akár a tüntető diákok és velük szimpatizálók, akár a kormány jelszava is. Amiért ez fel sem merül annak az az oka, hogy Magyarországon igen kevés ember van tisztában a szabad piaccal és annak működésével, következésképpen nem tudja,…..
Kooppaany 2013.02.18 10:59:29
@Alburnusmaior: A probléma összetettebb. Kérdés, mit lehet kezdeni a rettenetesen elhasználódott, lestrapált, mindennapi filléres gondokkal küszködő, azonnali mentális segítség nélkül tovább romló állapotú, elöregedő pedagógusok egyre nagyobb tömegével. Az iskolák közel sem eszköztelenek (van is miből felszerelni az új központokat), a jelenlegi átállási gondok is el fognak rendeződni - ám 120.000 ezer (vagy a tényleges szükségleteknek megfelelő 90.000-nyi) pedagógust azonban nem lehet ki- vagy lecserélni. Nincs utánpótlás.

Van állami hiba: olyan tantervek alapján írják elő a tanítási kötelezettséget, amelyet lehetetlen teljesíteni, még ha sikerülne is, tönkretenné a gyerekeket, és ami talán a legfontosabb: a köznevelési rendszerünk jelen állapotában nem képes felkészíteni a politikusok által oly előszeretettel hangoztatott műszaki pályákra. Ezekre annak van esélye, akinek van olyan mérnök a családjában, akitől meg lehet tanulni a matematikát.
Kooppaany 2013.02.18 11:15:38
A topikhoz: Talán jobb megoldást jelenthetne, ha a hallgatók az egyetemmel kötnének tandíj-visszafizetési szerződést (az ötlet korántsem új), és ez adná a fő alapját adott egyetem további finanszírozásának. Így a hallgatói szerződések se pusztán papírdarab volnának, és az egyetem közvetlenül lenne abban érdekelt, hogy volt hallgatója el tudjon helyezkedni a végzés után. Így az állami forrásokat is lassanként ki lehetne venni a rendszerből.

Jelenleg az állam egyfelől nem akarja finanszírozni a saját intézményeit, belső leépítéseket ír elő nekik, nem viselkedik megrendelőként, továbbá megpróbálja elszívni azokat a forrásokat is, amelyeket "mások" (költségtérítésesek, piaci megrendelők, nemzetközi pályázatok bevételei stb.) tesznek, tennének bele az állami egyetemek finanszírozásába.

Egyetlen példa: egyetemi részegység kiemelkedő oktatói gárdával elvégzi a dolgát (alap- és mester-képzések, doktori képzés, szakirányú továbbképzések, FSZ-képzés, amíg volt, egyéb továbbképzések), vannak állami- és költségtérítéses hallgatói, az oktatók egyfolytában új és újabb tematikákat, képzési terveket dolgoznak ki, a végzett hallgatók bel- és külföldön egyaránt kiválóan helytállnak. Eddig egyre emelkedett a hozzájárulás mértéke. Idővel elhanyagolták a pályázati munkát, mert az előírás megvolt, csak az elvonás mértéke miatt nem lehetett megvalósítani. És most: minden, de minden "bevétel" (az idézőjel azért, mert állami szempontból nincs saját bevételük) gyakorlatilag az államot illeti. Az állam nevében eljárók írják elő, hogy nekünk mennyi hozzájárulást kell kérniük. Ezek az összegek rendre magasabbak, mint amennyiből egy hasonló képzést nem állami alapon elő lehetne állítani. Akik megpróbáltak magánegyetemet indítani, elkaszálták. Vagyis úgy látom, az állam inkább kivenni akar, semmint beletenni - és megpróbálja ellehetetleníteni a magán felsőoktatást is.
Felkaphatták a fejüket ma a nyugdíjas rádióhallgatók, bár a hírek megnyugtatóan hangzanak. Nem lesz nyugdíjadó - tudhattuk meg Selmeczi Gabriella mindenvédelmi megbízott asszonytól, a kormánypárt szóvivőjétől ma minden hírcsatornán. Nem mintha bárki is be akarta volna vezetni…..
Kooppaany 2013.02.17 17:04:44
@Makkasz: Abszolút fölösleges lemondani bármiről is bárkinek a javára, illetve ötletelni holmi megtakarításokon. Áprilistól dőzsi, csak legyen minél gyengébb a forint, annál nagyobb a dáridó. Aztán utánunk az özönvíz, majd más foglalkozzék a gondokkal. Éljünk a mának, és tegyünk félre a gyerekeink holnapjára. Egyénileg.
Akár még örülni is lehetne annak, hogy Hoffmann Rózsa eltűnik a felsőoktatás világából, és „csak” a közoktatásban kontárkodik tovább. De ne legyen illúziója senkinek, hogy a felsőoktatási államtitkári poszton érdemi változás lesz: az utód, bár még ki sem nevezték,…..
K report Van-e új magyar exodus? 2013.02.13 18:39:33
A mai magyar közélet a már-már mindennaposnak tekinthető politikai civakodáson – mely szerint ugye a kormányoldal már nemhogy megrendelte a kolbászt, de a közmunkások már fonják is belőle a kerítést vs. az ellenzék szerint az ország a nemzethalál felé rohan – túl rendre…..
Kooppaany 2013.02.14 15:15:40
@Zedder: Egyetértek. Szerintem is lefele tartó spirálban vagyunk. Szép lassan elfogy a vállalkozni képes réteg Magyarországon. Talán ez is a cél: minden legyen állami, felülről vezérelt. Amit hétköznapiasan diktatúraként élünk meg - a másik oldalról pedig Orbán teremtő szava (és itt lehetne sorolni az isteni attribútumokat, tulajdonságokat).
Kooppaany 2013.02.14 15:19:53
@nincs_itt: Bocs, elég sokat vagyok putri-közelben ahhoz, hogy ezt másképpen lássam. Szerintem a mélyszegény emberek zöme már ma is olyan állapotban van (mentálisan retardált, gondolkodásában csak a pillanat számít, minimális mozgásra törekvő - az éhezés erre szoktat -, nagyon gyorsan fárad, a településrészén kívül világot nem ismeri, nincs számfogalma, nincs időfogalma, helyfogalma, és még hosszasan sorolhatnám), hogy semmilyen polgári értelemben vett munkavégzésre nem alkalmas.
Kooppaany 2013.02.14 15:32:38
@nincs_itt: OK, egyetértek, igazad van. Csak éppen mást akartam ezzel a példával kifejezni: azt, hogy az elvándorlás miatt a Magyarországon működő cégeknek egyre nehezebb megtalálniuk a nekik megfelelő munkaerőt. Az emberek a példabeli gyártónál legalább munkát kaptak a munkahelyekben nem igazán bővelkedő vidéken. Azzal, hogy be tudnak járni dolgozni, nem a vállalat németországi üzemegységeibe mennek tovább, hanem emberi kapcsolatokra tesznek szert; számos példát hallanak, hogy ez is elment, meg az is, és aki kicsit bevállalósabb, megpróbálja maga is a külföldön élést. Aztán a vízióm szerint majd beáll az az állapot, amikor csupa zombi munkaerő lesz jelen. Akkor meg már nem zombiknak való munkahelyeket hoznak ide - mert az indiai zombi 1/14-ed bérköltségbe kerül, a sokkal szorgalmasabb kínai pedig 1/10-edbe -, hanem semmifélét. Ez lesz majd az orbáni társadalomkép csődje.
Még a blog indulásakor jeleztem, hogy orvtámadó szerintem akárki lehet. Ezt csak azért bocsátom előre, mert ebben a részben ha nem is akárkiről, de a mi szeretett államunkról, és az ő első pillantásra nem is támadásnak tűnő, orvtámadásáról szeretnék megosztani néhány…..
Silver Fox Vissza az iskolába! 2012.09.04 09:28:45
És nem csak a gyerekeknek. Anyu is újra kezdheti. Család, munka és tanulás egyszerre? Hogy ez lehetetlen? Amerikában, úgy tűnik, mégsem. Sőt! Ez az új trend. Harmincas, negyvenes nők ülnek vissza az iskolapadba. Igaz, többnyire virtuálisan. És ez a lényeg. Egyre több egyetem…..
Kooppaany 2012.09.04 16:16:07
@téglagyár: Bocsi, de ez nem igaz. Sőt. A felnőttek bekapcsolódása a felsőfokú képzésekbe 1995 után indult meg igazán - hála Néked, Bokros Lajos.
Kooppaany 2012.09.04 16:19:06
@Fekete Dália: Nagyon sok családban igen nagy összefogással segítik az anyukák tanulását. A 2012. évi felvételi átalakításnak ők az igazi nagy vesztesei. A kormányzat egyszerűen nem gondolt arra, hogy nemcsak 18 éves felvételizők vannak, hogy a felsőfokon tanulók között évek óta többségbe kerültek a levelező tagozaton, munka, család mellett tanuló önköltségesek.
Kooppaany 2012.09.04 16:24:32
@vojzi: Ez sem igaz, de az ellenkezőjét sem merném általánosítani. Azt viszont mindenféleképpen el kellene ismerni, hogy mindnyájunknak jobb, ha több a képzett, naprakész, áldozatvállaló polgártársunk, aki komolyan veszi az élethossziglani tanulást. (Európában vagyunk, amíg Orbán ki nem vezeti bozgor népét Belső-Mongóliába / Kínába.)
Egyenköpennyel frusztrálná az iskolásokat Hoffmann Rózsa, aki már nemcsak a tananyag tartalmát, hanem a diákok viseletét is meghatározná. Lakatos Márk helyében elkezdenék rettegni: Hoffmann Rózsa már stylist-babérokra is vágyik. Idén sem kezdődhetett el az iskola politikusi agymenés nélkül –…..
Kooppaany 2012.09.04 11:19:16
@téglagyár: Valami konstruktív javaslatod esetleg van? :-) Modernizálás? Hm?
Kooppaany 2012.09.04 11:23:06
@dr. Félázsia: Hogy jön ez ide? Nincs semmi jelentősége - különben megtagadnád a megtérés lehetőségét, az ember változtathatóságát, az önnevelést.
Kooppaany 2012.09.04 16:10:09
@QM: Teljesen egyetértek, a 2-es pontodhoz azzal a kiegészítő megjegyzéssel, hogy a nemzetközi tanulmányi versenyekre a felkészítés olyan speciális, zárt rendszerben zajlik, hogy annak a közoktatás általános állapotához semmi köze.

Félő, hogy a közeljövőben olyasmiket fognak számonkérni szegény pedagógusokon, amiket a zöm fel sem fog, és a segítséget elmulasztják majd megadni, hogy felfoghassa.

Kellene:
- sok tízezer óra megtekintése és elemzése, hogy mit is csinál a pedagógus (időfelhasználás, módszertani apparátus, munkaformák stb.),
- ez alapján fejlesztési célok kijelölése,
- pedagógus-továbbképzési rendszer újjáépítése,
- pedagógusok mentálhigiénés segítő rendszerének megteremtése, kiépítése, a kiégett pedagógusok rehabilitációja,
- közösségi és egyéni célkitűzések,
- segítő rendszeres szakmai támogatás,
- a meglevő kompetencia-mérések eredményeinek bekapcsolása a rendszerbe, esetleg kiterjesztése más tantárgyakra is,
- az alkalmatlanná vagy feleslegessé váló pedagógusok egyéni karrier-tanácsadáson keresztül új hivatás felé való terelése, segítése (diplomás emberek, köztük sok termtudos végzettségű!) stb.

A nagyokos oktatási szakemberek az elmúlt harminc-negyven évben ugyanazok. Az oktatási szakértők kevés szakirodalmat ismernek, és általában magyarul olvasnak. Az oktatási kormányzat rendszer szinten és nemzetközileg tájékozott, politikailag el nem kötelezett, független szakemberekre aligha számíthat, mert ilyenek Magyarországon nincsenek.
Orbán Viktor megalkotta a tökéletes paradoxont. Aszongya nekünk ez a Haza Bölcse:  "Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a…..
Kooppaany 2012.08.16 16:44:15
Eddig főként az angolszász országokban láthattunk törekvéseket az önfinanszírozó felsőoktatási rendszerekre, de ott sem valósult meg: a magas tandíjak jellemzően az elit-egyetemeken vannak, az viszont az ottani kultúra szerves része, hogy aki azt elvégzi, tényleg jólfizető állása lesz. Ott a gyerekeket elit-szüleik kora óvodáskoruktól fogva a legmagasabb teljesítményelvárásokkal nevelik, és ezt adják nekik mindennapi környezetül (a gyerekek azonos motivációjúakkal laknak, játszanak együtt, járnak iskolába). A szülők befektetésének feltétlenül meg kell térülnie. Ha a gyerek elvéti a célt, környezetéből automatikusan kizáródik, deklasszálódik.

Magyarországon két év alatt igencsak sikerült elbaltázni a teljes oktatási rendszert, beleértve a felsőoktatást. Ahelyett, hogy a családok és gyerekeik motivációit követve, az igényszint fenntartása mellett, nyílt kommunikációval módosítottak volna a beállítódásokon (pl. humán területektől a reáliák felé), megpróbálták elhitelteleníteni, értéktelennek beállítani a (tovább)tanulási szándékot. Romboltak, de nem adtak helyette semmit, sem példát, sem perspektívát. Mert azt ugye nem lehet komolynak nevezni, hogy amely családokban a tanulás érték, ott a gyerekek tömegével menjenek építőipari szakmákat tanulni vagy földet túrni. A közoktatásban rossz struktúrákat hagynak meg (pl. drasztikusan nagyarányú természettudományos oktatást kellene bevezetni az eredményes felsőfokú mérnökképzéshez), mert fontosabb céljuk az eszköz- és épületvagyon gyors államosítása.

A gyors forráskivonás könnyű pénzszerzési ígérvénye felülírja az összes racionalitást. Az esetlegességeket, rossz döntéseket alapozza, hogy az állami vezetők nem képesek átlátni a társadalmi szerveződések érzékeny rendszerét, így nem látják át, melyik végzettséggel milyen kompetenciák birtokában vannak az emberek, milyen feladatokat (munkaköröket) lehet rájuk bízni. Túlságosan leegyszerűsítenek, és képtelenek elfogadni az eszükbe be nem férő képleteket. Mert nem elég mérnöknek lenni, kell a nyelvtudás, a gazdasági és jogi ismeretek, az informatikai kompetenciák, a tárgyalástechnika, kommunikációs stratégia és egy sor más társadalomtudományi- és bölcsész ismeret, hogy az adott mérnök alkalmazható, értékes szakember legyen.

Európában nem lehet a jelenlegi minimálbér tizedét adni a munkásoknak a megélhetésük biztosítására, de ha a jelenlegi árak mellett nem lesz tizedannyi a bérük, akkor az itteni bérmunka nem lesz versenyképes a kínai bérmunkával. Könnyen belátható: Európa és Magyarország számára csak a tudásintenzív fejlődési út járható, ehhez viszont nem szabad lerombolni a tanulás egyéni motivációit.
Zanzásítva általában elmondható, hogy a magyarországi egyetemek nagy részét irányító rektorok, dékánok, főigazgatók nem menedzser-beállítottságúak, azaz ugyan saját szakterületükön kiváló eredményeket tudnak felmutatni de ugyanakkor fogalmuk sincs arról, hogy miként is…..
Kooppaany 2012.08.13 11:49:50
@persicsbalint: Nekem is az a személyes tapasztalatom, hogy a termelésiek egyoldalúan látják a világot. Hiába mondja el, "hogy van", annak érvényessége a saját munkakörére, munkahelyére, az ő kis szűk világára vonatkozik.

A termelésből jött szakember akor lenne jó, ha (nálunk is) lennének vállalati egyetemek - ha a nagyvállalatok saját főiskolákat hoznának létre ahelyett, hogy az állami költségvetésből finanszírozott generális egyetemektől várnák el a saját profiljuknak megfelelő szakembert. Áldozniuk kellene a (felső)oktatásra, nem az államtól várni, hogy intézményrendszerén keresztül, az adófizetők pénzén oldja meg a konkrét vállalat szakember-utánpótlását.
Kooppaany 2012.08.13 11:56:15
@online távmunkás: Pontosan.
Kooppaany 2012.08.13 12:02:11
@persicsbalint: Meg az egyéb adományok, amikért ezernyi kéz nyúl :-) A szakképzési hozzájárulás egy idő után oda vezetett, hogy a nagyvállalatok egy része saját beszállítóit is arra kérte, hogy a nagyvállalat oktatóközpontját támogassák vele. (Finanszírozni kellett a fél- és egynapos belső tréningeket.) Szép volt az eredeti elképzelés a szakképzési hozzájárulással, de aztán nem minden forint jutott arra, amire azt szánni kellett volna.
Egy normális jogállamban a rendőrség szerepe arra kellene, hogy korlátozódjon, hogy a társadalmi normák felett őrködjön. A törvények betartatása és az ésszerűség egymást átölelve kellene, hogy érvényesüljön cselekedeteikben. Ozora. Lehet hallani az ozorai fesztről ezt-azt.…..
Rég volt már ilyen téma, épp ideje... 2011.június 11-én mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyary Zoltán Közigazgatási-fejlesztési Programot dr.Gál András Leventével, aki akkor még csak közigazgatási államtitkár volt. "A Magyary Program…..