Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shua55

1 bejegyzést írt és 110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenki szereti a játékokat. A jó játékokat meg pláne. Az ezredforduló környékén hatalmas változások jelentek meg a konzolos, illetve PC-s játékiparban, főként a kinézet és a játékmenet terén. A grafika mondhatni csúcs volt, a számítógépekbe már komoly alkatrészek kellettek, hiszen nem lehetett…..
shua55 2014.11.22 11:41:57
@Bobby Newmark: csak annyit mondok, Porsche Unleashed...
Egyensúlyt! Magyarország 2014 2014.07.07 10:14:04
Három hónapja keresek állást, egyelőre eredménytelenül.  Sajnos igazuk volt a vészmadaraknak, akik annó azt rikácsolták, hogy meg fogom bánni, hogy hazaköltözök. Félretéve a romantikus indokokat (barátok-család-honvágy-külföldön csak egy külföldi vagy-nekem magyar pasi…..
Még 2011 októberében, azaz már több, mint két és fél évvel ezelőtt készítettem egy TOP10 Kedvenc sorozatom című videós toplistát. A nemrég frissült képregényfilmes toplistánál azt írtam, hogy a korábbi rangsor bővített és aktualizált változatáról van szó, viszont ez…..
Öt év brüsszeli herevere után új meló után kell néznie Bokros Lajosnak, ugyanis saját szerencsétlen pártocskájával nem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges ajánlásokat az uniós választásra. Sose értettem, miért próbál politizálni az, akinek fingja nincs az…..
Ha vetsz egy pillantást a naptárra, akkor ma a következőket fogod tenni: ha szembejön egy lökött doomsayer, akkor hallgatsz rá, nem kempingezel tóparton, ha zajt hallasz odakint, akkor nem mész ki egyedül felderíteni, nem mondod azt, hogy "mindjárt visszajövök", és semmiképp sem…..
A héten már második alkalommal halasztják el a Lázár János által egyéni képviselői indítványként beterjesztett, „A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről" című törvényjavaslat zárószavazását.…..
shua55 2012.02.21 11:28:57
@sanya18: Mivel magyarországon az összes halálozása harmada közvetlenül visszavezethető a dohányzásra, ezért nem olyan elrugaszkodott számítás ez.

És vedd azt is figyelembe, hogy a dohányzás káros hatásai általában erősen a nyugdíjkorhatár előtt jelentkeznek (jellemzően az adott ember 50-es évebein), ami igencsak visszafogja a termelékenységüket (lásd még infarktus vagy agyvérzés áldásos hatásai).
 Végre megtudhattuk, hogy az atomenergiával szemben érzett széleskörű bizalmatlanság oka, hogy 1962-ben Dr. No – a James Bond filmben szereplő gonosz tudós – atomreaktort épített Jamaika szigetén, és azzal fenyegette a világot. Legalábbis innen eredezteti az…..
shua55 2012.02.06 13:44:05
@Never: Csudajó passzív házad lehet, ha napkollektorral a fűtést is megoldod...

Korábban írtad a talajszondát is, mintha a kompresszor is felvenne némi áramot Paks irányából.

Írod, hogy nap és szél, este mi adja majd neked a delejt? Megsúgom Paks...

Jártál mostanság mondjuk Százhalombattán az erőmű környékén? Nem csak az atomerőműveknek magas ám az elbontási költsége. Nézz csak meg egy jó kis szénerőművet, meglepő mód még sugárzást is mérhetnél :)
shua55 2012.02.06 14:19:08
@Never: Pfff... a szivattyúd meg a hörcsögök hajtják... Ráadásul talajszondát építeni csak hűtésre? Akkor már talán a fűtésbe se ártana bedolgoznia. A lényeg, hogy hőszivattyú sincs áram nélkül, de ez kifejezetten kedvező, hiszen távszabályozható hőszivattyúk+atom+nap és szél és van egy nagyon fasza kiegyensúlyozott kis energiarendszered, ami nem mellesleg zöldebb a zöldnél és semmilyen lemondással nem jár...

@newtehen: hát úgy persze megy nekem is :D
Nos eltelt a hónap, amelyben azt vállaltam, hogy megpróbálom minimálbérből kihúzni. Nincs mit kertelni, be kell látnom, hogy nem sikerült. Az utolsó héten nagyon elszaladt velünk a ló. Igaz ugyan, hogy nem csak a heti megélhetést finanszíroztuk belőle, hanem azért jórészt…..
shua55 2012.02.01 11:21:10
@ailin: "nem lehet egy életet arra berendezni, hogy mindenből a lehető legócskábbat veszem és mindenféle örömről lemondok."

Az élet célja a fogyasztás maga...

Kíváncsi lennék, ha egy kínai gyártósori munkásnak (tudom, demagóg példa, de azért van benne valami) kínálnád fel az itteni minimálbéres létet, mennyire érezné ezt lemondásnak, pedig csak annyiban különbözik, hogy rossz(abb) helyre született...
shua55 2012.02.01 11:32:42
@Doubledecker: Kérdés mit nevezel életnek?

Az a baj, hogy fordítva ül fel mindenki a lóra, és azt szeretné, ami másnak van (és aminek elérése nem is biztos, hogy akkora boldogságot fog adni), neki meg nincs.

Lásd csoki: azon keseregni, hogy nem engedhetem meg magamnak a mittomén milyen bonbont, ahelyett, hogy az igazi vágyat (édesség) próbálnád kielégíteni (pl. meggyes piskótával vagy amit akarsz).

Arra kellene koncentrálni, hogy mi az, amit el tudsz érni abból, amid van, és nem arra, hogy mit nem tehetsz meg, mer tcsak ennyid van.
Az Áram Ára Megújuló-optimizmus 2012.01.23 16:55:00
  Azért van még egy jó dolog abban, hogy ellenzéki pártok is ülnek az országgyűlésben: kérdezhetnek a kormány tagjaitól. A napokban jelent meg a hazai sajtóban az energiaügyekért felelős miniszter megújuló energiatermelést feszegető képviselői kérdésre adott válasza,…..
shua55 2012.01.24 15:05:54
@Never: Mutass már olyan magánberuházót, aki Magyarországon beruház 3000 milliárd forintot 20 év körüli megtérüléssel? Nem véletlen építik helyette tonnaszám a szutyok gázturbinás erőműveket... Gyors pénz, kis kockázat, az ország le van szarva.
shua55 2012.01.24 15:12:01
@Never: Szerintem az oroszok kivitelezni jöttek volna, nem pedig tulajdonosként...
shua55 2012.01.24 15:15:20
@Never: Ezt te nyilván megint a hatalmas élettapasztalatodra alapozod gondolom...

Továbbra is kérdezem, hogy miért érné meg neki a bizonytalan atomerőmű saját pénzen 40 évig, amikor 10-15 év alatt degeszre keresheti magát a gázerőműveken?
Nincs sok vesztegetni való időnk. Portugália kimentése után meg kell nyugtatnunk majd a fél világot, hogy Magyarország már tényleg talpon tud maradni. Sok múlik Orbán és Matolcsy februárra ígért reformjain. (Kép: Wiki) Pénzügyi vihar készülődik Portugália…..
shua55 2011.01.11 20:40:39
@Gerzsonka: A bokros-csomag mely intézkedései nyúltak át 99-01-be? Milyen hosszútávú gazdaságpolitikai intézkedések voltak egyáltalán a Bokros-csomagban?
Kezdjük azzal, hogy kinek is jó a magánnyugdíjpénztár? A tisztességeseknek, akik rendesen fizetik a jövedelmük után a járulékokat.Akik feketén dolgoznak, vagy minimálbérre vannak bejelentve persze, hogy prüszkölnek. Ez utóbbi két csoportba nagyjából 1,5-1,5 millióan tartoznak.…..
shua55 2010.11.25 10:29:55
"A pénztáraknak kötelező közzé tenniük minden évben a megelőző 10 évben elért eredményeiket. Ez az én pénztáramnál – választott portfóliótól függően – 6,5 és 8,6 % között volt. Ebben az időszakban az átlagos infláció mértéke 6,14 %. Tehát még leggyengébb portfólió is reálhozamot ért el."

Ez így azért nem teljesen igaz. Egyrészt, ha ez egy befektetés, akkor ott nem csupán az inflációt, de a kockázati tényezőt is illik figyelembe venni, mielőtt belevégnál, tehát helyesen a hozamodnak az adó+infláció+kockázat hármast kellene überelnie, ezt pedig természetesen nem teszi.

Másrészt, ha elszakadsz az egyéni szemlélettől és rendszer szinten tekintesz a nyugdíjkérdésre, akkor láthatod, hogy a hárompilléres rendszert fenntartani drágább, mint a két vagy akár egypilléres rendszert. Ennek az az oka, hogy negatív mérlegű nyugdíjkasszából finanszírozod a mnyp-akat is, ergo a közösből kiveszel az egyénnek egy adott részt majd erre hitelt veszel. Ahhoz, hogy ez megérje, az kellene, hogy a mynp hozam nem csak a fent említett hármast haladja meg, hanem az átvezetett pénzek után felvett hitel kamatait is. Ekkor kerülne ugyanis több pénz a nyugdíjrendszerbe, ez garantálná a fenntarthatóságot.

Az egésznek a tanulsága, hogy nyugdíjreformot csak szuficites nyugdíjkasszával lehetne véghezvinni, különben az állam (és így te sem) nem tudja viselni a kettős terhelést.
shua55 2010.11.25 11:11:27
@asola: Ez jól hangzik, csak a gyakorlatban a számok megint beleszólnának.

Ugye a 97-es "reform" óta még mindig senki sem ment nyugdíjba, tehát, ha 10 év alatt átállunk a teljes öngondsokodásra, akkor 3 éve a teljes nyugdíjkasszát különadóból és/vagy hitelből kellene fedezni, ami évi (pontos számot most nem tudok mondani) 1500-3000 milliárd forint az utolsó 5 évben, addig valamivel kevesebb, hisz átállási időszak van, majd utána is valamivel kevesebb, mert egyre fogynak a nyugdíjasok. Mindenesetre 25-30 évig kellene fedezni mondjuk konzervatív becsléssel EXTRA 1000 milliárdot jelenértéken. Megkérdezhetem, hogy miből?
Breaking news! Napok óta azon gondolkozom, hogy fog engem (és minket) rávenni a kormány, hogy hagyjam ott a fenébe a magánnyugdíjpénztáramat, és térjek vissza a langyos lábvíz állami rendszerbe. A megoldás megszületetett, nem kicsit basz oda: "Elveszíti jogosultságát az…..
shua55 2010.11.24 19:44:56
@Zabalint: Nem hiszek a jobb kormányokban különösebben, de abban igen, hogy ez nem érv a magánnyugdíjpénztárak mellett. Márpedig ha nem tudnak megfelelő hozamot biztosítani, akkor nem jobb gazdák az államnál és pont.
Én továbbra se látok olyan érvet, ami azt bizonyítaná, hogy a jelenlegi 3 pilléres rendszer bárkinek is jobb, mint egy két vagy akár egy pilléres rendszer. Igaz, arra sem látok garanciát, hogy azok jobbak, de a 0 esélynél 0,1 is jobb :D
shua55 2010.11.24 19:49:27
@Jaffar: Ezt a számok döntik el.
shua55 2010.11.24 20:08:36
@Zabalint: Az állami az értelemszerűen állampapírhozamot hoz.
Update 1.0: Matolcsy az Estében azt mondta, őt meggyőzte a kormány döntése (amit részben ő hozott), és nem kockáztatja a nyugdíját mnyp-ban. Tehát enged a saját zsarolásának :)Update 2.0: Az elkobzott pénzeket a nyugdíjkassza hiánytalanítására és…..
shua55 2010.11.24 19:58:21
@Parmezanidész: Soha, sehol nem volt szó teljes öngondoskodáról, sőt, még majdnem teljesről sem. Az átmenet pedig egész egyszerűen kivitelezhetetlen, ha nincs rá forrás (valamivel ki kell szúrni a mostani nyugdíjasok szemét is).
Amit anno a Horn kormány csinált az csak az államadósságot pörgette meg egy olyan rendszerrel, aminek a nettó jelenértéke már a kezdetekkor is negatív volt. De ezt csak akkor lehet átlátni, ha rendelkezel makrogazdasági ismeretekkel és megfelelő rendszerszemlélettel.

Sajnos a kádári kisember szemlélet itt nem vezet helyes útra (kis stikli, de legalább az enyém)...
shua55 2010.11.24 20:00:15
@Alvarez: Az előző évek bevételeit is el lehet bukni ne fárassz. Hányszor kell leírnom, hogy NEM TARTOM ESÉLYESNEK, HOGY CSŐDBE MENJEN EGY MNYP is? Ettől még az esély rá nagyobb, mint 0, csak elhanyagolhatóan kicsi.
shua55 2010.11.24 20:06:58
@Alvarez: ... Te egy olyan dologba kötöttél bele, aminek semmi köze a témához, ráadásul most már nem is érvelsz, mert te is beláttad, hogy van kiadása egy mnyp-nak is. Ráadásul nem is reális csőd lehetőségről volt szó, csak elméletiről, de ezzel lezártam a témát, mert ez max. terelésre jó.
A gazdaságpolitikához egy kicsit is konyító állami intézmények kikapcsolásával nem marad más hátra, mint hogy Orbán egyedül Matolcsyékra hagyatkozzon. Nem veszélyes ez? (Fotó: fidesz.hu) Először még csak az ÁSZ elnöke elmélkedett arról, hogy az ő intézménye milyen jól el…..
shua55 2010.11.22 13:53:12
@Ppix:
"2. Az emberek elkezdtek jobban élni, erre volt keret az 1995-2000 között eszközölt megszorításokból (igen, a hülye Bokros csomag miatt)"

Kerlek, ezt tamaszd ala szamokkal, forrassal. Szamszerusitve mekkora bevetele volt a koltsegvetesnek a Bokros-csomag megszoritasaibol, es ebbol mennyi ervenyesult meg a 98-02-es idoszakban?

Esetleg csapd meg melle a 94-98-as privatizacios adatokat, es akkor nagyot koppan majd az all, hogy mi igaz a "bokros talpra allitotta az orszagot" kijelentesbol.
Katyvaszka Lorem ipsum 2010.10.28 21:03:08
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse…..
Régóta terveztem már, hogy a mai magyar politikai rendszer legnagyobb hazugságáról hosszabban írok. Talán most eljött ennek az ideje. Ez a hazugság a következő: a politika a hatalomról, annak megszerzéséről és megtartásáról szól. Elsőre ez a mondat sokak számára…..
Az Index információi szerint az EU és az IMF nem igazán díjazná, ha a kormány a költségvetés részeként tüntetné fel a magánnyugdíj pénztárak vagyonát. Ez volt a Fidesz utolsó -egyetlen- lehetősége az adócsökkentés véghezviteléhez, hisz ezzel a húzással egyszeri 1000…..
shua55 2010.06.08 11:08:49
@Kangörény_: Az adó-, illetve, hogy pontosan fogalmazzunk a járulékcsökkentés az egyetlen járható út a gazdasági növekedés beindítására. Azonban az egyetlen párt, aki a nemzetközi szerződések egyoldalú felrúgásával kampányolt, az a jobbik volt. A fidesz leült tárgyalni, de az mszp által hátrahagyott helyzetben nem voltak elég erősek a tárgyalási pozícióink. Ezért halasztani kellett (nem kidobni az ablakon, halasztani), bizonyos intézkedéseket, és tartani magunk az mszp által kötött előnytelen szerződésekhez.
shua55 2010.06.08 11:20:37
@Nandi29: Ez egy érdemi válasz volt...
@elwood: Ezzel se vitatkozik senki, csak azzal, hogy per pillanat megvalósíthatatlan, remélem érzed a különbséget.
shua55 2010.06.08 11:31:15
@elwood: Pedig pontosan így van, ugyanis az ő kormányaiknak meg lett volna ráa lehetősége. Egész egyszerűen nem veszed figyelembe az idő múlását, és a körülmények változását, rémesen leegyszerűsített világképet használsz.
A Heti Válasz nem várta meg Orbán sajtótájékoztatóját, hanem kipakolta az új kormányzati struktúrát: MINISZTERELNÖK: Orbán Viktor MINISZTERELNÖK-HELYETTES: Navracsics Tibor (kancellária) KABINETFŐNÖK: Varga Mihály MINISZTERELNÖK-HELYETTES: Semjén Zsolt (nemzetpolitika,…..
"Lesz 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, ha a Fidesz kerül kormányra. A politikus arra nem válaszolt, hogy hány százalékos lesz a csökkentés. Mint mondta, ez attól függ, hogy hány "csontvázat találunk a szekrényben". Konkrét számokat akkor lehet…..
shua55 2010.04.21 11:41:09
@Seduxen: Nem tudom emlékszel-e arra, hogy amikor legutóbb nem volt púder, akkor ki nyerte a választásokat. Fel lehet ébredni, a sok segghülye szavazónak kell a púder, vagy még mindig Kunce-maci dörmögésére járnák a medvetáncot.

MÁS. Nem kellene az öszödi beszédet relativizálni azzal, hogy lépten nyomon előrángatjuk. Ott nem a betarthatlan választási ígéreteken volt a hangsúly, sokkal inkább a bal(?)oldal kormányképességéről, a kézivezérelt médiáról stb.. Mondjuk azt elhiszem, hogy ilyen címmel több olvasót tudtok összefogdosni az indexen...
No, hát hamarosan elkezdődik a szép új világ, csak az a baj, hogy még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mi is fog pontosan történni, miképp fogja Orbán áthidalni azt a szakadékot, ami a korábbi ígéretek és a realitások között állnak. Csöpögtetések már vannak, de koherens…..
shua55 2010.04.15 19:22:29
@Fedor: "Az igazság az, hogy itt még soha nem nyert úgy párt választást, hogy megérdmeelte volna, mindig csak a kisebbik rossz elvén. Ez így volt 94-ben, 2002-ben, és 2006-ban, és így volt ez most is."

Szóval az MSZP volt 2002-ben és 2006-ban a kisebbik rossz... Ezt esetleg érvekkel is alá tudnád támasztani?

Röhej, hogy ezek után te még kérdezgetni mersz, amikor az elmúlt 2 évben a kisebbik rossz azért vesztetett, mert megpróbált legalább valamelyest megfelelni a játékszabályoknak.