Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lohuen

8 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KatPol Blog Kurd kérdés II. 2010.06.09 10:10:00
Az előző heti bejegyzésünket folytatván ezúttal az ötvenes évektől napjainkig tartó török-kurd viszonyt tekintjük át. A korábbiakban felvázoltuk a kurd identitás, és egy lehetséges nemzetállam kialakítására tett szerény kísérleteket, és az ezekre adott török választ.…..
Lohuen 2010.06.10 10:05:47
@sanspapier:

Igen, lehetséges, noha nagyobb részük már eltörökösödött. Törökország az Oszmán Birodalom területvesztését követően a kaukázusi és balkáni muszlimok mentsvára lett, több százezren vándoroltak oda (legutóbb a délszláv válság idején). Így él ott például kb. 2 millió albán vagy 5-6 millió cserkesz (a számokon mindig vitatkoznak).
Lohuen 2010.06.12 14:01:50
@bryan:

A keleti városokban is egyre jobban terjed. Nyilván ezek a területek a legszegényebbek, de a technológiai fejlődés őket is eléri, szóval nem kell aggódni. A törökök amúgy simán kikerülik a tiltást, más honlapokról elérik a youtube-ot. Szóval gyakorlatilag mindez semmit sem ér, ellenben nem mutat túl jól az EU felé igyekvő Törökország imázsnak.

A kurd diaszpóra igen nagy (majd' milliós nagyságú, ennek nagyobb része Németországban él, de sokan vannak Franciaországban és a BENELUX-államokban), s ápolják a kapcsolatot rendesen. Több kulturális intézményük van, amely gyakorlatilag a PKK bázisa (nem feltétlen kell "terroristákra" gondolni, ezek gyakorlatilag olyan központok, melyre egyszerre látják el a kurd indentitás megőrzésének feladatát, másrészt pedig az adott állam felé kommunikálják az ügyet). Természetesen gyűjtenek pénzt, toboroznak tagokat stb.
KatPol Blog Kurd kérdés I. 2010.05.31 21:00:00
Állandóan aktuális, vissza-visszatérő téma a törökországi kurdok helyzete. Ezt nemcsak a PKK tevékenysége, de a népes németországi és franciországi kurd kisebbség akciói is színesítik.  Kb. egy évvel ezelőtt a török kormány egy nagy "nyitást" kezdeményezett…..
Bulgária 2009-ben a választások évével nézett szembe; 2009 júniusában az európai parlamenti, majd alig egy hónapra rá, július 5-én az országgyűlési választásoknak. Ezek már eleve a fenálló párterőviszonyok átrajzolását ígérték; a korrupciós ügyekben meggyengült,…..
Törökországról elsősorban az EU-s csatlakozás és a kurd kérdés kapcsán lehet hallani. Ebben a rövid tanulmányban megkíséreljük a jelenlegi törökországi helyzet – terjedelmi okoknál fogva – vázlatos bemutatását a belpolitika és kissé a külpolitika témakörében.…..
KatPol Blog Ciprus - az évforduló 2009.07.20 21:00:00
Ciprus török inváziójának 35. évfordulójára emlékezve egy kisebb tanulmányban kívánjuk bemutatni a nevezetes eseményhez vezető utat, illetve az azóta eltelt évtizedek fontosabb történéseit. Ciprus 20. századi történelmének és e konfliktusnak legfontosabb jellemzője az…..
Lohuen 2009.07.21 18:22:03
@Syolos: A török EU-csatlakozás egy nagy, és bonyolult kérdés (emiatt most nem is akarok belemenni a részletekbe), azonban ha lassan is, de haladnak a fejezetek lezárásával (a francia-német szólamok ellenére). A török elit - egyelőre - el van kötelezve a csatlakozás mellett, ami mindenképp reformokhoz, és akár a külkapcsolatok átértékeléséhez vezethet. Ebben a folyamatban a ciprusi kérdés megkerülhetetlen, és nagy valószínűséggel pontosan a csatlakozás folyamata az ami elvezethet a megosztottság feloldásához. Az AKP-kormány minden esetre kezdettől fogva békülékenyebb hangot ütött meg. Az viszont biztos, hogy a csatlakozásra még hosszú éveket kell várni.
KatPol Blog Claiming Macedonia... 2009.05.18 11:00:00
    A nemzetközi, s néhanapján a hazai sajtóban is felröppennek Macedóniát érintő hírek, általában a névvita kapcsán (ha nem épp az albánokról írnak), mely Görögország és a kis FYROM között zajlik – immár 18 éve. De pontosan miért zavarja Görögországot,…..
A török pártrendszer legújabb megmérettetésére 2009. március 29-én került sor. Ezúttal a rendszeres kemalista-iszlamista összecsapás helyett önkormányzati választáson mérették meg magukat a pártok; s noha a választások az előzetes várakozásoknak megfelelően alakultak,…..
Lohuen 2009.04.24 14:02:44
Örömmel látom, hogy kérdések merültek fel a témával kapcsolatban. Ezekre megpróbálok válaszolni...
1) Kurdok. Mint ahogy a CIA factbook is bizonytalankodik, látható, hogy pontos adatok ( legalábbis a szélesebb közvélemény előtt) nincsenek. Hagyományosan 10%-20% (esetleg 25%) közé szokás tenni a számukat, ami 7,5-15 millió embert takar. Ez az óriási különsbég leginkább három dologra vezethető vissza: a kurd településterület felszabdalódására, az egységes kurd nyelv hiányára, végezetül pedig a török nyelvpolitikának. A két nagy nyelvjárást beszélő kurdok (kurmanci és sorani) között részben lingua franca lett a török (legalábbis Törökországban), de ami a legfőbb, oktatás hiányában a törököt nagyon sok kurd beszéli, még a keleti területeken is, ami asszimilácijókukat nagyban megkönnyíti (vagy hogy szimplán töröknek vallja magát). Az ország nyugati részére vándorló kurd népesség megfelelő nyelvtudás birtokában pedig könnyebben azonosul a többségi nemzettel...
Ezt az asszimilációt valamelyest ellensúlyozza a magasabb kurd termékenységi ráta, ami megelőzi a városiasodott(abb) törökökét. Érdekes adat, hogy a 60-as években 2,5 millióra tették a számukat (az más kérdés, hogy ez mennyire megbízható), de az biztos, hogy a 90-es évek elején már jóval túlszárnyalták a török mutatókat. Ami azonban a legfőbb, hogy Törökország is megindult a demográfiai lejtőn, és már kevesebb gyerek születik, mint az előző években... Erdogan kormányfő is kiállt amellett, hogy a törökök vállaljanak több gyereket... Ebben a demográfiai helyzetben pedig a kurdok egész jó pozícióba kerülhetnek, a kérdés csak az, hogy az anatóliai kurd "szórványok" mennyire lesznek hajlandóak/képesek megőrizni etnikai tudatukat.
Végezetül csak annyit, hogy bár a CIA hivatalos honlapján, csak két népről tesz említést, de valójában sokkal több népcsoport él Törökországban (s most nem csak a görögökre, vagy örményekre gondolok); de Anatólia etnikai helyzetéről majd később írok egy cikket (ha lesz rá igény :-))

2) A pontos és pontatlan i közötti különbségtétel, illetve a kritika is jogos. Mentségünkre legyen mondva, a technikai nehézségek miatt egyszerűsítettük a török betűk átírását a magyarra. De íme a javítás: ennek megfelelően az AKP hivatalos neve: Adalet ve Kalınma Partisi (a török nyelv eredetileg csak magas vagy mély hangrendű szavakat tartalmazott, a toldalékok illeszkedése is ennek megfelelően zajlott, azonban perzsa, arab, francia stb. eredetű szavaknál (pl. Fazilet) a vegyes hangrend miatt ezt nem lehetett mindig tartani. Ezért írják a "pártot" - parti - jelen esetben parti-si -nek stb.), valamint Erdogan nevét is Erdoğannak kell írni (ejtsd: Erdoán, és nem pedig a Erdogan, mint azt néha tvben szeretik hansúlyozni)...
Remélem kielégítő választ adtam, ha vannak kérdések, kritikák, szívesen reagálok azokra is.