Regisztráció Blogot indítok
Adatok
glad az egyetlen

40 bejegyzést írt és 827 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavaly júniusban Sanyit (és a többi 250 utast) rendesen megszívatta a LOT, amikor a frissen indított New York - Budapest közvetlen járata némi kifutópálya széli ácsorgás után sem indult el. A légitársaság fapadosokat megszégyenítő eljárással kezelte a helyzetet, de a talpraesett, jó fej utasuknak…..
glad az egyetlen 2019.07.10 19:07:32
@heidt:
Néhány hónapja voltam ebben a dilemmában. Nem tudom, te milyen viszonylatban, milyen paraméterekben nézted, de én most újra rákerestem egy átlagos utazásban augusztusban és az volt a helyzet, hogy habár oda vagy vissza úton még csak-csak normális menet idő volt, de a másik irányban 15-35 órás menet időket dobott ki a gép.
Nem szívesen választottam őket, de igen is más egy ilyen egész napos úton számít már a plusz 4 óra is.
Az se szeretem, hogy ha átszállásra kevés idő van, mert ilyenkor könnyen lehet gubanc és az engem nem vigasztal, hogy kárpótolnak, de nem vagyok ott időben, ahol kellene. Ha meg sok az átszállás idő akkor meg érthetően az se szerencsés a várakozás miatt.

Amúgy én se voltam elégedett a személyzettel. Morcos társaság volt.
Al Capone! Még ma is ámulattal vegyes borzongással ejtjük ki a nevet. Ő volt a J. Edgar Hoover által vezetett FBI első "első számú közellensége", a Public Enemy No. 1. Életében legendássá vált bűnözőként, ahogy elfogásának körülményei is azok. Halála viszont megalázóan kisstílű volt, nem párbajban…..
(Galéria: 19-en egy Vastrónért) Legalábbis ezt sugallja a legfrissebb adag promókép, amit a hamarosan érkező új évad elé tolt be az HBO. Persze azt ők is tudják, hogy a húsz karakterből valós esélye jó, ha ötnek van, de egyrészt így olcsóbban kijött a fotózás (fotósoppolás), meg azért ismerjük…..
glad az egyetlen 2019.03.02 05:40:39
@KUNTYI: Ja persze...

Mondjuk már az elve gáz lenne ha általános iskolás felsősök tömegével GOT-t néznének, mert 12-13 éveseknek nem hogy nem való, de egy csomó dologról fingja nincs még ami a teljes felfogáshoz kell. Az meg aztán extra gáz lenne ha a GOT már ingerszegény lenne nekik.

Valójában - ismerve az általános iskolás színvonalat -, arról lehet szó, hogy eleve 30 gyerekből aki állítja, hogy látta a GOT-ot ebben a korban, jó ha egy látot valamit valójába, a 29 meg bekamuzza a netről összekukázott infók alapján. Aztán ezt mivel lehet még überelni (főleg ha frusztrálódik valaki mert nem látta)? Hát naná hogy azzal, hogy elkezdi nyomatni a süket szöveget, hogy ez neki már nagy nulla, nem is menő.
Savanyú a szőlő.
Ezt a kamut is mondjuk egy tizenéves képes bekajálni, de elárulom vagy harminc éve is ezek a sémák voltak, aztán a közép iskolásban is megy ez a kamu menő szint csak ott az lesz a téma, hogy kinek (hány) lány volt meg már. A 30-ból 1 arányszám itt is játszani fog. :)
Hogyan tanuljon idegen nyelvet egy kisgyerek? Ízlelgesse vagy tanulja tudatosan? Vannak szakértők, akik szerint már kisgyermekkorban ajánlott idegen nyelvet tanulni. Vagy mégsem? Melyik az az életkor, amikor még ne járassuk csemeténket nyelviskolába? Őszintén szólva, én nem vagyok híve a tipegő…..
glad az egyetlen 2019.01.27 22:28:58
"...Én azon a véleményen vagyok, hogy a gyermek tanulja meg először a betűvetést és tudjon olvasni. Rögzüljenek számára az anyanyelvi szabályok, legyenek ismerősek az alapvető nyelvtani fogalmak mint ige, főnév, névmás.Legyen tudatában a ragozás alapismérveivel és logikájával..."
Igen így tanul egy felnőtt. És NEM, egy gyerekkorban elkezdett nyelvtanulásnál pont nem erre a módszerre kell építeni. Ahogy fentebb más leírta ezzel pont elvesztesz olyan tanulási előnyöket, ami fiatal gyerekkorban még meg van, de később elveszik.

"...Ha ez megtörtént vagyis elvégezte a második osztályt,..."
És ebből látszik, hogy vagy nincs gyereked, vagy nem ilyen korú.
Mindazt amit leírtál azt még negyedik osztályban is csak részben lesz meg.

Én pont most vagyok benne ebben a témában. Habár van alsó osztályban angol oktatás, de az elég gyenge, ezért itthon tanulok vele pluszban. Habár már túl vagyunk a 2. osztályon, de amikor nyelvtani alapfogalmakkal akartam elmagyarázni valamit, akkor koppantam, hogy ennyi idősen még mennyi mindent nem tanultak.

Eközben van egy olyan ismerős, ahol angol tagozatos osztályba jár, na ott már másodikban olyan szinten voltak, hogy csak lestem.

"... például egy külföldi nyaralás alkalmával nem sikerül önállóan fagylaltot kérnie a strandon...."
Amúgy elárulom az átlag nyolcadikos se tud önállóan kérni valamit egy boltban azon a nyelven, amit éveken keresztül tanult. Ezt sajnos többször tapasztaltam.
Persze levizsgázik, megcsinál egy csomó dolgozatot eredményesen, aztán ha meg kell szólalni nem megy.
Jó pár olyan diplomás önéletrajzát láttam, ahol nyelvtudásnál ott volt, hogy "passzív nyelvtudás".

Én azt tapasztalom, hogy jobb ha el kezdik már óvodásan a tanulást, játékosan minden elvárás nélkül, hogy a készség fejlődjön és szokja, aztán 6-7 évesen, már heti 5-10 órára lenne szükség, de nem úgy tanítva kezdetben, ahogy egy felnőttet szokás a manapság.
Egy tipikus XIX. századi szegény bérescsalád asztalán ritka vendég volt hús, de vajon akkor mit ettek a szegények az elmúlt századokban? Történelmi ételkalauz nem csak vegáknak... Forrás: Fortepan..
"Töltött káposzta a kesztyűtartóban, fasírozott a kecses ujjak között, kétkazettás magnó a Nagyi ölében, itt egy Grundig, ott egy kis hazai, fent meg az elmaradhatatlan Gorenje, az örök jólét biztosítéka." - írta az Index tavaly ősszel, a világútlevél bevezetésének 30-dik évfordulójára készült…..
glad az egyetlen 2018.09.19 03:24:04
@Laredo: "...Mosógép-szárítógép: Bosch..."
Após néhány éve kért tanácsot mosógépre. Én azt mondtam kicsit drágább az átlagnál, de menjen turira és vegyen Bosch-t.
Na a szupi Bosch mosógép garancia+fél évig bírta aztán úgy megadta magát, hogy a szerelő azt mondta, hogy nincs értelme javítani, mert olcsóbb az új.
Na azóta az öreg nem kért tőlem műszaki tanácsot ,én meg más kárán tanultam meg, hogy a régi prémium márkák se azok már, amik voltak.
A szokásos akadékoskodás, fontoskodás, hepciáskodás, kekeckedés, kötözködés, szószaporítás. Nem ezt kellett volna megírni, hanem azt, hogy… (És kifejti a hozzászóló.) Ezt kellett volna megírni, de nem így, hanem úgy… (És ő is kifejti.) Ama újságírók közé tartozom, akiknek több témájuk van, mint…..
glad az egyetlen 2018.09.12 20:25:45
@Zöldi László:
Na akkor zárásként (habár már illendően elbúcsúztam):

Vitatkozni egyáltalán nem akartam, maximum egy konstruktív beszélgetésben lettem volna benne még az elején, de ennek esélye hamar és végleg elillant.
Az aki online felületen otthonosan mozog az hamar észreveszi, hogy a másik mikor kezd el csúsztatni, ferdíteni és az arcvesztés elkerüléséért manőverekbe kezdeni. Ilyen helyzetben mazochista az, aki vitatkozni próbál.
Szomorú látni, hogy az aki magát oly sokra magasztalja szóban, az tetteben mily kevés.

Egy utolsó tanácsom lenne még, bár megfogadása kétes gondolom:
Becsülje meg a névtelen beszélgető partnereket. A tisztes kornak és a felívelő karriernek sajnálatos hatása, hogy egyre fogyatkozik azok száma, akik őszintén felhívják a figyelmét ha tévedésben van, vagy hibázik. Így pedig egy idő után hajlamos az ember azt képzelni, hogy gondolataiban és tetteiben szinte hibátlan. Utolsó lehetőség lehet így ha egy ilyen helyzetekben még valaki a szociális nyomásoktól mentessen, őszintén jelzi a hibákat. Nagy kincs ez ebben a helyzetben.

Tényleg őszintén további ó munkát és sok sikert kívánok, több mondanivalóm nincs már.
glad az egyetlen 2018.09.13 00:20:35
@Zöldi László:

Nagyon megfogadtam, hogy nem írok ide, de be kell valljam, hogy habár a neten otthonosan mozgok, de ilyet még nem láttam, pláne nem egy egyetemi tanártól.
Kezdetben volt némi bosszankodásom a stílus miatt, majd aztán már inkább sajnálatot éreztem, de most látom, hogy a Tanár Úr inkább útmutatásra szorul, mert eltévedt.
Szóval tisztázzunk néhány Önszámára ködös kérdést:

"...Sosem írtam blogot,..."
Nem tudom milyen misztikum él Önben a blog írásról, de ha ír egy saját blogba, akkor bizony ír blogot. Ez amit most csinál az pontosan az és elvileg ezzel tisztában is kell lennie, hiszen a facebook oldalán is azt írja, hogy:
"...Zöldi László Június 13. · Inda · Új posztot írtam a blogomba:.."
Ez blog írás kérem szépen!!!

"...Van egy rovatom a kommunikáció szakos diákok számára..."
Ha erről beszélünk, ami itt van nos ez egy blog.

"...Az Index kb. minden második bejegyzést átvesz, de úgy, hogy nem ismerek senkit a szerkesztőségben, és velem se vették föl a kapcsolatot..."
A blog,hu az index tulajdona. Amikor igényelt egy blogot náluk (regisztrált), akkor a felhasználási feltételek elfogadásával és a beállításokkal beleegyezett ebbe. Fránya apró betűk ugye.
Ha ezt el szeretné kerülni akkor egy saját független weboldalt kellene készítenie, amiben az egyetem informatikusa tudna segítséget nyújtani.

"...Ama felületen álneves, számomra ismeretlen emberek kommentelnek. ..."
Hát egy blognak természetes sajátossága ugye. Ez tipikusan az a szituáció, amikor nem nem mindenki megy rossz irányban az autópályán csak Ön Tanár Úr.
Ha blogol az ember akkor kissé vicces erre panaszkodni, bár amúgy megjegyzem a kommentek letilthatóak, ahogy előttem írták már.

"... Nem fizetnek a digitális tartalomért, ennek fejében közülük sokan az indulataikat élik ki vagy a témán, vagy a bejegyzőn. ..."
Az égadta világon semmi összefüggés nincs az ingyenesség és a kommentelők viselkedése között.

"... Miért kéne vitatkoznom velük, ..."
Hát, mert blogot ír ahol így szokás. :)

"...Ön például letegez, én viszont megszoktam, hogy magázom a diákokat. ..."
Online kommunikációs csatornán a tegezés az alapértelmezés. Ezt nem is szokás kikérni annak aki ismeri ezt a közeget.

www.nyf.hu/gtk/node/53
Nos közben megnéztem az egyetem oldalát és kissé megnyugtat, hogy az oktatás területén az Ön feladata a "Médiaetika, Gyakorlati újságírás lapszerkesztőségben", szóval szerencsére az online kommunikáció nem területe. Javaslom ezt ne erőltesse, jól láthatóan nem érti ezt a területet már. Most hozzá tenném, hogy korábbi megszólalások alapján a papíralapú újságírás változásairól is lemaradt, de ezt most hagyjuk. Nagyot változott az iparág, az online ágazat meg végképp kimaradt az életéből a jelek szerint.

Ha az online témában bármiben tudok segítené kérem bátran vegye fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek (és ebben nincs semmi él vagy bántás).
Illetve ha apró konfliktusunk miatt engem nem szívesen kérdez akkor az egyetem informatikai részlegével való kapcsolat felvételt tudom még ajánlani.

Tisztelettel,
Névtelen blog kommentelő.
A Magyar Hang legutóbbi számában figyelemre méltó elemzés látott napvilágot. A Magyar Nemzet romjain alapított hetilap szerzője, Balogh Roland nemzetközi összefüggésbe ágyazta a nyomtatott sajtó egyre sanyarúbb állapotát. Elsősorban angolszász nyelvterületen nézett körül, és elborzasztó adatokat…..
glad az egyetlen 2018.09.12 14:24:43
@Zöldi László: Ezt is benézte kedves László.
Habár én csak 20+ évet töltök a sajtóiparban, DE én még jelenleg is ott vagyok és jobban képben vagyok Önnél a jelenlegi helyzetben!!!
Az, hogy miért nem a saját nevemen jelentkezek be azt talán már ez után nem is kell elmagyaráznom, hisz részben erről szól a cikk.
Nem tudtuk, hogy a majmocska eredetileg népnevelő eszköz és mesefigura, mégis imádtuk. De mi volt az a nyúlcsicsi?..
1969. június 14-én kezdték sugározni a „Nu págágyí”-t, minden idők legsikeresebb szovjet rajzfilmsorozatát. Közel húsz éven keresztül ment (egész pontosan 1986-ig, a Farkas hangját adó Anatolij Papanov haláláig). A példátlan népszerűség miatt 2005-ben újraélesztették a szériát: új szinkronnal és 20…..
glad az egyetlen 2018.06.15 21:50:18
@CM2131: dettó. Néztük mert nem volt sok más aztán az ország nyugati felén az orf adónak köszönhetően bejött a Tom és Jerry a rendszer váltás előtt és utána már nem volt ez versenyképes
A mai gyerekek eszeveszetten ordítanak. Úgy tűnik, jóval gyakrabban, mint amikor én voltam gyerek, vagy amikor nekem született a kisfiam. Játszóterek mellett sétálva artikulátlanul sikító, torzult arccal le-föl rohangáló, egymást felöklelő kölyköket látok egyre gyakrabban. A kis lapátokkal…..
A gimiben imádtam a tornatanárt. Hótt laza volt, nem szólt be, ha cigizésen kapott, adott a söréből, és az osztálykiránduláson állítólag nagyon megdugta azt a szemüveges irodalom kistanárt, akiről mindenki tudta, hogy a kinyúlt pulcsi alatt embertelen jó testet rejteget. Mindenki mesél hasonlókat a…..
glad az egyetlen 2018.03.31 14:39:04
@izellajos: Vegyünk három típust egy adott szituációban:

Random példa szitú: Osztálykiránduláson sörözésközben elkap a tanár.

A, Lekiabálja a fejed és kapsz egy osztályfőnoki figyelmeztetést írásban. - Hivatalos és átlagos reakció.
B, Nem szól semmit inkább elmegy, esetleg még előtte oda szól, hogy aztán túl sok ne legyen. - Jó fej tanár, volt ilyen, sokan emlékszünk rá vissza jó szívvel.
C, Örömmel megveregeti a hátad és mindenkit megkínál az otthon főzött pálinkájával - Mondhatjuk, hogy nagyon jó fej, de ugyanakkor már valószínűtlenül bizar is.

Senki nem várta el, hogy az "A" típusról szóljon dokumentum szerű sorozat, de a "C" típus ábrázolása már túlzás.
Április közepén kezdődik a Stranger Things harmadik évadának forgatása, a készítők pedig bejelentették hány epizódot készítenek. Eggyel kevesebbet, mint a második évadban, ezúttal csak 8 részében figyelhetjük az ijesztgetés, meg a 80-as évekbeli referenciákat...
Korábban én személy szerint is sokat vitatkoztam, hogy mennyire oké, ha egy iskola belső szabályzata, házirendje aránytalanul korlátozza diákságát. Mert elfogadták, persze, és ott van érdekképviseletnek a diákönkormányzat. De az elfogadás történhetett a szülők beleegyezése által kis elsős korban, a…..
Felkerült a Netflixre a II. Erzsébet életét feldolgozó sorozat, a The Crown a teljes második szezonja. A tíz új részben foglalkoztak a készítők Fülöp, edinburghi herceg gyermekkorával, nőügyeivel, Margit hercegnő házasságával, de a korszak egyik leghíresebb szexbotrányával is. A történet nagyjából…..
Amikor szóba kerülnek Ausztrália állatai, elsőként legtöbbünknek a kenguruk jutnak eszébe. Sokan azt hiszik, milyen kedves és barátságos állat, pedig rúgása akár halálos erejű is lehet, ezért a vadonban érdemes őket elkerülni. Persze, nem ők az igazán veszélyesek. Nézzük meg ennek a gyönyörű…..
glad az egyetlen 2017.11.20 18:02:25
@karandash: "...Ausztráliával az a furcsa, hogy az őshonos állatokra egyáltalán nem lehet vadászni...."
Ez nem igaz, kengurura lehet pl.
glad az egyetlen 2017.11.20 18:06:37
@hullajelölt88: Időről időre felbukkantak ilyen cikkek és amelyek tényeket írnak le de erősen eltúlzó kontextusban. Ez odavezet, hogy összességében egy tévképzet alakul ki Ausztráliáról. Ennek eredménye, hogy pl nem rég egy ismerősöm lehetőséget kapott, hogy kiutazzon oda, de nem ment.
Pedig az ott lévő halálos fajok többsége más egzotikus országban is megtalálható. Például a kockamedúza sok áldozatot szedd Thaiföldön. Ja hogy nem is tudtad, hogy ott is van? Na igen Thaifölddel kapcsolatban nem trendi erről írni. De beszélhetnénk a kaliforniai cápákról, vagy a délkelet Ázsiában honos kúpos csigáról is. A tölcséres pók mérge képes akár 15 perc alatt ölni, ha csecsemő vagy vagy súlyos beteg öregember a kórházban. De a realitásokról sokat elmond, hogy több évtizede senkit se ölt meg.
Stohl András az István, a király című előadásban - Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI Mi is megírtuk, milyen érzékenyen beszélgettek a Class FM-ben arról az ügyről, hogy Sárosdi Lilla színésznő állítása szerint Marton László színházigazgatóként kocsikázni vitte, majd elővette a péniszét, és…..
glad az egyetlen 2017.10.25 21:32:55
@eloi: "...Ha így van, akkor Marton esetében nem történt zaklatás, mert a hölgy mondhatott nemet és egy ujjal sem nyúltak hozzá, távozhatott. Ugye?
Éppen erről szól ez a mostani vita! Hogy mi a zaklatás és mi nem?
Ha valaki kap egy tisztességtelen ajánlatot, de nemet mondhat rá, az mitől zaklatás vagy erőszak? ..."
Hmmm, szóval ha utazik egy fiatal lány a kocsiban két férfivel és az egyik előveszi a farkát és önkielégítést végez a lány mellett akkor az okés, mert a lányhoz nem ért hozzá egy újjal se. Értem.
Előre bocsátom ez nem egy okostelefon szakmai blog, de az elmúlt időben többen fordultak hozzám segítségért, hogy új okostelefon esetén mit érdemes beállítani és feltelepíteni, ezért gondoltam írok egy ilyen összesítést, hátha segít valakinek. Én alapvetően android telefon használó vagyok, de…..
A Weinstein-botrány hullámai elérték Magyarországot is, Sárosdi Lilla színésznő vallott nemrég arról, hogy a Vígszínház korábbi igazgatója, Marton László szexuálisan zaklatta, amit a férfi később rágalomnak nevezett. Az ügynek még lesznek fejleményei, mindenesetre az ATV-nél ez a téma lett A nap…..
glad az egyetlen 2017.10.21 19:25:37
@Pilotax: Pont fentebb írtam erről 2017.10.20. 03:55:56 magasságában.
Volt ugye az a nevelőintézeti molesztálások. Egy ember nem volt szavahihető, de végül 17-en jelentkeztek. Ez elég volt már a letartoztatáshoz és a vádemeléshez. X számú tanú egybehangzó nyilatkozata (esetleg szakértőkkel vizsgálják őket, hogy életszerű-e a vallomás) már elégséges.

"... Bár a magyar jogalkalmazás ismeretében már bármit el tudok képzelni. ..."
Nem csak magyarban van ez így hanem más országoknál is. Ott van pont az kiindulópontnak tekinthető Weinstein-botrány. Közvetlen bizonyíték nincs csak sok tanúvallomás. Weinstein mint producer komoly jogi háttérrel és tudással rendelkezik most még sincs esélye.
glad az egyetlen 2017.10.21 19:30:13
@Pilotax:Kicsit túl van egyszerűsítve ez a "bölcselet".
Másnap is eszébe jutott, de kérdés, hogy másnap mered-e feszegetni, hogy a főnököd és karrieredet biztosító személy fenékbe rúgott. Vannak dolgok, amikről csak évek múlva tud beszélni az ember.
Eminenciás Bíboros Úr! Krisztus Urunk mondja: "Az első ez: Halljad, Izrael! Az Úr a mi Istenünk az egyetlen Úr. Szeresd a te Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. A második ez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ezeknél nagyobb parancs…..
glad az egyetlen 2017.10.13 01:41:57
@libsi nóta bárki unja:
"...Nyíltabban kéne kimondani, hogy vannak Európa-kompatibilisek és vannak akiknek semmi keresnivalójuk..."
Most már azért ott tartunk, hogy Németország is elismeri az integráció fontosságát, de mondjuk itt Európában ez eddig csak Svájc az aki érvényt is szerez neki.

"...beengedés előtt kell eldönteni..."
Elvileg jó lenne, de gyakorlatilag nem lehetséges. Ezt csak utólag tudod meg.

A helyzet az, hogy egyre égetőbb a helyzet a segéd és szakmunka területén. Egyik barátom az agrár ágazatban vállalkozó és egy nagy áruházlánc beszállítója. Már két éve is mondta hogy ha lenne dolgozni tudó és akaró ember, akkor más másnap felvenne több tucatot. Voltak olyan helyek ahol a termény a földeken rohadt meg, mert nem volt ki leszedje. Korábban Erdélyből jöttek munkások, de most már ők is tovább állnak nyugatra. Ez a legtöbb szomszéddal szintén így van. Szlovákokhoz most már "mi" járunk át dolgozni. Nem rég az ukránoknál próbáltunk ember erőt szerezni és az se volt már fontos, hogy magyar legyen, de velük van feszültség.
Nem akarom tönkre vágni az országot, de éltem több hónapot "nyugaton" és láttam, hogy az olcsó bevándorló munkaerő, hogyan ment meg és tart életben fontos szektorokat. És bizony ezek nem elvették a munkát a helyiektől hanem megcsinálták azt, amit a helyi már nem szívesen.
glad az egyetlen 2017.10.13 15:32:29
@libsi nóta bárki unja: Hát azért se simogatná meg a Jézus a buksinkat, hogy nem segítünk lehetőseinkhez mérten. :)

"...Ezzel a szemléleteddel pedig, ami a rövidlátó gazdasági szempontokat az össztársadalmi érdek fölé helyezi..."
Szerintem a gazdasági érdek (van aki elvégzi a munkát amit más nem) az társadalmi összérdeket szolgálja az elképzelésemben.

Tisztán látszik, hogy ha esetleg szembe találnád magad olyan szempontokkal, ami esetleg alátámasztaná valamennyi nyitottság létjogosultságát, akkor az téged halálra rémiszt. :)
Itt van egy trailer, tessék megnézni, utána felteszek egy kérdést. Mehet? Na, a kérdés: a fentiek alapján a The Orville a) egy Star Trek-paródia, vagy vicces átértelmezésb) egy klasszikus sci-fi kalandtörténet Ha az elsőt választottuk, akkor tévedtünk, legalábbis Seth…..
glad az egyetlen 2017.09.12 19:50:18
@xlaci: Szerintem olvasd már el a cikk első 10 sorát legalább (és értelmezd), amihez hozzászólsz.
glad az egyetlen 2017.09.13 03:53:47
@Giggsy: Habár nem tökéletes példa, de azért ez így se igaz, mint ahogy a hozzászólásodból tűnik, hogy Lucas engedélye kellett hozzá. Igazából ha Lucas nem engedélyezi akkor is megcsinálhatta volna MB. Az, hogy pl akció figurák kiadását nem engedélyezte Lucas az már az a kategória, amit írtam korábban, hogy pl jelképeket nem használhatsz. Itt az volt a félő, hogy egy kiadott Lone Starr figura tök úgy nézett volna ki mint Han Solo, az pedig perelhető. Az, hogy a post produkciót a Lucas cége csinálta megint nem extra dolog vagy kivételes kegy ugyanis abban az időben a sci-fi film trükkök készítését 90% ILM végezte ígypl. a Star Trek TNG esetén is.

Mindenestre ha kell más példa akkor ott van még: Galaxy Quest, Austin Powers, High School High, A báránysültek hallgatnak, Scary Movie meg a kismillió horror paródia.
TINTA blog Tegezés a magyarban 2017.08.08 10:00:00
A szociolingvisztika egyik legfontosabb felismerése, hogy magához a nyelvhez hasonlóan a nyelvhasználat is rendszert alkot, amely a nyelvi rendszernél jóval érzékenyebben reagál a nyelven kívüli hatásokra. Minden nyelvben – ha a nyelvi rendszerben nem is, a nyelvhasználatban mindenképpen –…..
glad az egyetlen 2017.08.09 21:25:18
@Skywatcher:
"...És akkor még nem beszéltünk a manapság egyre divatosabb nagybetűsködős, áludvariaskodó tegeződésről. Úgymint: Veled, Téged, Neked, stb...A magyarban szerintem elég hülyén néz ki..."

Egyáltalán nem néz ki hülyén, sőt azon felül, hogy logikus még vannak régebbi gyökerei is a személyt helyettesítő szavak speciális használatának. Például Az "Úr" szó, ami szintén egy személy helyettesítő szó. Ezen felül (szintén egy példának) Szent-Györgyi Albert is használta a "Te" formációt mondat közben. Gondolom megállapodhatunk, hogy ő se nem divat majom, se nem mai gyerek: www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_369b.html

De egy másik példa lehetne még David Gemmell lassan már klasszikusnak mondható regénye, ami egyszerűen a "Legenda" címet kapta. Aki nem olvasta és nem ért a témához az hibának fogja fel a névelő hiányát, de az nem véletlen maradt el, hiszen a Legenda egy konkrét személyt jelöl, márpedig személynév elé nem rakunk névelőt.
Július közepén jelentette be az HBO, hogy min dolgozik majd David Benioff és D. B. Weiss, a Trónok harca két készítője, akik több, mint egy évtizednyi Westeros után valami másba vágnák a fejszéjüket. Ahogy azt mi is írtuk, a sorozatuk szintén elég monumentálisnak ígérkezik, sok szereplővel és olyan…..
glad az egyetlen 2017.08.01 03:00:09
@bloggerman77:
"... A déliek ui. rajongtak a britkért, sosem lelkesedtek az USA önállóságáért...."

Na azért ne csúsztass már ekkorát!
A függetlenségi háború fejeseinek többsége déli származásúak voltak így Washington, aki büszke virginiai rabszolgatartó ültetvényes család sarja volt. Ez így is volt nagyjából Lincolnig, ami aztán pont a feszültséghez vezetett. Az, hogy a polgárháborúban a déliek külpolitikai segítséget pont az angoloktól kértek (végül aztán alig kaptak) az csak a történelem groteszk alakulása, ahogy ma Viktorunk a oroszokkal kokettál. Azt azonban felelőtlenség állítani, hogy ellenükre lett volna a függetlenség. Ez egyszerűen nem igaz. Ha angol uralmat kaptak volna, akkor ugyanúgy oda a rabszolgaság és kaptak volna egy külföldi kizsákmányolót a nyakukba (ugye pont a koronának menő adó volt az egyik gyújtópont ami a függetlenségi háborúhoz vezetett).
glad az egyetlen 2017.08.01 03:03:06
@Bicepsz Elek: Helyzet frissítés (tavalyi) Ausztráliából: Már fehér embert se nagyon, most főleg ázsiai részesülnek kedvezményben. Ma nyugati fehérnek elég nehéz letelepedni oda.
glad az egyetlen 2017.08.01 15:01:55
@bloggerman77:
Akkor most döntsd már el, hogy hogyan értelmezed a történelmet:
1 verzió: "A (polgárháborús) déliek ui. rajongtak a britkért, sosem lelkesedtek az USA önállóságáért" vagyis tősgyökeres polgárháborús déli royalisták voltak az Amerikában1850 után.

2 verzió: "1810-ben összeesküvést szőttek a függetlenségbe belefáradt államok lakói, hogy csatlakozzanak újra a "gonosz" britekhez, ezért a 1812-es háború után, ami általános döbbenetre az USA győzelmével végződött, ismét menekültek a royalisták Kanadába... Az 1783-as és a 1812-es royalista menekülők tették Kanadát angolszász többségű területté."
Vagyis 1850-re nem marad angol imádó déliek az országban.

Amúgy igen csak sántít az amit írtál. Habár valóban nem volt egységes a nép hangulat a függetlenségkor (mikor az?) és kezdetben nem is akartak teljes függetlenséget, de pont a déli uraknál verte ki a biztosítékot az angol extra adók.
Alternatív történelemmel nem foglalkozom, de tény, hogy az amerikai történelem tele van elhallgatásokkal, de az nem ilyen jellegű.