Regisztráció Blogot indítok
Adatok
grin

0 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hozzá nem értő hályogkovácsok bugyutábbnál bugyutább, az internetet elárasztó írásain lehet mosolyogni, lehet bosszankodni, de van egy pont, ahol a szakértőként tetszelgő kóklereknek megálljt kell parancsolni. Egy friss írás (jelen poszt megjelenése előtt 3 órával publikálták) ugyanis néhány…..
Érdi Gergő a nap hőse. A Szingapúrban élő, 35 éves banki programozó sok vesződséggel járó, de annál szebb átmeneti hobbit választott magának: elhatározta, hogy visszafejti az Időrégész kódját, és ha már ott jár, meg is csinálja a pécés átlagjóska számára fogyasztható…..
Több éve teszteljük a balatoni és a Balaton környéki vendéglátóhelyeket, és szerencsére egyre hosszabb a szuper helyeket bemutató toplistánk. Egyre könnyebb jó helyeket találni, akár a kalóriavadászat, akár csúcsgasztronómiai élmény a cél. A szubjektív lista természetesen…..
grin 2015.06.05 08:09:42
@Mrwolf: Jó felüdülésként egy értelmes ember kommentjét olvasni, nem a köpködőket. Amúgy egyet is értek: van az hogy jót szeretnék enni de nem art-foodot, ahol hrom salátalevelet helyeznek el igazi műértéssel egy 46 centis tányéron. :-) És van amikor okés a művészet is de nem minden napra (mert a pénztárca sem bírja el).
grin 2015.06.05 08:11:01
@lifelike: eltekintve a fenti társalgástól ha konkrét példákat mondanál akkor azzal lehetne vitatkozni (vagy legalább látni hogy mire gondolsz) és nem azzal hogy van-e rajtad sapka vagy izzadt-e a hónaljad.
Puffogásunk tárgya – ami a blogunk premierje is egyben – az a hungarikum, hogy képtelenek vagyunk használni az azonosítókat. Aki évről évre minden adóbevallásba beírja ugyanazon adatait, az nagyjából tudja miről beszélünk. Nézték már meg a lakcímkártyájuk hátoldalát?…..
Az atlatszo.hu birtokába került szerződés tanúsága szerint a tatai önkormányzat közpénzből segített meg többször egy tisztán magánkézben lévő vállalkozást azzal, hogy a cég által működtetett ipari parkban telket és közművet vásárolt több mint 200 millió forintért. Az…..
Rémálom a zöldhatóságnál XI. Megvan a politikai körökig is elérő nyelvvizsgabotrány első áldozata: az adatnyilvánosságért és az átlátható kormányzati működésért vívott harcban eltűnt Tolnainé Szatmári Katalinnak, az OKTVF főigazgatójának a nyelvvizsgája - legalább…..
grin 2013.11.09 23:22:30
@jávor benedek: A fénymásolatos dolog lehetne az egyetlen értelmes lépésük, valóban, tök fölösleges azon vitázni, hogy mennyire bűn az ha valaki a szakot karnak hívja, vagy nem emlékszik hogy mely szavakkal szerepelt a végzettsége a papíron.

(Btw az óbudaiak hálistennek nem Schnöllernél voltak, bár tagadhatatlanul a villanytan nyomot hagyott az emberen informatikán is. Emellett én sem tudom sose fejből az évszámot, meg kellett keresnem egy önéletrajzot. Mondjuk nem mindenki olyan amnéziás mint én.) Én még a KKVMF-en kezdtem és a KKMF-en voltam 93-ig, de utána többször is alakult, arról már nem tudok személyesen. De ha „hiteles” információkra vagy kíváncsi, akkor itt megtalálod: hu.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%B3_K%C3%A1lm%C3%A1n_M%C5%B1szaki_F%C5%91iskola
A helyzet sajnos az, hogy nem csak karban nem tudjuk tartani a gépeket de sokszor fel sem fogjuk, hogy megvenni a legkönnyebb. Aztán a feketeleves. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
grin 2013.06.12 16:02:32
Alapvetően egyetértek a cikkel de a konkrétumokat illetve sok mindenben nincs igaza. Az, hogy karban kell tartani, jogos, és ha nem értesz hozzá, akkor járj vele szervízbe rendszeresen, az is.

De!

Ha Zsófi vett egy új autót, pláne BMW-t akkor annak nem volt kötelezően előírt szervízintervalluma? Ha volt, és elvitte, és csontig kopott a fék akkor ott más baj van nem a csaj. Ha meg nem vitte el akkor azt gondolom hogy ez nem típustörténet, mert annyira sötét nem sok van aki a kötelező szervízre sem viszi el ÉS nem ért hozzá. Dízel amúgy is szétesik ha nem kap olajat, nemde? Zsófi nem fog bele önteni.

A másik amin a cikken felszívtam kicsit magam hogy jó, a fémen sikító féket észreveszem én is, az analfabéta, de azt hogy lóg a futó vagy gyenge a motor nem biztos. Ha NAGYON gyenge, azt igen, de az már az a pont ahol te tökön szúrod magad. És sok ilyen van, hogy én bevállalom, hogy nem veszem észre, vagyis vélhetően észreveszem de nem tudom hibához kötni. Azt nem lehet hogy 3 naponta servízbe rohangálok hatezerér' kérdezősködni, hogy akkor most ez normális-e vagy nem. És az átlagember nem autóversenyző meg nepper és egy csomó apró hibát nem ismer fel, nem látja, nem érzi, nem tudja értelmezni. (Jó, SAJNOS nagyon sokat fejlődtem az elmúlt időben, mert volt 2-3 olyan hiba amit 2-3 hétig, 2-3 szétszedéssel sikerült csak megoldani, néhány olyan alkatrész cseréjével amik nem voltak feltétlenül rosszak viszont a hibához semmi közük nem volt, stb., így már elég sok mindenre legalább rá tudok mutatni a motortérben hogy mi micsoda. Elég sokba kerül ez a tudás egy kocaautósnak. :-))

Szóval nem mindenki autólátnok, és nem biztos hogy érzi hogy lötyög a kormány vagy magasan fog a kuplung, és a kettős tömegű érzést is csak szakmagyarázattal lehet értelmezni (és közvetlen utána megragadni a pénztárcát). Amikor köpitek szegény szőkét, ezt érdemes mentálisan a szélére jegyzetelni.

Az alapigazság azonban kétségtelen: autót nem szabad venni, mert fenntartani rémálom. Akármilyen.
Katusék találtak egy gyanúsan olcsó idei Ford modellt a neten, amiről egy gyors kereséssel kiderült, hogy természetesen kamu. Méghozzá annyira kamu, hogy egy nemzetközileg széles körben ismert csalót sikerült kiszúrniuk: Néhány héttel ezelőtt autóvásárlásra adtuk a…..
grin 2012.11.22 16:48:53
@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: A cégünket? Ez még a „minden rendőr gonosz” hozzászólónál is több pontot érdemelt. Nem beszélve arról, hogy én a saját nevem alatt írok, és egy féleszű makimajom is meg tudja nézni hogy „mi a cégem”, de most már ezért nem érdemes a guglira szaladnod, irreleváns.

A hsz nem nektek szólt, akik a homárra jöttök kiverni... a biztosítékotokat, hogy mindenki gonosz, titeket üldöz, és amúgy is elesett szegény gyermekekkén bolyongtok egy ellenséges óriásokkal telt világban.

Annyit akartam mondani (a normálisabb olvasóknak, bár aki itt kommenteket olvasgat az nem biztos, hogy lehet normális, magamat is beleértve persze), hogy mivel ez egyértelműen csalás, nyugodtan lehet feljelentést tenni, ingyen van. Viszont, elfogadom, időbe kerül, de ezt mindenki magának méri fel, hogy mennyire cseszi fel magát azon, hogy át akarták vágni.

Persze lehet nekem könnyű, rendszeresen beszélek értelmes, becsületes rendőrökkel, és vélhetően ha gondom van tőlük fogom először megkérdezni, hogy hogyan érdemes feljelentést tenni hogy ne sikkadjon el... de még az is lehet, hogy a teve utcai telefonos hölgy is hajlandó erre válaszolni egy akárki betelefonálónak, ha épp jobb passzban van (nem szokott :) de megértem, amennyi idiótával kell naponta beszélnie).

Rólam meg azt gondolsz vagy írsz, amit akarsz, konkrétan. Értelmes ember érti, hogy miről írok, a többi meg menjen a kocsmába dühöngeni hogy átverték de csakazértse megy a rendőrhöz mer az úgyis gci, na önts még egy pohárral gézám oszt megváltjuk a világot, bsszameg.
grin 2012.11.23 13:34:48
@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Köszönöm, jól szórakozom rajtad. Amúgy köszönöm azt is hogy igazat adtál nekem, hogy tudod te, hogy nem minden rendőr köcsög, csak azért csinálsz úgy mintha hogy itt népszerűbb legyél. Nem is gondoltam ám, hogy alapból lennél te hülye, inkább csak ezzel tudsz itt valaki lenni. De ne haragudj hogy megzavartalak, kérlek, folytasd az utálkozást, mert így sosem jutsz el a célodhoz.

(Amúgy igen, igazad van abban is hogy amennyire visszagondolok a normális rendőrök egyike sincs vezető pozícióban; a korreláció tagadhatatlan.)
8ker Kövön üldögélt 2011.10.04 13:39:00
 Terjednek a szabálysértési viccek a neten - és várhatóan egyre több lesz belőlük. Olvasd végig, érdemes!Remélem, tettét megbánta, és soha többé nem tesz ilyet.:)..
 A Wikilovesmonuments pályázat egy hete indult a magyar Wikipedia és az Indafotó szervezésében, a pályázat célja, hogy minél több szabad licenszű kép szülessen magyarországi műemlékekről. Ehhez a Kulturális és Örökségvédelmi Hivataltól kapott a pályázat egy…..
grin 2011.09.30 01:51:18
Amúgy a szabad licencekről pár gondolat.

A hagyományos esetben ha valaki megszerzi a jogot a képedre, akkor abból pénzt keres, és annak nagy részét megtartja magának. Ez a kizárólagosság miatt van: ilyen szerződéseket kötnek általában az újságok, az ügynökségek. Ha rossz feltétellel szerződtél akkor nem csak pénzt nem kapsz, de a kép minden jogát is elveszítheted.

A szabad licenc lehetővé teszi bárkinek, hogy a képedből pénzt keressen. Neked is. Ha valaki ügyesebben keres pénzt, mint te, akkor - bár attól neked nem lesz kevesebb pénzed - ő volt az ügyesebb, de neked is van új próbálkozási lehetőséged. A szabad licenc biztosítja, hogy senki nem birtokolhatja a képed. Sőt! Akárki keres vele pénzt, meg kell mondania, hogy te vagy a szerző, így akkor is a te neved fog odakerülni, ha ő kapott pénzt, és téged népszerűsít, nem őt. Vagy nem csak őt, ha volt benne munkája.

A szabad licences munkákból meg lehet élni, számos módszer létezik... Például, hogy valaki kifizette, és te egy bizonyos idő után felszabadítod; például, hogy a kép extra nagy felbontású változatát nem szabadítod fel, így ha valakinek az kell, megveszi; például, hogy a szabad képeiddel reklámozod magad; és bizonyosan van még egy tucat egyéb módszer.

De ez nem mindenkinek való, és nem kötelező. Akinek nem tetszik, nem az a megoldás hogy leköpködi a rendszert, hanem hogy nem foglalkozik vele: ez nem neki szól.

Emellett a szabad licencű művek a közvagyont gyarapítják, és nagy részéből senki nem keres közvetlenül semmit, ellenben azokból gazdagabb, tartalmasabb világot tudnak ("ingyen") bárkinek előállítani, esetleg olyanoknak is, akiknek soha nem lenne lehetősége ezeket a képeket látni vagy birtokolni.

Én ezért csinálom: hogy amit lehet, megosszak mindenkivel, akivel csak lehet. És bár nem ebből fizetem a zsemlét a boltban, mégis fontosnak tartom, hogy csináljam. Van, aki a rákos gyerekeknek pénzt ad; mi mindenkinek adunk egy kicsit abból, amit fel tudunk ajánlani.

Most épp szép képeket.

Amúgy a pályázati kiírástól függetlenül a képeket csak olyan licenc alatt tudjuk felhasználni, ami alatt a tulajdonosuk publikálta azt. Mi nem tudjuk átalakítani ezt a licencet: emiatt ha valaki nem megfelelő licencet állított be, annak a képét egyszerűen nem tudjuk használni.

Peace.
grin 2011.09.30 08:17:18
Kedves @Mityu. Troll az, aki a vita kedvéért vitatkozik; troll az, aki olyan témában folytat vérre menő vitát, ami őt személyesen nem is érinti; aki figyelmen kívül hagyja azt, hogy igyekeznek a kérdéseire válaszolni, és vagy ezeket figyelmen kívül hagyva újabb támadásokat indít, vagy pedig igyekszik a válaszokat kiforgatni és így fenntartani a vitát.

Te elég részletesen kifejtetted, hogy számodra elfogadhatatlan, érthetetlen, borzalmas az, hogy valaki a te művedet szabadon felhasználja, mivel ezzel téged jelentős erkölcsi, anyagi és transzcendentális kár ér. Ezt többen olvasták, megértették, tudomásul vették. (Mindeközben eltekintettek a folyamatosan támadó stílusodtól.)

ENNEK ELLENÉRE te folyatod a vitát, újabb és újabb kifogásokat emelsz, újabb és újabb szándékos(?) félreértelmezést kérsz számon, támadsz.

Azt gondolom hogy az álatalad diktált stílusban semmi értelme kommunikálni, mert neked BÁRMIT mond bárki, az nem lesz jó, és csak támadásként tudod értelmezni, és arra támadással válaszolni.

Senki nem akar téged bántani, senki nem akar tőled elvenni semmit.

A pályázat azoknak szól, akik meg akarják osztani a műveiket másokkal, szabadon. Te - amennyire értem - nem ilyen vagy: így a saját nevedben nem vitatkozol (téged nem érint), mások nevében meg kérlek, ne vitatkozz (mivel azt gondolom, hogy nekik megvan a saját véleményük, és nincs szükségük, hogy te légy a fogadatlan prókátoruk).

Ha úgy érzed, hogy valamire valóban nem kaptál választ, és nem igényled azt, hogy szerepelj, akkor keress meg privátban és tisztázzuk. Ha csak szerepelni szeretnél, akkor én próbállak ebben nem megzavarni.

További szép napot.
grin 2011.10.03 15:22:04
@torobala: Az első kérdésedre egy hasonlattal válaszolnék. Adott egy író, aki könyvet ír, és ezért jól meg is fizetik. Ez az író heti 1-2 órában elmegy a Wikipédiára, és szócikkeket ír a kedvenc sportjáról, kutyafajtájáról vagy a városról, ahol nyaralt. Miért teszi, amikor ha az idejét könyv írására fordítaná, többet keresne vele, mintha arra fordítja, hogy más embereknek tanít meg dolgokat, ismertet meg velük ezt meg azt? Nyilván ha az időd, energiád pénz, akkor minden szabad tartalom előállításával pénzt adományozol az emberi közösségnek. Az egy rossz kérdés, hogy ebből meg fogsz-e élni, mert az emberek a néptanítást nem azért csinálják, hanem mert adni akarnak valamit másoknak.

A második dolog a "bárkinek": igen, bárkinek. Szegénynek, gazdagnak, okosnak és butának, kíváncsiskodónak és üzletembernek, személynek cégnek és önkormányzatnak; midenkinek. Ez a SZABAD TARTALOM lényege, erre épül a Wikipédia, és minden egyéb hasonló projekt, és az elgondolás az, hogy ha többet adunk a közösségbe azzal mi is gazdagabbak leszünk. És ez láthatóan működik: nézz szét a neten, a világban, hogy mennyi elképesztő szabad tartalomra alapuló dolgot használhatsz, érhetsz el. Ez nem kényszer hanem cél: a pályázatnak nem az a célja, hogy a Wikipédia jobb legyen, hanem hogy ezekkel a képekkel MINDENKI gazdagabb legyen: a művészetről szóló kiadványok, a múzeumok, az állami honlapok, a külföldi újságok... mindenki. A Wikipédia rengeteget kapott és kap a közösségtől, és a célja ezt viszonozni.

A harmadik kérdésedre: megváltoztathatod a jogokat a képen, és akkor *azt* *onnantól* már csak az új licenccel lehet használni. Természetesen a képnek *az* a változata, ami részt vett a versenyen az akkori licencnek megfelelően került átvételre és publikálásra, és szabadon elérhető lesz örökké (legalábbis a belátható társadalmi viszonyok keretein belül). Úgy képzeld el, hogy a képedből lesz egy szabad változat és egy (vagy tetszőleges) nem szabad változat: amíg rendelkezel a szerzői jogaiddal, újabb és újabb formában kiadhatod a művet, tetszésed szerint. Viszont az egyszer már megkötött "szerződést" (licenc) nem mondhatod fel, mert az nem ad erre lehetőséget, és te ezt a használatával elfogadtad: *az* a példány, amit szabadon kiadtál, szabad marad. Ha vissza lehetne vonni, akkor semmi értelme nem lenne az egésznek, ha igényled, hogy ezt kifejtsem: jelezd.
Eleinte furcsának tűnt, de aztán rászoktam a köszöngetésre. Mármint a forgalomban. De elegem lett, leszokom róla. Vélemények az azonos című írásunkról...
grin 2011.05.04 11:00:22
@papptibi: "De ez, ami nálunk megy, az már erős túlzás. És tovább erősíti a beengedő emberben az isten-komplexust."

A te logikád is tetszik, ne legyél udvarias, és ne engedjen be senki, ne kapd meg a neked járó elsőbbséget, és menj a kamion mögött vagy törd össze magad a szembeoldalon. Bizonyosan még nem vetted észre, hogy az emberek egy része nem tartja be a KRESZt, és lehet nem erősíteni a beengedőben azt, hogy fasza gyerek volt, és akor majd nem lesz fasza gyerek és nem tartja be a KRESZt, pont mint a többiek. És majd neked is azt véssük a sírodra, hogy "itt nyugszik az ember, akinek elsőbbsége volt". De legalább boldog mosollyal haltál meg, hogy nem kellett megköszönnöd senkinek semmit. :-P
grin 2011.05.04 11:05:03
@nabazzmeg: és betartjuk? Ha igen, akkor igazad van: felesleges a köszöngetés. Jóreggelt?
Egy kollégánk jelezte, hogy az mr1 ma reggeli műsorában, valamikor hat óra tájékán egy perces, rögtönzött adásszünetet tartott Mong Attila műsorvezető. Az akcióra a ma hajnal három óra környékén elfogadott új médiatörvény sajtószabadságot súlyosan korlátozó…..
Piroslap Kettős mérce helyett 2010.11.04 12:14:01
Fordulópont volt az elmúlt másfél hét. Sorra nyilatkoztak azok, akik reményekkel várták a Fidesz nagy parlamenti többségét, hogy most nagyot tud alkotni. Sosem értettük, miért az erőtől várnak sokan eredményt, még a demokratikus táborban is. Miért a kétkedő hangokkal…..
Nehéz ügy, amikor a Naiv Ügyfél úgy érzi, hogy a pincérek kinézik egy étteremből és megjegyzéseket tesznek rá, majd erről levelet ír a Homárnak. Nem voltunk ott ugye, nagyon konkrét vádak nem hangoznak el, az egész ügy hiperszubjektív és ellenőrizhetetlen. Sziszi például…..
Csehországban és Szlovákiában mindenhol láthatod. Prágában minden harmadik ember viseli. Nyírd le Jágerre - mondják a csehek a fodrásznak. De nevezik függönynek, szőnyegnek is. Magyarországon a legtöbb helyen csak így ismerik: bundeszligafrizura. Vagy Soltészrezső. Garaba. A Kipu…..
A rend kedvéért elször néhány szót a ma megjelent értékelésünkről: Kettest adtunk az MSZP választási programjára. Az MSZP-nek még a jövőképe sem világos, ami részben abból ered, hogy a mai társadalmi problémákat következetesen a gazdasági válságra vezeti vissza.…..
Mai hír, hogy az Abaqoos magyar online fizetőrendszert immár nem csak az OTP, hanem az Erste, a CIB és a K&H ügyfelei is igénybe tudják venni. Mind a négy bank fiókhálózatában készpénzben is lehet az Abaqoos-számlára befizetni, függetlenül attól, hogy a befizető ügyfele-e az…..
Páran még biztosan emlékeztek arra, amikor 2 és fél éve írtam Blaise Aguera y Arcas kiváló TED-es prezentációjáról, melynek során saját találmányát, a Photosynthet és a Seadragont demózta. Emlékeztetőül, erről az előadásról van szó:  Arcas technológiáját a…..
grin 2010.02.17 12:23:37
@grin: De válaszolok is magamnak, mert úgy tisztességes. Lehet, hogy tévedtem, mert privátban valaki jelezte, hogy ez silverlight létezik vmi félillegális változatban Linux alá is: www.mono-project.com/Moonlight
Egyelőre még nem világos, hogy ez hogy működik egyáltalán (amiket gyorsan utánaolvasva láttam azt sugallják, hogy nem nagyon), de lehetséges, hogy nincs kizárva, hogy a fenti technológia kipróbálható, ha valaki eltekint ennek jogszerűségétől.
Mea culpa (hacsak nem tévedett titkos informátorom).
Országszerte megindult a cédulagyűjtés, az LMP kevés, de annál lelkesebb aktivistával igyekszik kivenni a részét a kopogtatócédulákért folytatott küzdelemből.Jómagam Siklós körzetében, Kisharsányban próbálkoztam eddig, 30 db körüli eredményem egy csepp - talán nem is olyan…..
grin 2010.02.10 23:08:15
w A zemberek alkonya 2010.02.05 06:50:00
  Végre országértékelés, már alig vártam. El kell mondjam, hogy rettentően utálom az egész műfajt, illetve az orbáni feldolgozását. A mintával, az amerikai elnök éves State of the Union-beszámolójával összevetve ordít a provincializmus, a paranoia és a pátosz, minden,…..
Múltkor már beszámoltunk róla, hogy elkezdte publikus életét a Szörcs. (Btw, jó hír, hogy gyorsabbak lettek, mint az induláskor voltak.) Nos, a másik két magyar webkereső háza táján is vannak fejlemények. Az egyik, hogy a Yahoo motorjára épülő Johu immár a magyar fórumokban is…..