Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szabi68

0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén megvolt az első repülős utam. Ennek apropóján megosztom veletek a saját tapasztalatomat és röviden összefoglalom milyen új szabályokra és változásokra számíthatnak azok, akik a jövőben repülni szeretnének. Illetve szeretnék rámutatni, hogy bár manapság minden lépésünknél meg akar minket ölni a…..
szabi68 2020.08.10 07:59:41
@Zed is not dead yet: Ez zseniális ! Mintha csak belföldön lehetne “ megúszni “ a vírust. A görög szigetek, Ciprus vagy éppen Szicília ( ahová még a tömeges olasz fertőzés alatt se tudott betörni a vírus ) velük mi van ? Arról az apró tényről nem beszélve, hogy töredékébe kerül mint itthon. Nem csak az 50-100.000.-Ft /éj szállodai árakról beszélek ( ami kint kb a fele ha nem a harmada ) de a kapcsolódó vendéglátóipar , közért is jóval a magyar alatt van .
Napok óta döbbenetes számadatok érkeznek az Egyesült Államokból: április másodika óta 30 ezer felett van a napi koronavírus fertőződések száma. Április 2 óta csak egyetlen alkalommal volt 30 ezer alatt: április 5-én. Az USA területén már majdnem fél millió a fertőzött (április 10-én késő este: 496…..
szabi68 2020.04.13 04:00:15
Mivel testközelből Floridából , nézem az USA helyzetét, azt hiszem van némi rálátásom a történésekre. A cikknek abban igaza van , a helyzet súlyos (bár nem mindenhol ) és felkészületlenül érte Amerikát .
Azonban ha az adatokat kezdjük hasonlítani akkor értelmetlen Amerikát más országokkal össze hasonlítani . Az EU-nak van 28 tagállama . Az USA 51 tagállammal rendelkezik. Tehát összevetni ország szinten nem ad reális képet, maximum kontinens szinten . Ez persze nem jelenti azt , hogy ne lenne baj, néhány államban óriási baj. New York-ban pedig a legnagyobb a baj . Rosszul kezelték a helyzetet , ellentétben pl. Floridával . Mivel itt vagyok láttam a hitetlenkedő arcokat amikor egy hónapja lezárták a tengerpartot, a tavaszi szünet közepén . Akkor mindenki a kormányzót DeSantist szidta. New York -ban ahol már akkor is több fertőzött volt, ekkor még tömött utcákat , parkokat mutatott . Ennek több oka is volt. New York városában minden M2-re 3 ember jut. Ennek a kezelése alaphelyzetben is nehéz sőt szinte lehetetlen . Erre “ nehezedik “ a New York-i emberek liberális felfogása és elvárásai ..
A Centrál Park lezárása , kijárási tilalom , ortodox zsido közösségi ima tiltása bizony extra nehéz a liberális városban , egy láthatatlan vírus nevében . ( A republikánus Florida tized annyi fertőzöttel már rég mindent bezárt , a rendőrség kordonnal még a tengerpartot is, amikor New York , bár kommunikálta , hogy nagy a baj de csak kért és nem tiltott) Tanulság , hogy a liberális , az emberek “ józan eszében “ bízó intézkedéseknek mennyire van helye egy ilyen helyzetben. Attól még nem lesz diktátor valaki, ha súlyos korlátokat szab ideiglenesen. ( persze nem azokra a “ barmokra “ gondolok aki pl. betiltja a vírust )
Ami Trumpot illeti , eleinte tényleg nem vette komolyan a helyzetet ill. bízott az egészségügyi rendszerben. Aztán kiderült ennek minden hibája . Európa évtizedekig nem pumpált elég pénzt a rendszerbe, Amerikában - ahol privat biztosítási rendszer szolgáltat , de csak a saját biztositottaknak , a tömeges járványra nem volt felkészülve , így emiatt csúszott a tesztelés . ( Elnöki szinte hadi állapot bevezetése kellett , hogy kötelező legyen és ne azt nézegessék kinek milyen a biztosítási kártyája ) A tartalék állami készlet feléről pedig kiderült használhatatlan . Ettől függetlenül Trump intézkedései és gazdaság védelmi rendelkezései megnyugtatták valamennyire nemcsak a piacokat de a polgárokat is. 1200 USD + gyermekenként 500, amit mindenki megkap, nyugtatólag hatott a karanténban munkáját vesztett tömegnek . Azonban ha nem tudják újra indítani a gazdaságot akkor nagy lesz a baj ! Államcsődök sora jön , és ez hamarabb lesz sok kis országban mint az USA-ban . A forint árfolyamát nézve ebben az esetben nincsenek otthon se jó esélyek ... ( hozzáteszem innen nézve jól kezeli a helyzetet Magyarország , jobban mint sok más európai ) Tehát ha tetszik ha nem Trump kezében a gazdaság sorsa . Lehet “ fitymálni” Trumpot. A tény , hogy Obama után rendbe tette gazdaságilag az USA-t. Európának fájó döntések ( pl szabadkereskedelem ) ami viszont Amerikának jó ! Most sincs káosz (még ) Mrs Clinton mellett már jó eséllyel romba dőlt volna a fél világ . Trump csomagja hagyott esélyt !
szabi68 2020.04.14 00:12:20
@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: Ha nagyon rövid akarok lenni, igen. Ha megnézed a svédeket ( jó nagy borulást fog hozni náluk, hogy nem korlátozzák az emberek jogait, csak kérnek) Nem mondom azt , hogy az “ illiberális” mindenben csak jó , de a vírus ellen mindenképpen . A New York Timea ... na arra már rég nem lehet sajnos adni ...ahogy a CNN -re se ! Lery King is átment a FOX -hoz.
Határátkelő Amerikában ragadva 2020.04.11 06:30:00
Kevés kínosabb dolog van annál, amikor külföldiként az ember nem csak a munkáját veszíti el az Egyesült Államokban, hanem a vele járó munkavállalói vízumot is. Ráadásul jelen helyzetben az országot elhagyni is szinte reménytelen vállalkozás...
szabi68 2020.04.12 09:35:57
Mindennek van valóság alapja, de azért nem teljesen igaz. A munkáját 16 millió ember vesztette el 1 hónap alatt. Természetesen ez ideiglenes állapot, és rengeteg segítséget kapnak. ( pl egyszeri 1200 USD + gyermekenként még 500 ) A speciális munkavállalói vízum nyilván nehéz dolog. A turizmusban nem fog állást kapni , az biztos . Viszont ha hajlandó elmenni pl mentős segédnek az egészségügybe , tárt karokkal várják . Egyebekben a beadott zöld kártya kérelem “ megakasztotta “ az USA elhagyásának kényszerét , döntésig maradhat. Nyilván kapott egy csomó hitelkártyát amikor dolgozott , ez itt nem túl nagy dolog. Ez segít az átmeneti helyzetben, és az összes bank ad most könnyítést . Ha jó szoftveres volt, akkor ahogy “ ujra indul az élet “ könnyen fog munkát találni , így a zöld kártya szponzori folyamata is folytatódik . Tehát túl dramatizálni nem kell a helyzetet , mégha a CNN imádja is lépten -nyomon. Ami a kommenteket illeti , bárcsak otthon lenne ilyen a rendszer ...
Szabad a döntés , milyen biztosítást akarsz . Jelzem 150-200 USD -ért már tökéletes jár .. Azaz 50-60.000.-Ft . Ezért jó ellátást kapsz , nincs hála pénz ( azt se tudják mi az ) Ha nincs biztosítás , ami tegyük hozzá elsődlegesen az illegálisan itt levők ( ez több mint 30 millió ember ) problémája ( de ha akar köthetne ) de ettől függetlenül ellátják , de tényleg kapja a csekket , ami nem kevés . Aztán kap rá részletfizetést stb. A viszik a házát ... na ez a kamu , csak a filmekben létezik . A hazát csak az azt hitelező bank viheti , és csak a hazát . Ha az nem fedezi a hitelt az a bank hibája . Itt nincs olyan , hogy a kocsit viszi a bank , eladja és többel tartozol még utána , mint amit fölvettél !
Lehetőleg ne Ross dokiból induljunk ki és a sorozatokból. Persze viheti az adó tartozás , az komolyan van véve . Mert itt azt sem vonják kötelezően előre .. Nem fizeted azt ami majd jövőre esedékes .. De ha nem vonatod le és nem is fizeted ki , akkor visznek mindent ( jó gyorsan ) Ellenben a nyugdíj 10 év munkaviszony után jár ( nem 20 mint otthon ) Ennek minimuma 1000 dollár körül mozog . Mennyi is nálunk ? Talán 100 dollár ?
Vissza az egészségügyhöz .. Otthon nem választhatsz ( azt se tudjak mi az , hogy szolgáltatás választék ) Ha az átlagbért 300.000.- Ft -al számoljuk akkor vonnak kb 80-90.000.- Ft -ot. Aztán mész a dokihoz, és viszed a borítékot ... Ha mondjuk egy mell szűrésen felmerül egy folt ..( rák vagy sem ) akkor 6 hónapra kapsz CT időpontot . Mivel ennyi idő alatt ha baj van akár áttét is kialakulhat, jöhet a magán doki és 30-40.000.- Ft a CT -re. ( itt ezért a biztositó leperelné a kórház “ haját” )
Ha hibáznak ... fizetnek nem kevés kártérítést . Otthon ? Újabban a kártérítés “ csúnya dolog “ mert azért nem dolgoztál meg . ( csak a másik fél dolgozott szarul, a te károdra )
Kérdezem akkor , hogy melyik is a jobb rendszer ?
szabi68 2020.04.13 08:15:49
@droid_: Nem volt célom a magyar rendszer bírálata , egy előttem szóló kommentelő az itteni rendszert ( filmsorozat alapján ) sommásan szarnak minősítő hozzászólása miatt hasonlítottam össze a két rendszert . Magyarországon rengeteg pozitív változás történt az elmúlt években , aki ezt nem ismeri el vak vagy elfogult . Az SZJA erre az egyik legjobb példa . Ami a havi levonási illeti ( én is ezt választottam itt ) jó dolog. A választás lehetősége amit hiányoltam. Az valóban igaz , hogy az egykulcsos rendszerben a jelentősége nem nagy, ha azonban Európára vetítjük ... már más az eredmény . Az egészségügy kapcsán azonban vitatom az álláspontot . A levonásnál én az összes az ellátással kapcsolatos levonási kalkuláltam . Ugye külön van az egészségügyi járulék , a szociális stb. A nyugdíj kivételével illetve a szakképzési hozzájárulást sem számolva próbáltam kalkulálni . ( valóban a bért terhelő munkavállaló és munkáltató költséget ) A biztosítás nem ad lehetőséget választásra , nem szolgáltató alapú , ugyanazt az ellátást kapja mindenki. Amivel az alap ellátás szintjén nincs gond, de az - hangsúlyozva ez vélemény - mégiscsak túlzás , hogy aki esetenként száz vagy több száz ezret fizet , hónapokat várjon egy költségesebb vizsgálatra keretek meg a fene tudja mi miatt . Reklamáció nem lehetséges , ha nem tetszik nem cserélhető a biztosító . Tehát az alap bajom , hogy ez bár biztosítás de csak nevében . ( nem magyar sajátosság , európai ) Ezért gondolom az amerikai rendszert jobbnak . Ami a kártérítést illeti, nos nem akarok politizálni tehát még véletlenül sem azon akarok vitatkozni , hogy a börtönök vagy a roma iskolások kapcsán kinek van (volt) igaza. Viszont több helyen megjelent, hogy igazságtalan hogy kártérítés címen
“ munka nélkül “ pénzeket vegyenek föl . Nos ez ebben a formában a baj . Ugyanis szerintem ha valaki kárt okoz ( legyen az munka, egészség , bármi ) akkor a kárt szenvedő valamilyen -esetfüggő - joga sérült , ami anyagiakban kifejezhető . Ha konkrétan az egészségügyre vetítem , mivel a biztosítás nem szolgáltatásként működik , pl. a munkából kiesést csak a táppénz “ kárpótolja “ ha hibázik az orvos és ezért 1 hét helyett 2 hónapig nyomja valaki az ágyat akkor semmi következménye. Lehet az itteni rendszer néha túlzó onnan nézve “ minden szir-szarért azonnal kártérítést kiáltanak az amerikaiak “ néha van is benne igazság , de a felelősség tudat ebből adódóan sokszorosa az otthoninak.
Történelmi kísérletnek lehetünk tanúi a következő időkben, ha csendben figyelünk: behódol-e a katolikus egyház egy -- tehetséges, ám nagyhatalmi mércével egyelőre még jelentéktelen befolyással bíró, s az Egyházban még külsős  -- politikus újságírónak, és engedélyezi-e számára az Egyházba lépést…..
Teljesen mindegy, hogy Orbán szabadságon van, vagy gyógykezelésen. Az a kötelessége, hogy augusztus 20-án ott legyen az ünnepélyes zászlófelvonáson. Az állítólag nagy magyar Orbán azonban nem volt ott, ezzel megalázta a magyarokat és a magyarok nemzeti ünnepét. Kínos és szánalmas eseménnyel…..
    Utazásbiztonsági tanácsok 4. rész Utazásbiztonsági cikksorozatunk következő részében biztonsági tanácsokat adunk főként a Muszlim, valamint egyéb, eltérő kultúrájú országokba utazóknak. Ennek aktualitást ad a legutóbbi egyiptomi késeléses támadás is. Bár, sok muzulmán ország viszonylag…..
Ha eddig esetleg bárki is szégyenkezett volna amiatt, mert volt egy olyan érzése, hogy a magyar kormány és az általa gründolt cselédmédia a tenyerét dörzsöli, valahányszor egy fanatikus barom felrobbantja magát Nyugat-Európában, most már ne nagyon korholja magát. Már az is szép volt, hogy pár…..
Magyarország középhatalmi státuszának megszerzése érdekében Orbán Viktor eddig húzott merészeket – finoman szólva. Minthogy sem a gazdasági teljesítmény, sem a Brüsszel elleni közös fellépés nem vezetett eredményre, Putyin barátságával háta mögött most hadsereget toboroz, hogy „komolyan vehető”…..
Vagy legalábbis a magyar miniszterelnök alaposan félreértette és túlgondolta, amiket Trump mondott neki telefonon...
Az ex-Guardianos Glenn Greenwald, aki mostanában a kitűnő  The Intercept-ben ír, azt tweetelte a Clinton-emailes pöcsbotrány kirobbanásakor, hogy fogadni kellene melyik újságíró fogja elsőként Putyint sejtetni a színfalak mögött. Nem is kellett sokáig várni az idiótákra, akik szerint az FBI főnök…..
A hazai nyilvánosságban e tévériporter számít pillanatnyilag az első számú közellenségnek. Tragikai vétsége, hogy az olimpiáról közvetítve „elfelejtette” megemlíteni egy szír kislány nevét, aki a 100 méteres pillangóúszás egyik előfutamában indult. Azt állították az ellenzéki médiumok jegyzetírói,…..
Általában akkor Aibnb-zünk, ha több napot vagyunk egy helyen, sokan vagyunk és kell főzni - vagy máskor is, ha megéri. Természetesen elfogadjuk, hogy az olcsó szállás esetenként lemondással, kompromisszmokkal jár, de még így is arculcsapásként ért a legutóbbi, athéni airbnb-s kéró. Jaj, de tuti, 80…..
Azzal, hogy Szél Bernadett beült Kósa Lajos és Harrach Péter közé Tusványoson, néhány kérdés eldőlt. Az LMP társelnöke Orbánnal ért egyet menekültek és népszavazás ügyében, ráadásul sorosozott egy jóízűt. Az egykori ökoizé tizenkilencre kért lapot. Vagy kizúgnak a Parlamentből 2018-ban, vagy…..
A politika sehol a világon nem makulátlan úriemberek hótiszta vetélkedése a hatalomért. De civilizált országokban léteznek bizonyos alapszabályok, melyeket mindenki betart. A legelemibb tisztesség és humánum jegyében. Ezek közé tartozik, hogy ha történik egy tragédia a világban, akkor azt NEM…..
Orbán Viktor hazai pályán 2-1-re legyőzte a hajrában szépítő Norvégiát az Európa-bajnoki pótselejtező visszavágóján, ezzel kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel kijutott a 2016-os franciaországi kontinenstornára. Több szempontból is történelmi jelentőségű…..
szabi68 2015.11.17 01:58:14
@kardiobaszkuláris: annyit ertesz a focihoz, mint tyuk az abc-hez! Ti mast sem tudtok mint fanyalogni! Megerdemlitek!
A legszebb az egészben az, hogy saját maguk is elismerik, hogy direkt félrevezetik a népet, és értelmezhetetlen adatokat közölnek: a Facebookon kb 13:00-kor kirakott közleményben még az szerepel, hogy Történelmi nézőszámot hozott a történelmi mérkőzés  Az M4 Sport a…..
Van egy angol kifejezés, ami most remekül leírja a migráció által érintett országok manővereit: a „dick move”. Talán „paraszt húzás”-nak, még akkurátusabban „gecizés”–nek lehetne fordítani, ha muszáj lenne. Nehéz megmondani mikortól, de itt Közép-Európában…..
A fapados utas egyik rémálma: megvette a repjegyet, lefoglalta a szállást, kifizette a koncertjegyet, aztán egy hónappal az út előtt azt mondja a szolgáltató, hogy bocs, mégse, szar volt a töltöttség, inkább nem repülünk aznap. Pontosan így jártak a napokban azok az utasok, akik…..