Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Creativus

4 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
                       „Szerinte ez nem szerelem, csak szeretet. Szerintem meg egy harmadik valami, amit én se tudok megnevezni” – A szakítás már hat éve megtörtént, az egykori pár mégse tud megválni egymástól végleg. Posztolónk szerint természetfölötti kötés van köztük.                      …..
Creativus 2024.01.05 14:38:13
@God Harald: Boszorkány volt?
Megmértétek, és kevesebbet nyomott mint egy kacsa, ezért lebukott?
                       Posztolónk észrevette, hogy a csaja másra gondol az együttléteik során. Na, nem gondolatolvasó, de egy kicsit is érzékeny embernek azért feltűnik az ilyesmi. Igaza is lett, a nő az exébe volt még mindig beleesve. A csaj tanárnő, ám a sok végzettsége mellé azt már nem sikerült…..
Creativus 2023.12.21 10:43:41
"menjen, zárja le"
Nem lehet lezárni! Legfeljebb csak azt hinni, hogy lezártuk.
Ez is egy téves hiedelem, a temérdek többi mellett, és csak arra szolgál, hogy - látszólag - megnyugtassuk magunkat. De gyakorlatilag - az oxitocin hormonunk hatása miatt - örökké bennünk él a szexuális múltunk. A "lezárás" azt jelenti, hogy a tudatosulás alá zártuk. Ám belső feszültségként bennünk él, és működik, anélkül, hogy tudnánk róla, és befolyásolja cselekedeteinket (sőt egészségi állapotunkat is). Például azzal, hogy szex közben nem figyelünk a másikra. Sőt, lehet, hogy - mégis tudatosan - az exünkre gondolunk, hogy újra átéljük valamelyik kellemes pillanat emlékét.
A szexforradalom óta (1968) tonnányi hiedelemmel láttak el minket okoskodó emberek, amelyek azóta tudományos szinten cáfolatra kerültek. Csak személyes érintettségünk (s ebből adódó mély szégyenérzetünk) megakadályoz, hogy az igazságot fogadjuk el. Olyan ez, mint a Laposföld hívők érvei. Kevés tudással jól elhihetők, jól elhitethetők, de nem igazak, de ők körömszakadtukig ragaszkodnak hozzá.
Visszatérés? Igen, az említett hormon kötődést okozó hatása újra, meg újra visszahúzna. A szakítás oka meg eltávolít. És egy régebbi, vagy újabb kapcsolat is rendkívül megkönnyíti az újban a szakítást. Borítékolni lehetne, hogy az esetek többségében a visszatérés egy újra szakítást generál. De éppen egy előző (azaz az ex) miatt volt nagyon könnyű az újra összejövetel, azaz a pillanatnyival való szakítás. Erre - sajnos - számítani kell. Pat Fagan (USA 2017) kutatása mutatta ki: Nőknél tizenkétszeresére nő az elválás esélye, ha már volt egy előző partnerük, ahhoz képest, hogyha még nem volt egy se.
A szex másképp működik, mint ahogyan gondoljuk, s ahogyan a köztudatba elterjedt. A hiedelmek pedig nagymértékben hozzájárultak ahhoz, amilyen helyzetben van ma a világ. Sokaknak úgy tűnik, ezeket a közvetett hatásokat az elmúlt 50 évben kísérletezték ki, amiknek a szenvedő alanyai mi voltunk.
Még csak annyit:
A vádként felsoroltak (pl. darab hús), nem logikai, hanem érzéseken, érzelmi szinten működnek. Ezek NEM logikusak, hanem csak vannak, előjönnek akár csak egy fejfájás. Tagadni, értelemmel megváltoztatni ugyanúgy lehetetlenek, mint ahogyan azt a fájó érzést sem, hogy ő nem így "gondolja", amely meg a saját érzésünk, és logikával nem szüntethető meg. A logika csak magyaráz, de az érzések a döntőek cselekedeteinkben.
És azt is figyelembe kell venni, hogy a posztolónak egy ilyen - szakítással végződő - kapcsolata ugyanúgy nem zárható le, s a jövőben ugyanúgy, tudat alatt hat, és több ilyen után egyre cinikusabbá válik tőle, s akár oda is juthat, hogy másokat megalázó megjegyzéseket irkál be ehhez hasonló blogokba. De ez is csak az ő - le nem zárható - érzéseiből táplálkozna, nem logikai következtetésként.
                       Ha a pasid csak másokkal szemben lép fel az indokoltnál erőteljesebben, az sem annyira megnyugtató, mert ha eloszlik benne a rózsaszín köd, talán téged sem fog majd kímélni. Valóban szorongás és önbizalomhiány áll a bunkóság hátterében?                                …..
Creativus 2023.12.19 11:28:30
Vegyük észre, ezek a tulajdonságok a mindennapi életben egyre gyakoribbak. Ilyenek pl. a troll-ok is, akik a saját környezetükben, valós személyekkel szemben "nyuszik", de ha hozzászólnak valamikhez, akkor dől belőlük a negatív szemlélet, s mások (más hozzászólók) irányába az agresszió, a leértékelés, a "bolondnak" titulálás, stb.

Az "okoskodást" - saját nézetem alapján - megerősítem, és számos cikk, videó szól erről, amelyek engem is erősítenek. Szorongás, önbizalomhiány: IGEN, ezek a kiváltó tényezők legtöbb esetben. (Itt jegyzem meg, hogy a poszt talán egy figyelemfelkeltő, a tudáskincsünket gazdagító, de fake "levél")

Kívülről bunkóságnak látszik, az amivel csaknem mindannyian küzdünk nap mint nap, és magunkon észre sem vesszük, noha a látszat ellenére mind értékesek vagyunk. Két véglet: "ostobának véljük magunkat" vagy "tökéletesnek, nagyszerűnek", és mindkettő egy személyiségzavar jellemzőjére utal. Míg az első a BPD, a másik az NPD, amelyekről szintén sok videót láthatunk. Csakhogy ez még így sem a valóság, mert nem tényleges zavarokról van szó, hanem az észlelésünk torzult el, mintha valamilyen "szert" szednénk, és az tenné velünk. Példaként a részegség is egy észlelést torzító állapot, amelyet kémiai "szer" okoz.

De mi akkor az oka a szorongásnak, az önbizalom, az önértékelés hiányának. Miért torzul el az önképünk a reális értékességtől valamilyen végletbe? Dr. Máté Gábor (Kanadai orvos) ijesztő, sőt felkavaró választ ad erre számos könyvében, s különösen a legújabbat érdemes végigolvasni. Egy mérgező társadalomban él a fejlett nyugati világ, melynek működési logikája kívánja meg ezt tőlünk. Ettől működik, de sok évtized alatt ugyanettől omlik össze (az összeomlás a járvánnyal elkezdődött).

A világháborúk következménye megmérgezte az azokat átélőket a traumáival, és a feldolgozhatatlan traumákat, s benne a szorongásokat - Máté Gábor szerint - akaratlanul átadták utódaiknak, bár azok más formában élték ezt meg. Lehetetlen volt nem átadni, és felnővén ők is tovább adták (ők a Boomerek), akik a szorongás hajtóerejével felépítették a fogyasztói társadalmat, annak minden kényelmével, és élvezeti lehetőségével. Ami a szorongáson alapul, és azt éppen a kényelmi/élvezeti dolgokkal csillapítjuk ideiglenesen, de mégis megmarad, sőt tovább erősödik bennünk, hiszen az ilyen "elzsibbasztással" kiváltott kérészéletű értékesség érzetért nem dolgoztunk meg, nem küzdöttünk, nem tettünk erőfeszítést. Ez az az észlelést torzító "szer".

Az erőfeszítések hiánya önértékelést rombol, amely csapdaként, az erőfeszítésre való képességünket tovább erodálja. Csak egy eszköz maradt - ugyanúgy az állatvilágból örökölten, mint ahogy az erőfeszítés pozitív hatását -, az agresszió, a mindenben a rossz keresése és meglátása, és az abból származó felmérgesedés. Ez erőt ad az erőtlenség érzetünkben. Ettől tudunk még cselekedni, de ez lesz a végső méreg is mások irányába, amely a beindult katasztrófát táplálja.

Nem kell a földet ma már biztosan elpusztító háború! Noha az elmúlt korokban ez segített át a katasztrófán (a történelem ezért szól csak ezekről). Jó kérdés, van-e még valami ami segíthet, vagy marad a primitív szintre leépülés, ahogy azt J.D.Unwin tanulmányában olvashatjuk. 15 ilyen válság volt már ezredévek alatt, s mind ugyanígy omlott össze, s soha semmi mástól, de ettől mindig. Bár ő az ilyenkor könyörtelenül bekövetkező szexuális lazítást látta, mint kiváltó okot (ez nálunk 1968-ban megtörtént).

Hozzászólásom végigolvasásának nehézsége, az említett erőfeszítés hiányra vezethető vissza. (Ez a "TL;DR")
                        Levélírónk arra keresi a magyarázatot, hogy miért történik környezetében mindig az, hogy ha megnősül egy haverja, azzal a lendülettel teljesen el is tűnik az életéből, és az addigi rendszeres találkozók nullára redukálódnak. Ő nem tervez nősülést, mert sosem tudta magát…..
Creativus 2023.11.10 13:04:17
A fogyasztói társadalom - amely 5 évtized óta virágzik - kitermelte ezt a céltalan élettengetőt, sőt azokat a rossz családokat amelyből jövőkről szó esik. Hamis hiedelmekkel ámítottak mindenkit a kényelmessé tett élettel és a könnyen hozzáférhető élvezeti cikkekkel manipulálva az embert. Azt az embert, aki evolúciósan, és felemelkedett az állatvilágból, és aki a megváltoztathatatlanul attól érzi magát értékesnek, és stabilnak, hogy küzdelmekkel teli környezetben él és erőfeszítéseket tesz a létéért. Ezt csak ez a fejlett nyugat verné ki a fejünkből, és buzdít arra a létre, amelyet sokan már felismernek: ez a hedonizmus. Ami elkényelmesít, sőt követelőzővé tesz, elégedetlenné és céltalanul bolyongóvá. Azaz nem találja meg magát, s bulizik nyakra főre, és sültgalambokat vár, amit a szájába nyomnak, még elmenni sem kell érte, mert ha kellene, akkor nincs rá szüksége, bár vágyik rá.
Nem más ez mint a régi patkánykísérlet - az élvezetért pedálnyomkodás - áldozata, azaz ugyanez a drogfüggőségekben szenvedőknél megfigyelhető motivációhiány. Amelyet követő szorongást ma már százféle - többnyire digitális - élvezettel igyekszünk elzsibbasztani, s amely tovább mélyíti ezt a kínzó kórt.
Aki megházasodik, és felvállalja az ezzel járó küzdelmet, erőfeszítéseket, az észreveszi magán, hogy értékesebb lett ettől, pláne ha gyerekeket is vállal. S bár visszanosztalgiázik a múltbéli boldogtalan "paradicsomba", de a világért sincs szüksége rá, mert akkor értéktelenebbnek érezte magát. Ösztönösen tudja, mint a "leszokott" dohányos, hogy elég egy szál cigi, és visszazuhanna a függőségbe, így kerüli a régi haverokat, a visszarántó helyzeteket. Aki mégis visszaesek, abból lesz az emlegetett rossz család, ahol elhanyagolják a gyermeket. Másik véglet ez a "mindent a családért", amely szintén függőség, az önértékelés növelés függősége, ahonnan elkényeztetett gyermekek származnak, akiknek "mindet megadtak", és nem tanították meg az erőfeszítést igénylő emberi létre.
Korunk legsúlyosabb problémája van mindezek mögött, és a jelen észrevételezés is egy felkiáltójelként értelmezhető következmény. Ez a tengő-lengő létmód az embert mérgezi, az utódok vállalására képtelenné teszi, nehéz belőle kiszakadni. Ahogyan a levélíró se tud, de ez nem az ő hibája, hanem egy hiedelmekkel teli társadalmi környezeté.
                       Ha kikéred egy aggódó exed véleményét, ne csodálkozz, ha meg is mondja. Ha pedig megmondja, legalább fogadd meg. A csaj nem egy határozott jellem és az exe óva inti, hogy egy nála jóval idősebb úr bűvkörébe kerüljön. Mennyire van joguk az exeknek beleszólni az aktuális…..
Creativus 2023.09.21 15:32:34
Gyermekded lélekkel felnőttesdit játszunk.

"We are world, we are the children" hangzott föl 1984-ben a dal, s a szerzők - az akkori korosztály, melyet ma Boomer-eknek nevezünk - maguk sem sejtették, hogy Freudi elszólás is belekerült e szövegrészbe. A művészet tömörít, s a tudat alatt olyat is beleérez a műbe, melyet kimondani sem mer.

A kb. 70-es években (talán 1968-tól?) beindult kulturális (és szexuális, meg feminista) forradalommal véget ért a múlt, az amit már régóta "végleg eltörölni" kellett. A szerepes felépítésű, középkori társadalmi berendezkedés fokozatosan eltűnt. Maradtunk csupán szülők (akik még gyereket neveltek), de előtte másik egy szerepet kellett elsajátítani: a gyereket, amely addig tartott, amíg fel nem nőttünk.

Addig tartott? A fenébe, dehogyis! Az "ifjúság magára talált" a különböző mozgalmakban (pl. hippi), ám a lassan bőséget árasztani kezdő fogyasztói társadalom, gyerekszerepben tartotta a felnövekvő nemzedéket, aki már igazi apa és anya sem tudott ettől lenni. Csak szülei szerepmintáit próbálta utánozni, sikertelenül, vagyis olyannyira nem sikeresen, hogy a család, mint intézmény felbomlott 1-2 generáció után.

Gyerekek maradtunk, s apára, anyára vágyunk még felnőtt korban is. A vér szerintit már hamar tagadjuk, és - ha engedik - leválunk róla. De hánynak nem sikerül, mert a szülő nem engedi, hiszen nagyon hamar apásítja, anyásítja gyerekeit, hogy ő meg gyereknek maradva, az gondoskodjon róla. S ez az apa/anya-hiány-zavar befurakodik a szexualitásba, ha másként nem, hát jóval idősebb pasik formájában. És boldogan ugrunk bele, s divatos lett az "apatest", a "milf"-ek, s gyerekkorban ragadva gyerekpajtásra is vágyunk, amelyet vagy jól érezhetően gyerekes viselkedésűekben lelünk meg, vagy egyesek másként.

A bőség, a jólét, a gyorsan megszerezhető élvezetek, s a ránk zúduló kényelmi eszközök jól manipulálható gyerekek társadalmát alakította ki a fejlett nyugaton. Ez csak úgy ment, ha ledöntöttük azokat a korlátokat, amelyek ezt a téves irányú folyamatot megakadályozhatták volna.

S a gyerekként még az "Apa, kérek nyalókát!" édesség utáni vágyunk felnőttkorra más színezetet kapott.

Ilyen a világ, amelyet - s ma már tudjuk - a művészi társadalom kényszerített ránk, s amely történelmileg elemezve, látható, hogy a korábbi (múlt század eleji) időszakban is már gyerekes szerepekkel volt teli. De szerencsére a művészek rejtett felnőttsége nagyon értékes műveket produkált, melyből sokszor a lényeg csak Freudi elszólásokból érthető meg.

Mi meg miért is várjuk, hogy szülői viselkedéseket utánozni próbáló, de gyerekes lelkületűek gyermekeket próbáljanak nevelni, akikre égetően szükség lenne ugyan, de "mikor lesz az még" - legyintenek ők a bajra, amely már ma a nyakunkra telepedik.
                        Vannak olyan forró vérű nők, akik képtelenek várni, és léteznek olyan pasik is, akik ennek nem örülnek. Levélírónk keveset tud a nőről, akivel most próbálkozik, de szerinte nem jó jel egy kapcsolat kezdetén, ha valaki túl könnyen adja magát. Azt hitte, hogy a mai nőknek…..
Creativus 2023.09.18 12:49:49
Korunk csapdája ez az elterjedésben lévő (fiataloknál meg többségében elterjedt) jelenség. Hatását mindenki csak kb. 40 év múltán érzékeli, arra meg csak legyint (utánam az özönvíz). De ez a 40 év mára már eljött sokaknak.

Pszichológiai tény, hogy értékesség érzetet (azaz az önértékelésünket) az erőfeszítésekkel, küzdelemmel teli cselekedetek véghezvitele adja. Ha valami könnyen jön, s nem kell hozzá befektetés, azt nemhogy nem becsüljük meg, hanem ha sok ilyen esemény történik velünk, az - bármily élvezetes is legyen - csak fokozatosan csökkenti az önértékelést.

Egy 300 ezer Ft-os mobilt is könnyen eldobunk, ha azt - valamilyen csoda folytán - csak 300 Ft-ért szereztük meg. Nem a tényleges érték számít, hanem az, hogy mibe került nekünk. Ebben csak kevesen vagyunk kivételek.

Ha egy nő azt tapasztalja, könnyű préda volt, akkor ez számára is csak egy könnyen jött kapcsolat, és számítani lehet arra, hogy ő is könnyen eldobja a szerzeményt. Ilyennel csak az kezdjen, aki szintén ebben gondolkodik. És a férfiak szívesen (sokkal szívesebben) gondolkodnak ebben, és választják ezt a kényelmes, s élvezetes létmódot. Aztán a nők meg kérdezik: "Hová lettek az igazi férfiak?". (Na persze ezt a maroknyi, maradék kisebbség) Mi meg férfiak - aljas általánosítással - válaszoljuk nekik: "De hát ti csináltátok ezt velünk!" Hiszen mi sem látjuk azokat az igazi nőket, akiket keresnénk ahhoz, hogy tartós kapcsolatot, s családot alapíthassunk. Mi is csak kérdezünk, de a tömeges szingliségben nem találjuk őket.

De akkor ki tette ezt velünk úgy, hogy egyre kevesebb az utód, s azok pláne többségében már tanulásra sem adják a fejüket (bár ma már a nők inkább ott vannak a főiskolákon, ahol régen a férfiak). Kevés lett a szakember, s éppen látjuk ahogyan dől össze a világ.

Ki tette? Aki már 1968-ban is eszméleténél volt, az elmesélheti nekünk: Ők a Boomerek (a II. VH utáni BabyBoom szülöttjei), akik kulturális eszközeikkel (zene, művészetek) a többségbe sugallták az új szemléletet, forradalmat csinálva úgy, hogy észrevehetetlen a változás, mert mindig azt vélhetnénk: Ez a mai világ. A mai totál más mint az 50 évvel ezelőtti, s akkor csak a művészi körökben volt általános az, amely ma mindennapos.

Nem részletezem J.D.Unwin kutatásait, amely már lassan 90 éves dokumentum arról, hogy a réges-régi múltban hogyan omlottak össze civilizációk, kivétel nélkül attól, hogy szexuális szabadságot vívtak ki. És semmi mástól nem, csak attól. A könyv ("Sex and Culture - 1934") hozzáférhető és elkeserítő a jelenség következetessége.

Ám az, hogy mi vezetett ide, az szintén tanulságos, és arra még Unwin sem gondolt halála előtt (1936) 2 évvel, 39 évesen.
                       „Ha esetleg neki közelebbi szándékai lennének, akkor érdemes kivételt tenni? Nagyon értékes embernek tartom, ritkának, aki harmóniában van az életével” – Amikor először meglátta Posztolónk ezt az urat, semmit nem indított el benne, de amikor elhívta a szülinapjára és nem…..
Creativus 2023.09.01 11:15:12
A "házinyúlra nem lövünk" szlogen inkább egy örök érvényű bölcsesség, mint egy logikus következtetés eredménye. Ma azonban a biokémia, és a pszichológiai gyakorlat is azt mutatja, hogy komoly igazság rejlik mögötte.
Egy munkakapcsolatban nem szerencsések, ha az érzelmek, érzések eluralkodnak, hiszen a munka elvégzése a cél, minél hatékonyabb formában. S noha rövid távon ez egy érzelmi töltöttséggel sikeresebb is lehet, de hosszú távon, legtöbbször nagyon is visszaüt.
A legfontosabb hatások egyike az, amit a - feltehetőleg munkahelyen kívül létesített - testi kapcsolat vált ki. A téveszmék, hiedelmek birtokában - azaz, hogy a szex csupán utódlásra (régi hit), ill. élvezetre (új hit) való -, nehezen valljuk be, hogy a szex alatt bőségesen termelődő oxitocin hormonunk, egy erős kötődést épít ki a pár tagjaiban egymás iránt, olyan érzéssel, hogy "egymáshoz tartozunk", "egyek vagyunk", "ő az igazi" (s még akkor is ha ez távol áll a realitástól). A másik hormon, az endorfin csupán "arra való", hogy az örömérzet (orgazmus) által rákattanjon a függőségi mechanizmusunk, és minél többet csináljuk, ami meg a kötődést betonozza be a gyakoriság miatt. A kötődés miatt a racionális irányíthatóság veszít - gyakran sokat - erejéből, helyette az érzelmi befolyásoltság dominál. Ez különösen főnök/beosztott viszonyban válik problematikussá.
A másik probléma, ha munkahelyünkön van a társunk, hogy túl sok az együtt töltött idő. Bár együtt lenni jó, és minden esetben szükséges is, de ennek - szintén hormonálisan (dopamin) támogatott hatása miatt - hosszabb távon olyan hatása van, amelyet negatívan ítélünk meg. Unalmassá, kiüresedetté válik a kapcsolatunk, és azt hisszük a másikkal (vagy velünk) van a baj, pedig csak a biológiai természetünk játszadozik velünk.
Nem ellenezhető a munkahelyi ismerkedés, és az abból származó viszony, de figyelembe kell venni a hatásait, és javasolt adott esetben akár munkahelyet is váltani.
                       Egy traumatizált nő számára a legfontosabb a biztonság és kiszámíthatóság, amit Levélírónk garantál is párjának, aki mindezek ellenére még mindig bizalmatlan vele. Várakozás beleőszülésig?                                   Fedezd fel és használd!  Ha lazán ismerkednél,…..
Creativus 2022.09.05 09:37:27
Normális emberi környezetben, és tipikus emberi viselkedés esetén nem lenne szükséges semmi különöset tenni a bizalomért. Egy nem tipikus emberi viselkedés viszont a másik számára bizalomvesztést eredményez. Ez eddig közhely.
A "mai világ"-nak csúfolt létmód azonban nem normális! Csak éppen normálisnak hitetik el velünk már gyerekkorunk óta. Nem csoda a társadalmi méretűvé duzzadt bizalmatlanság, amit csupán még a naiv lelkületűek nem vesznek észre.

Korunk - katasztrófába vezető - bajának két fő pillére van, melyek a látszat ellenére szorosan összefüggnek. A traumatizáltság, és a mindennapos függőségeink (addikcióink). A traumatizáltság egy évszázadra vezethető vissza, s generációnként újra termelődik (egyes írások szerint: hetedíziglen). A függőségek pedig a feldolgozatlan (feldolgozhatatlan?) traumákból erednek.

Az egész nyugati társadalomra jellemző, mindennapos súlyos függőségekre az addiktológusok világítottak nemrég (2018) rá, felismervén, hogy semmiben sem különbözik pl. a drogfüggőségtől, s a hatásmechanizmus ill. a következmények ugyanazok. Arra pedig Dr. Máté Gábor (magyar származású orvos) hívta fel a figyelmet, hogy a függőségek mindenkor a traumákból erednek, azok táplálják.

A függőség, és a megszüntetésére tett ösztönös kísérletek (s abban az elvonási tünetek) következménye a bizalomvesztés! A megváltozott hormonális egyensúly, a dopamin rezisztencia kialakulása egyértelműen ezt eredményezi, még akkor is(!) ha normális emberi környezetben lennénk. Ugyanis nem vesszük észre már a jó dolgokat, és a kis problémákat hatalmas bajokként látjuk magunk előtt tornyosulni. Létünk egy állandó menekülés a valóságtól, amely mintha mindenben ellenünkre lenne. S ezt az érzést a hétköznapi függőségeinkkel próbáljuk enyhíteni, tovább súlyosbítva állapotunkat, és egy ördögi körben ragadunk. S az ebből adódó viselkedésünk másokat (legsúlyosabban gyermekeinket) traumatizál, fenntartva a társadalmi traumatizáltságot, és a nem normális emberi környezetet.

A jelenség nem új, a történelem tele van vele, csak éppen mindebből csupán a "gyógymód"-t tanuljuk. Ma már ez a - valójában tényleg hatékony - gyógymód használhatatlan az atomfenyegetettség miatt. És érthetően nem is kívánjuk senkinek (még jómagam sem), hiszen csak károkkal (fizikai) jár. Ám a mai korban, fejlettségünk révén, a lelki károk is hatalmasak, és ez okozta a traumát 100 éve a világon. Tehát végképp alkalmatlan. Mégis vannak próbálkozások, éppen egy olyan területen, ahol a jólét mentálisan tönkretette (a függőségek által), a lakosság nagy részét.

Mit tehetünk? El kell fogadnunk azt a (hormonálisan is támogatott) igazságot, hogy az emberi lét csak küzdelmekkel tele normális, és a jólét benne egy tragédiába vezető, lassú folyamat. Fel kell ismernünk, hogy a külsőleg ránk erőltetett nehézségek éppen hogy értünk vannak, s nem úgy mint gondoljuk tévesen: ellenünk! A bizalom visszaállása egy nagyon hosszú folyamat.
Creativus 2022.09.05 12:33:26
@Lorrh: Megértelek, hogy csupán ennyit értettél az egészből. A hozzászólásom pedig pont az "ennél valóságosabb bajaink"-ról szólt, pontosabban annak a gyökereiről.
Már közzétettem itt régebben, de most is iderakom a linket (Dr.Anna Lembke-től):
www.youtube.com/watch?v=9Zd9qvJUr-o
Dr. Máté Gábornak pedig nemrég jelentek meg könyvei itthon. Felkavaróak.
                       A házasság szépen indul, épül a karrier és a ház is, a gyerekek is megérkeznek, de valahol a tizedik együtt töltött év után Posztolónk csak egy árnyéknak érzi magát, mert férje számára már csak egy nem túl érdekes bútordarab. Ám a sok elfojtás egy olyan munkahelyi afférba…..
Creativus 2022.08.11 09:36:04
Hogy kell megküzdeni?
(A vázolt helyzet tipikus, és egy egész világ, százmilliók szenvednek tőle)

Totális szemléletváltással! Fordítva ülünk a lovon. Ez az "ülésváltás" egy kb. 50 éves folyamatban zajlott le, azt hitegetve nekünk, hogy így majd jobb lesz. Nem lett az, és 2018-táján kezdték el publikálni szakértők, hogy az emberi lét (benne a házasság) nem így működik, és lehetetlen feladat javítgatni hosszú távon. Addiktológusok ismerték fel, hogy az az egész ugyanúgy zajlik le, mint a drogosoknál az egyre erősebb, és durvább drogokra való rátérés, de pl. a több évtizedes tapasztalat a pornózással kapcsolatban is ugyanezt az eredményt szülte. Sarkítva fogalmazva: Nincs emberi boldogság! Egymást követő, majd lassan megunásra kerülő, s egyre nagyobb élvezetek csak ideig-óráig, esetleg jópár évig működnek aztán jön a végeláthatatlan boldogtalanság időszaka, mint a narkósoknál, akik már nem azért szerzik a szert, mert jól akarják érezni magukat, hanem azért hogy a pocsék életérzést enyhítsék magukban. Egy hormonális eltolódása van a folyamat mögött, amit ma dopamin toleranciának hívnak. Persze van módszer ellene, a teljes megvonás, ami komoly megvonási tünetekkel indul, még inkább remegve igényelve az enyhítő, de könnyen megszerezhető élvezeteket.
Valójában nem is (csak) a házassággal van a baj, hanem a létmóddal, amelyet a fogyasztóivá alakított társadalom kényszerít ki bennük, és csábít - sikeresen - hedonista létre. Ezt már 2500 éve felismerte egy királyfi, és tanait ma is sokan követik. A jólét egyre erősebb vágyakat követel ki arra, hogy még jobb létünk legyen, ám ez idővel teljesíthetetlen határokba ütközik. Ezt is merte fel nem rég a "világ", és próbál napjainkban valami másra szoktatni minket, egy - szemmel láthatóan - mind fájdalmasabbá váló folyamatban, lerombolván az elmúlt 50 év "eredményeit".

Azok, akik derűsen, s szinte "boldogan" élnek, azok szemléletmódja eltér a miénktől. Nem várnak boldogságot, nem törekednek az élvezetekre. Számukra az élet tele van kihívásokkal, problémák felmerülésével, amelyeket mi akadályoknak gondolunk, és szenvedések árán igyekszünk megszabadulni tőle. Pedig éppen a megoldásuk, a leküzdésük adna értelmet az életnek, és attól éreznénk értékesnek magunkat. Helyette a fogyasztói társadalom adta függőségeinkbe menekülünk, állandóan kikapcsolódást, feltöltődést keresvén, és hétköznapi (nem drogoknak hívott) kis élvezetbombákat fogyasztunk el, amelyeket pl. a digitális lét bőven ont számunkra. Ezektől a fel nem ismert függőségeinktől kell megszabadulnunk, és a valódi szemléletmódra kell váltanunk, ugyanakkor azt is fel kell ismernünk, hogy milyen rejtett (általában gyerekkori) traumák okozzák a függőségekben való menekülésünket. Ez utóbbi önerőből rendkívül nehéz, pszichológus vagy terapeuta tud rajta segíteni, melyek nem ördögtől valók, hanem a segítő barátaink.

(A téma szövevényes, ez csak egy vázlat dióhéjban, nem részletezem tovább).
A dopamin toleranciáról egy klip (sajnos angol, de feliratozva magyarítható):
www.youtube.com/watch?v=9Zd9qvJUr-o
                       Az apukaszerep a legtöbb pasi egóját izgatja, egészen addig, amíg nem szembesülnek vele, hogy mennyi lemondással és kötelezettséggel jár. Ha korlátozásnak élik meg, folyamatosan a kiskapukat fogják keresni.                                  Fedezd fel és használd!  Ha…..
Creativus 2022.07.21 09:38:56
@body_andras:
Az, hogy igazad van - nem vitás! Legfeljebb a nők egy része vitatná.
A mára oly jelentős méretűre duzzadó probléma oka azonban érdekes, és nemrég (2018) derült rá fény, és annak következményei beláthatatlanok. Kár, hogy a következmények között van az is, hogy sokan (ma már a legtöbben), a hozzászólásodra, illetve az enyémre is pillantva, azt "TL;DR"-nek minősítik, és el sem olvassák. A fejlett nyugat különös, és tragikus válsága tükröződik ebben.

A téma összetett, de bízom benne, hogy legalább téged megérint, és egy olyan utat mutat sokunknak a jövőre nézve, amellyel nehéz szembesülni, de önkéntesen választható egy boldognak megélt élet reményében.

Mi is a mai ember boldogtalanságának az oka? A magyarázat - meglepően - a hormonális rendszerünkben, illetve az evolúciósan örökölt agyműködési mechanizmusainkban van. Ám itt most nem az oxitocinról esik szó, mely hormonunk befolyását a párkapcsolatunkra már évek óta (talán már unalomig) magyarázgattam, hanem egy sokkal alapvetőbbről, a dopaminról. S az utóbbi években a függőségek (pl. drog) kutatásából levezetett jelenségről, a dopamin-rezisztenciáról. És mellette egy nagyon ősi agyterületről (már a hüllőknél is megjelent), a hippokampuszról, amely alapjaiban magát az emberi értelmet képes felülbírálni, és kemény munka ez ellen harcolni.

Hogy kerül a csizma az asztalra? Ha megnézzük pl. Dr. Anna Lembke klipjét a YouTube-on, akkor csak döbbenten bámulhatunk, és foghatunk padló, amennyiben ráérzünk a lényegre:
www.youtube.com/watch?v=9Zd9qvJUr-o
(feliratozva, és magyar fordítással viszonylag jól érthető)

A jelenség a "lusta, rendetlen disznót" hozza ki az emberből, amelyet azonban - jól sejthetően - NEM lehet megváltoztatni, mert az egy komoly, és elszánt egyéni döntéssel, és min. egy 30 napos, emberpróbáló "önkezeléssel" (lásd: dopamin böjt) győzhető le. Leggyakoribb okként - amiről szégyenlősen hallgatunk, és tiltakozunk - a pornózás, de ugyanilyen súllyal a digitális világ nyújtotta lehetőségek szenvedéllyé váló használata (ám ott van pl. a nőknek a vásárlási függőség) szerepel.

Egy 50 évvel ezelőtt - hallgatólagosan - meghirdetett forradalomnak vagyunk a súlyos áldozatai, amely a fogyasztói társadalom révén (s közte van bőven a szexforradalom is) egy hedonikussá váló létet alakított ki a könnyen és gyorsan megszerezhető élvezetekkel, s ami rövid távon állandóan vigaszt próbál nyújtani, ám hosszú távú hatása úgy működik mint a drogosoknál a drog. Állandó elégedetlenség érzetet kelt, mindenben akadályokat látunk, s leküzdeni nincs erőnk, bármennyire is akarnánk. Igen, ez a dopamin rezisztencia. S a gyors élvezetekből emiatt egyre többet, jobbat igényelünk.

Különösen a fiatalok körében személyiségzavarok számos formája burjánzik dömpingszerűen ebben az elkényeztető, s a "gyermekeimnek mindent megadok" (vagy éppen fordítva: azokat elhanyagolom, és mindent magamnak követelek) társadalmi szellemiségben. S gyakran előkerül eme zavarok jelei közt a legtöbb abból, amelyet a mai pszichiátria új nevén "aszociális"-nak (APD) hív, elhatárolódva a régi, és pejoratív értelmű megnevezéstől. Valóban, látszatra egyre többen ilyenekké válunk, ha nem figyelünk. Férfiak, nők egyaránt (utóbbiak azok akik vitatkoznának veled).

S ne csodálkozzunk azon sem, hogy az ebből eredő, közelgő katasztrófát bizonyos körök globális "kezeléssel" kívánnák elkerülni, noha a történelemből jól ismert kezelési mód éppen hogy egy katasztrófaként lenne megélhető.

Érdemes elolvasni James Fallon könyvét (Pszichopátia belülről), amiből mellékesen az is kiderül, hogy ezzel a ma már nem betegségnek tekintett agyműködési változattal (azaz az APD-vel) is lehet értelmes életet élni akkor is, ha az valóban nem csak egy tünet-következmény.
„Számíthat, hogy előttem kiket választott és hogyan vélekedik róluk, még ha úgy is saját magát fogja előnyös fényben feltüntetni” – Posztolónk nem faggatja a jelölteket, de megtisztelőnek veszi, ha beszélnek a múltjukról, hiszen a mögöttünk lévő történések jelentősen formálták személyiségünket.…..
Creativus 2022.04.12 12:11:08
Röhejes, de újra meg újra rá kell jönnünk (vagyis az emberiségnek), hogy ebben csak egy számít. S számos kutatás, felmérés is ezt bizonyítja: Ne legyen előző kapcsolata! Egyáltalán ne! Ez a szüzesség nem elvi okokból számít, hanem az emberi test, az agy, a tudatunk felépítése olyan, hogy alapvető feltétel egy boldogabb élethez. Bármennyire is tagadjuk, bármit is üvölt belénk a "mai világ", ez egy kegyetlen igazság. És bármennyire is minden porcikánk tiltakozik ellene (legtöbbször úgy, hogy "igen, igen, másoknak igen, de ÉN nem, én ki akarom élni magam"), akkor is ez a végeredmény. Akkor is, ha a legtöbbünknek (mint pl. nekem is) nem ez volt a véleménye, és sokáig meghajlottunk a csordaszellem előtt.
Persze hogy számít NEKÜNK(!) hogy hány volt neki. Feltéve ha volt, mert ha nem, akkor már a kérdések sincsenek, nemhogy gyanakvások. Persze, hogy az a fontos, hogy Ő minket ne hagyjon el! Mert pl. Pat Fagan 2017-es felmérése is azt bizonyítja, hogy ha volt egy előző férfivel szexkapcsolata a nőnek, akkor TIZENKÉTSZER nagyobb az esélye, hogy elhagy Ő MINKET! (s minél több, annál nagyobb)

Egy világ dől össze az emberben, ha rákényszerül elfogadni ezt az igazságot. Ezért inkább mereven, körömszakadtáig tagadjuk, és mindenféle hamis érvekkel támasztjuk alá az ellenkezőjét. A pszichénk így működik. Ennyire gyengék vagyunk az elfogadásban, és erősek a tagadásban. S ez vezet olyan boldogtalanságba, hogy megöregedvén csak azt sóhajtozhatjuk: jól elszúrtam az életem!

Onnan - a monogámiánkból - nincs visszaút, vagy ha mégis, akkor nagyon nehéz, rögös, szinte járhatatlannak tűnik, az előző símához képest. S a kezdeti - pár éves - látszatörömökhöz képest. Aztán rájövünk, hogy fel kellene kötnünk a gatyánkat. Vagy ha nem, akkor otthagynak.

Boldogságot elhitető, de életrontó hiedelmeinket szüleinktől vettük át. Vagy a környezetünkben azoktól, akik szüleiktől kapták. Vagy azoktól, akik ugyanúgy a környezetük téves nézeteire támaszkodnak. Szüleink már egy generációval ezelőtt ugyanígy jártak. Nagyszüleink voltak akik lerombolták a múltat, s azt megtagadván egy hamis álomvilágot képzeltek el, s hitték, hogy az majd jó lesz.

Ja, és a posztoló? Ő elgondolkodhat azon, hogy mitől is tolja túl gondolatait, milyen traumák kapcsán lett ilyenné? S ez miért is elijesztő másoknak? Miért is menekülünk attól, akiknek - saját traumáink által - nem merünk őszintén megnyílni, mert már számos alkalommal visszaéltek mások ezzel?

Egyáltalán mit jelent számára az, hogy "Ő a Párom"? Akiről annyit már tudunk, hogy voltak "kapcsolatainak nagy része", amelyben vagy sorozatosan sikertelen volt, vagy ha sikeres, akkor - miután ránk talált - úgy eldobhatta, mint a kedvenc - kiürült - sörösdobozát. Talán mi is így végezzük vele? Ezt senki sem vállalja föl!

Monogám útvonalon ilyen nincs! De azt is kell tudni, hogy - bár ez az út nélkülözhetetlen de - önmagában nem elég. Vannak még fontos tudnivalók hozzá.
Az első ágyjelenet sokáig várat magára, majd amikor megtörténik, a pasi nincs elkápráztatva. De mit is lehet elvárni egy ingadozó személyiségű nőtől, aki egyszer vidám és csintalan, máskor meg pont az ellenkezője?   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű…..
Creativus 2022.04.04 12:40:40
CsP - Poszt, kommentek: többnyire hiedelmeink felvonultatása.

A középkorban az élet olyan hiedelmeken alapult, amely a valóság meg nem értéséből eredtek. Évszázadokba telt, amíg a tudományos gondolkodás ezek nagy részét felszámolta.
Ma többnyire - az élet más területein - ugyanilyen hiedelmek szerint rendezzük be létünket, még akkor is, amikor a tévhitek mögött álló tényleges valóság már magyarázatot nyert, ám egyfajta vakságból nem kívánjuk elismerni (lásd: a szándékos vakság fogalma).

Gyakorlatilag mindenki számára negatív benyomást kelthet a párkapcsolat kezdetének említett alakulása, s az a forma, amely egyébként ténylegesen szükséges lenne egy jó, és tartós kapcsolat építéséhez. Ahelyett, hogy egy olcsó szexbe kezdenénk gyorsan, s melyben a kiválasztott szexpartner-tárgyat sürgősen el is lehet majd dobni, hiszen rögtön belement, tehát nem más mint egy ledér hölgy, a pillanatnyi ágyasunk. Máshol ezért ugye súlyos pénzeket kellene fizetni. Hiedelmeink berögzülése miatt nehezen értjük, meg, hogy a szex nem erről szól, ez a forma csak olyan függőség mint pl. a drogozás.

A posztoló (feltéve, hogy a poszt nem FAKE) szinte kristálytisztán vázol egy olyan személyiségzavarhoz közel álló viselkedés formát a párjában, amelynek súlyos alakja leginkább a többnyire örökölt, s ritkább "bordeline"-nal cseng össze, ám ugyanilyen tünetek törnek fel sokkal gyakrabban C-PTSD esetében, amelyet vagy egy trauma váltott ki (pl. elhagyták, szakítottak, megcsalták), vagy már gyermekkori szülői behatásra érlelődött meg benne. (Utóbbi esetben min. az egyik szülő szenvedhetett valamilyen személyiségzavarban, amely a neveléssel "átöröklődik", és terjed mint egy kórokozó). Az önellentmondás ennél alapvető, ahogyan az megjegyzésre is került. A posztoló "javaslatára", adott reakció is tipikus, és önellentmondó, s önbántalmazás számba megy, sejtetve az ilyen személyiségnél alapjaiban jelentkező létérzetet (a 4 E-t): "Eszeveszett Erőfeszítés az Elhagyás Elkerülésére", melyet passzívan tűrt, majd agresszíven visszavágott miatta.

Súlyos hiba ezt azonban bármiféle agybajnak tekinteni. Nem csak azért, mert ennek tudatosítása szinte görcsösen benne tartja az elszenvedő áldozatát (azaz gyakorlatilag ezzel mi zárnánk bele abba, ami ettől fogva már betegesnek is érezhető), hanem azért sem, mert - bár hosszú, és együttműködést kívánó gyakorlattal - ez kikezelhető, és csupán egy olyan fajta memória-rögzülése a személynek, mint pl. az lenne, ha hibásan magolta volna be a szorzótáblát. Utóbbiért sem ítélnénk el senkit, hanem segítenénk neki újratanulni, s így szorzásai nem lennének - önellentmondóan - hol jók, hol hibásak. (a rögzülés az előbbinél azonban nem az agy értelmi, hanem érzelmi területét érinti)

Sokat kell még tanulnunk, egy olyan 5 évtizedet átölelő, s elbutulást kikényszeríteni akaró kor után, melyben nyilvánvalóan látszik, hogy ezzel manipulatív módon könnyűszerrel uralkodni akartak volna fölöttünk azok, akik láthatatlanságukban (egy "nem létezés") mögé bújva, egyre jobban előtűnnek. Mondhatni: lassan kilóg a lóláb.

Személy szerint köszönettel tartozom a CsP-nek, hogy igyekszik mások posztjaiban a hiedelmeinket elénk tárni, és lehetőséget ad arra is, hogy a kommentekben mindezek még szélesebben kitárulkozzanak, s lángoló kardként mutassák: hol szükséges a tűzoltás.
Az ötvenes úr előszeretettel tagadja az éveket, de a szervezete sajnos mindig érzékelteti vele a valóságot. Mivel a pasi amolyan „majd én megoldom”-típus Posztolónk attól félti, hogy az öngyógyításnak a spam-ek által kínált módját fogja választani, veszélyeztetve egészségét a kétes eredetű, olcsóbb…..
Creativus 2022.03.30 18:27:41
@Puerto Prince: Helyesen látod! A probléma sokkal összetettebb, mint ahogyan felületesen gondolnánk. És valóban, az esetek nagy többségében nem szervi probléma áll a háttérben, bár alapként az sem zárható ki, tehát egy ilyen vizsgálat megér egy misét.

A mára felhalmozott ismeretek már egy egész könyvre valók, és a hosszúnak látszó (TL;DR szerű) értekezésem csak egy nagyon tömör vázlat, s több helyen félreérthető. Természetesen nem a szexről, hanem a pornóról kell kb. 2 év alatt leszokni, pontosabban otthagyni, mert leszokni ugyanúgy lehetetlen mint pl. a dohányzásról (arról pl. egy cigivel évtizedek múltán is vissza lehet szokni), de a pornó egy nehezebb eset!

S példaként egy napjainkban élő esetet figyeltem meg az index fórumán, ahol a merevedészavarok témájában folyik - általában különféle szerekkel kapcsolatban - diskurzus. Valaki ráeszmélt, hogy mikor a volt feleségével újra összejött, akkor a zavart a pornózása okozta. S egy hét megvonás után már jelentős javulást tapasztalt. De megtapasztalta az igen kemény megvonási tüneteket is, hasonlóan ahogyan a drogosoknál jelentkezik. Ez utóbbi az, amivel nagyon meg kell küzdeni, mert visszaesve tovább romlik a helyzet. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a pornótól egy bármilyen (akár dögös) nőre is csupán felizgató tárgyként kezdünk tekinteni, és ugyanúgy ráununk, mint a kedvenc klipjeinkre. Sok elhidegülés mögött pont ez áll: az agyunkat "áthuzalozza" a pornó, s visszacsinálni hosszú időbe telik.
Saját véleményem - a téves felfogásokkal ellentétben - az, hogy a pornó NEM káros, de következménye van az agyban. Ha ezt (pl. a merevedési zavart) valaki károsnak ítéli meg, akkor önmagára nézve azt károsnak tekintheti, ha úgy akarja, de ez egy tévút. Azért sem szabd (sőt tilos) károsnak nevezni, mert éppen ez a szemlélet az, mi továbbra is benn tart a pornó függőségben, ugyanis a feltörő szégyenérzetet, és feszültséget éppen a pornóval igyekszik minden függő enyhíteni, tehát ez egy ördögi kör.

Amit a végén említettél (gyönyörű nő az ágyon), az egy rendkívüli károkat okozó, s milliókat boldogtalanságban taszító hamis szemléletmódból eredő (s gyakran elő is forduló) lehetőség. Az emberi szexualitás nem így működik, hanem tévedésből így működtetjük (ez nem szex, hanem ingyen-kurvázás). Sok lépcsőn keresztüli, közvetett hatását napjainkban szívja meg az az emberiség, amely 50 éve kiengedte a palackból a szellemet. A hatásnak már látszólag semmi köze sincs a szexforradalomhoz, mégis ez egy generációról generációra terjedő következmény-sorozat, amelyet cinikus körök igyekeznek - a maguk javát is szem előtt tartva - durva eszközökkel helyrerázni.
Creativus 2022.03.30 18:34:22
@Lorrh: Nagyon jól esne viccelődni, de látván a YouTube-on az elkeseredettséget is visszatükröző előadásokat (némelyik már tíz éves is), nem tartom helyesnek, hogy homokba dugott fejjel hallgassunk róla. A téma sokkal de sokkal komolyabb, minthogy tréfálkozni lehessen róla. Aki viccnek veszi, abban nagyon mélyen ott van a saját - s önmaga elől is titkolt - szégyenérzete, s ezt a viccel próbálja kompenzálni (a pszichológia szerint azonban sikertelenül).
Creativus 2022.04.01 14:24:21
@Lorrh: Elnézésedet kérem, ha félreérthetőnek sikerült a fogalmazásom, amely így is nagyon hosszú lett, pedig igyekeztem tömören megnyilatkozni.
Levélírónk exe művészi szintre fejlesztette a félrelépést. A titok, hogy az eseményeket ügyesen tologassuk az idősíkon. A fickó első körben csak annyit vall be, hogy vannak körülötte lányok, de csak barátok, aztán később annyival toldja meg, hogy elkísérte egyszer az egyiket kabátot venni, aztán…..
Creativus 2022.03.10 14:55:36
Ilyen "tabletta" VAN! Csak éppen nem bevesszük. Hatásmechanizmusát nem olyan rég elemezték ki - na nem a gyógyszerészek, hanem - a pszichológusok, az agykutatással és a hormonkutatásokkal karöltve.

De évezredek óta ismert már: Elég az, ha nem maradunk meg az első partnerünknél, hanem egy újra váltunk. Az új szex az a tabletta, amely kiváltja poligámia hatását, pontosabban megszünteti az első kapcsolatban kialakult, és erősen egymáshoz kötő monogámiát. (Az egészbe ma már a pornó is bekavar, mint hatékony "gyógyszer").

Különösen a nők a veszélyeztetettebbek, csak ők nem a megcsalásban, hanem a szakításban, válásban, faképnél hagyásban jeleskednek inkább, ha már volt előző partnerük (Pat Fagan kutatása [2017] szerint a kezdeti kis esélyt, ami a monogámiában megvan, 12-szeresére tornázza fel náluk már egy előző partner).

Sajnos az 50 éves kísérleti időszak tanulsága a szexforradalom után az, hogy az emberiség számára a fellazított szexualitás káros. Nem így az egyén számára, már aki éppen megcsal (ő élvezi), bár a megcsalt meg többnyire "attól kódul". Örülhetünk ennek és vigadhatunk. Egyre kevesebb az utód, egyre boldogtalanabbak vagyunk az emberiség történetében eddig még soha sem létezett jólét mellett. Nem sokáig tart ez, hiszen nem csak a civilizált emberiség fogy (sokak nagy örömére), hanem a civilizált létmódot fenntartani képes szakértők, s a magasan képzett szakemberek tábora is, amelytől mára már krízishelyzet alakult ki, pl. az arányaiban nagyszámúra dagadt idősek csoportja miatt is, akiket el kellene látnunk szolgáltatásokkal. De tovább dagadt a civilizálatlan területeken a népesség, mert ott nem volt ilyen forradalom, és szakértőket sem nyújtanak.

Szerencsére óvó kezek gondoskodnak arról, hogy mindez ne tartson így tovább, és egy másfajta rend érvényesüljön. Nem árt erre felkészülnünk! Az átalakulás folyamatban van! Személyesen tapasztalhatjuk, csupán még az a probléma, hogy félremagyarázzuk.

Egy kapcsolat pedig azért fontos, hogy tartson valahová, hogy ne csak önmagunkat lássuk a központban, hanem gondolkodjunk egy egész emberiségben is, amelynek léte - azaz a további fennmaradása - nem attól függ, hogy képesek vagyunk-e önmagunk létfenntartására. A biológiai létnek ez csak az egyik oldala. A másik oldal meg csak monogámiában hatékony, amikor is évtizedekre együtt kell tudnunk a társunkkal élni, anélkül, hogy bevennénk a kérdéses tablettát.
Mindenkinek megvan a zsánere, Posztolónknak például az olyan férfiak jönnek be, akik segítségre szorulnak. Ennek az a hátulütője, hogy kihasználhatják, és néhány esetben ez be is következett.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a…..
Creativus 2022.03.07 16:27:18
Egyetértek Lorrh-al a kamuság ügyében, feltehetően egy FAKE-ről lehet szó, ugyanakkor érzem mögötte azt az ellentmondásos viszonyulást is, amelyet a pszichológiával szemben tanúsítunk.

Egy olyan korban nőttünk fel, amelyben a fizikai kellemetlenségeket, az erőszakot igyekeztünk az életünkből kizárni, helyette azonban mindezek áttevődtek a lelki oldalra, megkeserítve az életünket, és kiterjedt boldogtalanságot okozva. Az egyik megoldás az lehetne, hogy visszatérünk az előző, és egyáltalán nem kellemes állapothoz (a napi események ezt az utat jelzik), vagy pedig megbarátkozunk azzal, hogy a lelki oldallal kapcsolatos ismereteinket bővítjük. Ez pedig az önismeretünk, az érzelmi intelligenciánk - gyakran fájdalmas - fejlesztésével, és a másokhoz való helyes viszonyulásunk, meg a traumák feldogozásának eredményes módjainak megtanulásával lehetséges. Ha ezt nem tesszük, akkor továbbra is bábként irányítanak minket, akár a médián, akár a társadalmi kapcsolatainkon keresztül.

Azok járnak jól, akik felismerik, hogy a testi problémákat orvosok, míg a lelkieket pedig pszi-vel kezdődő elnevezésű szakemberek kezelik. Ez utóbbi bajok közül számos - ma tömegesen jelentkező - elváltozás NEM betegség, mint pl. egy csonttörés sem az. Nem ördögtől valóak ezek a szakemberek, csak belénk sulykolta egy téves szellemiség, hogy ciki az ilyesmi. És ahogyan a testi gyógyításban, itt is lehetnek sarlatánok, és aki ismeri a Popper/Pilinszky párbeszédet, az tudja jól, hogy a szakember is csak akkor eredményes ha van benne elegendő irgalom a szaktudása mellett.

A bemutatott személy ennyiből abszolút nem diagnosztizálható, csupán - gyakran tévesnek bizonyuló - feltevésekre hagyatkozhatunk ebből a pár mondatból. Felsorolni is felesleges ezeket, inkább vegyünk egy példát a pozitív esetekből. A hölgyike lehet pl. egy "empata" is, aki eltúlzott mértékű empátiával nőtt fel (szülei hatására), ám ha ezt nem tudatosította magában felnőtt korban, akkor ennek számos hátulütője is lehet. Empatikus megérzéseit - bár nagyon finoman érzékel -, nem minden esetben helyesen ítéli meg, s gyakori egyfajta naivitás másokkal szemben. Tapasztalatlanul könnyen rátalálhat pl. egy rejtett nárcisztára (aki egy sikertelen nárcisztikus), aki tönkrevághatja manipulációival a megérzéseit, s ettől számos trauma áldozata lesz. (Az így kialakuló C-PTSD-től maga is bántó viselkedéseket vehet föl, és egyesek nárcisztikusnak vélik). A túlzott empatikusság gyakorta egy hiperérzékenységet is eredményezhet, amely már pszichés zavar körébe sorolható), s ez testi tünetekben is megnyilvánul (hidegre, melegre, szagokra, fényre, ártatlan célzásokra, stb. stb. túlérzékeny, vagy pl. apró ijedség helyett túlzott rémülettel reagál). Előjöhet még hiperaktivitás is (pl. munkamánia, nincs semmire ideje), de ennek felelhet meg pl. az állandó, és szinte kényszeres segíteni akarás is. Ez ugyan egy nagyon pozitív előny, de ez az amikor valaki két végén égeti a gyertyát. Kiégés lehet belőle, illetve a segítségnyújtása másoknak teher lehet, hiszen sokan szégyellik, ha segítségre szorulnak, és nagyon zavaró az erőszakossága. Emiatt ott is hagyhatják. De mások - más személyiségzavarosak - élvezhetik ezt, akár mert nem személyként, hanem segédeszköznek látják őt, vagy akár mert uralkodhatnak fölötte. A szex meg egy idő után erős kötődést is kialakít (lásd.: az oxitocin hormon hatása), ami miatt a levakarás nagyon nehéz, ha rájön, hogy kihasználják.
Magyarán: egy empata önromboló helyzetekbe sodorhatja magát, ha nem ismeri fel e nagyon értékes tulajdonságát, ugyanis önismerettel túlléphetne a téves, ösztönös reakcióin. Mondják, hogy két nárcisztikus - ha nincs közös ellenségképük - totál tönkreteheti egymást, de egy tudatos empata - a saját sérülése nélkül - legyőzheti azt, és összeomlásba küldheti.

Mindez azonban csak egy feltevés a sok közül.
„Alapjáraton kedves, aki jobban ismeri, tudja. Azt is látom, hogy a párja nagyon szereti, így egy darabig biztosan maradni fog mellette. Egy darabig” – A műmacsó stílus keveseknek áll jól 20 év fölött, pedig Levélírónk testvére már 30 is jócskán elmúlt. A nők folyton lelépnek mellőle, de továbbra…..
Creativus 2022.02.28 20:46:45
Nem (csak) a kapcsolatát teszi tönkre, hanem - észrevétlen módon - az egész életét! Komoly társfüggőséget okoz neki, amelyből piszkosul nehéz kiszabadulni. S mire föleszmél, teljesen összetörten már késő: pszichéjét, önértékelését már szétrombolta, személyiségét megváltoztatta, és rendkívül bizalmatlanná, félelmekkel , sőt paranoid képzetekkel telivé változtatta.
A leírtakból egy grandiózus típusú nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő egyén sejthető, mind a sérüléseket okozó bántó viselkedésében, mind a mások előtt kompenzálásként "love bombing" (szeretet-bombázás) beállítottságában, s pontosan mindig az adott helyzethez igazítva viszonyulásait. Ennyiből azonban még felületesen sem diagnosztizálható (laikusok ne is kísérletezzenek vele), mert még vannak egyéb pszichés zavarok, amelyek hasonló látszatot keltenek.

"Hogyan jelezhetném...?" Talán fel kellene menni a YouTube-ra, ahol már dömpingszerűen találhatók ezzel kapcsolatos klipek, bár megérteni ezt az ellentmondásos, zavaros viselkedést (ezért zavar a neve), kissé lassan megy. Az angol klipek némelyike sokkal jobb, és korszerűbb. A végcél: a "No Contact!" - ahogyan a legjobb megoldást mindenütt javasolják, azaz teljesen megszakítani9vele és naiv ismerőseivel a kapcsolatot, mert folyton csak mérgezi az áldozatait, akik idővel maguk is mérgezetten mérgezővé válnak. A mérgezettek csak hosszas terápiás kezeléssel "gyógyulnak", feltéve ha együttműködők.

Másik oldalról maga a nárciszta is egy áldozat, aki mérgezettségét még gyermekkorban szerezte, általában - szintén mérgezett - szüleitől, és felnövekedvén ösztönösen ilyen stratégiát dolgozott ki a személyisége túlélésére. A folytonos - felé irányuló - bántások, érzelmi érvénytelenítések, állandó leértékelések kapcsán a mindenkiben jelenlévő "hamis ÉN"-t tökéletesnek látszódva alkotta meg, akit azonban állandóan igazolnia kell, mert a valódi - mély szégyenérzetben élő - énjét elzárta a külvilágtól, és maga elől is, egy soha el nem múló gyászfolyamatban. Ahogyan más írja: "így szeret élni", sőt csak így tud létezni, mert ha nem szerzi meg magának a "nárcisztikus forrás"-t - azaz mindenki otthagyja -, akkor összeomlik, s akkor nem jó ötlet a közelébe kerülni se.
Az újabb kutatások megerősítik azt az - eddig háttérben tartott - feltételezést, hogy ez egyfajta függőség nála, melyben kényszeresen végzi bántalmazását. Egyúttal rávilágít arra, hogy ez nem betegség, nem jellemhiba, hanem egy mélyen húzódó hibás beidegződés az agyban, amely mögött a dopamin hormonunk szokatlan működése áll. Mint ahogy se az alkoholizmusnál, se pl. a drogosoknál, se a depressziósoknál nem ajánlatos egy betegségtudatot kialakítani, így a személyiségzavarok körében sem szerencsés ez, ugyanis éppen ez a tudat az, ami akár örökre benn tarthatja sérültségében. Tilos tehát közölni vele állapotát, és csak a számára fájdalmas "No Contact" a lehetőség arra, hogy számos összeomlás után ráébredjen, hogy vele van a baj, és pszichológus segítségét kérje (NE küldjük oda!).
A régi statisztikák szerinti néhány százalékos arányuk már nem igaz, és a pár éve még 7%-nak vélt értéket is inkább ma 16%-nak sejtik (a fejlett nyugati társadalomban), nem beszélve a még e melletti további zavarok előfordulási rátájáról. Társadalmaink komolyan "betegek", s lassan már a többnyire átlagos viselkedésűeket vélik, sőt mondják a sérültek betegnek. Ne is csodálkozzunk az elmúlt pár év, és a napjaink pillanatnyilag még megdöbbentő, sőt felfoghatatlan eseményein. Egy végletekig az elkényeztetést nyújtó, és még a széket is alánk toló rendszerben törvényszerűen jelenik meg az egyre növekvő elégedetlenség, és a jólét közepette az elhatalmasodó boldogtalanság, ahol magát a jólétet is már rossznak ítéljük meg. Nem mindegy, hogy kinek adunk demokráciában szabad kezet, aki - saját önérdekére fordítja azt -, vagy aki csapdába csalva jót kíván tenni velünk, noha ami segítene, az nem más mint a korláttalanság visszafogása. Jelen pillanatban úgy tűnhet, hogy a világméretű korlátozások nem hoztak elegendő eredményt, s hogy mi jöhet még azt csak találgathatjuk.
„Azok is, akik boldog párkapcsolatban vannak, egy idő után újra vágyakozni kezdenek a szerelem friss érzésére, az ismerkedés izgalmára” – Levélírónk szerint olyan nincs, hogy valaki végleg kiélte magát, főleg abban az esetben, ha az illető élete szebb éveit az élvezetek hajszolására áldozta, ő 30-40…..
Creativus 2022.02.17 18:54:35
Lassan egyre többeknek világossá válik, hogy valami itt a világon nem úgy működik, ahogyan azt elképzeljük, vagy elképzelték anno a 60-70-es évektől kezdődően. Már akkor is megjelentek a kóros tünetek, főleg a sztárok, s a felsőbb régiók körében, és terjedtek szanaszét a civilizáltnak deklarált nyugati társadalmainkban. Szinte minden akkori fiatal azt hitte, hogy vége egy borzalmas világnak, az emberi szexualitás kegyetlen elnyomottságának. S boldogan sodródtak párkapcsolatból párkapcsolatba, s mélyen hittek abban, hogy pár év kiélés után végre mindenki megtalálja az igazit, akivel élethossziglan együtt maradhat. Ők - akik ma már a nyugdíjba vonult öregek - beszámolnak arról, milyen euforikus hangulatban élték meg azt a kort. Azt, ami után beköszöntött a többségnek az igazi pokol. A gyönyörök rövid pillanatait, s végtelennek hitt boldogság időszakait fájdalmak tömege váltotta fel, melyben az elhagyottság, a szakítás, a válás, vagy megcsaltság tapasztalata dominált. S ezeket gyógyírként enyhítette az, hogy futó kalandokban elhagytak másokat, szakítottak másokkal, házasodtak, majd elváltak, vagy csupán megcsalták társaikat. Növelve a traumatizáltak kezdetben gyér tömegét. De mindig reménykedtek, ám valódi megnyugvás csak nagyon keveseknek jutott, általában az életük delén is túlkerülvén.

Ma már a harmadik generáció nő így fel, s vagy bambán átveszi szülei boldogtalan sorsát (mondván, hogy ő majd megcsinálja a tutit), vagy - az értelmesebbek - egyre undorodottabban látják, hogy ilyen családokban felnőni gyerekként egy igazi kínszenvedés, amelyből menekülni kell, és valami mást kitalálni helyette. De a tapasztalatok régóta jelzik, a család nélküli vélt megoldás évtizedek távlatában még rosszabb sorssá válik pláne, ha nem gondoskodtak arról, hogy utódjaik legyenek.

Elgondolkodhatunk: tényleg jó irányba haladtunk-e, amikor a múlt század első felében még csak 15-20%-os volt a válási arány, s amelyet pár évtized alatt 45-50%-osra sikerült feltornászni, noha éppen ellenkező tervek voltak fél évszázada kibontakozóban? S a válások utáni kudarcok még rosszabb arányokat hoztak ki?

Szerencsére a legfiatalabbakból mind többen rájönnek, hogy itt valami alaposan el lett szúrva, és kiket, ugye minket szülőket, nagyszülőket hibáztatnak, s mind gyűlöltebben tekintenek ránk. Tényleg ezt akartuk? NEM! Jobbat akartunk, s valljuk be: minden erre irányuló törekvéseink - a legnagyobb jóakarási erőfeszítéseink ellenére - csúfos kudarcot vallottak. És nem okozói, hanem a legnagyobb áldozatai vagyunk mindennek, többségében boldogtalanságba sodródott emberekként lassan, de biztosan öregedvén, illetve a megöregedettek egy boldogtalan létet hátrahagyván, s a már eltávozottak sorsa felé haladva.

Mondjuk már nyíltan ki, amit a kutatások is megerősítenek: ez az örömmel fogadott, korláttalan szexualitás, s benne pl. ez a "először kiélem magam" mentalitás is, nem egy járható alternatíva, különösen azért, mert generációkon átívelő hatása a népességfogyáson keresztül ellehetetleníti a társadalmakat a boldogtalanságok szétterjedésével, és a civilizációnkat létben tartó, magasan kvalifikált szakértők hiányának orvosolhatatlanságával. A sok felhalmozódott öreg mellett se elég fiatal nincs, aki forrásokkal, szolgáltatásokkal látná el a bonyolult infrastruktúráinkat, se olyanok, akik visszaállíthatnák a társadalom helyes működéséhez szükséges minimális népességmegtartást, mert a gyerekkortól kibontakozó boldogtalanságban ez nem lehetséges. Olyan életmódban meg, amely - a fentiekben - bizonyítottan traumák sorozatához vezet, a remény erre még kisebb, bármely új irányokkal hitegetik, sőt manipulálják a fiataljainkat.
Úgy tűnik, a barátnő a viharos kapcsolatokban érzi jól magát, mert mindig megtalálja azokat a pontokat, ahol könnyen nyúzhatja a pasija idegeit. A vádaskodások után nagy bocsánatkérések jönnek, így válik ez a játék még elviselhetetlenebbé.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső…..
Creativus 2022.02.11 11:06:59
Perverz játék?
Valahogyan ráéreztél a lényegre. Ennek a játéknak az első felében (szóbeli bántalmazások) valójában ő érzi magát pocsékul, és ezt az érzését igyekszik kompenzálni viselkedésével. Ez a belső szenvedése az ettől való függőségben nyilvánul meg, s ezért tér újra meg újra vissza, noha egy kívülálló számára ez így egy paradoxonnak látszik.

Efféle szenvedés-függőségek nem újak az emberiség létében, a középkorban elterjedt volt pl. az önostorozás, de mai példával maga a dohányzás is ilyen, amelytől irtó nehéz megszabadulni (és ne is említsük bizonyos oldalak szadisztikus régióját). Régről ismertek még a mediterrán vidékről az állandó veszekedésben és kibékülésben élő párok, akiknek ez az élete.

Az ilyen jelenségek mögött álló titkok éppen az elmúlt években kerültek egyre részletesebb megfejtésre, köztük pl. annak a felismerése, hogy a szenvedést és a gyönyört adó agyi központok nagyon közel vannak egymáshoz. De ide tartozik még akár a gyönyört (vagy a fájdalom enyhülést) adó dopaminnal szembeni rezisztencia kialakulása is.

Egy szorongásokkal teli állapotban annak a vágynak a megjelenése adja a gyönyört, hogy ez majd megszűnik, és ez a vágyként feltörő feltételezés, a szervezetet dopamin termelésre sarkallja. De ugyanezt éri el az is, ha a saját szenvedő állapotát (amelyet titkol, még önmaga előtt is) másra kivetíti bántalmazás formájában. Az általunk bántónak érzett szavai mindig megfordíthatók egy személycserével, amely jelzi nekünk azt, hogy ténylegesen ő mit érez. Pl. a "jobbakat eltakarított az életéből" kijelentése arra utal, hogy viselkedésünkből úgy érzi, hogy mi akarnánk őt eltakarítani az életünkből (ezt érzi, még ha nem is igaz). S ez az adott pillanatban akár igaz is lehetne, bár ezt meg mi titkoljuk magunk előtt.

A kialakuló rezisztencia miatt azonban taktikát kell váltania (ösztönösen), és jön a békülés, ami szintén egyfajta gyönyörforrás. Vagyis állandóan gyönyörökre vágyik, és ez a magasabb libidóban is megnyilvánul nála. Az egész élete egy állandó, kikényszerített gyönyörszerzés, tele szenvedésekkel, amely egy "elkényeztetett gyerek" jellemzője. Mindez még gyermekkorban alakul ki és rögzül nála, valódi mintaszülők által, akik még a külső szemlélők által is elismervén, mindent megadnak a gyereknek. Ám a gyerek a fejükre nő, és határokat kell szabni, s ettől kezdve jön a szenvedés/gyönyör mechanizmusának kialakulása. Legélesebben ez a "borderline" személyiségzavar tüneteiben mutatkozik meg, akinél nagyon súlyos, állandó érzelmi hullámzás figyelhető meg, és jellemző még nála a szenvedő állapotban a mások és önmagának a pszichés bántalmazása (na meg még sok más tünet).
Kevés tényből nehéz konkrétumot megállapítani, s esetenként még a szakembert is kétségekben hagyja egy személyiségzavar diagnosztizálása, és elkülönítése, pl. a jelen esetben a nárcisztikus viselkedéstől. Fontos, hogy a személyt NEM szembesíthetjük állapotával, hanem helyette megismernünk kell azokat a technikákat, amellyel vele együtt tudunk élni. Ha ez utóbbit nem sajátítjuk el, akkor minket is megmérgez ez a kór, amelyet azonban nem szabad betegségnek felfogni, ahogyan az új kutatások erre rávilágítanak. Megszabadulni az ilyentől gyakran évekig is eltartó pszichoterápiával lehet, de csak akkor, ha az egyén magától ráérez zavaros állapotára, és együttműködően viselkedik.
Posztolónk vitapartnereket keres ahhoz a megosztó kérdéshez, hogy mikor is indokolt a félrelépés? Szerinte minden párkapcsolatban vannak olyan szakaszok, amik egy férfi számára csak így vészelhetőek át.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal,…..
Creativus 2022.01.21 12:20:25
Valóban feltehetjük magunkban a kérdést, hogy: Mikor is indokolt a félrelépés?

Akinek a kérdés hallatán nem nyílik ki a bicska a zsebében, azzal baj van. Nagyon nagy baj, csak nem tud róla. Sőt, szinte senki sem tud, már legalább 50 éve.

Fordítsuk csak meg, s nézzünk a tükörbe! Mikor indokolt, ha a társam félrelép? De ne csak nézzünk bele: éljük is át a valóságban! Csak keveseknek adatik, meg, hogy ne egy életre szóló törést okozzon benne, amely úgy megváltoztatja a szemléletmódját, hogy maga észre sem veszi a változást, csak a környezete, illetve legjobban a hozzá legközelebb állók (szülei, gyermekei, új társa), ő maga meg azt vallja: "kihevertem". Azon keveseknek, akiknek meg valóban nem sokat számít megcsalatottságuk, van egy több ezer éves, jól ismert neve, amely nem csak nőkre, hanem igenis férfiakra is vonatkoztatható.

Az agykutatás, a pszichológia már kiderítette, hogy az orgazmusban felszabaduló extra mennyiségű endorfin egy drog. Egy természetes drog, amelynek mértéktelen használatával súlyos függőségünk alakulhat ki. A mai világ szemlélete minden mozzanatával ennek a súlyos függőségnek a kialakulását erőlteti. S ha a többség ebben szenved, akkor az nem is olyan feltűnő. Sőt - mint H.G.Wells "Vakok országá"-ban (ahol az odatévedtnél a lakosok betegséget vélnek észlelni, mert azok látnak) - akiben nincs ilyen erős függőség, azzal valami baj lehet, és gyógyítani kell őket, legalább is így véljük. Olyan állapot ez, mintha egy egész világ alkoholizmusban szenvedne, s aki nem iszik az a beteg. És ha nincs pia egy ideig, akkor indokolt azt bármi áron megszerezni (akár feketén is, mint ahogyan voltak egyes területeken ilyen korszakok). De amíg az alkoholnak látszik a közvetlen társadalomromboló hatása, ennek a szexfüggőségnek nem. Ugyanis csak több generációt következően jelentkeznek a hatások, amikor a függőséget elterjesztők, már nem is élnek.
Na ide jutottunk, amikor is a helyi népességfogyás által kialakuló szakemberhiány kritikus ponthoz ér, és nincs remény arra, hogy azt bármi, bárki is pótolja, hiába máshol a túlnépesedés. S feleszmélve a nyakunkba zúdítottak valamit, hogy ijedtünkben annak mellékhatása felrázzon, és a végletekig kiszipolyozzon minket, mint valami rabszolgákat.
Ez utóbbi (a demográfiai válság, és cinikus kezelése) egy külön téma, most nem ide való, de az igen, hogy a megcsaltság okozta pszichés sérülés tartósan megváltoztatja szemléletünket, és már nem gondolkodunk tovább se családban, se gyermekekben, hanem párkapcsolatok sorozatában S ha van már gyermek akkor a "kihevert"-nek vélt, de észrevétlenül ható sérülésünk a gyermekeket is sújtja olyan mértékben, hogy ők már eleve nem akarnak családot, gyereket, megtapasztalván azokat a poklokat, amelyben felnőttek. Így haladunk generációról generációra a fel nem ismert vég felé. Így hullott szét számos civilizáció, ahogyan ezt J. D. Unwin a vaskos tanulmányában már rég elénk tárta ("Sex and Culture" - 1934).

Nagyon nagy baj van. És mikor indokolt a félrelépés? Akkor, ha továbbra is a vég felé szeretnénk haladni, amely könnyen megy, hiszen erről a függőségünkről - a tapasztalatok szerint - a legnehezebb leszoknunk.
„Mindig pedzegette, hogy elég nagy a házam, elférne itt ő is. Ekkor már szólt bennem egy vészjelző, és nemet mondtam” – Egy meg nem adott kölcsönt nem ellensúlyoz az, ha a pasi halk szavú és alapvetően kedves.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős…..
Creativus 2022.01.13 10:59:49
A személyiségavaroknak számos formája létezik, s noha sejteni lehet, hogy a posztban megjelenítettnél mi a helyzet, a leírtak mindahhoz nagyon kevesek, hogy súlyos következtetést vonjunk le, s különben is csupán hosszadalmas tesztek deríthetnének fényt a valós állapotra. Így nem javasolt ítélkezni bárki felett is, csupán jó lenne, ha a köztudatban mindenki tisztában lenne milyen torzulásokkal vagyunk egyre nagyobb számban körülvéve. Ha csak leszűkítetten a 10 megkülönböztetett formára szorítkozunk is (melyből 4 - a drámai csoport - a gyakoribb), akkor is az egyenként kis százalékos előfordulásuk - még az átfedések ellenére is - egy ijesztő arányt mutat ki, pláne ha az enyhébb változatokat is belevesszük, amelyek ugyanúgy meg tudják keseríteni mások életét. Különösen a közeli hozzátartozókét (szülő, gyerek, társ).
Igen - a közhiedelemmel ellentétben - lehet csendes, sima modorú is, vagy akár megnyerő viselkedésű, grandiózusságot sugárzó, szimpátiát keltő társasági ember az, aki önmagáról fel sem fogja, hogy egy olyan pszichés zavar áldozata, amelynek megnevezését az utóbbi évtizedekben meg kellett változtatni a negatív kicsengése miatt. Ritkán genetika okokra, de gyakorta gyermekkori traumára, vagy azok sorozatára vezethető vissza berögzült állapota, melyben a szemlélete szerint a világon minden őt szolgálja ki, őmiatta létezik, s a rajta kívüli személyek csupán ugyanolyan tárgyak, mint az élettelen dolgok. Nem tudja, s nem is fogja föl, hogy mi az, hogy "ember", mi az, hogy egy társ is egy személy, érzésekkel telve, aki szerethető és nem csupán kedvére létezik (mondhatnánk: lájkolható), akit bármikor eldobhatunk, ha már nem tetszik. S ezen az állapotán a jelenlegi tudásunk szerint lehetetlen változtatni, önmaga sem ismeri be, s ösztönösen ellenáll a személyi stabilitása érdekében.
Hogy jutottunk ide, abba a széles körű társadalmi állapotba, amelytől az egész nyugati kultúránk szenved? A szakemberek látják, hogy egy évszázad sem kellett hozzá, hogy kórokozó nélkül, mint egy lassan terjedő fertőzés megmérgezze az emberiség egy nagy hányadát, s azt egy katasztrófa felé sodorja. Végállapotként egy korláttalan, látszat-szabadságba zuhantunk, amelyre évszázadok óta sokan vágytak, ám helyette ösztöneink rabságában vergődve értelmünket már csak arra használjuk, hogy azokat kimagyarázzuk, mintha az azokból származó zűrzavarnak volna valami logikus értelme. Dicséretes, hogy egy oldal, egy blog felvállalta mindezen zűrzavarnak a nyilvánosság elé tárását, mert évek óta erről szól itt minden. "Őrült beszéd, de van benne rendszer" mondja Polonius a Hamletben, S ahogyan Hamlet is börtönnek éli meg Dániát (sőt, a börtönben lévők Dániában érezhetik magukat - minthogy a kijelentésének ez a valódi értelme), mi is börtönként élhetjük meg azt a jólétet, amelyben mégis boldogtalanok vagyunk. S még S.Gy.-t idézve elmondhatjuk: "A hülyeség, ha nem is xilofonozik, de foszforeszkál!". Ilyen világban élünk - még egy ideig.
Creativus 2022.01.14 10:04:29
@Lorrh:
Köszönöm, hogy figyelmeztettél, hogy a "mindezen" jelző alkalmazásával tévedésből bevontam a zűrzavarba azokat a tényeket is, amelyek végső soron a kommunikálhatatlanság kategóriába tartoznak. Ez a régió itt valóban nem jelenik (és nem is jelenhet) meg, és jómagam sem tartom feszegethetőnek. Az igazi börtön ma nem Dánia, és a magánzárkájukban sínylődőknek csak sovány vigaszt nyújt az, hogy megtesznek az udvaron egy-két kört, ám bebörtönözöttségükön ez nem változtat, de még attól sem jutnak ki, hogyha másokat is igyekeznek maguk mellett tudni - szintén bezártan. A valódi szabadság a kinti - és észszerű korlátokkal teli - világban volna, ám az észszerűség hiányában ez a világ is lassan börtönné válik, akárcsak a Hamletben Dánia.
„Mondta, hogy nem akar elveszíteni, akkor meg miért dolgozik azért, mintha pont ez lenne a célja?” - A játszmázás sajnos egyáltalán nem korfüggő jelenség, bármelyik nő bármelyik életszakaszban elkezdheti... már ha el akarja csapni maga mellől a párját.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és…..
Creativus 2021.12.22 19:10:38
Az ilyen ellentmondásos viselkedés mögött gyakran személyiségzavar húzódik. Felkapott téma (s állandóan újabb ismeretekkel bővül), de elég mélyen bele kell ásnunk magunkat, hogy megértsük a psziché mélyén húzódó lényeget, és leessen a tantusz. Sokan a felismerésig jutnak el (pl. bántalmazó kapcsolatban élek), és reflexből elítélik a társat. Pedig - ahogyan a poszt is sejteti (ha igaz a feltevés) - egy bántalmazó kapcsolat a bántalmazottat is mérgezi, és nem ritka, hogy ő is személyiségzavarossá válik. Egy nárcisztikus társ mellett hamar kialakulhat a társfüggőség (codependencia) s ennek megjelenése a sok sérültség miatt C-PTSD formát ölt, amely tüneteiben gyakorlatilag a Borderline személyiségzavar tüneteit mutatja, ám egy témában felkészületlen személy úgy vélheti, hogy egy nárcisztikussal van dolga (nagyon hasonló bántalmazási formákat tud mutatni).
Mellesleg megjegyezvén: egy C-PTSD-s önvédelemből függőségekbe menekül, tehát az említett állítás fordítva igaz: a társfüggő nők - az evési függőség miatt (édességek) - túlsúlyosabbak!
Sok jellemző megjelenik a posztban: a "négy E" jelenség: Eszeveszett Erőfeszítések az Elhagyás Elkerülésére, amely itt szerencsére még nem beteges féltékenységben, hanem csak "engedélykérésben" nyilvánul meg. A passzív agresszió is látszik, amikor egy megbeszéletlen, korrigálatlan helyzetet utólag a szemünkre hánynak (volt arról valaha is szó, hogy szereti, ha egy virággal várják?). Az időnként feltörő ADHD (hiperaktivitás) része annak az elutasítás halmaznak (most nem ér rá), amely akkor jelentkezik, amikor úgy érzi, hogy a kapcsolat túl közelivé vált, és így nagyon fájdalmas lenne egy újabb elutasítás a jelenlegi pártól. De ugyanez a félelem jelenik meg az "elérte a célját" látszata mögött, mert addigra már meg azt érzi, hogy túllőtt a célon, ismét közelednie kell, nehogy elveszítsen.
Viselkedésében gyakran az empátia helyett projekció jelenik meg, amikor a belső fájdalmait titkolni akarja, de mégis éreztetni szeretné velünk: Önmagát értéktelennek (akár bunkónak is tartja), ám kinyilvánítja azt, hogy "te vagy a bunkó", s ezzel enyhíti a saját bunkóság érzetét.
Azok, akiknek tudomásuk van saját borderline viselkedésükről, maguk mondják ki, hogy a tetteik magyarázata egyfajta "labirintus logikához" hasonlít, s ezért magyarázkodnak hosszasan, és írják le hétméteres levelekben, vagy szolgálnak logikátlanul túlbonyolított javaslatokkal.
A borderline forma már gyerekkorban kialakul, de sokszor rejtetten marad, az egyén belső gondolataiba zárva, s titkolva önvádló lényegét. Mert a lényege ez: önmagát vádolja állandóan, (néha fizikai önbántalmazásban, vagy öngyilkossági gondolatok közepette - utóbbi miatt veszélyes állapot lehet ez). Mintha két személyiség lenne benne, akik harcolnak egymással (a valódi énje és a hamis énje, s utóbbit mindenki felépíti kb 4 éves koráig, de a borderline-ban ez a harc nem zárul le még felnőtt korára se (a nárcisztikusnál lezárul a valódi én teljes elrejtésével, és annak állandó gyászával, s csak a hamis énből él).
Az egész mögött minden esetben egy mély szégyenérzet lappang, amely állandóan feltör (borderline), vagy állandóan hárítva lesz (nárcisztikus), vagy teljesen háttérbe szorítva rejtőzik (aszociális/szociopata), csak hogy a leggyakoribb személyiségzavarokat említsük meg.
Nagyon fontos tudnivaló, és az utóbbi években ez a helyes trend, hogy ezeket káros dolog betegségnek felfogni (a szégyen miatt súlyosbodik az állapot!), és nem is javasolt szembesíteni vele az illetőt (a nárcisztikusnál értelmetlen és hatástalan, a borderline totál kiborul tőle, mély - depressziónak látszó - szorongásba menekülve). Ám meg lehet tanulni vele együtt élni. A nárcisztikusság jelenleg nem ismer gyógymódot, de sok technika van az elviselésére (a lehatásosabb No Contact-on kívül). A borderline-ként megjelenő C-PTSD azonban jól kezelhető, bár hosszú folyamat, és együttműködést kíván az abban szenvedőtől. Ám utóbbi csak akkor realizálható, ha az illető magától rájön, hogy valami baj van vele, pl. a gyakorta visszatérő (pár órás, vagy max 1-2 napos) szorongások, alvászavar, állandó stresszesség, túlérzékenység, stb miatt. Addig pedig nehéz vele az együttlét, s minden elismerés annak aki képes rá, s hozzá egy nagy adag empatikus viselkedés szükséges, gondosan ügyelve arra, hogy nehogy teljesen belevonzzon a feltörő mély érzéseibe. A posztban talán csak egy enyhébb eset látszik, de azt is tudnunk kell, hogy ők mágnesként vonzódnak a nárcisztikusokhoz, s ha mi azok lennénk (amiről nem tudhatunk), akkor a vélt empátiánk hatástalan, mivel az a valódi énünk mellett alaposan el van bennünk rejtve, s a hamis empátiánk hamar átmegy önvédő hárításba, amely olaj a tűzre.
„Nekem az lenne a legmegalázóbb, ha velem párhuzamosan más nővel lenne és amikor együtt vannak, rajtam röhögnének” – megbocsátani lehet, felejteni már nehezebb. Levélírónk egy két éves kapcsolatban van, ahol a bizalom korábban kicsit megrepedt.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik…..
Creativus 2021.12.18 18:29:45
@Olasz Bazsa: Becsülendő szókimondó a megjegyzésed, melyet pár gondolattal kiegészítenék (egyébként a zárójeles részt én elolvastam, és értem minden szavadat.):
Jó, hogy "pártalálás"-t írsz, és nem "párkapcsolat"-ról beszélsz, ugyanis ez utóbbinak semmi köze sincs ahhoz, amire végső soron a legtöbben (különösen a nők merik bevallani) vágyunk. Igazi családra, utódokra, s élethosszig tartó kapcsolatra (nem arra, amiben többségében a szüleink mellett felnőttünk). Ám a kettőt ravaszul összemossuk, azonosnak véljük, noha csupán annyi közük van egymáshoz mint a pöcegödörnek egy vacsorás estélyhez. Jó valamire a pöcegödör is, amelyben gyorsan könnyíthetünk magunkon, ám hamarosan "érezzük" kellemetlen voltát, pláne ha valami (hasmenés?) ott tart minket.
A netes randik azt nyújtják, amire szakosodtak: a kívülről csillogó, villogó pöcegödröt. Nincs velük baj, ha valaki erre vágyik, mert azt megkapja, csakhogy környezetünk által, hiedelmekkel megtévesztve azt hisszük, hogy ez a vágyaink tárgya. S ha beültünk, akkor a felfröccsenő nedvektől örökre bűzösek maradunk, anélkül, hogy tudomást szereztünk volna róla. S majdan egy estélyre betérve csodálkozunk, hogy hamarosan viszolyognak tőlünk, sőt ki is rúgnak onnan.
Igazi, jól működő családot csak szennyezetlenül tudunk összehozni olyannal, aki ugyanúgy még nem tért be a budiba, mint mi. Ez nem a múlt hamis szózata, hanem egy korszerű, s napjainkban felmérések özönéből feltárt tény, amelyet régi őseink valahonnan még tudtak. A szennyezetteknek pedig marad a lehetőség a nagyon nehéz, fárasztó megtisztulás, egy hosszú folyamatban, s amelyet csak kevesen vállalnak. S állandó önfegyelem kell ez utóbbi esetben, akár a pl. dohányosnak, aki úgy döntött: abbahagyja a dohányzást. Leszokni ugyanis még senkinek sem sikerült eme függőségből.
„Nem utálattal szakítottunk, talán ezért van ez. Tiszteletben tartottam a szándékát, hogy menni akar” – Viszont a pasi nemhogy napi rendszerességgel, de lassan már óránként ad hírt magáról, így Levélírónk olykor kénytelen lehalkítani a mobilját miatta. Miért nem az új barátnőjével foglalkozik, és…..
Creativus 2021.12.09 16:06:47
csak gyanítom, de nem 100%, hogy "hoovering"-ről van szó (kb. "visszaporszívózás"), amely egy eredetileg (s általában pszichésen) bántalmazó kapcsolat megszakítását követően állhat elő, amikor is a nárcisztikus bántalmazó az új kapcsolatban is csalódik, és szeretné visszanyerni egy előző kapcsolatból azt a személyt, akit "nárcisztikus forrásként" használt. Ezt a helyzete megérteni csak a nárcisztikus személyiségzavar részletesebb ismeretében lehet, mivel vázlatosan elég ellenmondásosnak látszik, sőt egyes részletei hihetetlennek.
Ha tényleg erről volna szó, akkor - a poszt alapján - eddig még észre sem vetted, hogy a kezdeti szeretetbombázó időszak után bántalmazni kezdett téged, hogy azzal energiát nyerjen a személyiségének stabilitásához. Elképzelhető, hogy csak azért, mert olyan környezetből érkeztél, ahol ez veled kapcsolatban nem volt ritka, és szinte természetesnek tűnik ahogyan bánnak veled (szülők?).
A kapcsolat újrafelvétel egy újabb love-booming kísérlet, s ebben - egy ilyen kapcsolatnál - neked kell a lábai előtt térdepelned, hogy úgy tűnjön, nem ő akart hozzád visszajönni, hanem téged igézett meg az ő "nagyszerűsége" (s ez az amire a nárcisztikus vágyik). A másik nővel való kapcsolatában pedig feltehetőleg módot talál arra, hogy a te felértékelésedet, és az másik leértékelését valahogy annak a célszemélynek - mintegy véletlenül - tudomására hozza, s ezáltal bántalmazza azt, akit talán már meg is unt. Ám az biztos, hogy hamar rájött, hogy egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a legelső pillanatban képzelte, s azt a képét - mint egy pillanatfelvételt - megváltoztathatatlanul az agyába rögzítette (más szóval: beskatulyázta). Talán egy ebben a témakörben járatos szakértő segíthetne neked, ugyanis egy nárcisztikushoz - ha nincs valamilyen kiküszöbölhetetlen kényszer - szigorúan tilos visszamenni. A vele való kapcsolatnál a legegészségesebb, és leginkább célravezető szabály a "No Contact!", azaz a teljes szakítás az élet összes területén, minden lehetséges formában! Ha ezt nem teszed meg, és a kapcsolat visszaáll a mindenféle be nem tartott ígérgetések által, előbb utóbb - talán csak évek múlva - nagyon pocsékul fogod érezni vele magad, s nem tudod mi lehet veled a baj (magadat hibáztatod), ugyanis remek logikájával a teljes személyiségedet szétzilálja. Hosszas kapcsolatban a bántalmazásoktól társfüggőség is kialakul (állandóan bizonyítani akarsz nála), de mellette a szexkapcsolat is - más, hormonális - úton egy olyan kötődést alakít ki vele, amelyből képtelen leszel szabadulni ("se vele, se nélküle").
Nagyon ritka esetben másról is lehet szó, és nem nárcisztikus a személy, de a leírtakból ezt lehetetlen kikövetkeztetni.
A nárcisztikusság manapság divatos téma, de óvatosan kell vele bánni, mert mögötte nem szándékos rosszindulat, nem gonoszság, hanem egy gyermekkorban elszenvedett pszichés sérülés áll, amely felnőttkorra egy ösztönösen végzett viselkedésformává válik. Erről az illető maga sem tud, de reménytelen dolog neki róla beszélni, mert az emberi agy nagyon keményen védekezik annak a nagyon mélyre elásott szégyennek a felbukkanása ellen, amely egyébként az egész személyiségzavart jó régen létrehozta.
„Tudott ő kedves és gondoskodó is lenni, de az főképp csak magára erőltetett szerep volt, és miattam csinálta, de órákban volt mérhető a tartóssága” – Az agresszív pasik mellett nem könnyű az élet, és ma azt is megtudhatod, hogy konkrétan miért nem.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik…..
Creativus 2021.11.04 12:14:46
Noha szépen felsorolásra kerültek jópár spektrumzavarban előforduló tünetek, egyes következtetések hibásan elterjedt hiedelmeken alapulnak, de van egy pár olyan szubjektív is, amiről a tudománynak más a véleménye.
Ugyanakkor sajnálatos tény, hogy a - szinte már történelemnek számító - szexforradalom (1968) óta generációról generációra jelennek meg egyre nagyobb arányban ezek a jelenségek, lassan felőrölvén a nyugati civilizáció társadalmait.
Igen, sérültek ők, mégpedig pszichésen örökölve a felmenők által, akik szintén sérülésen estek át, s ha olyan családból is származnak egyesek, hogy ott ez nem történt meg, akkor éppen elég egy tartós együttélés az ilyen sérülttel, hogy az okozott traumasorozat a vétlent is sérültté változtassa. Önmagán ezt az állapotot senki nem veszi észre! Ha szembesítjük vele: reflexszerű a durva érvénytelenítés. Látszólag mind megváltoztathatatlan, mivel abszolút nincs tudatában az, hogy vele nem stimmel valami. A szembesítés soha nem használ, sőt éppen olyanok alkalmazzák másokra akik maguk is sérültek.
A legkönnyebb dolgunk egyébként épp azokkal van, akikkel látszólag a legnehezebb, s gyakori ellentmondásos viselkedésükkel az őrületbe kergetnek. Ez pedig a "bordeline" tüneteket mutató komplex PTSD, mint személyiségzavar, mely származhat akár gyermekkori szülői légkörből, vagy - ma már úgy véljük - a legsúlyosabb traumát okozó megcsaltság, elhagyás, szakítás, válás feldolgozatlanságából (noha úgy véljük: "kihevertem"). Ez azonban csak akkor kezelhető, ha az egyén önként veti magát alá, együttműködve, és vállalja a hosszú felépülést. A szembesítés azonban tévút, sőt még az önkéntességhez vezető utat is megnehezíti. A psziché legmélyén két folyamat hadakozik náluk. A elviselhetetlennek tűnő szégyen (a félelemérzés egyik formája), s az abból eredő, s gyorsan eluralkodó fájdalom, illetve az a vágy, hogy ezt valamivel csillapítsa, bármi áron, akár mások (közeli hozzátartozók) lelki bántalmazásával anélkül, hogy erről tudomás lenne. Biológiailag: dopamin (boldogsághormon) löketekre van szüksége, minél többre, számos forrásból, s a szégyen miatt gyakorta mások megszégyenítése által (s utóbbi módon másokat is mérgez, mint valami pszichés kórokozó). Ám idővel kialakul a dopamin-rezisztencia ugyanúgy, mint a függőségeknél, és a vágy mértéktelenné válik. (példaként: ilyenkor a dopaminmegvonás lenne a gyógyír, ami a gyakorlatban unalommal jár, ám éppen ez ami ellen a végsőkig küzd, mert az unalomtűrése a 0-hoz közelít).
Jó néhány más személyiségzavar is van, amely ellen még nincs kidolgozott, kipróbált hatékony megoldás, s az ilyen személynek adott tanácsok lepattannak róla, s csak magunkat áltatjuk azzal, hogy "ezt kellene tennie" (ilyen pl. a nárcisztikus, vagy az aszociális zavar).
E témához tartozik még az az új keletű felismerés, hogy az újabb ismeretek tükrében, felnőtt korban rengeteg Asperger szindrómás egyént lehet diagnosztizálni, amelyek magas funkcionalitásúak, ellentétben az alacsony funkcionalitású változatával, melyet autizmusnak nevezünk (ez utóbbi személy életvitelében segítségre szorul). Sőt - az eddigi tévhittel ellentétben, s bár kisebb arányban - ez nőknél is előfordul, de a tünetek sokban eltérnek a férfiétól (az agystruktúrák mások - férfinál a szürke, nőnél a fehérállomány a sokkal kifejezettebb, mint nemi különbség). S gyakran, ha diagnosztizálnak valamit, tévesen OCD-t (kényszeres), és/vagy ADHD-t (hiperaktivitás) állapítanak meg helyette. Ők azok akik azzal küzdenek egész életükben, hogy nem tudják milyen módon tudnak olyan emberként viselkedni, mint mások, akik ezt ösztönösen teszik (idegen helyen, ismeretlen társaságban elveszettnek érzik magukat). Ez, illetve a kompenzálásra tett erőfeszítések (amit maszkolásnak hívnak) idővel kiégéshez vezetnek, s ott a trauma, amitől kialakul a C-PTSD náluk, akár a posztban említett tünetek bármelyikével.
Személy szerint tévedésnek tartom emiatt elmarasztalni őket, hiszen az állapotukról nem ők tehetnek, és nehéz a dolgunk abban, hogy rávezessük őket, mi is náluk a baj. Nekünk kellene inkább ehhez egy indirekt módú, és empatikus hozzáállású rávezetést megtanulnunk, hogy önként vágyjon a változásra, s ne egy kényszert érezzen helyette.
A lényeg: az elmúlt évtizedek alatt sok minden eltitkoltak előlünk, és egy hedonista életmód felé sodortak, amely a napjainkban kibontakozó krízishez vezetett.