Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Adósrabszolga

1 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Wars of perception, and information dominance, cannot be won by demonizing an opponent, claiming a war is just, or making vague statements about one’s own military restraint." - A. CordesmanLassan egy hónapja, hogy véget értek a nagyszabású izraeli műveletek Gázában, habár…..
Adósrabszolga 2009.03.08 11:28:36
@hogolyo78: "Tényleg hagyjuk, mert nem csak más helyen ülünk, de egészen másik mozit is nézünk."
Úgy látom, nem szeretsz vitatkozni, ahogy ellenérvvel találkozol, egyből ezt mondod.
Adósrabszolga 2009.03.08 17:23:15
@hogolyo78: " Hányszor kéne még megfutni ugyanazt a kört?" Ezt hívják brain stormingnak :) A nem kamu brain stormingnál körbe-körbe futnak, amíg ki nem tudnak lépni. Ezt el kell viselni.
Gazdasági válság van, és ezt mindannyian érezzük. Többségünknek nőttek a törlesztőrészletei, és emberek ezrei váltak munkanélkülivé. De mindenki tisztában van azzal is, hogy a gödör alja még nem látszik. Sajnos az elnyomorodás valós végkifejlet több tízezer…..
Adósrabszolga 2009.03.07 20:28:16

@Bal:

"nem a pénzügyi szektorról beszélek, hanem a szolgáltatásokról." Ok, kereskedelem, elosztás stb. Ennek szükségességét természetesen nem tagadom, esetleg mértékét (túl hosszú sem lehet az elosztási lánc, mert akkor ott valami gáz van).

"(ami egyébként 21%, nem 6% az USA-ban)"
Ezt mindkettel elbasztuk. a valódi adat 12%, a 21% valószínűleg a mezőgazdasággal együtt van, a 6% pedig a tartós fogyasztási cikkek. Ezért elnézést mindenkitől.

"Kínában (aki egyébként olyan rohadt gazdag, hogy 100. körül van egy főre jutóban,"
Ajaj, az egy főre jutó és a sok lóvé két külön mérték, ne feledd! A világ második legnagyobb gazdasági hatalma, azt se feledd! És náluk, hiába robban a pénzügyi szektor, nincs szabadjára engedve.

" Szovjetunióval meg tudjuk, mi történt,"
De ott sem kézzel arattak, ezért volt a példa, és előre is jeleztem, hogy furcsa lesz.

"Ez az egész felosztás "igazi" meg hamis értékekre marhaság, kétszáz éves marxi közgazdaságtan."

Na, egy valódi vitatéma végre, szerintem ehhez külön post kéne. Mert szerintem nem, és egyre többen gondolják így. Pár apró korrekció: nem kétszáz, hanem kb. 140 a marxi közgazdaságtan, és a hamis-igazi (a munkaérték-elmélet) nem marxi, hanem a klasszikus bagázs (Ricardo, Smith) találmánya.

"Azt kellene megértened, hogy a szolgáltatás is érték, "
NEM állítottam, hogy nem :) Egyébként a munkaérték-elmélet szerint sem az :)

"A bankok terméke a hitel, amivel a melós végsősoron jobban tud dolgozni: egységnyi idő alatt több és jobb kenyeret, kalapácsot vagy esztergapadot állít elő."

Magyarán a bank gazdaságirányítási funkciót lát el, eldönti hogy mire beruháznak. Ez eddig is világos volt, bár szerintem manapság már ezt nem a bankoknak kéne csinálnia, hanem egy szuperszámítógéppel optimalizált valaminek. Megjegyzem, a melós egységnyi idő alatti terméke a termelékenység, ez manapság leginkább tudományos kutatással javítható, a bankok szerepe közvetett.

" Az eddig megvalósult egyetlen alternatíva a tervgazdaság, ami nagyon gyengének bizonyult ebben a tevékenységben."

A mostani válságot elnézve nem is olyan gyenge az a tervgazdaság. Ilyen látszólagos ok nélküli válságok nem voltak ott. 100 év múlva azt mondjuk, hogy a kapitalista rendszer röviddel a szocialista után dőlt be.

" benne van a szervezőmunka is, amivel a bankok a világ pénzfeleslegét oda irányítják, ahol pénzhiány van."
Itt szeretném kifejezni enyhe kétségeimet. NEM a pénzfelesleg átirányításával kapcsolatban, abban tökéletesen egyetértünk (a dolog SZÜKSÉGESSÉGÉBEN IS). Tanulták makrót? A pénzteremtő hitelről hallottál? És az innovatív pénzügyi termékek fedezeti viszonyairól is? Ha nem, elárulom, hogy nem (csak) a pénzfelesleget irányítják át, illetve az törtrészét alkotja a dolognak. A bankok valójában pénzt állítanak elő. Az utóbbi 10 évben ez a folyamat nagyon elszállt, a fedezet 3% alatt van (!!!!!). A bankok valójában levegővel kereskedtek.

"A banki szolgáltatások nehezebben árazhatók; mint látjuk, épp most korrigál."
erősen és lefelé:), lásd fent

"Azt a legnagyobb szuperszámítógépek se tudják előre megmondani, hogy egy szolgáltatásra valóban szükség van-e, és nem-e rejt kockázatokat. "
Beleborzongok. Ha még a szuperszámítógépek sem, akkor miért bízzuk a bankokra? Mert ők aztán még annyira sem tudják, az hétszentség.

"Akkor miért nem panaszkodtál, amikor a forinthitelnél kedvezőbb részletnek örültél?"

Hát valahogy a szopóág sokkal gyakoribb volt, de persze nem ez a lényeg. Megtermeltem az ellenértéket, ugyan ne szopassanak már!

"A megoldás NEM a bankok leradírozása."
Várjá, várjá! Ezt senki sem mondta!!!!Sőt, én írtam is valamit a pénz és a bankok szerepéről (kenőanyag, iiyesmi).

"agy államosítsuk mindet és vállaljuk, hogy kevesebb lesz az innovatív pénzügyi termék"

Hát az innovatív pénzügyi termékek okozták a legnagyobb bajt eddig, nem is baj, ha kevesebb lesz.

"de ezt a számlát még nekünk kell kifizetni, főleg, hogy a haszonélvezői is közöttünk vannak"

NEM. sem a haszonélvezői nem voltunk (ugyanazért a munkamennyiségért növekvő termelékenység mellett kevesebbet kapunk évről évre (reálértéken), ezért kénytelenek vagyunk hitelt felvenni), sem a számlát nem nekünk kell kifizetni, de minden áron ránk akarják tukmálni.

"Fogd fel úgy, hogy a piacok keményen dolgoznak azon, hogy egymást közti harcban belőjék,"

90-ben én is ezt gondoltam. Azóta egyre kevésbé. A piacok nem is olyan hatékonyak, illetve nem úgy hatékonyak. Pl. a marketing virágzik, vehetek ilyen-olyan okostelefont, pedig én csak egy olcsó és kisméretű mobilt akarok (telefon+sms), melybe két kártya rakható (céges+privát). És nem vagyok egyedül. Ilyet eddig nem produkált a piac, pedig technikailag régesrég megvalósítható. Miért? Erre lenne kereslet.
Adósrabszolga 2009.03.08 11:24:28
@Bal: Ezt szeretném egy külön postban kifejteni. Ha te is benne vagy, ott folytatjuk, oké?
Adósrabszolga 2009.03.08 11:25:10
@Bal: Pár nap múlva :)
Még a Pentagon takarítónője is érezte, hogy valami van a levegőben. A kitüntetésektől és rangjelzésektől roskadozó tábornokok egész nap rohangáltak a folyosókon. Izzadt tenyérrel, idegesen kapták elő a belépőkártyáikat, majd eltűntek az atombiztos tárgyalóteremben...…..
Adósrabszolga 2009.03.06 18:32:26
@Shenpen: Hát.... nem túl meggyőző.
"mert a többi szomszéd is tagja, " Nem hiszem, hogy ezért nem támadnak meg. És nato nélkül is tartozhatunk ugyanahhoz a szövetséghez (mondjuk EU vagy akármi). Meg élhetünk békében is velük, mint mondjuk Svédország és Finnország, egyik sem nato-tag. Vagy a Dél Amerikai államok. Az utóbbi 50 évben ők sem sokat háborúztak egymással, és a hadseregeiket általában otthon vetették be.

"Jóval többe kerülne anélkül a biztonság nélkül egy rendes hadsereget fenntartani." Talán, feltételezve, hogy valós külső veszély van mondjuk a szomszédok felől, amit nem hiszek.

"könnyebb így tőkét behozni," Talán, de a nagyobb profit nagyobb kockázatvállalást is elviselhetővé tesz. De ismétlem, kétlem, hogy nagyobb lenne a kockázat egyáltalán.
Adósrabszolga 2009.03.07 10:13:14
@smalladam: "Remélem olvasott már történelemkönyvet egyszer is. vagy esetleg fukuyamának hisz?"
Természetesen IGEN, és természetesen NEM.

A történelem vizsgálata azt mutatja, hogy ha a háborúskodást valamilyen költség-haszon dolgonak fogjuk fel, akkor egyértelmű, hogy manapság a költségek jelentősen túllépik a várható hasznot. EZ AZ IGAZI VÉDELEM, nem a nato, ahol csak dísznek vagyunk egyébként is. Egy geopolitikai-hatalmi tömb részeként, egy szatellitállamként. Mi szükségünk erre? Egyébként a semleges osztrákok hány százalékát költik a gdp-nek a hadseregre?
Adósrabszolga 2009.03.07 12:27:10
@smalladam: ""ahol csak dísznek vagyunk egyébként is." ez miért ilyen biztos, és miben nyilvánul meg?"

Vicces, amit írsz. Nem hiszem, hogy a nato-nak ránk lenne szüksége. Amit adunk, az elhanyagolható, amit kapunk, valszeg az is, bár nettóban valószínűleg kapók vagyunk. Mi ez, ha nem egy díszstátusz? Arra kellünk, hogy az USA elmondhassa: az épp aktuális kampányát 19 ország támogatja és nem 18!!! (ütemes taps). Ezért vagyunk irakban és afganisztánban.

"eg nem értem hogy a nato és a védelem között mi a különbség. "

lásd irak és afganisztán. 60 évvel ezelőtt a tengelyhatalmak mellett voltunk díszek. Alapvetően szarnak ránk azok, akiktől segítséget remélünk, ne legyenek holdvilágos képzelgéseid a szándékaikról.