Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borgir

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy azt már egy jó ideje tudni lehetett, a kasszák online bekötése a NAV-hoz mobilneten keresztül fog történni, viszont a a pénztárgéprendeletből és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatásából kiderült, hogy a pénztárgépek online bekötésére egyetlen magyar…..
borgir 2013.05.06 19:49:42
@Algopirin: Akkor fussunk neki még egyszer, törvényerejű rendelet!?

Egyszer azt írja, törvényi háttér alatt: "A nemzetgazdasági miniszter 3/2013 (II.15.) és a 13/2013. (III.29.) számú NGM rendelete". Rögtön mellette Rólunk: "törvényerejű rendeletben előírt". Profi.
Jakováli Hasszán rejtélyes személyazonosságú partnerünk emlékezik meg egyik keleti szomszédunkról ezen a mai, kellemetlen évfordulón. Kicsit még csúszik a Gyulafehérvári Nyilatkozatban ígért jogok érvényesítése, de hamarosan most már tényleg 100%, hogy biztosítják…..
borgir 2011.06.14 22:06:37
@neccharisnyás útonálló: Itt van a bűnös konyhai finomság: toro.109.hu/?aid=411

Így hirtelen korabeli forrást nem találtam, de már elég régi történet 2002-2003. környékén volt talán az első igazi "balhé" ebből. Akkoriban egy jellemzően az újság hasábjain soha meg nem jelenő embertípusról elnevezett sajtótermék népszerűsítette. De azért újabb hivatkozás van: kuruc.info/r/20/37502
borgir 2011.06.15 16:06:16
@neccharisnyás útonálló: Valahogy úgy, ezekkel Dunát lehetne rekeszteni.

Viszont a dolgok előjele pont fordított volt. Nagy volt a felháborodás, hogy a szemét franciák, meg úgy általában a Tuskó, hogy képzeli, hogy ily módon érzéketlen a Nemzeti Tragédiánkkal, hogy egy étkészletet nevez el róla.
Modorosblog A túravezető 2011.06.05 16:58:00
-Hejj, micsoda túrák, micsoda emlékek, kalandok... amikor összetrombitáltuk a családokat, aztán szombat reggel 8-kor találkoztunk a szentendrei HÉV-állomáson, a Nyugatiban vagy éppen a Bécsi útnál, a buszoknál? Sok kis csúnya, gombafrizurás, SZTK-keretes gyerek tépőzáras…..
borgir 2011.06.08 14:46:31
@Zabalint: Nem. De majd elmegy az, akinek az élvezet. Nem pedig szankcionáljuk (szülői, hiszti), ha másnak nem ugyanaz jelent élvezetet. Ha Schirilla György önszorgalomból tanítana, akkor mindenkinek át kéne úsznia a jeges Dunát, mert az valakinek élvezetes?
borgir 2011.06.10 15:17:38
@Zabalint: Egyébként benne van az írásban, hogy más tanárral elmentek vidáman túrázni. Ha valakikkel szeretnénk megszeretettetni a természetet, a túrázást, akkor nem hidegben sárt dagasztani kell elvinni, mert az akárki akármint mond, nagyon nem kellemes dolog. Aki csinálja, és igen én is csináltam, azért csinálja, mert nehéz. A világon mindent, így a túrázást is ésszel kell csinálni. Na ennek az ellenkezőjéről szól a poszt és a komment is.

Mondjuk nem tudom miért érvelek más helyett :)Mellesleg píszendláv. Felesleges modoroskodás nélkül vitázni :)
borgir 2011.06.14 22:17:52
@Zabalint: A fakultatív szerintem igen lényeges. És semmi esetre sem szabad lefújni, ha van ember hozzá. Nem arra gondoltam, hogy rossz időben egyáltalán nem élvezet, hanem kevesebb embernek élvezet. Engem mondjuk kevésbé zavar.

A nehézséggel kapcsolatban pedig, mondtam én olyat, hogy nem élvezem? :) A kettő nálam nem zárja ki egymást, illetve nem arra gondoltam, hogy ki kellene. Nem is annyira a mazochizmus, inkább a kihívás mozgat ilyen esetekben.
Tisztelt Mester! Íme, egy újabb, emlékezetem szerint még nem volt téma. Amennyiben közlésre méltó lenne, őszinte reményeim szerint legalább annyi sértett, gyalázkodó, anyázó kommentet szül, mint annak idején a "Modoros hívő"... with love: Brother Love   A…..
borgir 2011.05.10 11:09:04
 Professzor Pizka, köszönjük szépen. Itt a blogja is. Ráérünk, de kattintsatok oda neki. Repülőbuzi-tipológia   1. Az autóskártyás Harci repülőgépek az ő mániája, de módszerében teljesen az ovis autóskártyát követi. Meg a turbó rágót. (kulcsszavak: Ruf Turbo,…..
borgir 2011.05.05 14:47:15
@mrbateman: Úgy hallottam, hogy szegény csóka végül az uránvárosi végállomáson fejezte be földi pályafutását, amikor a megáradt patakba fulladt, ahova vmi okosak hajtották be valamiért :(

A kifestett nő se semmi, mindig a Mecsek áruháznál szállt fel a 2,2A viszonylatra :) Én nekem úgy mesélték, hogy a fia és a férje elvesztése óta ilyen.

Balogjózsi sajnos nem rémlik. Ellenben mély nyomokat hagyott az antikváriumos kufár a kutyával, télen-nyáron térdnadrágban.
Modorosblog Elkurvultak 2011.04.04 06:00:00
-Már nem akarom tudni, hogy ki csinált ipart a zenéből... tudod, az a baj, hogy hiába eredeti és tehetséges bárki is - a hírnév, a siker és a pénz mindenkit megront előbb vagy utóbb. Mint a hatalom. Persze az elején elhatározzák, hogy ők aztán soha nem változnak meg és…..
borgir 2011.04.04 14:33:56
@bagolybagoly: Ne is mond! Az egyik ismerős még a kocsmából is majd' hazament nagy Omega rajongóként, amikor ezt megemlítettem. Felvetése szerint 0 szerintem inkább féltucat :D
hángörienidiocc Epic fail, 2011.03.10 19:15:44
vagy csak én maradtam le a tudomány jelenlegi állásától? H. Cikk (1) A hivatalos nyelv a magyar. (2) Magyarország védi a magyar nyelvet, tiszteletben tartja a hazai nemzetiségek és népcsoportok, valamint más nemzetek nyelvét. O. Cikk (1) Magyarország védi és fenntartja…..
Biztosan ti is észleltétek azt az örvendetes jelenséget, hogy a Lemilblog egyre több, kiváló színvonalú vendégposztnak biztosít nyilvánosságot. Az alapító atyák is számos olyan magánlevelet kapnak, amelyben reménybeli szerzők érdeklődnek a blogon való megjelenés különféle…..
borgir 2011.01.27 16:04:19
@Minorkavidor: Ezzel szemben Katus László valahogy így fogalmazott, "a mai napig vitatott, de a forrásokban kétség kívül szereplő" első éjszaka joga.

@Pitzur: Valahol itt van a kutya elásva, szintén Ő fogalmazott úgy, legjobb emlékeim szerint, hogy szimbolikus cselekedetre kell gondolni, pl. szó szerint beteszi a lábát a menyasszony ágyába (nem mezitláb persze)kifejezve, hogy ugyan joga lenne hozzá, de nem él vele. Majd kijavítanak a jogtörténetben jártasabbak, de az ilyen és hasonló szimbolikus cselekedetek a germán szokásjogot juttatják elsőre eszembe.

Egyébként egészen megdöbbentő s néhol egyedi "jogokat" is feljegyeztek, szintén ha emlékeim nem csalnak, akkor Katus "banalitások" néven említtette őket.

A megváltás lehetősége is gyakori, például a hűbéresek segítség- és tanácsnyújtási kötelezettségét (consilium et auxilium) is megválthatták pénzen, ezt nevezik pajzspénznek (scutagium).

Remélem nem voltam túl hosszú :)
borgir 2011.01.27 22:16:50
@Iustizmord: Igen, pontosan erről van szó.

Katalónia ügyében sajnos nem tudok információval szolgálni.

Mondjuk nem nevezném ezt adómentességnek, hiszen ez hűbéri kötelezettség, ami megváltható pénzben is (katonát lehet állítani helyette belőle), ahhoz hasonló, mint a kilenced pénzbeni megváltása.

A nemesi adómentesség amúgy is egy igen fura dolog, a 19. századi itthon például a nemesség alacsonyabb rétegei pl. fizettek háziadót.
Modorosblog Hungarikum II. 2011.01.18 23:33:00
"Történelmünk kezdetétől nagyok voltunk, s híresek" - beszarok. Akkor kezdjük elölről: általános iskola, első osztály. Na, szóval ott valahol a sztyeppéken, a tundrán meg valahol Ázsia közepén éldegélünk. Halászó-vadászó-gyűjtögető életmóddal, nem…..
borgir 2011.01.19 22:25:18
@Hadrian77: Az az izraelita izmaelita lesz inkább :)

@mbm: Ez alapvetően minden nem természettudományra igaz. A történettudománynak ezzel szemben megvan az a luxusa, hogy évezredekkel "dobálózik". Szemléletmódjából eredően ez a "most három évig megmondjuk a frankót, hogy ki a hülye" szintű elméleti viták lepattannak róla egy idő után. Ne olyan akarja már megvitatni a történész szubjektumhoz való viszonyát, akinek a tudományos eredménye, hogy az Egri csillagokból levezette, hogy Gárdonyi pedofíl homoszexuális volt...
borgir 2011.01.20 09:45:36
@mbm: Nem kötözködni akartam :)Csak annyi, hogy nem egyedül erre vonatkozik.

Ez egy érdekes történet. Az említett seggberúgással kapcsolatos. Egy ilyen kihívás az irodalomtudomány irányából érkezett. Egyszer pedig egy fiatal vki nagy büszkén előadást tartott az Egri csillagok "értelmezéről". Ez a következőképpen nézett ki. Gyerekek meztelenül fürödnek a patakban = pedofília. Jumurdzsák elfenekeli a kis Gergőt = homoszexualitás. QED a szerző is az.

Poszt, amúgy nagyon király. Küzdöttem a jobb kezemmel, mint Dr. Strangelove, nehogy bekapcsoljon a robotpilóta :)
borgir 2011.01.20 16:44:14
@mbm: Sajnos nem láttam élőben :) Teljesen igazad van a történettudománnyal kapcsolatos felvetéseddel. Vannak nyilván külső és belső kihívások, értelmes és értelmetlen dolgok. A felvilágosodás kapcsán már kijelentették, hogy nincs történettudomány, nem megismerhető a történelem, értelmetlen vele foglalkozni. Aztán mégiscsak él és virul :) A múlt század hatvanas éveiben az irodalomelmélet tett hasonló kijelentéseket, lehet párhuzamot vonni. Ugyanakkor mondjuk vannak nagy jelentőségű, hasznos szemléletváltások is pl.: Annales.
Az okok prózaisága nem akadályozza meg a következmények költőiségét… Mérő László legújabb könyvében (Az érzelmek logikája) olvastam ma éjszaka ezt a mondatot, egy azt megelőzően hallott, csodálatos hangnak köszönhetően talán inkább lírára, semmint prózára…..
borgir 2010.12.05 13:53:11
@lüke: Et tu mi fili Brute!
Hát a vocativus hol marad? :)
Elkészült az új alkotmány koncepciója – írják a lapok. A tervezet hozzám is eljutott, és bár több újdonságot is tartalmaz, ha valóban ennek szellemében készül el az új alaptörvény, akkor két jövendölést (egy félelmet és egy reményt) biztosan nem teljesít majd be.…..
borgir 2010.12.02 23:28:48
@tölgyes: Ez mind szép, a gond az, hogy nagyobb a nyugdíjkassza hiánya, mint amennyit indokolna a manyup rendszer. Sokkal inkább az alacsony foglalkoztatottság és adóelkerülés (aki teljesen vagy részlegesen feketén dolgozik az kevesebb járulékot is fizet) az oka a hiánynak, amit nem orvosol az einstand. Főleg nem úgy, hogy ezzel többlet kifizetés jár már középtávon, de rövidtávon elköltik.

@kodó tamás: Megtisztelő! Sajnos teljesen igaz.
borgir 2010.12.03 11:59:57
@Akitlosz: Ezt a bitorlást legyél szíves bővebben kifejteni! Bethlen önként mondott le igényéről (nikolsburgi béke), mert a cseh rendek vereségével elvesztette szövetségeseit.
borgir 2010.12.03 16:12:50
@Ordnassac: Nem tudom, sőt nem is akarom jobban megfogalmazni, amúgy sem török más babérjaira.

Néhány észrevétel azért lenne.

1, Érdemes lehet viszont a preambulumban lefektetni, hogy elődjének tekinti minden korábbi, vállalható történelmi magyar államot. Na erre nem látok esélyt, inkább retrospektív önigazoló szemezgetést.

2, Ha az Ogy. szuverenitását a nemzetből vezeti le, szigorúan elvben, nem jelenti-e a határon túli magyarok választójogát? (Kiindulva a jelenleg a kormánypártban uralkodó felfogásból.)

3, Nem mondanám biztosra, de nem emlékszem ilyenre. Viszont a jelenleg is kapható (nem hivatalos) címeres trikolórban szerepel.

6, Egy közvetetten választott köztársasági elnök nem rendelkezik akkora legitimitással, hogy saját legitimitásának forrását feloszlathassa csak úgy. Mellesleg majdnem minden kormány volt népszerűtlenebb saját ciklusa alatt, mint az ellenzék, akkor most ez bizalomvesztés? Ha az Ogy. működőképes, akkor nincs alkotmányos válság. Beszélhetünk legitimációs válságról (Öszöd problémakör).

Az alkotmány koncepció nagyon erős rigiditása is zavaró. Egy Ogy. fogadja el, de a módosításhoz már két egymást követő Ogy. egyező akarata szükséges. Szerintem ez a söralátét alkotmány kivételével nem lehetséges. Ha ilyen kemény feltételei vannak a módosításnak, akkor az elfogadásának is hasonlónak kell lennie. Magyarul két egymást követő Ogy. hagyja jóvá, vagy erősítsék meg népszavazással.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Modorosblog Az alkoholistább 2010.09.15 07:00:00
Mottó: az alkoholista annyit iszik, mint mi - csak nem szeretjük. -Na megjött a Szöcske is, hijjjj! Na mi van, Dr. Scholl? Úrnőd és parancsolód elengedett végre, meddig maradhatsz?-Kapjátok be, sziasztok (szkanderkézfogás, három puszi). Szomjas vagyok, gyerekek - porzik a vesém.…..
Délelőtt fél tizenegykor, amikor elkezdtem ezt a postot írni, még nincs elég kopogtatója a pesti LMP-nek, de nem kizárt, hogy lesz. (Update: negyed kettőkor bejelentették, megvan a 28 150 cetli.) A Fidesz új szabálya, ami miatt kevesebb, mint feleannyi idő alatt kell…..
borgir 2010.09.03 12:30:24
@csak ezeket ne: Az egyiket meg is választják...
Levélírónk a történelem tanítás nehézségeit írja le nekünk, külön kiemelve a diákok motiválatlanságát, amire a szaktanácsadó szerint megoldás lenne, ha puzzle-t készítene, az egyes tanagyagokhoz kapcsolódóan. Erősen megkérdőjelezhető ennek a hatásossága egy…..
borgir 2010.03.09 12:59:31
@sourcerror: Mondjuk a Carruca/Aratrum viszonylat tényleg nem fontos, végülis csak európa gazdasági fejlődésének egyik alapja. Ugyanis a mezőgazdasági művelés intenzívebbé válhatot a használatával, jobb termésátlag vált elérhetővé, nagyobb népességet tud eltartani. Így érthető miért fontos, hogy milyen is az eke? :)
Egyik olvasónkkal, Józsival (ez nem AZ a Józsi) ijesztően egy rugóra jár az agyunk: szinte egyszerre készültünk el mindketten a felsőoktatás kritikusait megörökítő írással. Itt van az övé: Divat lett szidni a magyar felsőoktatást, tízmillió oktatási miniszter országa…..
borgir 2010.03.09 09:48:24
@Mitya Ivanov: Mondjuk, legalább is a tanösvények feliratai szerint, a Börzsöny egyes részei üledékes eredetűek :) Homokkő talán ha jól emlékszem. Ez mellesleg a Diósjenő környékére igaz.
borgir 2010.03.09 12:10:02
@Mitya Ivanov: :) Mindenesetre pofás kis beugratós kérdés lehetne belőle, amolyan "hány villanykörte van a teremben". Lehet én járok rossz társasággal túrázni, hogy megöli a hangulatot egy olyan kijelentés, hogy "andezittufa".
Kedves olvasó! Ha a konteónak keresnénk mértékegységet, szerinted mi lenne a legmegfelelőbb? Hányan haltak meg az események során? Mekkora kárt okoztak? Földrajzilag mekkora területet érint? Hányan vettek/vesznek részt benne? Mióta tart? Nos, ha ez utóbbi három bármelyike…..
-          ami nincs, ugyebárMost derült ki, hogy az egyetemek nyakig állnak az adósságban, mivel ingatlanfejlesztéseiket úgynevezett PPP-konstrukcióban valósították meg, azaz magántőke bevonásával. Ez érthetőre lefordítva annyit tesz,…..
borgir 2009.12.18 17:22:19
@Vérszegény éjszakai dúvad: Kuba... Ugyan már. A felújítás előtt! Na az Kuba volt! De szép is volt :)
A Connecticut államban található New Havenben, az USA egyik leghíresebb egyeteme, a Yale University Ritka Könyvek és Kéziratok Könyvtárában (Rare Book and Manuscript Library) számos érdekesség áll a megfelelő engedéllyel rendelkező kutatók rendelkezésére. A rengeteg, nagy becsben…..
borgir 2009.12.10 22:06:05
@csati: Ha nem lenne a téma így is elég bonyolult, meg lehet azért ezt még kavarni. A régészeti vizsgálatoknál használnak egy kiegészítő, pontosító vizsgálatot (dendrokronológia),így meglepően pontos adatokat lehet kapni. Lényegében az évgyűrűk számolását jelenti, de ebben az esetben - legjobb emlékeim szerint - egy kellően idős minta (mammutfenyő) alapján a légköri c14 szintjét rövid időintervallumokhoz tudják kötni, amihez ha hasonló van a mintában készen is vagyunk.
Szörnyű baleset történt a ma 80 éves Nobel-díjas író Kertész Imrével. Az éppen szokásos novemberi reinersdorfi bevásárlóútján tartózkodó író egy helyi könyvesboltból kilépve sétálni indult, amikor a zöldhatáron át véletlenül magyar területre tévedt. Az író…..
borgir 2009.11.09 17:59:04
@moncayo: Nobel díjat makaón lehet nyerni...
A balliberális oldal egyik legkedvesebb hivatkozási alapja az úgynevezett „haladás”. 2008-ban, Európában élünk, nem a sötét középkorban, ennek megfelelően kell viselkedni, tessék szépen elfelejteni az ezzel inkompatibilis nézeteket – mondják. Mi pedig ezt üzenjük…..
A Közép-Európa gondolat halott. Mi mást bizonyítaná ezt a legjobban, mint a most fellobbant szlovák-magyar vita. A napokban olvastam el Hanák Péter „ Ragaszkodás az utópiához” című könyvét. A liberális történész a nyolcvanas években egyik szószólója volt annak a…..
Igazi vihar söpör át az országon, a légmozgás ereje épületeket dönt le, a háztetők repkednek, mint a fecskék az égen, fákat csavar ki, autókat borít fel, a Balaton vizét úgy felkorbácsolja, hogy a parti településeken cunamiriadót léptettek érvénybe. De ezt nem…..
borgir 2009.06.30 17:11:21
@rettegettegérfog: Nem akarom összezavarni a világképed de a kiegyezés után pont a liberális magyar elit járt az élen a nemzetiségek elleni adminisztratív fellépésben. Gavrilo Princip-et összekeverni a nemzetiségi mozgalmakkal pedig csak enyhén felületes, de ne aggódj.
Félrefordítások A nagy Gatsby 2009.06.30 05:47:00
Több szempontból is érdekes mr.vandk beküldése; a végén kifejtem:Újfent találtam néhány félrefordítást F. Scott Fitzgerald egyik művében, A nagy Gatsby-ben. Épp esszét írok belőle, és a rend kedvéért elolvastam magyarul is... megérte.Lényeg a lényeg, hogy kétféle…..