Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Walaqui

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fukusimai tragédiának van egy mindeddig ismeretlen oldala.  Közismert, hogy a pusztító szökőárban majd tizenhatezren vesztették életüket, és mindannyian hallottunk arról a több százezer emberről, akik a sérült erőműből kijutó sugárzás következtében veszítették el…..
Walaqui 2012.07.31 15:01:03
Javaslom elovasni Aszódi Attila Csernobil című könyvét. Érdekes. Pláne úgy, hogy éppen érettségire készültem, amikor az egész történt. Mérnökként, különösen értékeltem az atomerőművek különböző generációinak áttekintését. Onnantól kezdve úgy érzem, hogy van valami halvány lilám a technológiáról és annak kockázatairól. Ennek ismeretében az atomenergetikáról szóló ilyen és hasonló megnyilvánulásokat (mert vitának nem merném nevezni), úgy látom mint amikor nem akarjuk engedni a modern diesel vagy akár villanymodonyokat bevezetni, mert mert már volt példa arra, hogy egy gőzmozdony felrobbant. Szerintem nincs olyan, hogy valami biztonságos. Meg olyan sem, hogy nem biztonságos. Ez egy relatív dolog. Van, illetve kell lennie a biztonság egy elvárt szintjének. (Régen ez lényegesen alacsonyabb volt, mint manapság.) Annak kell megfelelni. Akkor tudjuk, hogy mi van benne a csomagban (persze a megfelelő tervezés, kivitelezés és üzemeltetés mellett) és mi nincs. Meglátásom szerint Csernobil tervezésekor valószínűleg nem volt téma, hogy kisérleteznek vele, hogy vagy sikerül vagy nem. Fukusima esetén az nem volt a pakliban, hogy akkora lesz a szököár, mint ami ténylegesen volt és hogy az a rengeteg víz még el is mossa a tartalék berendezéseket. Most már tudjuk, hogy pl. Fukusimában erre is kell tervezni. Aszódi könyve alapján úgy emlékszem, hogy a legmodernebb nukleáris fűtőanyagokkal, még Fukusima is megúszta volna magolvadás nélkül.
 Lázár János az országgyűlési képviselők javadalmazását átalakító javaslatot jelentett be nemrégiben. Az elképzelés – noha a kormánypárti frakcióvezető megpróbálta a képviselői juttatások visszavágásaként bemutatni – a honatyák tiszteletdíjának érdemi…..
Walaqui 2011.09.28 10:34:15
Nem ismerem a javaslat részleteit, ezért arról nem tudok nyilatkozni. Helyette álljon itt az a kontextus, amiben szerintem az egészet vizsgálni kellene:
1. Parlament és önkormányzatok mérete (létszáma) - úgy tudom, már tavaly elfogadtak valamilyen létszám csökkentést, ha így van, azt jó irányba tett lépésnek tekintem
2. Összeférhetetlenség - ez nagyon szarul áll és egyik legnagyobb kerékkötője a dolognak a sok polgármester-képviselő. Én nagyon szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnék, amit a következő pozíciókra terjesztenék ki, lehetőleg ezek mindegyike kölcsönösen kizárva egymást: parlamenti képviselő, kormánytag, önkormányzati képviselő, állami tulajdonú vagy irányítású cég, testület, társaság, stb. vezetője vagy munkavállalója, politikai párt (közép vagy felső szintű) vezetője, és még egy pár.
3. Képviselők (parlamenti és önkormányzati) javadalmazása és költség elszámolása. Parlamenti képviselő esetén az átlagbér 2-3 szorosa, önkormányzati képviselő esetén az önkormányzat teherbíró képességének függvényében, de max. átlagbér kétszerese bruttó bér. Ebben benne van egy vagy két állandó bizottsági tagság is. Az eseti bizottsági tagság pedig társadalmi munkában történik. Ugyanúgy adóznak, mint mindenki más, tehát nincsenek külön szabályok. Tételes költségelszámolás, szigorú, maximált költségvetéssel és nyilvános ellenőrzéssel. Nem bp-i parlamenti képviselőknek szerény hajlék Bp-en téríthető. Önkormányzati képviselők lakjanak az általuk képviselt településen, így nem kell nekik lakhatási támogatás. Parlamenti képviselőnek gépkocsival munkábajárás támogatása ugyanúgy, mint bárki másnak (talán a munka tv. alapján). Önkormányzati képvielőnek munkábajárás támogatása csak tömegközlekedéssel. Egyéb utazások és prezentációs költségek szigorú, tételes elszámolással, maximált limittel.
4. Évente vagyonbevallás ÉS jövedelembevallás az összeférhetetlenségi pont alatt említettek mindegyikére.
5. Pártok és alapítványaik finanszírozása.

Szerintem ezek elég szorosan összefüggenek ahhoz, hogy érdemes legyen őket egy csomagban tárgyalni alakítani.
Tegnapelőtt felmentette a parlament Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. Azóta a baloldali politikai közösség egy része koncepciós pert kiállt, pedig ez fölösleges, és a jogállam megvédése helyett a jogállam rombolását idézi inkább elő. Először is szögezünk le pár dolgot, nem…..
Walaqui 2011.09.15 11:20:38
@darkgreen: Egyelőre nem gondolom, hogy el fogják ítélni. Nem látszik tisztán az ami alapján ezt meg lehetne tenni. Nincs több, mint gyanú. Viszont szeretném tisztán látni mi történt. Nem csak én, hanem sokan mások is. Majd amikor az ügyészség tiszán lát, eldönti, hogy bíróságre viszi-e. GyF mentelmi jogának felfüggesztése nem egy koncepciós per része, hanem egy lépés a tisztázás irányába. Amíg Gyurcsányt védi mentelmi joga, az ügyészség nem tud haladni. Sajnos az MSZP-s képviselők is (kivéve Szilyt) politikailag szavaztak. Szerintem nem bukás az ügyészségnek, ha kivizsgálja és azt találja, hogy nincs mit bíróság elé vinni. Az inkább, ha bíróságra viszi és ott elbukik az ügy.
Walaqui 2011.09.15 11:35:19
@anonymand: Amilyen kép él az emberekben a politikáról és a politikusokról köszönhetően a médiának, saját tapasztalatoknak, meg minden más hatásnak ami mindannyiunkat ér, valóban nehéz elképzelni, elhinni talán még kevésbé, hogy esetleg a hatalmon lévők nem alaptalanul (mármint ahol az alap nem az, hogy csináljuk ki az ellenfelünket) bonyolódnak ilyen ügyekbe. Viszont annak érdekében, hogy bebizonyosodhasson, hogy ilyen is előfordulhat, először gyanítanunk és hinnünk kell benne, hogy elindulhassunk abba az irányba. Aztán majd lehet bizonyítani. Lesz akit meggyőz a bizonyíték, lesz akit nem.
Az áfa (általános forgalmi adó) az egyik legjelentősebb adónem, ebből folyik be az államháztartás bevételeinek nagyságrendileg egynegyede. Fő jellemzője, hogy degresszív adó, tehát az alacsony jövedelműeket, - akik minden hónapban elköltik az összes pénzüket –…..
Walaqui 2011.09.12 10:13:24
@bekker: Nem értem miért kell érte fizetned. Egyre több banknál van olyan számla, ami gyakorlatilag nulla forintba kerül. Legalábbis az év 11 hónapjában. A 12.-ben pedig éves kártyadíjat fizetsz, kb. 3 ezer Ft-ot. Szerintem ez messze kevesebb, mint amennyit egy évben készpénz kivétre költesz. Fizess kártyával, az a legtöbb banknál ingyen van és csökkenti a kp használatodat, ezáltal csökkenti a kp felvétre fizetett összeget. Nem akarom reklámozni a bankomat, 19 éve vagyok ott.
Walaqui 2011.09.12 10:22:54
@Walter Melone: Jó ötlet, hogy a szolgáltatásokra kisebb áfát számítsanak. Nekem is eszembe jutott néhány éve, de nem egészen ebben a kontextusban. Hanem úgy, hogy: létrehozok egy céget, ami szolgáltatni fog, mégpedig olyan szolgáltatást nyújt, aminek áfája lényegesen alacsonyabb, mint a rendes 25%-os áfa. Ezen szolgáltatáson belül számlával megveszek mindent (árut) ami az ügyfélnek kell. A 25% (20%) áfát visszaigénylem. A szolgáltatást pedig (aminek része mindaz az áru, amit megvettem)költség + alacsony áfán értékesítem. Ezzel kedves ügyfelem alacsony áfáért, szolgáltatásként jutna hozzá mindahhoz az áruhoz, amihez nélkülem csak a rendes áfa megfizetésével, vagy elcslásával jutna hozzá. Szerintem ezért nem alacsonyabb a szolgáltatások áfája. Habár érdemes lehet továbbgondolni a dolgot és találni valami módot arra, hogy a szolgáltatás (mint munka), de legalábbis annak a munka részét kisebb áfa terhelje.
Walaqui 2011.09.12 10:29:01
@házikoszt: Ha mondjuk egy évben 4 milla + áfát, azaz 5 millát költesz, az 1 millás áfa 1-5%-a 10.000 és 50.000 Ft. Lényegesen kevesebb, mint amit az elcsalással takarít meg az ember, ennek ellenére én is szimpatizálok hasonló ötletekkel. Mint pl. bejárónő, dadus költségét leírni az szja alapjából.
Néha olyan érzésem van, hogy ott fent, a minisztériumban dolgozók, mintha nem is a földön járnának... ennek egyik tipikus példája Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, aki a mai kabaré egyik jeles képviselője lesz lassan, mert annyit röhög az ember az ötletein, mint némelyik…..
Walaqui 2011.09.08 15:08:20
"Rendszerváltás" előtt kezdtem az egyetemet, és utána fejeztem be. Érettségi előtt kötöttem egy tanulmányi szerződést a bányával. Adtak 10k-t, azért, hogy ígérjem meg, hogy amikor elkezdem az egyetemet, megkeresem őket, hogy kössünk tanulmányi szerződést, de ha mégsem tenném, akkor ők keresnek majd meg. A kötelezettség a megkeresésre szólt, nem a tanulmányi szerződés megkötésére. Így felmarkoltam a zsét, nyáron elvertem és vártam, hogy keressenek meg. Nem tették. Valójában ezt nem csak reméltem, hanem erre számítottam.
Aztán egyetem alatt megint felmerült tanulmányi szerződés kötésének lehetősége. A tanulmányi szerződésért kapott pénzzel együtt több mint kétszer, inkább háromszor annyi pénzből élhettem volna. De mivel mindig vágytam arra, hogy néhány évet külföldön dolgozzak és azt leginkább fiatal koromban tartottam kivihetőnek/kivitelezendőnek, ezért a tanulmányi szerződés által kikötött sok év (annyi amennyi időn át fizették az ösztönpénzt, 2-5 év húsz éves korban majdnem az örökkévalóságnak tűnik) elriasztott ettől. És milyen jól tettem, hogy nem kötöttem tanulmányi szerződést. Ugyan előre nem lehetett látni, de az egyetem elvégzésekor már kapitalizmus volt és jó fizuval kezdtem. Hatalmas bukás lett volna, ha a bányához, vagy hasonlóan perspektivikus céghez szerődnöm (a 80-as években olyan jól ment a bányászatnak, hogy fiatal fejjel az embernek eszébe sem jutott, hogy az valaha le is húzhatja a rolót, még akkor sem ha tisztán emlékszem arra, hogy a 80-as évek elején Angliában több, mint egy évig sztrájkoltak a bányászok a bányabezárások ellen.)
Aztán alig több, mint egy évvel végzés után mégiscsak elfogadtam egy cég ösztöndíjajánlatát a veztőképző programjukra. Fél év tanulás, egy év meló külföldön, utána 3 év céghez kötés. A céghezkötés ellenére, kihagyhatatlan volt, belementem. És talán lehetett volna jobb lehetőségem is azalatt amig oda voltam kötve, úgy gondolom, hogy az a három év kellett és jó is volt, hogy az ott szerezhető tudást/tapasztalatot megszerezzem. Jó sorom volt, mégsem volt jó érzés tudni, hogy 3 évig csak nagyon drágán léphetnék ki a szerződésből. Szerintem ez volt annyira korrekt szerződés, hogy igazából döntés kérdése, hogy az ember belemegy-e vagy se.
Viszont 7-9-15 évre lekötni valakit fiatalkorában úgy, hogy tudja, hogy szaré'-hugyé' kell majd dolgoznia, szerintem ez esélytelen vagy csak a nagyon reménytelen/kétségbeesett madarakat fognak erre találni. A reménytelen/kétségbeesett nem a tag tudására, hanem helyzetére értendő.
The Good Boy - mint azt neve is sejteti - mindig időben fizeti be az E.ON-nak a csekket, még akkor is, ha épp nem kapja meg az aktuálisat: fizet egy későbbi hónapra vonatkozóval. Azt azonban nem tudta, hogy két ugyanazon összeg mégsem ugyanaz, ha más-más hónapról van szó. Így, bár…..
Walaqui 2011.08.24 18:36:53
Sokat szídják a szolgáltatókat és az eon kiváló alapot szolgáltat erre.
Igen sajnos a hülye eon a távszámlában is 3 számlát küld ki előre. Ez legalább arra jó, hogy amikor fizeted őket lehessen választani, hogy melyiket fizeted és meglegyen a lehetőséged, hogy elbarmoljad, amit ők nem tudnak sem megelőzni, sem kijavítani. De legalább amikor reklamálsz a távszámlán keresztül, akkor néhány héten belül kapsz egy e-mailt egy pdf csatolmánnyal. Azt megnyitod és megérted miért nem tudnak ezek semmit.
1. a pdf egy megírt, kinyomtatott, két ember által kézzel aláírt, majd beszkennelt doksi!!! Én is a múlt évezredben születtem, de azt hittem, hogy ez a fajta papírgyártás már a múlté, legalábbis egy magát vezető szolgáltató cégnek nevező bagázs esetében.
2. A levélben hivatkoznak a kérésemre/megjegyzésemre anélkül, hogy megírnák mi volt a kérdésem. A több hét eltelte után, illetve mivel néha több ügyem is nyitva van náluk, néha lövésem sincs mivel kapcsolatban kaptam a válasz, pláne, hogy az olyan semmitmondó, hogy abból az eredeti kérést esélytelen megfejteni.
3. végezetül tájékoztatnak, hogy a számlám egyenlege mennyi. Anyátok!!! Bakker! Csoportos beszedéssel fizetek, akkor viszitek a pénzt, amikor akarjátok! Ne izélgessetek azzal, hogy mennyi a számlám egyenlege, mert nem tartozik a tárgyhoz!
Szóval fontolgatom, hogy a villanyt és a gázt a Matávtól vegyem. Szerintem ők sem szolgáltatnak jobban, a számlázásuk viszont (legalábbis a telefonszámlából ítélve) utcahosszal jobb.
Walaqui 2011.08.24 19:02:59
@The Good Boy: Több éves tapasztalatom már, hogy a csoportos beszedés szolgáltatókkal jól működik mint fizetési mód. Ha valami félremegy, az nem a csoportos beszedés miatt van, legfeljebb ott veszed észre. Természetesen a tapasztalatim azokra a szolgáltatókra (5 cég + 1 biztosító) és bankokra (2) vonatkozik, akikkel én állok kapcsolatban, másoknál lehet, hogy nem ilyen sima a dolog. Sőt a lakáshitelt is a bank beszedéssel szívja le, a kezdetek óta (8.5 év) hibátlanul. Összefoglalva, szerintem nem a csoportos beszedés a hunyó, hanem kretén szolgáltatók/bankok. Szolgáltatóból a szolgáltatások többségénél nincs (víz, gáz, villany, fűtés, többnyire internet is), a többi esetén pedig nem nagyon van választék (mobil). Bankokból van. Utána kell járni és kisérletezni velük. Nem nagyban, hanem kicsiben. Egyik bankkal 19 éve, egy másikkal 9 éve, egy harmadikkal 2 éve vagyok kapcsolatban. Az első nagyon jó, a második elég jó (ahhoz, hogy ne rúgjam ki őket), a harmadikat csak a hitelkártyás vásárlásokra adott 2% miatt tartom, de anélkül kirúgnám.