Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balhé az van

0 bejegyzést írt és 213 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A köztévé új hírcsatornájának „Akkor. Amikor.” szlogenjét több helyről támadták, így úgy döntöttünk, segítünk a március 15-én induló Hír TV-pótlék stábjának.   1. Az új szlogen egyszerre ütős, és magyarázza meg érthetően a megújult útdíjrendszert.…..
TComment Ehhez azért pofa kell 2014.01.29 06:19:01
Az állam idén közel 3 milliárd forinttal többet húz ki az autóvásárlók zsebéből. Íme a módszer. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Balhé az van 2014.01.29 16:26:59
@Repülős Gizi:
A gondok ott kezdődnek, hogy a járulékokat befizeted, az adót befizeted, kevesebb, mint fele marad a bruttódnak a zsebedben. A maradékból összerakosgatsz egy autóra valót, amin van forgalmi adó, de még egy vagyonszerzési illeték is. Miért? Milyen vagyont(árgyat) szereztél? Csak a már szénné adóztatott és levonásokkal terhelt fizetésedből kuporgattál össze egy akármire való kisebb pénzösszeget. Ezt költöd el áfásan.
Legközelebb, ha egyszerre egy karton tejet veszek, arra is lesz vagyonszerzési illeték?
Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb ilyen plusz költséget egyszer már megfizették ezekre az autókra, általában az első tulajdonos.
461       Február 13. Péntek Ma megkerestek a konyhán, hogy van 5 percem, szereljek le, megyek Ferihegyre. A FEP-re. A bevonulásom óta nem mondtam ki ezt a szót, soha nem is került szóba és senki nem említette, hogy mindez, amit csinálok csak felkészítés volt.…..
Balhé az van 2013.02.13 19:23:42
@Oldm4n: A szakács ellátós, ők pedig nem adtak őrszolgálatot kivéve a kapuőrséget(de azt sem a szakácsok, eü-sök, informatikusok). Legalábbis '96-97-ben így volt.
Túl drága készülékek, a világtól elzárt rendszer, rossz szolgáltatások, titkolódzás. Az Apple-lel szemben megfogalmazott ilyen és ehhez hasonló kritikák nem új keletűek, de mostanában egyre sűrűbben hallani őket. Mintha a kultikus márka egyre többet veszítene talán legfőbb…..
Balhé az van 2013.02.09 23:10:03
@glad az egyetlen: Látom, nem használtál wince-s készülékeket, pda-t, telefonos pda-t. :)
A mából visszatekintve két nagy hiányosságuk volt. Az egyik a rezisztív kijelző, a másik pedig a wince apró elemei.
Ezt ellensúlyozták az olyan készülékek is, mint az Accompli, aminél már nagy ikonokkal operáló rendszer volt, ezért ujjal is könnyen használható lett.
A "húzás" nem alapvető tulajdonsága az okostelefonnak/telefonos pda-nak/kézi számítógépnek. Az csak a felhasználói élmény része, a minőség ÉRZET(bocs, de ki kell emelni) fontos meghatározója, de semmi több.

Ellenpéldaként felhozhatjuk a navgációs készülékeket, amelyek még manapság is rendre rezisztív kijelzővel jönnek ki, nincsen hozzájuk stylus sem, mégis gördülékenyen használhatóak. Persze a "húzás" a kijelző felületét borító anyag surlódási együtthatója miatt nem lehet olyan "smooth", mint egy csúzsósabb kapacitívé.
Balhé az van 2013.02.09 23:40:11
@glad az egyetlen: Szerintem nem csak ennyi. :)
A felhasználói élmény, mint fogalom túl van értékelve. Mint írtam, még a 3GS is bőven megakasztható volt alap műveletekkel is, a 4-nél is voltak komoly dolgok, mint például a dead point-ok, amik engem jobban zavarnak felhasználói élmény tekintetében, mint az, hogy egy weboldal görgetése milyen finom(itt is voltak okosságok, mint azt az apple gépeinél megszokhattuk. 60fps. Ugye ez a szent szám náluk. Szóval beöltötte az oldalt, és amikor görgetted, akkor csak a képet húzta 60fps-sel, de a tartalmat közben nem tudta változtatni),mert nem tudja letölteni, mivel halott a wi-fi, nincsen cella kapcsolat. Lehet legyinteni, hogy az android pedig akad képernyőváltásnál, de nézzük meg, miket is hasonlítunk össze. Egy statikus képet, statikus ikonokkal teli(az, hogy jelzi, hogy mennyi olvasatlan leveled van, még nem teszi dinamikussá), és egy élő widgetekkel és ikonokkal teli lapot. Melyiket komolyabb munka megoldani? Egy képet 60fps-sel ellapozni, vagy az online változó tartalmakat?
Ne érts félre, ez nem mentsége a többi rendszernek.
Vért izzadtak, hogy legyen egy sima háttérkép az ikonok mögött, éveket csúsztak, felhasználók pedig bizonygatták, hogy nekik nem is kellene, mégis azonnal beállították a kedvenc macskás képüket. És ez még csak egy triviális kis apróság.

Egy olyan zárt rendszerben, ahol nem szabhatok meg semmit sem, azon kívül, hogy bekapcsolom, vagy kikapcsolom, mint felhasználó, tényleg nem lehet mást belegyömöszölni a felhasználói élmény gyűjtőedénybe, csak azt, hogy alacsony kihasználtság mellett simán gördül a weboldal, és szépek az ikonok, jó az élsimítás.
Olyan dolgokról már nem is kell álmodozni, mint a testre szabhatóság, a könnyű alakíthatóság. Mert a felhasználói élményt leginkább ezek adják. Hogy nem a készülék formál a saját konzum/konfekcionista képére, hanem a legapróbb részletekbe menően te a készüléket a saját képedre, ízlésedre.
Ezen apróságok felett képes minden iphone felhasználó elsiklani, amikor a felhasználói élményről van szó, vagy egyéb más megoldásokról.

A mai világban inkább ne nézd meg, mennyibe is kerül egy-egy kijelző. Alig van különbség a két típus között(azonos háttérpanelről és felbontásról beszélünk,csak az érintőfelület más), gyártói, megrendelői méretekben filléres tétel.
Balhé az van 2013.02.10 00:28:15
@glad az egyetlen: Nagyon nem akarod érteni. Az alap az volt, hogy prémium termékeket gyárt, mindig az adott csúcsot képviseli. Pedig nem.
A felhasználói élmény egy kis szeletét kiragadni, a többit pedig degradálni nem szép dolog.

Minden adott volt már akkor, mint írták, más gyártók is éppen készültek kijönni az ilyen jellegű készülékeikkel.
Forradalmit csak marketing és pr terén alkottak. Nem mondtam és nem is mondom, hogy rosszak a készülékeik. Csak túlértékeltek. Az a kevés(mai igényekhez mérten), amit tudnak, azt szépen hozzák, de ez csak a kötelező gyakorlat. A világ túlhaladt rajtuk. Ezt láthatod az elmúlt két-három évben, ahogyan próbálják kielégíteni a felhasználóik által is letagadott igényeket, próbálják alkalmazni a konkurensek ötleteit, mindezt úgy, hogy csak összeválogatják a komponenseket.
A szoftverfrissítési politikájukból nagyon jól látszik, hogy csak és kizárólag egy telefon és egy táblagép az, amire fejlesztenek. A régiek csonkolt funkcionalitást kapnak csak, ott már nem működik az optimalizáció valamiért. Szégyen lenne, ha ilyen körülmények között nem működnének szemre jól a készülékeik.

Mint már írtam az érdemük kimerül annyiban, hogy a consumer kategóriába bevezették az üzleti készülékeket. Cserébe nagyon egyszerűsítve kaja a felhasználó a számítástechnikát(ami nem mindig hátrány). A szoftveres optimalizáció ára pedig a személyre szabhatóság teljes hiánya. Azoknak, akiknek nem csak és kizárólag a képzelt görgetés simasága határozza meg a felhasználói élményt, azoknak ez édeskevés.
Lehet emlegetni, hogy csak kézbe veszed, és működik, de ez nem igaz. Nézz csak bele az ios beállításaiba. Hány szintet kell lemenned egy sima 3G kikapcsolásáért? Ez nem felhasználói élmény. Amennyiben mégis így lenne, akkor a legmenőbb játékok a fagolyó és a faék(mert, mint tudjuk, ez a legegyszerűbb gép) lennének.

Utoljára a plazmatévék gyártatása kapcsán folytam bele ilyen dolgokba. Az autóiparral kapcsolatban is van némi tapasztalatom költség oldalról is. Nem szeretnéd tudni, hogy egy egy termék gyártási költsége(nem anyag, hanem gyártási, amiben benne vannak a tervezett darabszámra leosztott fejlesztési-, és bérköltségek is, az alapanyag és az összeszerelési, gépsor költségeken kívül is) a bolti árak negyede körül mozog.
Gyártattunk navigációs készülékeket is, telefont, egyéb kütyüket. Tudom, milyen árakról beszélünk már ezres nagyságrendeknél is. Amennyiben egy 480x800-as szendvicset nézünk kapacití és rezisztív panelekben, ugyanolyan kijelzővel, háttérvilágítással és alap fedőréteggel, ugyanakkora méretben(fólia az akrillal szemben), akkor nagy tételeknél tíz-húsz centes árkülönbségekről van szó.
Akkor mégis miért nem ilyenek vannak a navigációs berendezésekben, autós fedélzeti egységekben? Nem a költség az oka, hanem a könnyebb kezelhetőség a tapadósabb, érzéketlenebbnek tűnő felület miatt. És itt a tűnőn van a hangsúly, mert egy minőségi rezisztív panel nagyon jó tud lenni. Persze itt nem a húszezres navik paneljeit kell érteni.
ADrenalin Vodafone S.O.S 2013.01.30 12:58:09
A sípályákon és hegyi túraútvonalakon évente több ezer turistát mentenek ki a hegyimentők. A mentés könnyítésére a Vodafone Románia a román Hegyimentő Szolgálattal együttműködve hozta létre a Salvamont mobil appot. Az ingyenes okostelefon alkalmazás birtokában, bajba…..
Balhé az van 2013.01.31 18:26:17
@GiaMarie: Nem. A probléma az, hogy valakire kenni szeretnétek a dolgot. Valószínű, hogy ott volt a jel, csak a jó hangulat elvitte a figyelmet. Amennyiben mégis kivágták volna a jelet tartalmazó fát, akkor sem fordulhat elő, hogy a fa mondjuk beteg volt, ezért került az irtásba? Itthon a legeldugottabb turistaút is jól kijárt, világosan látható, merre is tart.
Ezen felül, ha már pontosan tudjátok, hol vagytok, akkor onnan könnyű kikecmeregni. Még, ha nincs is rajzolt térkép.
Régen vajon, hogyan csinálhatták? :)
A Reuters értesülései szerint a német, az osztrák, és a svájci magánbefektetők körében óriási népszerűségnek örvend a svájci Valcambi legújabb terméke. A bankártya méretű 50 grammos befektetési aranyból öntött lap, a bemetszések mentén viszonylag egyszerűen 1 grammos…..
Balhé az van 2012.12.25 13:00:14
@kpityu2: Ez elég jó árnak tűnik. Megadnád az üzlet címét, jöhet privátban is. Köszi!
A nevezetes dátumhoz (2012.12.12.) képest hat nap késéssel, de még Karácsony előtt megérkezett az Opera 12.1x-es széria második "javítócsomagja" is. A korábbi termékekkel és a mostani előzetesekkel szerzett tapasztalatok alapján erre már nyugodt szívvel le lehet cserélni a…..
Balhé az van 2012.12.18 20:43:54
@Nameless®:
Ez rendben van. Idáig volt az a lehetőség, hogy kiraktad gyorsgombra a speed dial elérését, így egy kattintás volt, hogy megnyíljon, még egy kattintás, és visszatértél az eredeti oldalra(értelemszerűen azonos lapon nyitotta meg). Ez kényelmes, gyors volt. Most pedig maximum a home gombra tudod beállítani. Persze ezt hiába nyomod meg másodszor, nem lép vissza az előzőleg lépett oldalra, maximum vissza tudsz ugrani, de akkor ismét tölt, stb.
Balhé az van 2012.12.20 17:02:42
@Nameless®: Sajnos nem. Ezeket a köröket már lefutottam.
Balhé az van 2012.12.20 17:04:01
@summoner: köszi, ez sem az, ami eddig volt. Ez is cak annyi, mintha a home gombra tenné az ember. Innen is csak a visszalépés működik, a lap újratöltésével persze.
  Pál!  Nehéz napjaid vannak, Pál. Az elnöki büszkeség, az emberek által táplált szeretet kellemetlen másolási botrányok miatt véreres. Meg-megélénkülő össztűz ér, bárhová mész, nem lelsz nyugalmat: bántanak.  Tudom, rettenetes kín ez, ilyen időkben…..
Balhé az van 2012.03.31 12:13:11
Anélkül, hogy egyik kedvenc irodalmi művemmel párhuzamot vonnék, nekem ezek jutottak eszembe erről az egészről:
"... E nap kedvéért szánta el magát arra, hogy induljon az elnökválasztáson, bár döntése a megdöbbenés hullámait keltette mindenütt a Birodalmi Galaxisban: Zaphod Beeblebrox? Elnökké?2 Tán csak nem a Zaphod Beeblebrox? Tán csak nem Elnökké? Többen csattanós bizonyítékát látták ebben annak, hogy a teremtés, már amennyire megismerhető, teljesen megbolondult. ...

... Zaphod Beeblebrox, kalandor, ex-hippi, életművész (gazember? - minden bizonnyal), mániákus önreklámozó, kapcsolatteremtésben használhatatlan, akiről sokan vélik, hogy egyszer s mindenkorra házon és magánkívül van.
Elnök? Pedig senki se bolondult meg, legalábbis nem így.
Az egész Galaxisban mindössze hatan értették azt az elvet, mely meghatározza a Galaxis kormányzását, ők tudták: ha egyszer Zaphod Beeblebrox bejelenti, hogy indul az elnökválasztáson, akkor a dolog többé-kevésbé el is dőlt: Zaphod ideális töltelék az Elnök posztjára.
Csupán azt nem értették, hogy Zaphod miért vállalja. ...

... Az egész Galaxisban csak hatan tudták, hogy a Galaxis Elnökének a feladata nem az, hogy gyakorolja a hatalmat, hanem az, hogy elterelje róla a figyelmet. Zaphod Beeblebrox rendkívül tehetségesen végezte a dolgát. ..."
Douglas Adams - Galaxis útikalauz stopposoknak

Csak a könyvben vicces, szerethető, és a jó ügyért küzd.
Szlovák rendszámom van, és nem félek használni Mai cikkünk blogposztja...
Balhé az van 2012.01.03 09:34:48
@ColT: Minden cég profitorientált. Amikor meg lehet venni valamit olcsóbban is, akkor nem fogja drágábban ugyan azt, vagy a rosszabb minőséget választani.

Egy egyszerű példával megmutatom, hogyan bélyegezte meg az állam a jogszerű használókat is adócsalással:
- amennyiben van autód és nem az elérhető legdrágább kötelező biztosítást választottad hozzá, hogy a baleseti adód a lehető legmagasabb összeg legyen, akkor adócsaló vagy.
A héten a BuBi szakmai fórumán ültem, és a másik blogunkra, az Egy nap a városbanra toltam az anyagot folyamatosan. Hátul gépeltem nagy buzgalommal, a gépből oldalt kiállt a 3G-s modem, vigyáztam, le ne törjem. Így telt az idő.Ha egy érdekes diát vetítettek a vászonra,…..
Egy alaposabb elemzés jelent meg a Cneten, amiből két számot, meg egy rövid jóslatot érdemes előrántani. Az első a letöltött darabszámé: ebből kiderül, hogy az Android még idén megelőzheti az Apple platformját, előbbi ugyanis 8,1 milliárd alkalmazással számolhat, míg…..
Balhé az van 2011.09.10 00:35:31
@Ulkesh:
Eléggé vicces vagy.
A külső forrásból felrakott programok nem jelennek meg a marketről telepített programjaid között a market alakalmazásban, így nincsen hivatalos update hozzá, semmilyen módon nem kötődnek többet a markethez.

Az optimalizáció nem azt jelenti, hogy teljesen kihasználja az adott vas lehetőségeit. Mert ebben az esetbe maximumon pörgetné a procit, elfoglalná az össze szabad memóriát, stb.
Az optimalizáció ennek majdhogynem a szöges ellentétét jelenti.

Azért remélem nem hullik atomjaira a kis univerzumod, ha elárulom, hogy van apple termék is az asztalomon, régebben is volt, rendelkezem win és android operációs rendszert futtató eszközökkel is. Maradhatok? :)
Mindig a legszörnyűbb rémálom válik valóra, főleg, ha öreg Mercit vesz vagy ad el az ember. Ott ült a sámliján a műhelyben, jó mélyre leszívta a cigit, mint mindig, amikor a gondolatot szó követi majd. Közben a lábával egy automataváltót billegtetett, a nyári vihar előtti…..
Az Apple tegnap új iOS 5 bétát adott ki, ez sorrendben a hatodik frissítés, amit a fejlesztők letölthetnek tesztelésre. Ezzel egy időben kijött az iTunes 10.5 beta 6, Xcode 4.2 preview 6 is.Egyelőre gőzerővel folyik az operációs rendszer átnézése, az egyik nem túl érdekes…..
Balhé az van 2011.08.20 11:23:18
@Fransisco Miranda:
Azért mert elbagatellizálunk egy problémát, attól az még létezik!
Például igen nagy támadási felületet adhat a safari sebezhetőségén keresztül.
Te tudod ezek alapján, hogy melyik előfizetést használja.
Rosszlelkű programozó csinál egy hamis szolgáltatói oldalt, amibe beletol pár kártékony kódot is, majd ezt küldi el a felhasználónak, ilyen-olyan cseles, girbe-gurba úton.
Az a szerencsétlen jóhiszeműen kattint, tesz-vesz, bóklászik és a háttérben futó gonosz, sötét dolgokról fogalma sincsen.
Egy ügyes próbálkozó minden telefonon(és csatolt felhőkben) tárolt adathoz hozzáférhet, ha akar.
Balhé az van 2011.08.20 12:07:54
@Fransisco Miranda:
Nincsen. Gondolom nem ez a dolgok értékmérője, ugye? :)
Akármilyen jellegű adatot lehet is nyerni egy emberről, az mindig felhasználható ellene.
Erre épül minden, ami a kémkedéssel, biztonsági rések kihasználásával foglalkozik.
Walter Isacsson Steve Jobs-életrajzáról már volt szó korábban, hiszen ez az első olyan alkotás Jobsról, amit kifejezetten a vezér rendelt meg, és minden segítséget megadott az elkészüléséhez.A könyv végül elkészült, 448 oldalas lett, a háttéranyagot a Steve Jobsszal…..
Balhé az van 2011.08.19 12:41:22
@version: nagyon megragadhatott benned az a a Futurama rész, amikor Nixon bitorolja Bender testét! :)
Egy éve lehet tudni, hogy az Apple az iOS 3.2 óta foglalkozik a saját navigációs adatbázisának létrehozásával, ezzel pedig valószínűleg előbb-utóbb kitúrja a Google térképét az iOS-készülékeiről. Azóta azon megy a találgatás, mit talál ki a vállalat, mert egy második…..
Balhé az van 2011.08.13 22:26:14
@Koshinae: @Tapogatott Kukorica:
Azért megnézném, hogy ezen vázlatrajz alapján egy közepesen bonyolult kereszteződés sávasszisztens nélkül mekkora feladat lenne egy átlag usernek!
Én szeretem látni a pontos arányokat, hogy könnyebben tudjam beazonosítani a helyet/helyzetet.
Appleblog Áj em a Mac, áj em a PC 2011.07.26 16:07:00
A 9to5Mac-en találtam ezt a tényleg nagyon vicces képet, ami egy amerikai McDonald's-ban készült, és azt mutatja be, hogyan tudsz a wifihez csatlakozni ha XP-d Vistád, Windows Vistád 7-ed, vagy ha Maced van.Még ha nem is tudod elolvasni a szöveget, a hasábok mérete akkor is sokat elárul…..
Dr. Kopp Mária ismert szociológus 2009.nyarán hozta létre a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat, mely a Három Királyfi Intézet Nonprofit Kft.-ből, a Népesedési Kerekasztalból, és a Sajtókerekasztalból áll. A Mozgalom célja, "hogy megszülessenek a tervezett gyermekek…..
Terry Gou, az Apple-termékeket készítő Foxconn vezetője a napokban jelentette be, hogy a gyártósoron végzett optimalizációknak hála a vállalat nagyobb hasznot tud majd kipréselni az iPadek gyártásából. A fickó arra is panaszkodott, hogy az Apple-lel közös munka igazán…..
Lángoló Gitárok Túl extrém? 2011.06.07 09:00:00
Morbid Angel – Illud Divinum Insanus (Season Of Mist) A death metal atyaúristene, a Morbid Angel közel nyolc évig éheztette rajongóit a nyolcadik nagylemezére, nem csoda hát, hogy olyan felfokozott várakozás előzte meg az anyagot, hogy miután elérhetővé vált a neten, ráugrott…..
Balhé az van 2011.06.07 20:33:40
@ddrum77: Ezzel pont azt mondod, hogy a rockerség ciki.
Metallica jöhet, Ossián nem? Miért? Mennyivel jobb az egyik, mint a másik? Szerintem nincsen különbség.
Ez szubkultúra kiveti magából, ami nem való oda. Ilyen volt a Hooligans, az Edda, stb.
Az éneklési stílusokat sem illik leszólni, mert ha a hörgés ciki, akkor a mongol torokéneklés is az. Amennyiben a barokkos metál gáz, akkor az operett/opera magában is az.
Lehet azt mondani, hogy nem tetszik, lehet azt mondani, hogy nem vállalja be az ember sem a hallgatását, pláne nem a reprodukcióját, de ezektől még nem lesz az az elítélt, megvetett dolog önmagában ciki.
Az ilyen felfogás miatt van az, hogy aki nem ismer ténylegesen, az elkönyvelt egy idióta rockernek, így egy Therion nyitány alatt értetlenül néznek, hogy mi a lópikulát hallgatok, és csak miattuk nem kell megjátszani, hogy szeretem a klasszikus zenét.