Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zslog

113 bejegyzést írt és 215 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A rendszeres alkoholfogyasztók körében az alkohol megvonását követően gyakran súlyos, életveszélyes állapot: alkoholmegvonásos szindróma alakulhat ki. Már Hippokratész leírta. A delirium tremens rövid ideig tartó, de időnként életveszélyes (ezekben az esetekben feltétlenül…..
zslog 2014.01.25 15:50:48
@MorganDexter: Ittas embert csak akkor lehet akarata ellenére kórházba vinni, ha az a mérgezés szintjét eléri vagy megközelíti: de ekkor már az alkohol által befolyásolt ember nem képes tiltakozni. Ez alól kivétel az ittas sérült. Sajnos azt el kell fogadni, hogy mindenki a maga egészsége "kovácsa". Az u.n. kényszergyógykezelés már megszűnt.
zslog 2015.07.07 11:42:18
@Györgyi Lichtblau: Jobbulást a fiának. Ha olvasta egyik-másik hozzászólásom, akkor bizonyára feltűnt, hogy konkrét kérdésekre is csak nagy általánosságban adhatok választ. Most is így teszem. A delirium nem minden esetben jelent alkoholmegvonást. Lehet lázas delirium, oxigénellátási probléma okozta delirium és még sok más. A rendszeresen alkoholt fogyasztók esetén sem lehet mindig egyértelműen megmondani a delirium okát. Az Ön által leírt agyi elváltozás műtéte komoly idegsebészeti beavatkozás. A delirosus állapotok jó része az alapbetegség gyógyulásával - javulásával megszűnik. Bízzon a kezelőorvosban. Adjon időt a gyógyulásra.
zslog 2017.04.19 19:51:01
@Balatoni csodák: Kedves Zsuzsa! Sajna ebben nem tudok segíteni. Erre specializált szakembert nem ismerek. Biztos van ilyen. További jó egészséget:
Korábbi bejegyzéseimben szereplő u.n. kórházi vagy szakmai berkekben nosocomialis bakteriális (baktérium okozta) fertőzések első számú okozója az u.n. MRSA [methicillin/oxacillin rezisztens staphylococcus aureus]. A doktorhauz magyar szinkron  csak "mörsza"-nak nevezte.…..
zslog 2011.03.23 17:24:49
@air_force: Szerintem az AB kúra után kb. 2 héttel érdemes orr-torok-vizelet mintát küldeni bakteriológiára. Azzal a pici sebbel nem kellene talán szakorvoshoz menni. Az MRSA hordozás tünetmentes. Az önmagában panaszt vagy tünetet nem okoz. Ha a beteg fizikálisan jól van, akkor kellene időt hagyni a teljes regenerálódásra, ami néha hónapokat vesz igénybe. Csak ezután lenne érdemes visszatérni a további vizsgálatokra. A nemkórházi környezet "csodákra képes".
zslog 2011.05.17 17:12:48
@....aniko....: Ha fél a nosocomialis fertőzésektől, megfontolandó a munkahelyváltás. DE ha az összes higienes szabályt betartja, akkor az esélyek nem nagyobbak. DE az MRSA NEM fertőzés, hanem egy kórokozó. A kórokozó hordozást lehet "elkapni". Az pedig nem betegség.
zslog 2017.04.03 17:19:51
@isuze: A legfontosabb: az MRSA nem egy betegség. Ezt nem lehet elkapni. Ez egy kórokozó, amelyik csak néhány antibiotikumra érzékeny. Ez a kórokozó sem okoz mindenkinél betegséget. Sok beteg - főként aki gyakran fekszik kórházban, krónikus osztályos, ápolási otthonban - hordozza az MRSA-t.
Ha a baktérium rákerül pl. a kézre, azt egy tisztességes fertőtlenítős kézmosással el lehet távolítani. Egy egészségügyi intézményben a kézmosás feltételeinek adottnak kell lenni.
((Az is kérdés, hogy miért nem volt ismert a beteg MRSA hordozása?)) Remélem segitettem: Zslog
Kapcsolódva ehhez a bejegyzésemhez.A http://casesblog.blogspot.com/ oldalon találtam egy esetbemutatást és képet u.n. tüdőben lévő óriás-léghólyagról (bullosus emphysema pulmonum). Képzeljük el, hogy a tüdő helyét egy nagy luftballon foglalja el: ami a  gázcserében…..
zslog 2012.03.08 16:52:27
@lujuju: Pontosan azt jelenti, ami oda van írva: bulla vagy cysta. Ez a rtg alapján el nem különíthető. Ha nincs beavatkozást szükségessé tévő panasz, akkor kérdésesé, érdemes-e tovább vizsgálni. Ezt bízza pulmonológusra.
zslog 2012.04.08 16:56:00
@lujuju: Ez egy speciálisan pulmonológiai kérdés. Nem vagyok "járatos" tbc-ben.
zslog 2016.06.28 09:00:22
@Pásztor Mery: Jobbulást a fiatalembernek.
Elég drámai cím. A megfogalmazás sajna nem tőlem származik, hanem hazánk egyik ismert és elismert infektológus professzorától, Ludwig Endrétől hallottam. Tegnap egy szepszissel foglalkozó tudományos összejövetelen vettem részt, ahol többek között az is elhangzott: ennek a…..
zslog 2015.11.24 11:26:27
@Pribér János Krisztián: A sokk azt jelzi, hogy a gyulladás már nem helyi reakció, hanem a szervezet egészét érinti. Ilyen esetben egy vagy több szerv (keringés, légzés, veseműködés, stb.) romló , esetleg elégtelen működése rontja tovább az állapotot. Üdv. Zslog
zslog 2015.12.12 12:19:08
@tobzos: Először is sok erőt kívánok mindannyiuknak, legfőképpen a betegnek. A leírás alapján ez már tekinthető szepszisnek, aminek a kiváltó oka nem megoldható = nem gyógyítható. A felszaporodott váladék kiürülésének segítése a feladat. Emellett a folyadékpótlás, lázcsillapítás. Az utolsó kérdésre a válasz is-is: egy daganat okozta tályogos folyamat rövidítheti le a hátralévő időt. Zslog
zslog 2016.02.23 18:55:52
@csilla10: először is jobbulást kívánok. A rövid leírásból azt látom, szívesen olvas internetes betegségekkel foglalkozó oldalakat és használ táplálékkiegészítőket: a nystatin és alkoholos kivonat és PPI és cinktabletta? A nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás oka lehet banalis felső léguti hurut is.
Áteresztő bél szindróma nem gyakori.
Én azt javaslom, hagyjon el minden olyan "terápiát" ami nem egyértelműen orvosi javaslatra indult. Forduljon orvoshoz.
 Több bejegyzést találtam az alábbi elkeseredett kéréssel kapcsolatban:  1 milliót fizetek annak aki meggyógyít! Csodadoktorok, gernicspecialisták figyelem!Pár éve fokozódó bal oldali alsó végtagi zsibbadás/bénulás jelentkezett. Friss MR és CT leletek…..
zslog 2014.07.20 10:28:17
@mikojo: Leginkább sürgősségi osztályra. Ha az adott területen nincs ilyen, akkor belgyógyászatra. Jobbulást.
Persze nem valami járványról van szó. 2008.11.27-29-én a 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyamon volt szerencsém részt venni. Ott elég nagy teret szenteltek az u.n. probléma baktériumoknak: MRSA, ESBL termelő baktériumok.Néhány szó az MRSA-ról. Magyarországon a…..
zslog 2012.05.18 13:50:45
@heni227: Milyen teendőre gondol? Ha a kórokozó betegséget nem okoz, nem feltétlenül kell antibiotikummal kezelni. MRSA-ra hivatkozva nem lehet az ápolásra szoruló ember kezelését elutasítani - pl. ápolási osztályon vagy szociális otthonban. Mi az oka az ápolási igénynek? Stroke? Baleset? Javulni fog az állapota vagy nem?
zslog 2012.06.05 18:08:41
@Magdalénia: Az ellentmondás látszat lehet. A kórokozó 99%-ban egészségügyi intézményben "kapható" meg. Tipikusan kórházi törzs. A más osztályok át nem vételi próbálkozása azért van, mert akkor arra az osztályra is bekerül az MRSA. Azt a beteget el kell különíteni. Hazánkban kevés (van olyan osztály, ahol nincs is) az egyágyas kórterem. Ha átvesznek ilyen beteget, akkor emellé a beteg mellé nem lehet más beteget fektetni, tehát egyedül foglal le egy 2-3-4 ágyas kórtermet. Ha a beteget haza lehet/tudják vinni, ott nem kerül kapcsolatba ezekkel az u.n. problémakórokozókkal. Ha az MRSA csak jelen van és nem okoz betegséget, akkor az otthoni ápolás önmagában képes lehet a kórokozóhordozást megszüntetni. Minél tovább marad a beteg """indokolatlanul""" a kórházban, annál inkább esendővé válik ezekkel a bacikkal szemben. Egyébként sokkal több beteg hordozza a kórokozót, mint ahányról tudunk. Egyébként MRSA-ra hivatkozva betegátvételt nem lehet elutasítani.
zslog 2013.09.29 13:09:48
@nagyszőlős: Sajnos a kérdésekire lényegében alig tudok válaszolni. Nincs tapasztalatom picinyekkel. Felnőtt osztályon dolgozom. A baba súlya kevésbé aggasztó, a kora talán inkább. Az immunrendszer sem eléggé fejlett. A kérdés, hol van a fertőzés helye? Magas az MRSA csak "egy" kórokozó. A betegség, amit okoz a lényeges. Lehet csak jelen is, betegségokozás nélkül. Ilyenkor u.n. tünetmentes hordozóról beszélünk. Bízzon a neonatológusban. MRSA szűrés minden kórházban elvégezhető.
Gyógyulást a babának, kitartást a szülőknek. Hosszú, nagy "csata" lesz.
Rég nem írtam. Sok-sok gondolat forog bennem. A témák, amik foglalkoztatnak nem túl népszerűek. Ilyen a "teljes élet" témája is. Mi a teljes élet? Ilyen címeket olvashatunk, hallhatunk: Teljes élet - végtag/ok nélkül; - lép nélkül; - műszívvel; - Down szindrómásan; - látás…..
Részt vettem egy MRSA-val foglalkozó összefoglaló rendezvényen. Néhány gondolat:Az u.n. kolonizált kórházi betegek (a baktérium kis csíraszámban jelen van, de gyulladást nem okoz) 30-50%ában megjelenik a fertőzés=a gyulladással (a baktérium kórokozó) is járó betegség.…..
zslog 2012.06.17 16:45:58
@tucsokv: NINCS semmi indok az ellátás megtagadására/inkább jelen esetben az ellátás szinvonalának visszaesésére. Sztem a betegtalálkozások számát csökkentik, mert ezzel csökkenthető a kórokozó esetleges átvitele más betegre. A szocialis intézményekben nincs elegendő idő és keret a problémakórokozó miatt szükségessé váló plusz tenedők ellátására, pl: minden betegtalálkozáskor kesztyű, és minden betegtalálkozás előtt és után fertőtlenítő kézmosás. Az MRSA hordozás nem ritka, sok szocialis nitézményben szinte "házibaci". A "bejártunk hozzá és nem történt semmi"-vel mire gondol? Minek kellett volna történni. Ez nem egy fertőző betegség a szó hagyományos értelmében. Honnan tudják esetleg valamelyikük hordozza-e az MRSA-t. A látogatás és betegellátás nem ugyanaz a kategória. Látogatáskor ritkán talákozik a hozzátartozó MRSA-t tartalmazó pl. testnedvével.
zslog 2012.06.17 16:49:36
@tucsokv: Utalok a lét a kézben bejegyzésemre. A kézhigiene momentuma: minden betegérintés előtt és után, a beteg környezetének érintése előtt és után. Szóval, ha csak megigazitani kellene pl. a párnáját, akkor is előtte, utána kézmosás. Semmi újdonság. Gondoljunk Semmelweisre.
zslog 2012.06.18 17:02:01
@tucsokv: visszafele megyek: ha a tolószék nem a sajátja, fertőtleníteni kell. Szerintem kellene a védőfelszerelés: legalább a kesztyű. Akkor nyugodna meg az ápoló, ha segítenének a néni körüli higienes eszközök biztosításában. Egyébként honnan tenyészett ki annak idején az MRSA?
A kórházi gyakorlatban a tüdőgyulladás kezelése mindennapos feladat. Az antibiotikumok széleskörű elterjedésével és alkalmazásával a köztudatban a tüdőgyulladás már nem szerepel az életet veszélyeztető állapotok között. Pedig az u.n. otthon szerzett tüdőgyulladás…..
zslog 2009.12.28 17:24:25
@dora04: Ebből a leírásból a következőket vontam le: kétoldali tüdőgyulladás miatt lélegeztetnek egy ismeretlen korú, eddig ismert társbetegség nélküli férfit. A 100% oxigénnel való lélegeztetés azt jelenti, hogy csak tiszta oxigénnel lehet a vérben olyan oxigénkoncentrációt elérni, hogy a szervek megfelelő oxigént kapjanak. Valószínűleg, a tüdőfelület jelentős részét érte a károsodás. Az antibiotikum a tüdőgyulladás kórokozójának szaporodását gátolja. Magát a gyulladást a szervezetnek magának - persze az intenzív kezelés segítségével - kell legyőznie. Az antibiotikum adása 5-7, esetleg 10 napig jön szóba. Ha új kórokozó merül fel, akkor antibiotikum váltásra lehet szükség, azt is 5-7 napig kell adni. Kivételt képeznek az u.n. problémabaktériumok. Ilyen súlyos tüdőgyulladás esetén nem ritka a 3-4 hétig (esetleg még tovább) tartó lélegetetés szükségessége. Az ilyen súlyos állapot legyőzése után mindenképpen számítani lehet (szerencsés esetben csak átmeneti) életminőség romlásra. Jobbulást.
zslog 2011.06.08 17:18:21
@Bettics: Az antibiotikum adásának szabályai vannak. Olyan hatóanyagot kell választani, ami az adott betegségben feltételezhető kórokozó(k)ra hat. Ahhoz, hogy a baktériumok elpusztuljanak általában 5 napig kell szedni az antibiotikumot. Súlyosabb esetben ez lehet 7 esetleg 10 nap. Ha nem kellő ideig szedjük, akkor a baktériumok nem mindegyike pusztul el és a maradék hozzászokhat az antibiotikumhoz. Ha valaki jobban érzi magát, nem biztos, hogy a baktérium már nincs jelen. Az antibiotikumon kívül más módon: más gyógyszerrel és egyéb kezeléssel, pl. bő folyadékfogyasztás, hörgőtágítók is segiteni kell a szervezetet, hogy legyőzze a gyulladást.
zslog 2012.01.08 17:41:52
@mittehetünk: Ha olvasták eddigi bejegyzéseimet ill. válaszaimat, akkor megértik: konkrét tanácsot nem adhatok. Általánosságban elmondhatom: a tüdőműtét utáni korai tüdőgyulladás nem ritka az u.n. posztoperatív időszakban. Az alapbetegség és a műtéti technika is hajlamosíthat erre. Komoly következményei lehetnek/vannak. Mindenképpen bízni kell a kezelőorvosban. Nincs más választás. Jobbulást.
A kórházi (nosocomialis) fertőzésekben (különösen az intenzív osztályon ápolt betegek körében) időről-időre emelkedik a multirezisztens (multi-drug resistant MDR ⇒többféle antibiotikumnak ellenálló) kórokozók száma. Az utóbbi tíz évben olyan u.n. gram negativ baktérium…..
zslog 2011.06.15 18:27:05
@erda11: Ha jól látom coli hordozásról ír. Az idős betegek min. fele colit hordoz a vizeletében. Akár idősotthon lakója, akár nem. Ez nem "fertőz". Ha ESBL hordozásról van szó, akkor is a higienes szabályos betartása elegendő. DE az kérdés, önöknél milyen szabályok vonatkoznak az ápolókra. Megmondom őszintén elszomorít, hogy ilyen módon próbálnak információhoz jutni és nem az otthon háziorvosa válaszolja meg ezeket a kérdéseket.
próbálják meg néhány napon keresztül összeszámolni hányszor mosnak kezet naponta, hányszor mennek oda 1-1 ápolthoz, rendelkezésre állnak-e fertőtlenítő kézmosószerek.
zslog 2011.06.16 18:21:56
@erda11: felhívom a figyelmet erre a helyre:
www.oek.hu/oek.web?to=1217,1698,1737,1773&nid=877&pid=2&lang=hun
itt sok kérdésre választ kaphatunk. Egy ESBL coli azért nem jelenti azt, hogy a beteget (bocs a kifejezésért) csipesszel kell érinteni. Ha a bennem élő kisördögre gondolok: érdekes lenne, hány ápolt vizeletében, orrváladékában lehet jelen ez a kórokozó. Nézze meg az ajánlott honlapot.
zslog 2011.10.12 16:52:41
@jorope: talán a legfontosabb kérdés honnan jött az esbl klebsiella? Ezt lehet, hogy már nem lehet kideríteni. Szerintem a hüvelyben a klebsiella nem tartozik a normál flórához. Talán ennél is fontosabb - főleg a "tudok-e majd dolgozni" és "nyugdíjas leszek" részek miatt: a kórokozó jelenléte NEM jelent feltétlenül betegséget. Szerintem ha panasz van, akkor kezelni kell. Infektológiában jártas nőgyógyászt kell keresni. Az "élettartamomat tekintve" pedig ilyen nem drámai a helyzet. Egy egészséges immunrendszert feltételezve "élettartamcsökkenés" nem várható, mivel a betegség sem biztos.
Az u.n. problémabaktériumok több, mint 10-15 éve a legnagyobb kihívást jelentik a kórházi u.n. nosocomialis infekciók kezelésében.  Az MRSA (methycillin resistens staphylococcus aureus) bejegyzéseimhez érkezett a legtöbb hozzászólás. Most egy másik, kevésbé közismert, de…..
zslog 2011.08.08 18:31:52
@esztersára: Szomorúan olvasom, hogy egy egészségügyi dolgozó fél, hogy baja esik egy ápolóintézetben. Miért? A kórokozó NEM betegség. HA betartják az alapvető higienés előírásokat (kézmosás, kesztyűhasználat), nem veszélyesebb az ottani munka, mint más egészségügyi intézményben.
zslog 2011.08.09 17:15:12
@esztersára: Én intenzív osztályon dolgozom. Itt sincs veszélyességi pótlék. De ez most mellékes. A munkavégzéshez szükséges alapvető eszközöket a munkáltatónak biztosítani KELL. Egyébként az "ezt a betegséget"-nél mire gondol?
 A mai "baktériumterhes" időkben az egyre terjedő u.n. problémabaktériumok ismételten felhívják a figyelmet a kézhigiene fontosságára. Semmelweis tanai köszönnek vissza. A WHO a kórokozók terjedésének legalapvetőbb és legegyszerűbb módjára: a kézmosásra hívja…..
zslog 2011.07.31 15:43:36
@kacago kukac: Kös az info-t. Én itthon, kicsiny hazánkban szeretném tudani, hogy pl. 100 kórházi ágyból hányon található kézfertőtlenítő.
 Írtam már a kórházi munkáról a nagy nyári melegben. Nem is inkább a munkáról, hanem a betegekre mért "csapásról". A 30-35ºC-s kórteremről, ahonnan persze a mozgásképtelen, magatehetetlen betegek nem tudnak kimenni legalább a folyosóra. A 35ºC-s…..
zslog 2011.07.19 16:17:57
@eneska: Nálunk a központi műtőben van klíma de 3, naponta működő műtőben nincs.
 Naponta több alkalommal érkeznek olyan hírek, melyek hallatán elgondolkodom: Mit jelent  Európa Magyarországon? A közös kultúrát, keresztény eszméket? Földrajzi közelséget? Az EU feneketlen piacát, ahol szinte mindent el lehet adni, ami eléggé olcsó? Ahol az iskolában…..
 Kétségtelenült itt az új év, lassacskán már a harmadik hetet zártuk. DE az élet mitsem változott. Az érkező betegek egyre többen vannak és egyre elhanyagoltabb állapotban (sajna sokan közülük már elkésve). Továbbra is a TVK (az egészségügyi ellátás anyagi korlát…..
Előző bejegyzésemben szóltam néhány szót a tüdőgyulladás u.n. közösségben szerzett formájáról. Most a tüdőgyulladás egy u.n. minősített esetéről néhány gondolat.Régebben a tüdőgyulladásokat u.n. közösségben szerzett [community-acquired pneumonia] és u.n. kórházban…..
zslog 2010.12.31 13:47:35
@saju: A blog nem alkalmas sem stádiumbesorolásra, sem igérgetésre. Kívánok mielőbbi gyógyulást.
 A rák megint győzött. Elment egy blogtársunk. Példaértékű blogot  indított: " Adenocarcinoma… ez az a szó amit meg kellett tanulnom. Ragadt rám az évek során ez meg az… adeno = mirigy carcinoma meg a rákos megbetegedések gyűjtő…..
Dr.Zacher Gábor felhívása: "Mindenki Figyelmébe Ajánlom! Van egy GHB nevű szer,színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer, 3000 Ft-ba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban illetve rendelheti a neten. Pár csepp italba csöppentve kb. 10 perc leforgása…..
 Kimondták azt, amit sok-sok éve tudunk, tapasztalunk, érzünk: NYOMORBAN az egészségügy. BETEG itt élned (néha halnod) kell.Mi pedig várjuk a megoldást.  ..
 Orvos munkatársakat keres a kórház, ahol dolgozom. Évek óta vannak betöltetlen osztályvezetői állások és hiányoznak szakorvosok és fiatal/pályakezdő orvosok is. 1-2 osztálynak sikerült elérnie, hogy u.n. kiemelt bérezéssel (hogy ez mit jelent, azt nem lehet tudni)…..
A felelőtlenség és felkészületlenség okozta súlyos "vörösiszapkatasztrófa" kapcsán naponta hallani/olvasni a legújabb híreket, kommenteket. A még mindig nagy a  bizonytalanság/felkészületlenség. DE a katasztrófa elhárításában és felszámolásában részt vevők…..
 Az inforádió híreiben Warvasovszky Tihamér az Állami SZámvevőszék a transzplantációs tevékenység átvilágítása kapcsán tett nyilatkozatában jelentős tájékozatlanságról tett tanubizonyságot. Elmondása szerint a donorszám csökkenés hátterében bizonyos dokumentációs…..
zslog 2010.10.07 13:04:25
@Sparhelt: igaz. Ahol én dolgozom, szinte mindennapos küzdelem megy a vérkészítményekért. Nem sürgős műtétek és vércsoport - ellenanyag problémák esetén napokat kell várni a megfelelő készítményre. Ezzel nem az a baj, hogy tolódik egy halasztható műtét, hanem a tervezhetőség hiánya.
Egy rákos negyvenes => Megvagyok 2010.09.14 11:04:00
Milyen könnyű kimondani: Meghalok… és milyen nehéz megtenni… Mondjuk az sokat segít, hogy nem a 10.en lakunk, túl nagy volna a kísértés, így rákosan hamar azt mondaná az ember „Csak egy ugrás a sugár.” Jól van na ezzel nem viccelődöm, nem(!) soha…..
 Egyre inkább az az érzésem, hogy a türelem rózsájából nekem csak a tövisek jutnak. Gondoltam, valahogy majd csak feldolgozom ezt a vacak CT eredményt, de nehezen megy. Voltam a körzeti orvosomnál mondtam neki a dolgot, megvizsgált adott beutalót a fehérvári…..
 Egy igen rangos nemzetközi tenisztornán előbb láthatóan gyengélkedett, majd összecsuklott egy versenyző. Az odaérkező segítség egy kissé laikusnak tűnt: felültették az alélt verenyzőt, hárman is támogatták, hogy ülő helyzetben tartsák. Ezt követően egy üllőkocsiban…..