Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Murok

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Különös ez a visszafelé tekeredő spirál, ami egyre jobban jellemzi a magyar közéletet. Illetve, dehogy különös, nagyon is tudjuk, mikor és miért szoktak a köz alakítói ráfordulni a múltra. Mintha a jelenről és a jövőről kevesebb lenne a mondanivaló. És akkor jön a…..
Murok 2012.05.29 15:32:26
@Counter:
Voltak nála jobbak, de van néhány műve, amely időtálló, mértékadó irodalomtörténészek szerint is (Pomogáts Béla, Márkus Béla): pld. Kopjafák c. novellafüzére, Isten igájában c. regénye vagy talán a legjobb, a Néma küzdelem c. szociográfiai ihletésű regénye.

epa.oszk.hu/01300/01343/00030/muhely.html
ProgBlog Irodalmi zsidózás 2012.05.09 00:34:00
„Én a tökéletesség ostromlásában hiszek – és a jövő mindenképp az enyém!”Richard Attenborough: Tűzszekerek (Harold Abrahams szavai) - 1981 Van abban valami ironikus, hogy párhuzamosan derül ki az egri önkormányzat „büdöszsidózása” és az, hogy a…..
Murok 2012.05.09 11:03:04
@Gogol:

A legrangosabb irodalmi díj volt és nem szűnt meg '45 után, csak '49-ben. '41-ig Babits volt az elbíráló kuratórium egyik tagja.
Itt vannak a díjazottak: www.irodalom21.hu/2011/05/baumgarten-dijasok-19291949.html
  Választások idején mindig előkerül néhány futóbolond, aki szeretné megméretni magát, kellemes perceket szerezve ezzel az érdeklődő nagyközönségnek. Az ilyen szórakoztató indulók közé tartozik idén a Torgyán-Kisgazda-Koalíció, Torgyán József legújabb…..
Lancelot írása Díszpolgári címet kapott Glatz Ferenc és Zoltai Gusztáv, nyilván a Szocialista Párt jóvoltából, az SZDSZ meg szelíden bégetett hozzá, ahogy kell. Miért is szégyenletes ezeknek az embereknek a kitüntetése? Mert karrierjüket nem érdemeiknek, hanem múltbeli…..
Murok 2009.10.19 20:08:04
@Ács Feri:

És tanárnak se rossz, én legalábbis - amikor éppen nem volt nagy arca - kedveltem az előadásmódját és a stílusát. Kultúrmenedzsernek pedig kifejezetten jó. Viszont rossz tulajdonsága, hogy általában mindig annak a kurzusnak tesz engedményeket, akik hatalmon vannak (lásd a Hóman-temetésen mondott beszéde).
Murok 2009.10.19 20:48:22
@Ács Feri: "Régi reflex lehet ez, és hát hiú ember hírében áll."

Ez utóbbit megerősítem.

Tulajdonképpen több Glatz létezik. A tanár, a politikus, a történész stb. Ha nincsenek újságíró a közelben egészen felszabadult lesz és olyanokat mond, amit persze nyílvánosan soha nem vállalna. Érdekes ember, én hibáival együtt is kedvelem.
  A jobbikos beszélgetések közül az első némileg drámaiabb körülmények között kezdődött, mint a szoci középvezető  embertani (copyright Lola) vizsgálata.   Színhely: Szombatról vasárnapra virradó hajnal, 6-os villamos, valahol a Margit-híd és a Moszkva…..
Murok 2009.09.09 13:17:58
@tölgy:

Szekfű Gyula: Az öreg Kossuth. Ajánlom olvasásra.

Persze tudom, Szekfű eleve gyanús, hisz '50-es évekbeli szerepe, moszkvai követség meg minden, de egészen emberközeli, már-már megható módon ábrázolja az öreget. Igazi hazafinak, amit sok jobbikosról és emeszpésről nem lehet elmondani.

@Szentgáli

Sajnos nem érdekli őket, pedig lenne mit tanulniuk tőlük.
Murok 2009.09.09 14:19:47
@tölgy: 1952-ben írta. Viszont egy ember - főleg ha egy olyan kiváló történészről van szó mint Szekfű - életműve azért komplexebb, nem tűri fekete-fehér leegyszerűsítést. De nem csak Szekfűre igaz ez, hanem Kossuthra, Széchenyire stb. Vannak igazán eredeti és szép gondolataik és olyanok is melyek ma már nem vállalhatók. Ennek tükrében, amit Andicsról, és főleg Rákosiről (vagy inkább Rákosihoz) írt, attól feláll a hátamon a szőr, de a Kossuthról írt tanulmánya akkor is kiváló. Nélkülözi az aktuálpolitikai utalásokat, nyelvezete pedig kitűnő.
Murok 2009.09.09 14:29:27
@tölgy: Van olyan, hogy modern baloldal???
  A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt szeretné elérni, hogy a felsőoktatási intézmények ne tagadhassák meg a diploma kiadását azoktól a diákoktól, akik érettségi vizsgát és záróvizsgát tettek. Egyszerűen törölni kell a C típusú nyelvvizsga-követelményt…..
  Régóta vártuk már a pillanatot, hogy az mszp.hu címlapján szerepeljünk. Nem számítottunk rá, hogy pont most ér minket e megtiszteltetés, s nem pl. a fegyveres Societas-elnökről szóló írásunkat tisztelik meg vele az MSZP honlapjának szerkesztői. De így is büszkeségtől…..
Mandiner blog Unjuk 2009.05.16 11:11:00
  Ma elérkezett a nagy nap, amit ugyan nem vártunk, de amelynek előbb-utóbb be kellett következnie: új, nagyszabású előadást tart az antirasszista csimbum-cirkusz. A Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom Szent István parki rendezvényén főleg bohócokkal…..
Konzervatórium Puskás közügy! 2009.04.02 18:36:00
Vendégszerzőnk, Borbás Barnabás írása Kétségtelen: nehéz a nagy sietségtől egyre szűkebb látószögön kívül eső lényegre, a bennünket megtartó értékekre figyelni. A hétköznapok beszédét más tölti ki, médiafelületeinket más foglalja le - például fajsúlyos közéleti…..
Murok 2009.04.03 10:46:52
@wagabound: „Hősöket és ikonokat olyan országokban gyártanak, ahol csak cirkuszra futja, kenyérre nem.”

Ne keverjük az okot az okozattal!
Egy nemzet sem lehet meg kiemelkedő egyéniségek nélkül. Akire felnézhetünk, akire büszkék lehetünk, akik példaképet adnak, akik inspirálnak és motiválnak. Hogy sikerülhet, hogy nem vagyunk kicsik és kitartással, tehetséggel és szorgalommal elérhetőek az álmaink. Amíg nem hisszük el magunkról, addig valóban soha nem fogunk túllépni a saját árnyékunkon. Ha ez a tudat megvan – ami nem egyenlő a harcos nacionalizmussal – akkor a közösségi összetartó erő is erősödhet, és akkor esetleg kevésbé fogják egymást köpdösni az emberek.
2009. március 25.Fodor Gábor: - A három jelölt közül Surányi György elfogadható számunkra, méghozzá azért, mert a jelölteknek két fontos szempontnak kell megfelelnie. Az egyik az, hogy a bizalmat helyre kell állítania itthon és külföldön a kormányzat iránt, a politika iránt.…..
"Nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a…..
 Dávid Ibolya ma jelentette be, hogy (a korábban már megismert, reménybeli listavezető, Bokros Lajos után) Habsburg Györgyöt kérik fel az MDF EP-listájának második helyére.  Kit szán vajon az elnökasszony a harmadik helyre? Schmuck Andort? Kuncze Gábort? Kiszel Tündét?…..