Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hraskó Gábor

62 bejegyzést írt és 912 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasom a híreket, miszerint egy srác (Jackson Oswalt, USA) 13 éves kora előtt otthon épített egy „fúziós reaktort”. A híradások alatti megjegyzések pedig élcelődnek, hogy bezzeg a hülye tudósok meg hatalmas tokamakokat építgetnek, de még mindig nem tudnak áramot termelni a hidrogénfúzió…..
Hraskó Gábor 2020.10.14 11:26:19
@¿Qué tapas hay?: Ezek szerint valahol a szövegben pongyolán fogalmaztam. Kérhetnék pontosabb kiigazítást?

Magamtól azt látom (és javítottam), hogy az atomreaktorral kapcsolatban atombomlást és nem maghasadást írtam. Azaz nem a fission-fusion megnevezéssel volt baj.
Könyvismertetés (Paul A. Offit: Pandora's lab. Seven stories of science gone wrong. National Geographic, Washington D.C., 2017, 287 old.) A könyvismertetés további részei: 1. rész: Isten orvossága 2. rész: A nagy margarinmalőr 3. rész: Kenyér és halál a levegőből 4. rész: Amerika mindenek felett!…..
Aki próbált már két mágnest azonos pólusukkal összenyomni, az megértheti azt a misztikumot, ami a mágnesesség jelenségét övezi. Az a "semmi", ami izomerőmmel ilyen hatásosan szembeszáll mágikus hatással kell hogy rendelkezzen. Nem véletlen, hogy a mágneses jelenségek használata…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye április 18-án: Akupunktúra vagy szurkálás? Avagy honnan tudjuk, amit tudunk, és miért érdekes ez? Hraskó Gábor biológus, informatikus, a Szkeptikus Társaság és az Európai Szkeptikus Társaságok Tanácsának elnöke előadása Az akupunktúra az alternatív…..
Hraskó Gábor 2017.04.18 12:35:27
Az évek óta intenzíven folyó homeopátia-antihomeopátia vitában új hang jelent meg a napokban: a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának tagjai támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket…..
Hraskó Gábor 2015.11.21 11:12:13
Szervusz!

Megtisztelő, hogy már megelőztek saját cikkem beidézésével, de megint megteszem:

A homeopátia állításai márpedig tesztelhetők!
xaknak.hrasko.com/20151111homeopatia

Azért tartom ezt fontosnak kiemelni, mert nagyon nem kellene kritikátlanul elfogadni SEMMILYEN olyan állítást, ami a homeopatáktól származik (persze olyat sem, ami a hagyományos gyógyszerkutatóktól, gyógyszergyáraktól jön). Ez a "nem lehet tesztelni" egy jól hangzó érve, de SEMMI SEM TÁMASZTJA ALÁ. A cikkemben erre csak egy példát találok, de bármilyen homeopátiás kérdésfeltevésre lehet tesztet tervezni.

(zárójelben jegyzem meg, hogy pár napja az RTLKlub reggeli műsorában egy prominens homeopata doktornő nem a testreszabottságot említette a tesztelhetetlenség indokaként, hanem azt, hogy "a homeopátiás szerek nem kémiai szineten, hanem fizikai szinten hatnak, ezért nem tesztelhetők. A napfény sem tartalmaz semmilyen anyagot csak rezgést, tehát nem mérhető, mégis hat az emberre" - és további elképesztő tudománytalanságok)

Persze a legkönnyebb azt állítani, hogy nem tesztelhető. De vegyük észre, hogy ha nem tesztelhető, akkor bizony a homeopatáknak semmi más esélyük nincs a hatékonyság megítélésére (hiszen minden eset egyedi), mint hogy vakon bíznak a homeopátia ELMÉLETÉBEN. Azaz abban, hogy szerintük a módszer hatékonyságát a simile elv, a proving és a potenciálás elméletének feltételezett bizonyítottsága biztosítja. És igen, PONT ERRE SZPKTAK általában hivatkozni. Ők azt állítják, hogy a homeopátia klinikai vizsgálatai a provingok[1].

Ezért nem értek veled nagyon egyet, amikor ilyeneket állítassz:

"Bármilyen holdkóros elméletek is léteznek a homeopátia hatásmódjáról, nem ezekkel kell foglalkozni. A lényeg: hatásos-e?"

MÉGEGYSZER: a homeopaták maguk állítják, hogy szereik hatékonysága nem tesztelhető, azt a módszer (elmélet) maga biztosítja.

A hatásmechanizmus mellőzése sosem tehető meg teljesen. Jellegzetes, hogy te is az acetil-szalicilsavval jössz példaként. Csakhogy azért ott is volt elmélet, legalább annyiban, hogy itt valami normális - csak még ismeretlen - farmakológiai hatás létezhet. Egyrészt EGYÉRTELMŰ, mEGISMÉTELHETŐ volt a hatás, másrész felismerhető volt a dózishatás. Ezzel mind szembemegy a homeopátia. Hatása finoman fogalmazva nem egyértelmű, nem replikálható, az elmélete pedig nem hogy ismeretlen, hanem éppenhogy ellentétes, összeegyeztethetetlen a tudományos ismereteinkkel. Az acetil-szalicilsav TOTÁliSaN rossz hasnlat mindehhez.

FORRÁS:
[1] csak gyors példaként: www.trialsjournal.com/content/11/1/80
"Homeopathic drug proving trials using the terminology of clinical trials according GCP and fulfilling current requirements for research under the current drug regulations is feasible. However, within the current regulations, homeopathic drug proving trials are classified as phase 1 trials, although their aim is not to explore the safety and pharmacological dynamics of the drug, but rather to find clinical indications according to the theory of homeopathy. "

Üdv!
Gábor
"Let us provide you a real ESP experience"[1] - A magyar Szkeptikus Társaság egyik alelnökének, Pintér Andrásnak (Pintyő) frappáns reklámszövege vezette be az első - kéthetire tervezett - európai szkeptikus podcast indulását (The European Skeptics Podcast - TheESP), aztán hamar felkerült az első,…..
  Még mindig nem értem eléggé az emberi pszichét. Ha valaki azért ír marhaságokat az interneten, hogy elladhassa a bóvli termékét, azon már meg sem lepődöm (sőt, ez tulajdonképpen teljesen természetes). De amikor úgy írnak bődületes butaságokat, hogy ahhoz a szerzőnek…..
Hraskó Gábor 2015.10.28 21:56:37
@kodpiszkalo: Gonosz vagy! Nem hagyod menekülni a vesztest :)
A napokban chemtrail ellenes felvonulást hirdettek meg a Facebookon. Ebből az apropóból érdemes áttekinteni, hogy ténylegesen mennyi igazság van abban, miszerint repülőgépekről mérgekkel permeteznek minket szándékosan, vagy annak mellékhatásaként, hogy állítólag (!) globálisan próbálják valakik az…..
Hraskó Gábor 2014.12.18 06:06:16
@Miatyank: Az a baj veletek, hogy írtok tizenkét bekezdés szöveget akkor is, ha éppen egy mondatnyi állítást kellene. Mondj egy (1) rövid és megbeszélhető állítást a chemtrélezésről, aztán arról beszéljünk. Ha azt kibeszéltük, akkor mondjál megint egy (1) állítást és így tovább. András már felhívta erre a figyelmedet, de nem értetted meg.

Az meg mindig megmosolyogtató, amikor ilyen vitákban azt mondják nekünk, hogy "ja, az a mások az rossz kemtréles, én vagyok az igazi kemtréles".
Hraskó Gábor 2014.12.18 17:55:27
@Miatyank: Végigolvastam, hogy miket írtál eddig. Nem tudom, hogy mit állítasz azon kívül, hogy mi ilyenek, meg olyanok vagyunk, meg hogy olvassuk el ezt, meg nézzük meg azt.

Fizikailag képtelen vagy egy állítást egy-két mondatban megfogalmazni anélkül, hogy felhígítanád személyes támadásokkal és általános elmélkedésekkel?
Hraskó Gábor 2014.12.18 18:19:07
@Miatyank: "nézzétek már meg a HR2977 (2oo1) határozat szövegének 7 szekciójának (ii) bekezdését."

OK, itt van:
www.govtrack.us/congress/bills/107/hr2977/text

7. section / 2/ A / ii

vagy

7. Section / 2 / B / ii ?

Ugyebár a 7. szekció az a fogalmak definícióját adja, nem pedig valamiféle állításokat.

Az elég zavaros szerkezetű fejezetben azt írja, hogy a dokumentumban amikor exotikus fegyverekre, fegyverrendszerekre hivatkozik, akkor olyanokat ért alatta, mint informatikai fegyverek, chemtrail, földönkívüliek fegyverei, klíma és tektonikus fegyverek.

Ok, ez a definíció. A tündéreknek, szellemeknek, sőt a tachionoknak is meg lehet adni a definícióját.

Ez a törvényJAVASLAT nem tartalmaz egyébként közvetlen állításokat azzal kapcsolatban, hogy ilyen "űr"-fegyvereket bevetettek volna. Azt forszírozza, hogy tiltságk meg az ilyen fegyverek használatát.

Ezzl az erővel betilthatnák a tündéreket és a tachionokat is.

Egy dologra hivatkozhatsz: hogy ha ilyen fontos helyeken, mint a szenátus stb. bszélnek valamilyen témáról, akkor biztos az, hogy az a téma valóságot ír le. Hát ez ugyebár egyáltalán nem biztos.
ködpiszkáló magyar nanocsoda 2014.12.12 07:50:26
Bullshit. A szó jelentése: hülyeség, süketelés, buta beszéd, blöff. Nem tudom, miért, de ez jutott eszembe, amikor a blog több olvasójának javaslata alapján elkezdtem utánanézni a Lavylites terméknek. Néhány oldal átolvasása után pedig rájöttem, nem is a termék a lényeg:…..
Az 1840-es évek elején már annyira forrongott a Nemzetközi Asztrológiai Szövetség háza tájékán a levegő, hogy Roy Brown elnöknek rendkívüli kongresszust kellett összehívnia. A vezetőségre ácsingózó James Cofadis egész Európát bejárta és terjesztette elméletét, mely szerint az asztrológia krízisben…..
Hraskó Gábor 2014.10.24 18:21:22
@Karinthy-paradoxon: Szerintem lüke az, aki kétli, hogy az évszakoknak lehet biológiai hatása. De ezt bármiféle kapcsolatba hozni az asztrológiával botorság. Az asztrológiának megvan a maga definíciója. Az nem az, hogy bármiféle csillagászattal kapcsolatos jelenségnek bármiféle biológiai hatása van.
Még a blog rendszeres olvasói közt is kevesen vannak talán, akik még emlékeznek arra, hogy az egész dolog úgy indult, hogy kissé parttalan vitába keveredetem a magyar kreacionisták önjelölt képviselőivel, és a blog lehetőséget adott arra, hogy rézsletesebben írhassak…..
Critical Biomass Impakták - I. 2014.08.19 18:07:54
Jó bornak is kell a cégér, szóval közben a 444-es ScienceMeetup-on elindult egy új podcastünk, amit Zsiros Lacival (Szertár) csinálunk, és első vendégünk Ferenci Tamás volt (Védőoltás blog), akivel védoltásokról és oltásellenességről beszélgettünk: ..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye május 27-én: A paleolit táplálkozásról – több szempontból Meleg Sándor dietetikus előadása Az alternatív étrendi mozgalmak között az egyik legsikeresebb a paleolit táplálkozás. A paleolit étrend legfontosabb jellemzője, hogy számos ponton megkérdőjelezi a…..
Szkeptikus blog Poe törvénye 2014.04.01 11:17:45
Április elseje a bolondok, az átverések napja. De mi nem verünk át senkit, mert félünk, hogy komolyan veszik a bolondozásunkat. Erről szól az internetezés tíz legfontosabb törvényeinek, szabályainak egyike, az úgynevezett Poe törvénye. E "törvény" rövid megfogalmazása a következő: "Az író…..
Hraskó Gábor 2014.04.01 17:51:06
@fordulo_bogyo: Próbálkozunk, de valóban nem igazán optimális. Lehet, hogy meg kellene szüntetni itt a kommentelést? Az elmúlt időben a blog kicsit visszaszorult mert kevés cikket tettünk fel. Kicsit keressük újra a helyét, funkcióját.
Hraskó Gábor 2014.04.01 18:07:51
@fordulo_bogyo: Hajlok rá egyetérteni.
Sokan a tudományos közösségben úgy gondolják, hogy a Wikipedia használhatatlan, megbízhatatlan információforrás. Azonban sommás véleményüket leginkább a korai Wikipedia állapotára alapozhatják. Az elmúlt években a közösségi enciklopédia moderálási elvei jelentősen szigorodtak, és ezek az elvek…..
"Hihetetlen felfedezés: a gyümölcs, amely elpusztítja a rákot és 10.000-szer hatásosabb, mint a kemoterápia" - hirdeti több friss cikk az interneten. A cikkek már-már rutinszerűen magyarázzák, hogy a daganatos betegségek terjedéséért és a "valódi", természetes gyógyszerek alhallgatásáért a…..
"Ideális életmód A-tól Z-ig" hirdeti a weboldal és rögtön olvashatunk is a csodaszerről, amely "napjainkban az antibiotikumok kudarca, hanyatlása miatt ismét előtérbe kerülhetett". Ez a szer nem más, mint az ezüst-kolloid. A cikk kitűnő tárháza azoknak a frázisoknak,…..
Hraskó Gábor 2011.09.02 15:59:31
@Brill.: Köszönöm a cikket! Ez is igazolja az ezüst(kolloid) baktériumölő hatását. Ezt senki nem tagadta; én sem a cikkben. Lásd kiemelten az utolsó bekezdésemet. Nem itt van a probléma a mostani ezüstkolloidos "csodaszerekkel", de ezt nem akarom ismételgetni.

Mindazonáltal a "holisztikusan" gondolkodó emberek figyelmét felhívom arra, hogy az ezüstkolloid (számos antibiotikumhoz hasonlóan) széles spektrumú baktériumölő, tehát egyáltalában nem mellékhatás-mentes. Bizony kiirtja a hasznos bacikat is.

Ennél már vannak jobb szerek!
Hraskó Gábor 2013.08.01 08:44:20
@lesz: Pontosan mi is a kritikád a cikk megállapításaival kapcsolatban?
A legutóbbi kifakadásom farhullámait lovagolnám meg, jelesül ezt a számomra soha értelmet nem nyert mániákus pöcsösszemérést, mely szerint ha adódik nekünk egy preferenciánk, akkor vagy valamiféle rettegésétől annak, hogy gondolatunk mert lenni nekünk, önállóan, vagy…..
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Az egyik kedvenc képem a sorozatból. Szinte naponta járok erre és fura érzés belegondolni, hogy ez volt ott száz éve. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
Nem szeretnénk kimaradni a Homeopátia Nemzetközi Figyelemfelkeltő Hetéről való megemlékezésből (bár mintha múlt évben is egyedül emlékeztünk volna), amely pénteken fejeződött be. Ebből az alkalomból egy különleges csemegére szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét. Egy 2006-ban megjelent cikk szerint…..
Hraskó Gábor 2011.02.03 20:37:22
@Janula: A történetbeli homeopata azt állyította a szerről, hogy "különleges érzeteket fog belőle kiváltani" bárkiből, aki beveszi. Nagyon hasonlókat hallunk ma egy heves levelezőnktől, aki azt állítja, hogy:

"... a szkeptikusok meggyőzésére szokták ajánlani a Spigeliát. Ez a szer egy baloldali szer, amely nagyon erős baloldali tüneteket okoz, például baloldali fejfájást, kar és végtagfájdalmat, de sajnos velejár, hogy erős szívfájdalmat, infarktus szerű tüneteket is előidézhet. Ez az utóbbi az, ami miatt - mivel tisztelem és szeretem annyira - nem tenném ki ilyen veszélyes kísérletnek."

Valamint ugyanez az ember:

"Én a teszthez a Cantharis C30-at ajánlom. Ez egy nagyon kellemetlen húgycső égést okoz. "

Én tehetek róla, ha a homeopaták ilyeneket állítanak? Márpedig ők csak ismerik a tudományukat, nem?
Hraskó Gábor 2012.10.15 07:49:42
Tom! Nem tudom, hogy mikor készült a felvétel, de a hölgy valószínűleg egy igen régi, kicsi, előzetes (preliminary) study-ra hivatkozik:

www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(94)90407-3/abstract

Itt írnak róla:

www.homeopathic.com/Articles/Homeopathic_research/The_Homeopathic_Treatment_of_Asthma_A_Breath.html

28 páciens volt két csoportba osztva. Mindkettő KAPTA a konvencionális kezelést és ezen felül kaptak vagy homeopátiás szert, vagy placébót.

Akármi is az eredmény, nem egy meggyőző érv.
Hraskó Gábor 2012.10.15 07:56:04
Egy későbbi Cochrane elemzés (az eddigi kutatások összegzése) azt mutatja, hogy nincs bizonyíték a hatásosságra.

summaries.cochrane.org/CD000353/homeopathy-for-chronic-asthma

"There is not enough evidence to reliably assess the possible role of homeopathy in asthma. As well as randomised trials, there is a need for observational data to document the different methods of homeopathic prescribing and how patients respond. This will help to establish to what extent people respond to a 'package of care' rather than the homeopathic intervention alone."

És ha már itt vagyunk, akkor ugyanez az akupunktúrás asztma kezelésre:

summaries.cochrane.org/CD000008/acupuncture-for-chronic-asthma

"There is not enough evidence to make recommendations about the value of acupuncture in asthma treatment. Further research needs to consider the complexities and different types of acupuncture."

Kicsipegetni persze mindig lehet egyes nekünk tetsző eredményeket, de ez nem szép dolog.