Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sakk Matt

0 bejegyzést írt és 323 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A ház előtti járdát csak ezen a nyáron 4 alkalommal vágták fel és fedték vissza. Budapesten egy villamossín lefektetés után alig 3-4 évig hónapig bírja a gyűrődést (szerencsés esetben), utána le kell cserélni. És így kell szürke és kaotikus villamosremízből szürke és kaotikus villamosremízt…..
Összegyűjtöttük a a régmúlt időszak nőnapi üdvözlőlapjait, melyek igen nagy hagyománynak örvendezhetnek a posztszocialista államokban. Kelet-Európában hivatalosan 1917 óta ünneplik a nőnapot, ebben az évben március 8-án Pétervárott számos tüntetést szervezték a nők…..
Mint tudjuk, a második világháború agyonsztárolt német "csodafegyverei" kitüntetett érdeklődésnek örvendenek a hadtörténelem rajongóinak körében. Számtalan weboldal, dokumentumfilm és elemzés foglalkozott már a témával, melynek nemrég a Lemiles kollégák egy cikksorozatot is szenteltek. Ennek…..
Brutálisan számító, kegyetlen és skrupulusok nélküli emberek tekintetében a szovjet/orosz történelem tényleg nem szorul importra; a Rogyina históriájának évszázadai során a Nagy Földön bőven termettek olyanok, akik – mindössze egy emberi élet időtartama alatt –…..
Sakk Matt 2011.01.31 20:22:25
@tiboru: A nemzetközileg elismertek közül Grúziában és Örményországban jártam 2 éve, Azerbajdzsánban kicsit régebben. Ami Azerbajdzsánt illeti, ott az olaj sok problémát segít elfedni, de azért ott sem tart Bakunál sokkal tovább a civilizáció (Baku viszont meglepően civilizált). Ja, és Magyaroszágon is van XXI. századhoz nem méltó nyomor.

Csak a rend kedvéért, GDP/capita (ppp). Forrás: CIA World Factbook:

Magyarország: $19000
Oroszország: $15900
Azerbajdzsán:$11000
Örményország: $5800
Grúzia: $4800

Az, hogy Grúziában a szélsőségesen Amerika-barát diktatúrát demokratikusnak állítják be, és mindenféle szépet-jót írnak róla a nyugati sajtóban, nem teszi meg nem történtté a választási csalásokat, megfélemlítést, a politikai gyilkosságokat, a kis- és közép-vállalkozások állami zaklatását pénzkiverési céllal, stb. És természetesen a mélységes nyomort sem, ami a fenti számokból mindenki számára nyilvánvaló kell, hogy legyen.
Sakk Matt 2011.02.01 14:58:19
@Kentaur67: Sehol. Ezeket a rajzokat nem Sztálin készítette, csak összefirkálta őket. Néha csak úgy poénkodott (pl. "Adjatok már rá egy gatyát!" meg "Ne ülj meztelen seggel a hideg kőre, mert felfázol."), néha konkrét embereket "személyesített meg" a meztelen férfialak (pl. "Plehanov, mit mutogatsz hátrafele? Gyáva vagy és a nép ellensége!").

Szerintem egyáltalán nem vall nagy észre ez a hobbi. Kifejezetten infantilis szórakozás.
"Magyarországgal együtt dolgozni olyan, mintha az emberegy rossz vígjátékot nézne végtelen ismétlésre állítva." /az amerikai haditengerészet korvettkapitánya (EUCOM), forrás: StrategyPage/ A fenti szavak gyakran merülnek fel szerkesztőségünkben is, ha a hazai kül- és…..
Sakk Matt 2011.01.10 12:51:54
@5.g: Köszi a Waltz-írást. Érdekes és elgondolkodtató. Ettől függetlenül szerintem sokat javítana a közel-kelet stabilitásán, ha Izrael abbahagyná az ambiguitás politikáját és végrehajtana egy böcsületes kísérleti robbantást, nagyjából egyidőben Iránnal.
Sakk Matt 2011.01.10 12:55:27
@bz249: Egyáltalán nem biztos, hogy Izraelnek van bevethető nukleáris fegyvere, és az sem biztos, hogy azt célba tudná juttatni Irán ellen. Pontosan ezért is veszélyes a helyzet.
Irán elég nagy ország, amit egy-két atombombával nem lehet elintézni. És elég komoly légvédelme is van.
  Egy házaspár a frontvonal két oldalán: Olga Észak-Oszétiában, Andrej Tbilisiből indulva Dél-Oszétiában rögzíti az augusztusi orosz-grúz háború körülményeit, hogy a metszéspontban találkozzanak a tankok kivonásának napján. Posztmodern felütés, hagyományos…..
Sakk Matt 2010.12.10 17:06:29
@Sidewinder: Az a vicc nem magyar. A Szovjetunióban is mesélték, sőt megénekelték. A részleteket ld. itt:
http://lurkmore.ru/Мирный_советский_трактор
Kedden tartották Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev második perének záró ülését. Az oligarchát és jobb kezét 218 millió tonna olaj elsikkasztásával vádolják, az ügyészség újabb tizennégy év börtönbüntetést kért a vádlottak ellen. Hodorkovszkij az utolsó szó jogán…..
Sakk Matt 2010.11.22 12:34:24
@cardenio: ne legyél már ennyire magyar. Nem kell ám mindig a vesztes oldallal szimpatizálni!
Sakk Matt 2010.11.22 12:40:14
@Nyeznajka: Nem lehet abbahagyni a jogok lábbal tiprását ott, ahol a jogok betarthatatlanok, igazságtalanok, illegitimek. Szarból nem lehet várat építeni. Totálkáros jogrenddel nem lehet jogállamot csinálni.

Ez pont olyan, mint hogy Magyarországon nem lehet abbahagyni a tömeges adócsalást. A magyar adórendszer olyan, hogyha mindenki minden jövedelmét bevallaná és befizetné az utána járó adót, akkor másnap már kenyeret sem lehetne kapni a boltban, úgy leállna a gazdaság.

Az oroszországi jogrend kezdve az alkotmánnyal teljesen alkalmatlan arra, hogy egy jogállam alapjául szolgáljon.
Vlagyimir Putyin – illetve manapság a szélárnyékában tekerő Medvegyev – elképesztő népszerűsége tíz éve visszatérő témája a híreknek. No nem mintha az évtizedben bármilyen számottevő mozgást produkált volna a népszerűségi index (talán a Kurszk tragédiáját…..
Sakk Matt 2010.09.06 14:00:16
Kicsit próbáljunk meg tudós módjára gondolkodni!

A hipotézis: az erős személyi uralom iránti igény forrása a pravoszláv vallás.

Mi következne ebből? Az, hogy a többi pravoszláv kultúrában is ugyanezt a politikai dinamikát látnánk. Látjuk? Nem látjuk. Na látjuk!

Már Oroszország saját történelme is bőséges ellenpéldát szolgáltat. A több, mint ezer éve pravoszláv Oroszország jópárszáz évig tök jól elvolt egy egészen másfajta politikai erőtérben. A Rusz (Русская Земля vagy Русские Земли) városállamok viszonylag laza szövetségeként létezett. amiknek kb. a fele ráadásul köztársaság volt. Semmiféle központi hatalom nem létezett, pedig bővel pravoszláv volt a lakosság (bár persze a pogány hiedelmek is tartották magukat valamennyire).

Aztán történt valami, amit a magyar történelemírás tatárjárás néven emleget. Oroszországban egy kicsit másképp zajlott a dolog, mint a Kárpátmedencében és a vége az lett, hogy az Aranyhorda és a Rusz egy birodalomban egyesült. Az Orosz Birodalom pontosan ugyanannyira örököse a Rusznak, mint az Aranyhordának.

Nézzünk kicsit jobban körül Dzsingisz Kán birodalmának utódállamaiban! Ott bizony az erős egyeduralkodó iránti társadalmi igényt szinte univerzálisan megtaláljuk. Minden oroszok első cárja, IV. Iván (Rettegett Iván, Иван Грозный) volt az, aki meghonosította a máig élő politikai hagyományt és történetesen ő formálta Oroszországot soketnikumú, sokvallású birodalommá, több kánságot meghódítva/integrálva.
moszkvics Vonatút az éjszakában 2010.08.25 19:53:00
Oroszországban elképesztő távolságok vannak, ezért a nagyvárosok közötti közlekedés legelterjedtebb módja az éjszakai vonatozás. Az árak viszonylag elviselhetőek, egy Pétervár-Moszkva (a távolság kb mint Budapest-Prága) retúrjegyet könnyen ki lehet hozni 150…..
moszkvics Újra Moszkva 2010.08.16 12:04:00
Megérkeztem Pétervárrol Moszkvába. Kis füst fogadott, de ez semmi ahhoz képest, ami egy hete volt itt. Az eső is elkezdett esni, ez nagyon jó hír!!!Az utam nem volt ANNYIRA eseményteljes, mint Szergej Snur-é az alábbi videóban de azért nem volt…..
w Az új elkúrás 2010.08.17 07:00:00
Szeretnék néha szirénát szerelni a fejemre. Valami nagy-nagy-tüzet kéne nyitni. Mert amit Schmitt Pál és a hozzá hasonló majomságok elfedenek, az valójában borzasztó. Az Új Elkúrás tanúi vagyunk. Mert mi az elkúrás? Mi volt Gyurcsány felejthetetlen bűne, amit 2004 és 2006…..
Már a 2010-es év második felében járunk, így a nép lassan feledni kezdi az egyelőre nem sok látványos sikert hozó, viszont annál több kellemetlen meglepetéssel járó afganisztáni háború kirobbanásának körülményeit és az amerikai katonai beavatkozás eredeti célját. Egyre…..
Sakk Matt 2010.08.17 01:16:39
@bz249: Gazdasági (és ebből fakadóan kultúrális) szempontból leginkább az számít, hogy hány határon kell vámot fizetni, mire elér hozzád a cucc, vagy mire a te cuccod elér a vevőhöz. Ebből a szempontból Üzbegisztán van a világon talán a legszarabb helyzetben.

De ha neked van valami jobb objektív kritériumod, érdeklődéssel hallgatom. Szerintem elég nehéz megcáfolni a hipotézist, hogy a brit és amerikai kormányok baszmacsokat és mudzsaheddineket támogató, kizárólag az oroszellenességet szem előtt tartó politikái masszív civilizációs fékek voltak Közép-Ázsiában.
Sakk Matt 2010.08.17 14:22:50
@Rammjaeger83: Rosszul tudod. Üzbegisztán fő exportcikke a gyapot (de még aranyból és élelmiszerből is többet exportálnak, mint földgázból), és hát nem csak exportálni, hanem importálni is akarnak sokmindent.

Ma sem hord senki parandzsát. Azok a nők, akik nagyon villogni akarnak a muzulmánságukkal, török stílusú fejkendőt viselnek, de még az is elég ritka. Az arcát nem takarja senki.

Nem tudom, mit nevezel nyugati civilizációnak, de Üzbegisztán nem sokban különbözik a volt Szovjetunió egyéb szegényebb vidékeitől (pl. Moldávia, Ukrajna), Kazahsztán pedig még közép-keleteurópai mércével mérve is teljesen civilizált ország. Nyilván vannak bizonyos keleti sajátosságok, de nem Pakisztáni/Afganisztáni nagyságrendű sötétségre kell gondolni. Világi jellegű, univerzálisan írástudó társadalomról van szó.
Sakk Matt 2010.08.17 14:33:39
Itt egy pár fotókkal gazdagon illusztrált Üzbegisztáni blog:
jasur.livejournal.com
hilosha.livejournal.com

Az első egy szamarkándi srácé, a második egy taskenti lányé. Mindketten őslakos etnikumokhoz tartoznak, csak a blogjuk van oroszul.
moszkvics Menekülés Moszkvából 2010.08.11 10:23:00
Szerencsére kaptam egy lehetőséget, hogy elhagyjam Moszkvát és távolról dolgozzak (Hiába, a XXI. század már csak ilyen). Úgyhogy a héten Péterváron vagyok. Reggel érkeztem, az éjszakai vonattal, ami nagyon hasznos találmány, este elindul az ember, benyom egy pár sört, elalszik a…..
moszkvics Vendégek 2010.08.03 07:26:00
Múlt héten vendégek jártak nálam.Akik nem tudnak oroszul, vagy nagyon türelmetlenek, nyugodtan eltekerhetik a videót 2:18-ig, akkor kezdődik a lényeg. :)http://www.vesti.ru/videos?vid=292426&p=1&sort=1&sub_sort=0&cid=700..
   A sajtó iránt érdeklődő XXI. századi olvasónak nemhogy másik országba, de még az utcára sem kell kimennie, hogy hozzájusson a külföldi sajtóhoz - legyen szó bármilyen országról, ma már egyértelműen átvették az irányítást az internetes oldalak a nyomtatott…..
Sakk Matt 2010.07.08 13:30:42
Múlt hétvégén egy érdekes kalandban volt részem. Egyik barátomnak ünnepeltük a születésnapját, és valami elmebeteg ötlettől vezérelve egy elhagyatott irodaépületben kerítettünk sort az eseményre. Tipikus orosz sikertörténet: felépítették, de valamiért sosem kapott…..
Aki úgy érzi, hogy blogom lendülete mostanság megtorpant, az nem téved, de ennek csupán az az oka, hogy ugyebár itt a nyár és a szállodai WiFi elég gyenge a tengeren hánykolódó gumimatracomon.Nos ezek után mi más is lehetne a mai téma, mint az utazás, a nyaralás! Az utóbbi…..
Az orosz animációs filmek, animátorok zsenialitásánál talán csak Putyint emlegetjük többet a blogon. Bár Vlagyimir Vlagyimirovics egyeduralma nem csak Oroszországban látszik megdönthetetlennek, ezúttal mégis az animációknak szentelek egy rövid posztot. A Hruszt egy szuhariki brand…..
2005 óta próbálkoznak vele, idén már valóban megkerülhetetlenül identitásjelzővé emelkedett az április 24-től május 12-ig hordott György-szalag, a győzelem napi megemlékezések lassan hivatalossá váló szimbolúma. Kezdetben messziről civilnek tűnő szervezetek álltak a…..