Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Oktondi1

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Budapest 1944-1945-ös ostroma, amely Leningrád és Sztálingrád után az európai hadszíntér harmadik leghosszabb ilyen jellegű művelete volt, hatalmas emberveszteséggel és pusztítással járt. Több ezer lakóház mellett súlyos károkat szenvedett többek között a Várnegyed, a Parlament, elpusztult az összes…..
Oktondi1 2016.03.04 10:31:44
@Valkyre

Persze, igazad van. Nyilván egy háborúban minden megtörténhet, és meg is történt. Az is nyilvánvaló, hogy utólag mindig a győztesek írják a történelmet. ( azt most hagyjuk, hogy mennyiben voltak győztesek az szovjetek, netán az amerikaiak, ...) És mint tudjuk kőkeményen hamisították is és hamisítják mind a mai napig a harci események leírásait is . De, ha már egyszer végre manapság, sok-sok évtized után egy kicsit bátrabban beszélhetünk a múltról, akkor szerintem ezt a lehetőséget nagy felelősséggel kell felhasználnunk.

Az ostrom és a kitörés ügyével kapcsolatban annyi elferdített dolog látott már napvilágot és kapott hangsúlyt, annyi sok aljas szemétséget rákent már az idő és a győztesek fondorlata az egész küzdelemre, hogy elképesztő. Erre valaki újból felvet egy olyan eseményt, ami bár szórványosan ,jelentéktelen létszámban valóban megtörtént . Miért kell ennek újra hangot adni? Ez húzott egy kicsit fel. Katonaszökevények minden oldalon voltak. De nekünk így 60 évvel később nem szabad , hogy tovább feketítsük a már amúgy is vastagon befeketített, agyonhallgatott, agyonhazudott , megszégyenített történelmünket.

Abban is igazad van, hogy sajnos nem kevés tiszt, főtiszt hagyta cserben a védőket. Ezeket a cserbenhagyókat úgy kell "büntetnie" a történelmi emlékezetnek, hogy vagy nem vesz tudomást róluk, vagy úgy , hogy név szerint megemlíti patkány cselekedeteiket. De nem általánosíthatjuk tetteiket vagy őket keveseket a hőseinkkel.

Nekünk , --most hogy picit végre nyíltabban beszélhetünk a múlt valóságáról --(már amit valóságként tudhatunk mi kis emberek) nem lehet az a feladatunk, hogy újabb szégyenletes dolgokra világítunk rá, mert azt már a győztesek bérencei sokszorosan megvilágították. (És teszik még ma is -- ne legyenek kételyeid.) Sokkal inkább a bátrakra, a nagyszerű harcosokra, az önfeláldozókra, a nagybetűs emberekre kellene az új generációk figyelmét felhívni. Mint pl. Billnitzer Ernő vezérőrnagy --de ő csak most így hirtelen egy a sok közül. Ez lehet csak a cél.

Mellesleg az sem egészen úgy van ahogy írod , miszerint megbocsájtható, hogy feladták sokan, hiszen már menekültek a határok felé a németek. Ez nem igaz --mert a kitörés előtti és utáni hetekben, sőt hónapokban , napokban elképesztő haderő bevetésével küzdött a német-magyar hadsereg a szovjet vörös hadsereg ellen Somogy megyében, Veszprém megyében, Fehér megyében és Pest megyében is . Hihetetlen méretű csatákban, óriási arzenállal és eredményekkel, sokszor hajszálnyira attól, hogy másként alakulhatott volna a Budán rekedtek sorsa, de az egész keleti hadszíntér eseményei is . Tehát a kitörést megelőző hetekben, de még utána jó ideig senki sem mondhatta azt , hogy menekülnek a határ felé a németek, mert nem így volt . Persze a vörös propaganda, az árulók, az orosz és magyar bolsevikok , és némelyek lelkesen terjesztették ezt .

És csak záró gondolatként -- Olyan sok nemzet volt képes az amúgy szégyenteljes történelmi eseményeit úgy átírni, elhazudni, és átfesteni , hogy végül mára már dicsekvésre, büszkeségre okot adó nagyszerű mártír példaként tetszelegve ítélkeznek mások hőstettei felett. A szégyenteljes dolgokat már ezerszer megírták rólunk, nekünk. Ideje lenne megismertetni a másik felét is legalább idehaza magyarul .
Oktondi1 2016.03.05 11:37:58
Sajnálom, hogy ennél értelmesebben nem tudtam leírni. Ezért nem is próbálom meg újra. Csak részemről végszóként --hátha átmegy valami...
Csak megint hangsúlyozom --nem tartom korrektnek az egész hadi esemény kapcsán ezen a helyen azokra pazarolni a sorokat, akik úgy cselekedtek, amely cselekedetek nem jellemezték az egész hatalmas hősies cselekménysort --azaz az ostromot, és a kitörést.
Írtál nekem kb. 60 sort ( nem számoltam meg,csak saccoltam) Ebből minimum 30 azt próbálja a középpontba állítani és boncolgatni részleteiben, amely események irrelevánsak voltak, és messze nem jellemzőek az egész hősi -bár valóban- szinte reménytelen küzdelemre.
Tehát még egyszer, csak hogy ne érthesd félre.
A hősies küzdelem mértéke olyan hatalmas volt, hogy pár (száz) dezertőr,--akár német akár magyar katona --(akikre mellesleg sok esetben nem is lehet haragudni) nem árnyékolhatja azt be --mert nem ez volt a jellemző lényeg.
Nem ő róluk kell egy ilyen fórumon megemlékezni szerintem! Nem ezeket az eseményeket kellene górcső alá venni, mert ez nem korrekt üzenet a témát alig ismerők számára ! Főleg nem lehet az, ha mindannyian tudjuk, hogy 60 éve szinte minden e témában íródott mű a fellelhető szinte minden létező 8 sok esetben hamis) negatív eseményt - ami csak felróható lehetett a védő német-magyar csapatok oldalán -- már ezerszer kivesézte a létező minden negatív sugallatú elemet agyonpuffasztva. Ügyesen elvéve a megjelenés és a megismerés lehetőségét a valóban büszkeségre okot adó tények szélesebb körben való megismerhetőségétől.
Még egyszerűbben is megpróbálom így utoljára:
Miért kell megpróbálni azt a képet sötét színekkel újra tovább árnyalnotok, ami már így is 60 éve totálisan be van feketítve a sok negatív esemény agyonhangsúlyozott árnyéklolásai okán?
Ez kb. ugyan olyan undormány számomra, mint amikor valaki mondjuk '56 eseményei kapcsán szót kap, és azonnal arra használja fel a lehetőségét , arról kezdene beszélni, hogy kérem, a börtönökből kiszabadult csőcselék fegyvert ragadott, és gyilkolni kezdte a sok jó elvtársat, majd elmenekült gyáván nyugatra. Tudjuk, valóban kiszabadultak börtönökből fogvatartottak, és valóban sokan fegyvert ragadtak, és rengetegen disszidáltak is . De ha egy fiatal olvasónak ezt tolja egy fórum az agyába, akkor annak az amúgy jóhiszemű , de a témában nem eléggé jártas olvasónak olyan képe lesz 56 heroikus küzdelméről, ami hamis, káros, és katasztrofális lenne a jövő generációinak lelkére.
Utólag okosan ítélkezni, hogy értelmetlenül haltak-e meg az országukért, városukért, családjukért, vagy netán helyes vagy hamis ideológiákért a katonák, vagy arról értekezni, hogy az volt-e a hülye aki hősies volt a reménytelen helyzetben, vagy az aki megszökni próbált -- -- ez nem korrekt üzenet.Főleg annak tükrében ,hogy a szökni próbálók jelentéktelenül kevesen voltak.
Tudod, ha mondjuk a thermopülai csata (spártai i.e.480..) kapcsán egy nemzetközi fórumon azon elmélkednének páran, hogy a spártai katonák és szövetségeseik mennyire marhák voltak, mert hiszen tisztában voltak azzal, hogy csak feltartóztatni tudják majd az ellenséget, illetve károkat okozni a csapataiknak, de nyerni képtelenség --majd azt kezdenék e témában legfontosabbként elkezdeni kivesézni, hogy de bizony ott is sokan megszöktek ám --akkor szerintem ezrek fütyülnék ki azonnal világszerte.
Itt most senki nem fütyült ki ezekért benneteket tömegesen -- és ez a baj! Ha majd kifütyülnek sokan, rengetegen, ezrével -- na , akkor lesz a helyére téve a Budapest ostroma és a kitörés téma.
Szerintem inkább ezen cél érdekében írjatok lélek emelő dolgokat , és osszátok meg ismereteiteket a fiatal olvasókkal --akik érdeklődve nagy ritkán idetévednek.
Sok sikert.
Mivel lapletöltési adataimból tudom, hogy ezeket a svéd bejegyzéseket gyakorlatilag senki sem olvassa, ezért bátran írtam le benne olyanokat, amik sérthetik a felületes olvasó magyar érzületét vagy a büszke horgász önérzetét. Ha valaki mégsem riadna meg a rengeteg karaktertől,…..
rablóhal Apraja, nagyja 2014.11.20 19:30:11
Mondja meg valaki, hogy mi történik! A „tízből három” törvényét a kezdeti években simán elfogadtam a Dunán. Később gyűlt a tapasztalat és ezzel párhuzamosan az eredményességi mutató is inkább a 4-5 sikeres napra fordult át 10 kirándulásból. Talán nem korai kijelentenem,…..
Pelsológia Balatoni körlevél 2015.03.25 18:56:55
Édes Istenem! Amikor a Balaton halászatának leállítását kritizálják szakemberek, netán indokaikat meg kell vizsgálni és azokra válaszolni szükséges, azt mondom: ez is a feladatunk része. De amikor egy abszolút pályán kívüli „szaktekintély” agymenését kell végig…..
Ködös novemberi délelőtt. Ilyentájt már nem szokatlan időjárás, de ma, a gardák fesztiválján nem bánnánk, ha kisütne a Nap. A nehéz, tüdőt nyomasztó pára rátelepedik a vízre, az ember kabátjára és a halász még szárazon heverő hálójára. Valahol előttünk, a homályban…..
Van úgy, hogy kis példányszámú képes magazinok főszerkesztőit elcibálják egy egzotikus országba, ahol ötcsillagos hotelban lakhatnak, megnézhetnek pár folklórestet, meg kapnak egy vaskos Power Point-prezentációt a rohamos léptékkel fejlődő turisztikáról. Az ingyen…..