Regisztráció Blogot indítok
Adatok
v. b.

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezúttal nem én minősítettem e szavakkal a képen is látható József Attila-díjas írót, Nagy Zoltán Mihályt, hanem egyetlen országos közéleti lapunk (mivel a cikk csak most került fel az internetre, ezért reflektálok rá én is kis késéssel: akinek nem jár a Kárpáti Igaz Szó…..
v. b. 2009.07.27 09:52:24
@_rohonyi_: Szinte minden sorod melléfogás.
1. A kárpátaljai magyar szervezetek nem marginálisak (nézd meg az idegen szavak szótárát, és megtudod, mit jelent ez a szó).
2. Nem a farok csóválja kutyát, azaz nem a kárpátaljai valóság hat a kijevi döntésekre. Márpedig a jelenlegi ukrán vezetés egyre inkább felvállalja, támogatja a szélsőséges kisebbségellenes nézeteket, kissé finomítva, de beemeli a saját politikájába.
3. Nagy a valószínűségfe, hogy a miostani elnökválasztás wegy táborba sodorja a két szerveztet. Valahogy úgy, miként a megyei tanácsban: továbbra is acsarkodnak egymásra, de egy szekeret tolnak majd. (Minden bizonnyal a Janukovicsét, s itt a KMKSZ-nek kell majd elmagyaráznia a pálferdülést).
bdk blog archívum Jevroremont 2009.07.17 20:03:00
Az alábbi kis anekdota apám baráti köréből származik, én legalábbis ekként hallottam. De nem lennék meglepve, ha nemzetközi vándormotívumról lenne szó, és az alapszituációt mindig az adott környezetnek megfelelően aktualizálnák a mesélők. A családi legendárium azonban konkrét helyhez, időhöz és…..
bdk blog archívum A Rosszabbik 2009.06.08 08:54:00
Minden nemzetnek megvan a joga az önveszejtésre. Ha a magyarság a Jobbik révén kívánja magát szalonképtelenné tenni Európában, ebben nehéz lenne megakadályozni. S ha újra el akarja űzni legjobb elméit az országból - csak emelje politikai tényezővé a szélsőjobbot. Az okok…..
v. b. 2009.06.26 12:25:55
A romakérdés nagyon kemény kérdés, és nagyon nehéz úgy beszélni róla, hogy vagy ne nevezzenek cigánybarát hülye buzinak, vagy rasszsistának valakit.
Nehéz népfaj annyi szent, s kár köntörfalazni: országtól függetlenül ugyanaz a probléma többségükkel: munkakarülők, a törvényt semmibe veszik, a higiéniával hadilábon állnak. Sajnos a többség ilyen, ami nyomós okot nyújt az általánosításhoz.
Másfelől viszont, pont a specifikumukból eredően, a legnagyobb gond, hogy elfutott mellettük a világ, ők leragadtak. Valahol a XIX. század szintjén. Nagyipari termelésben nem voltak járatosak, a rendszeres mezőgazdasági munka sem az ő reszortjuk volt. Rézművesség, kovácsmunka, cserekereskedelem, zenélés – ez az, amivel foglalkoztak. Mostanra mindez gyakorlatilag szükésgtelenné vált. A mai gyerek azt sem tudja, mi az a rézművesség, a traktorokat nem kell patkolni, még itt-ott vigéckednek, de nem hoz nagy jövedelmet, s ugyan mondjon legalább három olyan vendéglőt valaki kies pátriánkban, ahol cigányprímás húzza a talpalávalót.
Így tengődnek a társadalom peremén. S végeznek el olyan munkákat, amit "fehér" ember nemigen vállal magára (budipucolás, tyúkketrec pucolás stb.). Tehát egyfelől szídjuk a cigányt, másfelől kihasználjuk. A jelenlegi támogatási rendszer szerintem nem jó, sem Magyarországon, sem Ukrajnában. Ott szociális segélyekkel próbálják visszaszorítani a megélhetési bűnözést, ám táptalajt biztosítanak ez által a semmitevésre, itt olyan nincs, viszont gyereksegélyekkel ösztönzik – figyelembe véve szociális és gazdasági helyezetüket – a cigányság nem normális szaporodását. Az ilyen segélyezés azonban nem jó: közismert "csendélet", hogy miután koisztották a gyereknek járó oktatási-nevelési támogatást, miután kifizették tartozásaikat, a romatábor felkerekedik, hogy a legközelebbi kocsmában egy napon át "konyagot igyon, meg malbórót szíjjon". Hogy másnap ismét bevállaljanak minden alantas munkát egy kenyér áráért, vagy ellopják Aranka néni tyúkját, kihúzgálják Pista bácsi krumpliját. Szerintem csak egy megoldás lehet, ha a pénzek nem a felelőtlen szülőkhöz jutnak, hanem közvetlenül a gyereket támogatják. A megoldás csakis az oktatás, méghozzá – bármennyire tűnik ez nemtetszőnek Magyarországon – szegregált osztályokban. Iskolákat, napköziket, internátusokat kell létrehozni számukra, s akkor talán ezek a gyerekek átugornak másfélszáz év fejlődési szakaszt. Más megoldás nincs: nélkülünk soha nem tanulják meg a szorzótáblát, marad a jelenlegi, sokak által átkozott állapot. Hosszú menetelés lesz, de Mózes is 40 esztendeig vezette népét a pusztaságban, míg eljutottak a Kánanánba.
A zsidókról esetleg majd később.
bdk blog archívum A hamis himnusz 2008.01.27 10:17:00
A hatvanas években, amikor egy ünnepélyes napon tévékészüléket vásároltunk, nem gondoltam még, hogy kiskölyökként rövidesen mániákus nézővé válok, s hogy rövidesen egy katartikus élménnyel is gazdagodom. Amikor csak tehettem, a képernyő elé ültem. Napirenden voltak a…..
v. b. 2009.06.22 09:15:46
@BDK piréz: Jól teszed, semmit sem veszítettél!

Ha néznéd – én évente 2x-3x megteszem – akkor rájönnél:

a. a bemondott, forrást soha nem jelölő(!) hírek zömét már olvastad a Kárpáti Igaz Szóban

b. a riportokban az aláfestő szövegben rendre forintban beszélnek, azaz nem neked készült, hanem megrendelésre vagy a Dunának, vagy a Királyinak, de azért te is megkapod.

carey200: a Tisza-tv, mert hivatalosan ez a neve, fogható a parabolán, a paramétereket nem tudom. A rádióról nincs tudomásom.
Magyarország nem csak a magyaroké, mint azt választási szlogenjében a Jobbik hirdette. Hanem, bizony, azoké az államalkotó nemzetiségeké és etnikumoké is, amelynek tagjai magyar állampolgárként területén élnek. Vajon hogyan esne a határon túli magyarokért oly annyira aggódó…..
Mint az UA-reporter.com hírportálon megtudtam, június 15-étől az ukrán és a magyar légitársaság közös légijáratot indít Ungvár és Budapest között. Az Embraer típusú gép heti két alkalommal (hétfőn és pénteken) 30-30 utast szállít a vonalon. A légiút mindössze 45 percig tart és az illetékesek szerint…..
bdk blog archívum Ökofolyosó 2009.05.28 09:31:00
Olvasom, hogy zöld ökofolyosót nyitnak az ukrán-lengyel zöldhatáron abból a célból, hogy a szögesdrót kerítés által elválasztott területek között szabadon mozoghassanak a  vadállatok. Az elszigeteltség miatt ugyanis kipusztul-hatnak az amúgy is veszélyeztetett, a Vörös Könyvben szereplő védett…..
Egy manzárdőr feljegyzéseiből, 2009. április. Németül még mindig jobban tudok, mint gitározni – állapítottam meg a minap, kezembe véve az utoljára a 70-es években forgatott 1000 szó németül c. társalgási kézikönyvet. Gitártudásomat nem sokkal előtte volt módom ellenőrizni, amikor is Csönge lányom…..
Szerintem szenzációs az a szociológiai kísérlet, amelyet egy New York-i diáklány eszelt ki. Épített egy végtelenül egyszerű és esetlen "robotembert" azzal a céllal, hogy a járókelők segítőkészségét tesztelje. A gyerekjátékra emlékeztető kedvesen mosolygó kis…..
bdk blog archívum Fizimiskám 2009.04.02 19:19:00
Tükörbe nézve vagy fotóimmal szembesülve rá szoktam csodálkozni magamra: hát már nem az a Krisztus-képű poéta vagyok, akinek voltaképp még most is tudni szeretném magam? Valóban ilyen viziló-képem lett? Hát igen, az lett. Most szerencsém volt meggyőződni róla, midőn Takáts…..
Hogy a kicsinyek fogják-e nézni a mese tévét kakaóbiztos notebookjaikon, azt nem tudom (remélem, igen), de hogy a szülők-nagyszülők halálra nosztalgiázhatják magukat a monitor előtt, az bizonyos: itt a mese.tv az összes kedvenc magyar rajzfilmsorozatunk sok-sok epizódjával: Mézga család, Frakk,…..
v. b. 2009.03.26 10:12:44
Abszolút egészségesnek és adekvátnak (!?) mondta magát az ukrán főváros 57 esztendős polgármestere azon a rögtönzött sajtótájékoztatón, amelyet úszónadrágban tartott a kijevi Dinamo stadionban. Előtte 400 métert futott, 15-ször felhúzódzkodott és 50 métert úszott, hogy…..
bdk blog archívum 20 éves a KMKSZ 2009.02.27 17:14:00
Nem mintha reklámot akarnék nekik csinálni, de úgy látom, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megfeledkezett a saját évfordulójáról. Sem lapjukban, sem honlapjukon nem hogy megemlékezés, értékelés, hanem árva szó sem esik arról: éppen tegnap volt 20 esztendeje, hogy…..