Regisztráció Blogot indítok
Adatok
atoszbá

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Alföldre vitt szlovák árvák „deportálásának” emléktáblája Pozsonyban  Kis szlovák legendárium, reakció egy reakcióra, kis késéssel egy több hetes külföldi tartózkodás miatt.   Csehszlovák Kém blogger Prágából sok mindennel megvádolta…..
  Vhailor és Agent Ungur sorozata magyarokról-szlovákokról.  A szlovák nemzetépítést gyakorlatilag keletkezése óta olyan narratívák uralják, amelyeknek politikai rendszertől és ideológiától függetlenül a magyarsággal való szembehelyezkedés egyik állandó és stabil…..
atoszbá 2011.06.10 12:54:23
@jan: "És sajnos a felvidéki magyarok jelenleg zajló rohamos asszimilációja ugyanígy alapvetően természetes folyamat. "

Szlovákiai/felvidéki magyarként vitatkoznom kell veled. A most zajló asszimilációnak már 1918 után megágyaztak a (cseh)szlovák telepes falvak létrehozásakor. Teljesen tudatos lépés volt, mára már sokan települtek közülük magyar városokba, a szlovákság számára javítva az etnikai arányokat olyan színmagyar helyeken, mint pl. Komárom.
Ez csak egy példa volt, más tudatos eszközeit is igénybe vették/veszik az asszimilációnak.

Meg hát sokat nyom latba a Beneš-dekrétumk óta tartó kollektív megbélyegezettség, bűntudat és félelem érzése is sajnos.
Érdekes dolog az emberi gondolkozásmód. Az elmúlt pár évezredben igen sok olyan eszközt találtunk ki, mellyel hatékonyan és gyorsan sebezhetjük, gyilkolhatjuk, vagy épp kínozhatjuk egymást. Rengeteg időt és energiát fektettünk ezek tökéletesítésébe, azaz, hogy minél…..
Egyetlen egy helyzet van, amikor kifejezetten örülök, ha leparasztoznak. Hogy mikor? Hát ebből a videóból megtudhatjátok! Minecraft ver.:Beta 1.2_02 Texture pack: Realistic HD Texture Pack ..
 Tyepláki: Szabadidő ruha, tréning ruha, melegítő. (Északnyugati nyelvjárás)   Felvidéken használatos, szlovák jövevényszó. (Tepláky) Tyepinek is rövidítik   -         Te, mi van a Jocival? Ezer éve nem láttam…..
atoszbá 2011.01.26 19:38:32
 Hajtási: Gépjárművezetői engedély. A szlengben: jogsi. (Magyar eredetű szó, északnyugati nyelvjárás.)   Ez a szó valami zseniális a maga egyszerűségében. Bár talán többször találkozunk vele az origami könyvekben, Szlovákia magyar lakta területein, a jogsi…..
Mondjuk kevés emberről készült egész estés játékfilm, és kevés embernek van annyi információja a világ netezőiről, mint Zucknak. Ráadásul az év munkahelyét is létrehozta. (+1 Immár a cset is benne van az androidos Facebook-appban.) Pedig Julian Assange az év végére nagy…..
atoszbá 2010.12.19 17:33:57
@waldorfbalcon: Csak szólok, hogy az év embere volt már Hitler is 1938-ban, sőt Sztálin elvtárs is pár évvel később...
A Sons of Anarchy, ahhoz képest, ahonnan indult (egyenetlen pilot, döcögős első évad) a második évad végére olyan szépen kinőtte magát a tévé egyik legjobb drámájává, hogy ihaj. Az elvárások éppen ezért meglehetősen magasak voltak a harmadik évaddal szemben, különösen a…..
Android Falramászós 2010.11.04 01:06:00
Első hallásra nem tűnik nagyon lebilincselőnek a City Jump nevű játék, de az első próba után azonnal újrázni akar az ember. A feladat egyszerű, két soha véget nem érő házfalon minél magasabbra mászni. Az irányítás pofonegyszerű, csak a képernyőt kel nyomkodni amikor…..
atoszbá 2010.11.11 23:55:27
Kis Moszkva Szájkarate 2010.10.24 15:23:00
Én tényleg meg tudom érteni azt, amikor mondják, hogy igenis nem csak jog van, hanem kötelesség is. Ezzel egyetértek. Csak azt nem szeretem, ha erről csak beszélni szeretünk, tenni meg érte semmit.Most a kormány szigorítani akarja a felsőoktatási törvényt: én azt mondom helyesen.…..
Mandiner blog Hős 2010.08.23 20:01:00
Pappné Ábrahám Judit (1978-2010)Nyugodjon békében...
3:2-re nyert a szlovák válogatott Olaszország felett (szar a katenaccsótok digók), és továbbjutott csoportjából a nyolcaddöntőbe: tehát egy magyar játékos még versenyben van a világbajnoki címért!Hajrá Saláta! ui.: a címben szereplő esetleges hibákért elnézést kérek…..
atoszbá 2010.06.24 19:46:49
(Y)
  A hajnalig tartó számolás végére megszületett a szlovákiai választás nem hivatalos, de gyakorlati végeredménye:  Smer 34,79% SDKÚ 15,42% SaS 12,14% KDH 8,52% Híd-Most 8,12% SNS 5,07% MKP 4,33% HZDS 4,32% SDĽ 2,41% ĽSNS 1,33%   A hihetetlenül izgalmas…..
atoszbá 2010.06.13 15:38:42
@tempetőfi: Nem is azért, mert liberálisok. Bugár egy húzónév, média, plakátok, minden ő arcképével volt tele elmúlt hetekben Dél-Szlovákiában. Egyszerűen mindenki képébe odatolták, a sok ember meg rászavazott.

Azt semmiképp ne feledjük, hogy a magyarok kb 50:50 arányban szavaztak MKP-ra és Mostra. Mostnál a többit a 3% szlovák támogató hozta.
  Szlovákia a hétvégén választ, a felvidéki magyarok pedig tizenhat év után ismét két párt között dönthetnek – az MKP mellett ugyanis megjelent egy új párt, a Híd (szlovákul Most). Van-e esélyük bejutni a parlamentbe, mi köztük a különbség, és mit jelent a…..
Kis Moszkva Ahogy tetszik 2010.06.03 16:17:00
A Wikipédia mintájára sok internetes lexikon született már, amely az előbbinek a szerkezetén épül fel (van ennek jobb neve is, de nem vagyok proginfes): ezek lehetnek specifikusak, egy-egy játékra vonatkozóan, vagy pár nagyon elvakult "turbómagyar" játszótere, mint a…..
  Vladimír Weiss, szlovák szövetségi kapitány a kameruniak ellen vívott felkészülési meccs után megelégedettséggel beszélt a csapat védőmunkájáról, ugyanakkor nem örvendeztette meg a csatárok játéka, amely a közelgő világbajnokságon a szlovák csapat gyenge pontja…..
atoszbá 2010.05.31 10:36:43
@csillagkutya seven: nem kötekedni akarok, de itt talán a fociról lenne szó...
A Mester. A varázsló. Sokféleképpen lehetne jellemezni. Játszott a csehszlovák válogatottban, de az ország kettéválása után a szlovákban is. Kuriózum, hogy Szlovákia legelső gólját ő lőtte 1994-ben az Egyesült Arab Emirátusok ellen, most pedig Szlovákiával indul a…..
Glenn Danzig az utóbb években csak arról volt híres, hogy töketlenkedik. Egyrészt a bulvármédia azon röhögött hetekig, hogy egy nagydarab, de nála kevésbé kigyúrt ember jóformán egy legyintéssel földre vitte a keményen pózoló rocksztárt, másrészt pedig a Misfits az ő…..
atoszbá 2010.05.30 14:15:17
  Az MTI kísérőszövege: A Jobbik megválasztott képviselői integetnek a Parlament lépcsőjén az Országgyűlés alakuló ülése előtt.  Találja meg a kakukktojást!..
Nagyon béna gitáros vagyok, ha egy helyben állok. ..
atoszbá 2010.05.13 13:07:04
Lehet kapni Fankás cipőt!!! Nem, nem reklámozni akarok, csupán felhívni a figyelmet arra, hogy a menő nyugati afro-amerikai néger rapperek mintájára, a Jobbik Kovács Ákosa (nem hinném, hogy Ákos olvasná ezt a blogot, de azért többszörösen is elnézést kérek tőle a hasonlat…..
Az 1992-ben létrehozott önálló Oroszországi Fegyveres Erők egyenruháit már több oldalról is érintettük. Nem esett azonban részletesebben szó az orosz fegyveres erők kinézetét az elmúlt másfél évtizedben meghatározó, 1994-ben bevezetett egyenruhatípusról. Ez az…..
  Nagy a csend így két forduló között az Új Erő háza táján. Ez valahol érthető is, hiszen nem sikerült megelőzni az MSZP-t, a Fidesz úgy megakadályozta a kétharmadukat, hogy már a saját túlhatalmának kiépítésével van elfoglalva, sőt: állítólag valamiféle…..