Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sequoyah

0 bejegyzést írt és 782 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napjaink új, hidegháborús viszonyai között újra nagy jelentőséget kapnak a hadseregek, melyek fejlesztése szinte minden országban új lendületet kapott az elmúlt években. A katonai kiadásokra a legtöbbet jelenleg az Egyesült Államok tud fordítani, épp 761 milliárd dollárt évente. Utánuk következik…..
Sequoyah 2023.08.12 20:00:43
@Nietzsche.: Mar beelozte. Fogalmam sincs mit keres Oroszorszag a 2. helyen, a poszt iroja valoszinuleg barlangban elt az elmult 2 evben, es csak ujraposztolt egy regi listat.
Sequoyah 2023.08.15 03:37:45
@DEFCON_: Persze, ha a fegyvernemet a diszpeldanyokkal azonositjak, mint a Pak-Fa meg az Armata, persze. Csak azota kiderult hogy ez mese, a valodi Orosz hadsereg elavult hideghaborus eszkozokbol all, sot meg azokbol sem, mert a papiron letezo hadsereguk jelentos resze csak rozsda.
Ez a lista csak a papiron letezo erossegeket veti ossze, es a valosaghoz koze sincsen. Azon is meglepodnek, ha egyaltalan a top 5-ben lennenek.
A Tesla rekord nyereséget jelentett a tavalyi évre nézve. Erről beszéltem a Millásreggeliben csütörtökön.Eközben a német TÜV jelentése szerint a három évesen az első műszaki vizsgán megjelenő autók közül a Model S abszolút értelemben is az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtja a vizsgált autók…..
Sequoyah 2022.01.31 15:31:29
@Zed is not dead yet:
Sajna ez egy nagyon gyenge cikk, hogy ezt a lenyeges adatot kihagytak. Sajna e nelkul nem is volt ertelme ezt megirni.

De a forras alapjan kiderul, hogy ezen hibaknak nem sok koze van az elektromos hajtashoz, hanem pl az ajtok mechanizmusa, vagy a lampak romlanak el neha, amik konnyen javithatoak.
Tipikus, es igazabol nem meglepo hibak egy olyan gyartotol aminek nincs 50 ev tapasztalata. Raadasul a 3 eves autok pontosan abbol az idoszakbol szarmaznak, amikor a Tesla kuszkodott a gyartokapacitas felfuttatasaval, es teljesen uj modellek bevezetesevel.
A Model S pedig mas vilag, nem az az uj tomeggyartott model mint a 3 vagy az Y.

Szoval a kerdes nem az hogy leteznek-e ezek a hibak. Hanem hogy ezen hibak milyen gyorsan tunnek el a kovetkezo modellevek soran. Ha ezen gyengesegek tovabbra is ekkora szamban leteznek 3 ev mulva a most legyartott autoknal, az mar inkabb ad okot az aggodalomra.
Tegnap nagy lendülettel kezdtem bele a Csillag Alakú Kémény blog szerkesztésébe, aztán miután összeraktam a vázat, jött a kérdés: miről fogok itt írni? Az Ópiumbarlangon publikálok zenei témájú gonzókat, Facebookon a saját zenei szerzeményeimet teszem közzé, Instán fotókat teszek ki, akkor minek ez…..
Sequoyah 2021.11.22 00:38:02
@]{udarauszkasz:
A kornyezo terhez kepest nem lepi at a fenysebesseget. Viszont az a kornyezo ter (a warp buborek) a tavolabb levo terhez kepest atlepi a fenysebesseget, amit szinten nem enged a relativitas-elmelet.

Szoval a warp drive a problemat nem oldja meg. Csak annyit csinaltak hogy a problemat kicsit tavolabbra toltak az urhajotol, aztan pedig jol figyelmen kivul hagytak.
Finomhomokos partok, türkizkék tenger, mesébe illő környezet - nagyjából így lehetne jellemezni az egyik legszebb görög sziget, Zakynthos legjobb tengerpartjait, melyekért a fél világ odáig van. Ha engem kérdeztek, Zakynthos az egyik legszebb görög sziget (igaz, nem jártam még mindegyiken), de az…..
Sequoyah 2021.07.28 08:44:26
@tompus: Te osszekeverted valami masik hellyel. Kifejezetten tiszta hely, es nem is draga. Foleg eppen azert, mert bar van olyan gyonyoru mint mas gorog szigetek, megsem az elso ami az emberek eszebe jut, ezert nincs olyan nagy tomeg.
50 évet kellett megérnem ahhoz, hogy rájöjjek arra, hogy a magyar nyelv a világ egyik legbefogadóbb (értsd angolul "inclusive") nyelve, bár ennek értékét azért meglehetősen csökkenti az a korántsem elhanyagolható tény, hogy ezzel elsősorban csak az Egyesült Államokban lehetne előnyre szert tenni.…..
Sequoyah 2021.03.21 03:26:10
@KisKunHal:
Azon emberek akik kezebe csak barbit nyomtak gyerekkoraban, nyilvan kevesbe akarnak majd villanyszerelo lenni, mint az aki a 220szal jatszott...
Nagyon keves szakma van manapsag amiben komoly fizikai hatranyt jelentene a noiseg. Mar nem banyakban vagy a foldeken dolgozunk, hanem irodakban. Egy no tokeletes villanyszerelo lehet.

Az en lanyom a baba melle megkapja a legot, autot es egyeb epitos (mernoki/tudomanyos) is, es majd kiderul melyikhez van valojaban affinitasa, anelkul h a csajos (gyakran rosszabbul fizeto) kepessegek fele terelnem.
Hamarosan egy éve lesz, hogy a világ nyugati felén is berobbant a Covid-19, azóta csak pillanatokra jutunk némi levegőhöz és szabadsághoz, a legtöbbünk élete totálisan megváltozott, felborult. Volt, akinek a munkája bánta, másnak a költözéses tervei – és még sorolhatnánk...
Sequoyah 2021.02.23 00:38:47
@gabors:
Egyreszt futeshez nem kell annyi szigeteles, mert nyaron 10-20C kulonbseget kell athidalni, mig telen 30-40C-t.
Valamint ha van egy kis huzat, az sem zavar nyaron, telen viszont sokkal rosszabb kozerzetet okoz.

Masreszt masfele szigeteles hatekony nyaron es telen. Peldaul nyaron hatekony egy vekonyabb, de reflektiv, sugarzast visszavero szigeteles, mig ugyanez telen semmit sem er.

Ha osszeadod az eves total futes+hutes koltseget, akkor egy deli allamban sokkal kevesebb veszteseget okoz egy vekony szigeteles.
Sequoyah 2021.02.23 00:38:53
@Herr Géza:
Amikor energiatakarekos rendszereket epitenek, pl passzivhazakat akkor eppenhogy fasszerkezetes hazak epulnek Europaban is, es ez egy viszonylag uj, 10-20 eves dolog. Europa most tanulja el. Persze az ujonnan, e modszer szerint epult hazak biztos az elvonalbeli technologiakkal keszulnek. De ha kivalasztasz egy teljesen veletlenszeru, atlagos, 30-40 eves hazat, akkor az Amerikainak jobb lesz a szigetelese.

Betont es teglat sokkal nehezebb hoszigetelni. Es egyaltalan nem volt regen a sok allami program Magyarorszagon, hogy szigeteljuk le a beton-panel hazakat es teglahazakat, mert semmi nem volt szinte rajtuk, csak a tegla es a vakolat...
Sequoyah 2021.02.23 00:39:03
@gabors:
10-20C-ben semmilyen futesre nincs szukseg, egy hajszarito is megteszi:D

0C az PONTOSAN az homerseklet amire a heat pumpot tervezik. Itt sokkal hatekonyabb a hagyomanyos futesnel.
-5-10 alatt fordul valahol, hogy a hagyomanyos futes mar kezd hatekonyabb lenni.

Idezet: "The heat pump is most effective on its own at temperatures around 25 to 30 degrees Fahrenheit."
(Forras: keress ra hogy "heat pump efficient temperature", es barmelyik talalat)

Ha meg szemelyeskedsz is, akkor bizonyosodj meg rola hogy biztosan igazad van-e, mert ez igy nagyon nagy pofaraeses volt neked:D
Manapság, ha nem is rutinszerűen, de szinte futószalagon fedeznek fel más csillagok körül keringő bolygókat. A cikk írásakor több mint 4400 hivatalosan elismert exobolygóról van tudomásunk, és további sok száz jelölt vár megerősítésre. Ez a magas szám főként a már nyugdíjba vonult Kepler-űrtávcsőnek…..
Sequoyah 2021.02.20 16:57:39
@Visceroid: Ki veri az asztalt? Azok a tudosok akik ezeket az exobolygokat felfedezik, azok nem csak hogy ilyen helyeken kifejezetten keresik az eletet, de meg a sajat naprendszerunkon belul is lehetsegesnek tartjak. En meg olyan tudosrol nem hallottam aki az exobolygo kitatasban erdekelt lett volna, de kizarta volna az elet lehetoseget ezeken...
Szerdán eltávolították szerepéből Gina Carano-t, aki Cara Dune karakterét alakította a Disney+ streaming platformon futó The Mandalorian c. sikersorozatban. A távozásának oka gyűlöletkeltő, gyakran antiszemita bejegyzései voltak a közösségi oldalakon, melyet a Lucasfilm nem volt hajlandó…..
Sequoyah 2021.02.16 18:19:09
@Ekrü: De megszabhatja. Valoszinuleg benne is van a szerzodeseben. A munkahely az nem demokracia.

Ha en valami nagy baromsagot posztolok, es melleirom a munkaltatom nevet, akkor valoszinuleg kirugnak. Teljes joggal. O publikus figura, szoval a munkaltatoja neve mindig odakepzelheto.

Ha alneven posztolt volna akkor senki nem szolt volna egy szot sem...
Sequoyah 2021.02.16 18:24:57
@kartoffel: A vallasos zsidok alapbol jobboldaliak, az orthodox zsidok pedig egyenesen szelsojobboldaliak.
Maga Lenin nicknevű vendégszerzőnktől az elmúlt években már olvashattatok egy-egy bejegyzést. A Techstory-ról és rendkívül részletes cikkeiről is ismert írónak saját oldala is van, ami nem más mint a Modernwartech. Ma a szovjet űrrepülőről láthattok sok remek fotót. A Szovjetunió úgy vélte, hogy…..
Sequoyah 2021.02.12 16:27:34
@gigabursch:
"Pont az volt a lényeg az űrsiklóknál, hogy tudjon visszafelé is hozni (és újra felhasználható legyen)."
Pontosan forditva. Messze a legfontosabb az ujrafelhasznalhatosag, olcsosag, es a leszallas utani minel hamarabb rendelkezesreallas volt. Az hogy visszafele is tud hozni az egy "jo ha van" tulajdonsag, de ez csak ugy mellekesen. Nem nagyon hasznaltak, nem nagyon volt igeny se ra. Nem is tudom hogy volt-e egyaltalan olyan kuldetes ahol visszahoztak valami nagyobb dolgot amit mashogy nem tudtak volna, es komoly veszteseg lett volna nem visszahozni...

"Ezt az akár száz fejlövést nem tudom honnan veszed, ugyanis ez 3-4 naponkénti Indítást feltételez."
Havonkenti fellovessel terveztek. 6 peldany keszult el, az mar kapasbol 72 lehetseges felloves. De egyebkent tobbet terveztek, csak aztan tul draganak bizonyult. Ezert is irtam oda, hogy ez flottaval szamolva.

@Rozisoft
"Nem csak azért kukázták mert annyival drágább lett volna működtetése, mint az amerikainak, hanem azért mert szinte mindenre volt már olcsóbban működő megoldásuk."
Igen, epp ez a bajom, hogy az akkor rendelkezesre allo informaciok alapjan soha nem lett volna szabad megepiteniuk. Az Amerikaiaknak ez egy logikus kovetkezo lepes volt, csak utolag derult ki hogy zsakutca. Ezzel nincs is baj, az innovacio az mar csak ilyen... De mikor a Buran epult, mar nagyjabol lattak hogy hogy mukodik az ursiklo, es azt is lattak, hogy nem hogy javitani nem tudnak a hatekonysagan, de igazabol rosszabb lett. Ezert mondom, hogy gyanus hogy ez mar csak politikai okokbol epult meg, mert mernoki szempontbol a sajat megoldasaikat kellett volna tovabbfejleszteni.
Sequoyah 2021.02.12 16:30:05
@Maga Lenin:
"A SpaceX-et csak a pénz érdekli, nem úgy mondtam, mintha ez titok lenne. De távolabb lépve azért más szempontokat is figyelembe lehet venni. Ha folyton csak az aktuális költségcsökkentésre koncentrálunk, sose lesz senki, aki megfizesse az innovációt, ami végül szélesebb körű és ugyanolyan olcsó lehetőségeket biztosítana."

Ezt most nem ertem. Eloszor leirod hogy az a baj hogy a koltsegeket nezik csak. A vegen pedig az a baj hogy nem lesz szeles koru olcso lehetoseg? De hat a koltsegcsokkentesnek pontosan az a lenyege, hogy szeles koru es olcso hozzaferest biztositson. Epp ez a lenyege a Space X-nek. Gyakorlatilag te is epithetsz ma mar otthon egy CubeSat-ot, es berelhetsz neki helyet a kovetkezo fellovesen, olcsobban mint barmikor korabban.
Sequoyah 2021.02.12 20:10:03
@gigabursch: Igy van. A Szovjeteknek mindez sokkal dragabb volt, ok nem engedhettek meg maguknak bukott projecteket.
"...a mérhetetlenül nagy űrben és a világegyetem élete során léteztek vagy léteznek-e más intelligens civilizációk, amelyek a miénkhez hasonlóan felfedezték a csillagokat, és bizonyítékokat is hagytak az erőfeszítéseikről?" Léteznek földönkívüliek? Ez egy olyan kérdés, amivel mindenki találkozott…..
Sequoyah 2021.01.26 17:33:41
@De_Wer:
"miért utasítjuk el egyből a szokványostól eltérő dolgokat, mondván: "nem lehet idegen civilizáció sokkal inkább aszteroida, hiszen egy űrhajó nem ilyen"."
Nem lett tudomanyosan elutasitva. Senki sem allitotta hogy bizonyitottan nem mesterseges. De nem ez a legkezenfekvobb magyarazat.

"Az Oumuamua majdnem biztosan idegen civilizáció terméke"
Majdnem biztosan NEM idegen civilizacio termeke. Majd ha radiojelekkel kuld udvozlo uzeneteket akkor lehet mondani hogy majdnem biztosan idegen civilizacio (esetleg foldi csalas). De az hogy fura az alakja es fura a palyaja az ennek kijelentesehez edeskeves. Nagyon sok fura dolgot lattunk mar amirol kiderult hogy termeszetes.
Ne ess bele az osszeeskuves-elmelet hivok tipikus hibajaba, hogy csak mert valami nem tokeletesen megmagyarazott, az egybol ufo...
Sequoyah 2021.01.26 17:33:43
@kunzoo:

Valamifele primitiv eletre persze hogy komoly esely van. Ezt mar ertjuk annyira hogy feltetelezhessuk, hogy par alapveto feltetel teljesulese eseten par milliard ev alatt kialakul.
De az intelligencia es az urkutatas kialakulasa az nagysagrendekkel komplexebb, es egyaltalan nem olyan konnyu ra a valasz.
Szoval ha nekem kellene tippelnem, akkor azt mondom hogy eletet biztos talalunk par fenyeven belul, de akar mar a sajat naprendszerunkben. De nalunk fejlettebb, urjaro intelligens eletet nem talalunk a kornyezo 100, esetleg 1000 fenyeven belul, ahol meg van esely barmifele kommunikaciora.

Darwin torvenyei pedig vegtelenul egyszeruek es altalanosak, mint az 1+1, szoval mindenhol ervenyesek:
- Egy magara hagyott rendszer elonyben reszesiti a tartosabb dolgokat. Ha kesobb ranezel egy ilyen rendszerre, akkor csak azokat a dolgokat tudod megfigyelni, amik egyben maradtak. Amik instabilak, szetestek es megsemmisultek, azokat nem is latod. Tehat az univerzum preferalja a tulelni kepes dolgokat.
- Egy hosszu ideig fennmaradni kepes "dolog" vagy valtozatlan marad, vagy energia jelenlete eseten valtozik veletlenszeruen. Ami valtozik az vagy komplexebbe valik veletlenszeruen, vagy egyszerubbe. Ez is egy vegtelenul egyszeru primitiv szabaly.
Ha ez a ketto fenall, akkor kesz, van evolucio, es csak ido kerdese.

"Tehát ha a Univerzumban egyszerre vált alkalmassá a környezet az életre, egymás múltját látjuk csupán."
Igen, ezert is irtam, hogy praktikusan igazabol mindegy szamunkra hogy az univerzumban letezik-e valahol meg elet. Persze erdekel minket nagyon, ezert kutatjuk, de hatasa nem lesz a foldi eletre. Az a fontos, hogy a kozvetlen kornyezetunkben letezik-e ilyen, hogy barmifele kommunikacio lehetseges legyen.
Egy 10 fenyevnyire levo civilizacio eseten fizikailag nem lehetetlen hogy egy ember elete soran megjarjunk egy oda-vissza utat. 100-1000 fenyev eseten meg lehetseges hogy ha nem is ketiranyu kommunikacioval, de legalabb egy iranyban elkuldhessenek magukrol informaciot, peldaul a tortenelmukrol, tudomanyukrol stb...
Na az Andromeda eseten mar eleg eselytelennek tunik ez. Az is kihivas hogy egy Dyson-gombot meglassunk ot ilyen tavolsagbol, ami azert eleg extrem jele mar egy ertelmes civilizacionak.
Sequoyah 2021.01.26 18:23:13
@]{udarauszkasz:
Nem latogatott meg minden bolygot, hozzank pl kozel sem jart. Ezert is volt nehez megfigyelni. Az egvilagon semmi kulonleges nincs a palyajaban, azon kivul hogy eleg kozel jart ahhoz hogy kepesek legyunk eszlelni.

Azzal kapcsolatban pedig hogy "gyorsitott", pedig vedd figyelembe, hogy ez egyaltalan nem egy urhajohoz melto gyorsitas volt. Nagyon minimalis kulonbseg volt a szamitott es valos sebessege kozott, es kozel sem annyi amennyit a naprendszerbol eltavozni kivano urhajotol varnank.
Azzal, hogy Donald Trump helyett Joe Biden lett az Egyesült Államok elnöke, hirtelen sokkal rózsásabban láthatják a jövőt azok, akik Amerikába vágynak, azok pedig pláne, akik már ott vannak, de esetleg akad probléma a papírjaikkal...
Sequoyah 2021.01.25 15:59:43
@Ekrü: Az amerikai oslakosokra gondolsz? Veluk valoban nagyon keveset torodnek, es meg mindig hatranyos helyzetben vannak.

Mindenki mas bevandorlo, vagy bevandorlo gyokerekkel rendelkezik. Amerika a bevandorlok orszaga, emiatt tartanak ott ahol. Rengeteg tudomanyos es gazdasagi eredmeny kotodik hozzajuk, a mai napig. Szoval az a minimum hogy egy tisztesseges bevandorlasi rendszer

A mai bevandorlasi rendszer azon alapul hogy technikailag mindenkit beengednek, de legalisan kozel lehetetlen allampolgarsagot szerezni. Ismeroseim kozel fele szamara nincsen legalis ut, pedig tisztesseges, kepzett es sokat dolgozo emberek, akik adot is fizetnek. Masik kozel fele kamuhazasaggal kapott papirokat, ami szinten nem legalis. Es van 1-2 aki specialis munkaviszonya miatt lett jogosult ra.

Szoval ezen illegalisol nem bunozok. Nem valasztottak az illegalitast, hanem egyszeruen illegalisnak belyegeztek oket a politikusok. De amit tesznek az oralisan nem rossz, es nem is artanak vele senkinek.
Sot azok akikrol a tervezet szol azok dolgos, torvenytisztelo es adofizeto emberek, kvazi minta-amerikaiak. Illegalitasba szoritasukkal rosszabb, kevesebb hozzaadott ertekkel biro munkakat vegezhetnek csak, es a buncselekmenyek elkovetese is nagyobb baloszinuseggel tortenik. Csakis amerika javara valna ha ezen mar egyebkent is ott elo embereket beintegralnak a tarsadalomba egy tollvonassal.

Es bezarolag elmondom, hogy sokan mondjak hogy miert nem csinaljak legalisan. Hat azert nem mert NINCSEN legalis utja a bevandorlasnak kiveteles esetektol eltekintve. Ha pedig barmi hasonloval probalkozol, akkor az csak arra jo hogy felhivd magadra a hatosagok figyelmet es kitoloncoljanak. Szoval az allam kifejezetten azt “jutalmazza”, ha be sem adod a papirokat, mert csak rosszabbul jarsz vele.
Szombat este végre kialakult az amerikai elnökválasztás végleges eredménye. Biden győzött, az öröm pedig hatalmas, mind a magyar ellenzékben, mind a nyugati mainstreamben. Ez teljesen érthető. Bár számomra erősen kérdéses lett volna, hogy elmenjek-e szavazni (ahogy 2016-ban is), valószínűnek tartom,…..
A múlt héten elég nagy port kavart az amerikai SSC autógyártó videója, melyben sikeres sebességrekord-döntést hajtottak végre. A Tuatara nevű modelljük 331 mph-s, azaz csaknem 533 km/h-s sebességgel száguldott egy Las Vegashoz közeli lezárt útszakaszon. Ez 43 km/h-val több, mint amit az előző…..
Sequoyah 2020.10.28 19:00:58
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tobb auto is van (pl maga az Agera RS) ami nagyobb teljesitmenyre kepes etanollal, szoval a jelenseg valos.
Azt hiszem valoban a kompresszioturessel kapcsolatos, de ebben nem vagyok 100%ig biztos.
Sequoyah 2020.10.28 19:04:30
@Irbisz:
2 lehetseges magyarazat van arra hogy hogyan nem csaltak, es ezt a cikkben is emlitettek. Vagy lelassitottak a videot, vagy ez nem a rekordfutas videoja, de egyebkent megfutottak a rekordot csak felvetel nincs rola.

Mind2 esetben a logikus lepes a gyarto reszerol ha a leheto leggyorsabban, 24 oran belul eloallnak ezzel a magyarazattal. Az hogy hallgatnak, egyre inkabb azt a gyanut keltik, hogy valoban csaltak, es egyaltalan nem az ovek a rekord.
Aki keres, az talál – nincs ez máshogy a hibák és hiányosságok feltárásában sem. Múlt hét elején jelentették be hivatalosan az új iPhone 12-modelleket, amelyek - az eseményt megelőző pletykáknak eleget téve - igazolták a velük kapcsolatos elképzeléseket, de azért jócskán hagytak maguk után…..
Sequoyah 2020.10.22 21:47:19
@Alick:
Ha a processzor kevesebbet fogyaszt mert mondjuk 5nm-es technologiaju, akkor az mindenfele app eseten kevesebbet fogyaszt.

Olyanrol pedig meg nem hallottam hogy barkinek is a fulese ne mukodott volna interferencia miatt. Nekem peldaul biztosan az ido 100%-aban mukodik.
Sequoyah 2020.10.23 02:13:48
@Alick:
Szoval javul a hatasfok = kevesebbet fogyaszt. Telitodni minden telitodik, a lenyeg hogy osszessegeben kevesebbet fogyaszt, ami a felhasznalo szempontjabol ugyanaz mintha az aksi lenne nagyobb.

Nem a wifirol van szo, hanem a bluetooth fulesekrol. Az nem szokott szakadozni akkor sem ha a legnagyobb embertomegen probalok atvagni sem, vagy ha egy teli buszon ulok es tele van wireless fuleseket hasznalo emberekkel.
Alimento Hírlapi kacsa(zsír) 2020.06.08 05:43:35
Beindult a "kacsalobbi" az interneten, a kacsazsír csodálatos hatásairól több cikkbe is sikerült rövid időn belül belefutnom. Végül is miért épp ez ne gyógyítana bármit (is)...
Kivételesen most nem azokról lesz szó, akik az Egyesült Államokban élnek (illetve is, de csak érintőlegesen), hanem azokról, akik odalátogatnak és sajnos orvosra lesz szükségük. Így járt a Kanadában élő Steve is a feleségével. Lássuk, miket tapasztaltak! Neked is van külföldi kórházi élményed? Írd…..
Japán a XIX. század második felében hihetetlen tempóban kezdte meg a felzárkózást a fejlett nyugati országokhoz, s az egész világon bámulatot keltve alig egy emberöltőnyi idő alatt feudális agrárországból modern ipari nagyhatalom lett. 1905-ben, ismét csak bámulatba ejtve az egész világot, vereséget…..
Sequoyah 2020.01.22 17:46:58
@Wierosssz:
" Nincs az a fejlett légvédelmi rendszer, amit egy óramű pontosságú, többirányú, tömeges támadással ne lehetne megizzasztani. "

Es ki az aki egyaltalan kepes egy ilyen tamadasra a valo eletben? Talan az USA, es ennyi...
Persze 1 szem hajoval, vagy akar CSG-vel nem jo az ellenseges partok kozeleben maszkalni, de azt hiszem ez evidencia, es USA legnagyobb tengeri folenyenek idejeben sem csinalhatott ilyet. Meg akkor sem csinaltak ilyet amikor mar legyoztek Japant, de az meg nem adta meg magat...
Szoval mint mindig, most is az USA csak akkor tolhatja Kina (Tajvan) kozelebe az orrat, ha biztositja a szam es erobeli folenyet. Es erre technikailag minden tovabbi nelkul kepes, ha nem 1 hanem, 3-4 CSG parkol le a kozelben akkor tomeges tamadast ott csak ok fognak vegrehajtani.
De racionalisan Tajvan nem er ennyit politikailag, szoval nem valoszinu hogy megtortenik. Na nem mintha a politika az racionalis lenne...
Hét tenger Az utolsó fiaskó 2019.12.31 07:57:08
1942 végére már mindenki számára nyilvánvaló lehetett, hogy Németország körül szorul a hurok, és helyzete kezd kilátástalanná válni. Csak az elvakult fanatikusok és az ostobák – és volt mindkettőből bőven – hittek rendületlenül a végső győzelemben. Hitler nem tartozott egyik kategóriába sem. Egyre…..
Sequoyah 2020.01.08 22:57:46
@savanyújóska: A vagyonosak mar most is aranytalanul felulsulyozottan reprezentaltak. A penz beszel ugye... Azon torvenyek amit a vagyonosok tamogatnak azok sokkal konnyebben elfogadasra kerulnek. Szoval ezen felul meg tobb szavazati jogot is kapjanak?
A szavazati jog az egyik utolso, es meg csak nem is a leghatekonyabb kartya az emberek kezeben amivel kifejezhetik a velemenyuket. Ne akard mar ezt is elvenni toluk...

Nincs az a kepzettseg/vagyon/muveltseg/IQ ami feljogositana barkit is, hogy masok elete folott dontsenek. Persze elmeletben lehet hogy egy kepzett szociologus jobban tudja mi lenne a legjobb a parasztnak mint maga a paraszt, de gyakorlatban
Sequoyah 2020.01.09 19:41:58
@savanyújóska:
" saját szűkebb környezete, faluja/városa életében"

Ez a resze mindenkepp pozitiv, es valamennyire megvalosithato lenne. A helyi kormanyzatok altalaban sokkal jobban szoktak mukodni tobb ok miatt is:
- Az emberek ugy altalaban tiszteletteljesebbek egymassal
- Az adokhoz es mas emberek segitsegehez is maskepp allok hozza hogy ha a szomszedomrol, vagy a helyi iskolarol van szo, mint ha egy tavoli helyen levovel akit egyaltalan nem ismerek.
- Mas helyeken mas problematipusok vannak. Egy Budapest nem fogja megerteni egy Bekes megyei problemait, es forditva. De a penzt megis kuldeni kell...

Decentralizalni kene a kormanyzast, es csak akkor allami szintre tolni, ha helyileg nem megoldhato. De sajnos most pont ennek az elelntete folyik...
Es sajnos szamos szomoru peldat latok amikor a helyi kormanyzat teljesen jol mukodott, de a nagypolitika odatolta a kepet es azota utaljak egymast az emberek...
A "technológiai szingularitás" (angolul: Singularity) egyike a legnehezebben megérthető és legkevésbé átlátható tudományos fogalmaknak, lévén, hogy összetett és jelenleg még nem ismert hatású folyamatokból tevődik össze. A szó a latin "singularis" azaz egyedülálló vagy különleges jelzőkből származik…..
A fosszilis energiahordozók (kőszén, kőolaj és földgáz) mennyisége véges: ha elég sokáig fogyasztjuk őket, a világméretű tartalékok egy idő után kifogynak. Jónéhány évtizede foglalkozik ezzel a gondolattal a világ, amelyek közül a leghíresebb az úgynevezett Hubbert-féle csúcs olaj ("peak oil")…..
Sequoyah 2019.10.11 23:01:19
@CSOKKI MÁLNA: Ettol nem lesz egy fokkal sem hitelesebb, sem valosabb.
Raadasul az interju folott is olvashatod, hogy o fizikus, nem pedig klimakutato, szoval meg csak nem is ez a szakterulete...
Nem csoda, hogy nem is mellekel semmifele adatod, merest vagy bizonyitast, csak ures allitasokat. Ezen ures allitasokat pedig mar azota cafoltak is, nem kell sokaig keresgelni hozza a neten:)

Szoval semmi keppen sem mervado, es maga az interju formatum sem er sokat egy per-review folyamatan atesett valodi tudomanyos kutatassal.
Sequoyah 2019.10.14 15:27:27
@Veszéjben a lyogállamiság !:
Megis a cikkben egyetlen tudomanyos teny sem szerepel, csak tudomanyoskodo kijelentesek...
A TUDOMANY a TENYEK alapjan bizonyitotta, hogy a klima az emberi tevekenyseg hatasara valtozik. Dogmat itt a klimaszkeptikusok oldalan latni, amik semmivel sem tudjak alatamasztani az allitasaikat.
Sequoyah 2019.10.14 15:29:39
@Alick: Bocs de nehez komolyan venni egy olyan kommentet, ami a tudomanyos eredmenyeket osszekeveri egy szenzaciohajhasz filmmel...
Annakhogy a Hollywood-i film ilyenekkel riogat, mi koze van a valosaghoz? Te komolyan elhitted egy film alapjan???
Az Egyesült Államok 2017-ben megválasztott elnöke rögtön az elnöki ciklus elején sokkolta a fenntartható fejlődés és a megújuló energiaforrások híveit azzal, hogy bejelentette szakít elődje, Barack Obama Clean Power Plan programjával és visszaállítja a szénalapú áramtermelés uralmát az USA…..
Sequoyah 2019.07.11 04:05:38
@acycloren: Trumpnak nincs gazdasagpolitikaja. Beleult egy mar 10 eve tarto fellendulesbe, amihez neki semmi koze,

Es nem is nepszeru, nagyon reg volt mar elnok olyan alacsony nepszerusegi indexekkel mint o,

A palagaz pedig eppen az ami miatt a szen ara zuhanni kezdett, de o ezt keptelen felfogni. Meg mindig azt hiszi hogy Obama szabalyozasa miatt zuhant a szenipar, es hogy az o dontesei miatt fellendult (es nem lendult fel, ma is zuhan...)