Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Drag

0 bejegyzést írt és 139 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
romtúráim A Tetveshalom 2022.10.24 16:41:35
Dánszentmiklós középkori templomos helyeinek egyike. A halom neve Hídvégi szerint eredetileg Tetemhalom volt, ez torzult  később Tetveshalom helynévvé. A dombon egykor Árpád-kori templom állt, körülötte temetővel. A halom és a templomrom szerepe a későbbiekben határjel volt. A halom napjainkban -…..
Drag 2022.10.27 11:58:31
@l.balays:

Kerestem, de így nem találtam meg én sem sajna.

Az írásban az volt, hogy adott méretű, irányú, egymást keresztező árkokat, vagy beton elemeket készítettek megadott távolságra, így a légi fotótérképeket tudták vele vagy kalibrálni, vagy méretezni.
A Corona kémműhold képein is kivehetőek az általad feltett képen lévő ojjektumok...

Sajna az ilyen keresések elég hosszúak lennének, ha azt nézzünk, volt-e másfelé is ilyen árok az országban
...
Vaskereszt áll a Kőszikla ormán A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 17,63 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 884/845 m (GPS)- Nehézség: 7/10 (Alig több…..
Visszatekintés a múltba - Siófok római kori emlékei közül. Tartalom: az 1-es számú vasúti őrháznál 1907-ben talált római romokról, valamint a siófoki zsidótemető. Egy régi kéziratos térkép (térrajz) alapján felkerestem és megnéztem a két helyet. Az egykori vasúti őrháznál római romokat,…..
Drag 2022.10.06 17:32:36
@l.balays:
Folyamatosan olvasom az írásokat, csak nem mindig írok hozzá. ;)

Nagyon jó témákat sikerül felfedezned, megosztanod.
Esztergom nevének pontos származása, jelentése máig nem tisztázott Már többször is felmerültek egy-egy posztomban a beszédes helynevek magyarázatai, ilyenekkel szinte mindenhol összeakadok a gyalogos, vagy kerékpártúráim során, hát most is összegyűjtöttem tízet ezekből a Budapesten és környékén…..
romtúráim A gombai rohamsisak 2022.08.27 23:01:48
Egy bényei elbeszélés, amely Gombához köthető. Vannak dolgok, amiket érdemesnek tartok lejegyezni, illetve vannak olyanok is, amiket nem lehet. Sajnos ez a történet sem lehet teljes, de az alaptörténet leírható. Helyszín: Gomba község, 1998 körül Adatközlő: név nélkül, a továbbiakban "Z", bényei…..
Kilátás a Mausz kápolnától A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 113,18 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 806/778 m (GPS)- Nehézség: 8/10 (Egész napos kerékpártúra, átlagnál több szinttel)-…..
Drag 2022.08.02 18:16:00
@horvabe: Nekem is bevált a svejci, de mellé mindig viszek egy klasszikus Révészt, ha esetleg egy sötét sikátorban elém ugrik egy sültkolbász, és felszólít, hogy fogyasszam el de íziben....

Valamiért nekem a falatozáshoz a hazai bicska illik, de nem vagyunk egyformák...
:)
A gombai földvár talán egy kevésbé ismert és emlegetett bronzkori földvár, amely a Pest megyei Monor melletti Gomba község szélén található. A Gomba község melletti keskeny és hosszú hegyhát, amelynek a tetején lévő bozótos rejti és óvja a több ezer éves bronzkori földvár és telep maradványait…..
Miska huszár szobra Pákozd határában A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE Bár a kerékpártúráimról nem szoktam betenni szintmetszetet, most eléggé hegyes-dombos terepen tekertem, ezért elkészítettem a GPS adatokból a szokásos diagramot. A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX…..
Drag 2022.07.11 18:21:03
@horvabe: Érdemes volna, szerintem többen is összejöhetnénk egy kis időre. :)
Pengeélen Lidérc. Álom. 2021.04.11 17:02:23
Tengermély maximális tisztelet az olvasóknak!  "Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség,  Lidérces, messze fény, Lidérces, messze fény." Úgy mellékesen a magyar költészet napja van - de hát ezt úgyis mindenki tudja, kultúrközönség jött itt össze, nem is vitás. És hát…..
Drag 2021.04.13 19:04:45
@Bogyi bácsi:

Az a lényeg, hogy a gazdinak tetsszen.

Nekem mostanság érkezik egy ZOB-féle tankhámozó munkás nagyvas...
Az esee5 kicsit finomítva, az igényeim szerint...
Drag 2022.06.28 19:47:09
@Bogyi bácsi: Végre végre!

Jöhet a többi írás is. :D
Zamárdiban a parti sétányon parkol az öreg Csepel Marathonom, háttérben a Tihanyi apátsággal A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 84,77 km (kerékpárcomputer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt:…..
Kilátás Dorogra és a Nagy-Getére a Fekete-hegy alatti mezőről A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 21,55 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 600/693 m…..
Drag 2022.05.02 16:48:40
@bratya: Erről a témáról(hobbikert) lehetne rengeteget írni.
Tömören:
-Felénk sok olyan kertes hát van, ahol egyetlen gyümölcsfa sincs telepítve, pedig elférne bőven.
-Sokaknak egyszerűen nincsen energiájuk kerttel foglalkozni, több -folyamatos- műszak mellett...
-Nem feltétlenül éri meg: A szárazság, és az újnál újabb behurcolt betegségek, károkozók elleni védelem nem olcsó. (általam használt gombaölő permet 5 liter vízhez 2000Ft, amiből kettő kell alkalmanként a kertemben(5-8 alkalom/év), segédanyagok, trágya, ágdaráltatás, stb...
-Kényelem
-Stb...

Ismerős mondta nem régen, hogy inkább bemegy havi egy szombatot melózni, amiből bőven megveszi a szükségleteiket a termelőknél, mint a kertet túrja...
Részben igazat adok neki, mert a kertezéshez nem elég heti 1-2 óra...
Kilátás a Teve-sziklára  fennsík pereméről A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Earth-ön A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 24,75 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 581/1172 m (GPS)- Nehézség: 8/10…..
Drag 2022.03.21 19:15:43
@gigabursch:
Szerintem, amit többször láttam az alapján a források közelébe építették a túrista szállásokat.
Sajna a források kiapadtak, így emiatt feltöltötték a medrüket, vagy a természet vette birtokba őket...
Kilátás a Dunakanyarra a Borjúfőtől A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 26,67 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1358/762 m (GPS)- Nehézség: 9/10 (Egész…..
Kirándulók, túrázók az erdőben [10] Bevezetés Ezelőtt két héttel a vadászok és turisták kapcsolatáról írtam egy posztot, amely – hogy finoman fejezzem ki magam – nem teljesen felhőtlen, és egy vadász felvetette a kommentszekcióban, hogy nem csak bennük kell keresni a hibákat, hanem bizony sokszor…..
Sárviszonyok egy alföldi túrámon egy komolyabb zivatar után Bevezetés Bizony, sokszor előfordul velünk, hogy túrázni indulnánk hazánk egy távoli (vagy talán nem is annyira távoli) pontjára, de nem tudjuk, hogy milyenek lesznek a sárviszonyok az utunk során. A kezdő túrázók ilyenkor szokták a…..
A békás incidens után már eseménytelenül telt az út további része, amiért igazán hálás voltam, mert már egyáltalán nem hiányzott semmiféle megpróbáltatás. Így is sok volt ez a nap és semmi másra nem vágytam, mint lezuhanyozni és ágyba kerülni. Annál is inkább, mert tudtam, hogy vágáshutai szállásom…..
Bevezetés Régen, a magyar gyalogos turizmus hőskorában a turistautak jelzéseinek formáját ötletszerűen alakították ki különféle színeket, számokat és alakzatokat használva, ebben a dzsungelben 1929-ben vágtak rendet, amikor bevezette a Magyar Turista Szövetség a Dr. Strömpl Gábor által kidolgozott…..
Az elégtétel terminusa keserédes ízt hagy az ember szájában. Egyfelől ott van a bosszú édes íze, másfelől a veszteség utáni űr fanyar nedve elegyedik vele. A jóvátétel megfizettetett, mégsem a megbékélés nyugtatóan ható eufóriája járja át az embert ilyenkor; a lélek továbbra is háborog. Tán mégsem…..
Túra a Cuha-patak kanyargós völgyében A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonal GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel: 14,39 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel: 244/133 m (GPS)- Nehézség: 3/10 (Félnapos gyalogtúra…..
Mindössze egy forrásból tudtam meríteni, ugyanis további leírásokat nem találtam a történtekről, pedig régebben még emléktábla is volt a helyen. Hónapokkal ezelőtt könyvben olvastam róla és mivel engem mindig megrendítenek az ilyen dolgok, a napokban elmentem és felkerestem az akkori események…..
Drag 2021.11.18 09:30:45
@l.balays:
Sajnos én is azt látom, hogy egyre kisebb szöveges terjedelem, több kép kell az embereknek.
Én még a "régi iskolát" kedvelem, előbb elolvasok egy blogot, mint videót nézek.
Szerintem a heti egy(havi négy) írás is igen jó volna, ilyen minőségben.
Véleményem szerint, egy ilyen témakört, mint a romok, nem lenne érdemes 6 mondatban lezavarni, így sokkal jobban élvezhető, és felidézhető egy egy helyszín története.
Szerpentinező aszfaltúton a Kőris-hegy csúcsa felé A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérők nélkül: 25,55 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérők nélkül: 851/993 m (GPS)- Nehézség: 9/10…..
Családi várkirándulás: megnéztük a Balaton-felvidéken Hegyesd várát, ami mindenkinek tetszett. Akar a várhegy aljáig is el lehet menni autóval, onnan gyalog elindulva egy kis kaptatót követően falépcsők visznek fel a várhoz, ahonnan csodás a kilátás.  (Ha valaki megáll pihenni és közben leül a…..
Kilátás a Velencei-tóra a Bence-hegyi kilátótól A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 85,43 km (kerékpárcomputer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 857/833 m (GPS)- Nehézség: 8/10 (Teljes napos…..