Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kisgágó

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az urnák továbbra is nyitva állnak, jövő hét szerdáig várjuk a szavazatokat!Minden évjárat és minden Művelt Alkoholista szavazás legalább egy kicsit más. Idén is megpróbáljuk és megkérjük a Kedves Olvasót, hogy válasszuk meg együtt az év borászát és az év legjobb borait.…..
Lesz ebből poszt? - fordul felém Csaba. A feje mögött a Bazilikát látom, keze alatt egy hosszú, hideg pult húzódik végig. Ha még öt percig nem néz ránk senki, akkor feltétlenül - válaszolom. Akkor már öt perce támasztottuk a pultot úgy, hogy a néhány vendég körül…..
kisgágó 2011.06.04 11:23:10
@spajder:
Vicces fiú vagy:) Engem te szavaid töltenek el szomorúsággal és hiányérzettel, sajnálom, hogy ilyen megkeseredett egóval kell élned. Ha ilyen választékból nem sok kipróbálásra érdemes bort találsz, akkor neked vagy nagyon savanyú a szőlő, vagy sörözőbe kell járni és inni egy borsodi unicum kombót. Abban talán megtalálod azt, amit keresel....
Albert gazda Vylyan Montenuovo 2007 2010.09.30 09:00:00
A Vylyan nemcsak dél-pannon, országos szinten is a kedvenc pincészetem volt a 2000-es évek elején. Debreczeni Pál érdekeltsége eleve igen szép borokkal indított, majd három egymást követő évjárattal (1998, 1999, 2000) pláne elkapta a ritmust. A nem különösebben dicsérhető…..
kisgágó 2010.09.30 16:14:28
@kifli:
savanyú a szőlő?:)

hála Istennek, hogy nem szorulnak a divatmajmok makogására. Dolgoznak csendben, tisztességgel, és többen kedvelik a boraikat, mint gondolnád.
Átalakult a 7x7: új nevet kaptak a hetes csoportok, a 2006-ban még keményfedeles, igényes, színes könyv mára spirálkötésű kóstolófüzetté fogyott, a négy évvel ezelőtti kezdőcsapatból 24-en voltak ott az idei szombaton is a Festetics Palotában. Keresd A Bort - így nagybetűkkel…..
kisgágó 2010.06.21 18:35:06
@hegyaljai:
Mennyi az annyi?
Bár elképesztően gyenge csapatunk van, de szurkolóink a legjobb fejek, mert megírták a tökéletes szurkolói himnuszt, a szöveget estig kötelező bemagolni. A szőrös fiúcskákkal felvett videót a szöveggel együtt ajánljuk. FIGYELEM: nyers fordítás, jöhet Baudelaire javítani,…..
kisgágó 2010.06.11 19:08:45
@stagolee:
magyar ember franciának (+tótnak) nem drukkol!! ...és még finoman fogalmaztam.

na ennyit a "vive le france"-ról
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
kisgágó 2010.06.09 15:44:40
@mîkæl:
"már 10 éve nem veszek magyar csúcsborokat"...ezmiez? és van véleményed?
ez még nem is lenne baj...csak ne hangoztatnád...vicc
Az első humbug-installációmban közzétett felhívásra alig érkezett válasz, ezért megismétlem: kérem a Burgundia-rajongókat, hogy nevezzék meg azokat a burgundi borokat, amelyeknek a rendszeres beszerzésével és kóstolásával ébren tartják magukban a tüzet! Saját…..
kisgágó 2010.03.09 11:55:10
@BZoltan:
Üdv,
örülök, hogy te legalább megfogalmaztad a lényeget Zoltán. Én is próbáltam, de ma nincs energiám fölösleges köröket futni, még legyőz a rutinjával..ráadásul megint megkaptam volna, hogy nem kenyerem a tapintat:)

Mikor, hol lesz a következő bemutatótok?
A Művelt Alkoholista Négy párbaj 2010.02.27 12:30:00
Éppen csak barangoltam a neten, próbáltam ledolgozni a kínzó lemaradást - öntudatlanul is vágytam tanulni a gránitot, meg minden - mikor örömmel láttam, sikerült betölteni a piaci űrt: van már 50 euró feletti magyar portugieser, pinceáron. Szívdobogva kerestem saját palackjaimat,…..
kisgágó 2010.02.27 17:22:28
@akov:
örömében? vagy bánatában? nem mindegy....
Szepsy-bort bontani számomra mindig különleges alkalom. Olyan pedig, hogy itthon egyálltóhelyemben négyet is kidugózzak egymás után, még nem is volt soha. Most sem. Eredetileg azt terveztem ugyanis, hogy megnézem együtt az Úrágya és az Urbán furmintokat 2006-ból és 2007-ből. A…..
kisgágó 2010.02.25 14:58:32
@akov: Kedves Akov, kapcsolj át egy másik csatornára, szerintem te nem azt a filmet nézed, amelyiket én.

Kérlek ne adj a számba olyan mondatot, amit nem mondtam.
Senki nem beszélt szent tehenekről, lehet kritizálni embereket, viszont nem mindegy, hogy kitől érkezik a kritika.

Maradjunk annyiban, hogy veled ellentétben nem fogok személyeskedni.
Mivel nem ismersz, én adok arra lehetőséget, hogy megismerj, vállalom a véleményemet minden körülmény mellett, akár baráti borozás mellett is. Szívesen viszek pár palackot, pusztán jószándékom jeleként.
kisgágó 2010.02.25 15:25:31
@BZoltan:
A 2009-es évjáratnál dettó ugyanez a helyzet. Nekem az erjedés nagyon lelassult 11-12 grammnál. De van mellette 34-35 gr extrakt, és 7 felett a sav.
kisgágó 2010.02.26 07:24:58
@Kóstolómester:
Örülök, hogy pazarolsz rám percet "mester". Mivel nem szoktam sokat hozzászolni, kérlek fusd át mégegyszer amit írtam. Remélem legalább az elemzéssel boldogulni fogsz.
Nem kívánok pusztán "Tokaji védnök,Rákóczi hadnagya " lenni -bár kétségtelenül megtiszteltető lenne a cím- erre a célra vannak sokkal jobb emberek.
Egyszerűen nem tetszenek az egysíkú kinyilatkoztatások, a csőlátás, egy olyan ember szájából, aki állítólag képzett, tapasztalt, és mérvadónak tartja saját magát.

Itt egy élő példa:
"A név kötelez.
Az árak magasak.
Végül is igazad van. Abban meg talán nekem van igazam hogy az elmúlt időben egyáltalán NEM tartom jó vételnek a Szepsy borokat."

Meddig volt jó vétel neked egy Szepsy bor? Mennyit fizetnél most egy szamorodniért, egy aszúért, vagy mondjuk egy urbánért?

Érdekesség -ha már kérted- a témához:
- A név valóban kötelez.
- Az árak nemzetközi mércével nézve is nagyon versenyképesek, keresettek.
- Nagyobb az igény a boraira, mint eddig bármikor, legyen az száraz vagy édes.
Csak emlékeztetőül: Neil Martin, a Wine Advocate egyik szerzője február 17-én egy szokatlanul terjedelmes írást jelentetett meg Tokajról. Az áttekintés egyrészt Tokaj történetét, földrajzi adottságait, és a főbb szőlőfajtákat, illetve bortípusokat ismerteti sűrűn hivatkozva…..
kisgágó 2010.02.23 21:21:33
@Kóstolómester:
Talán nem véletlenül "mester"...
kisgágó 2010.02.24 21:12:23
@Kóstolómester:
Takler Cabernet Sauvignon Reserve '07 16,5%, lefelé kerekítve...
kisgágó 2010.02.24 22:23:26
@Kóstolómester:
Tessék megkóstolni...aztán lehet gondolkodni.
Egy borgőzös este született meg az ötlet: nemzetközi kitekintő kóstolókat kéne szerveznünk magunknak. Szó szót, majd tett tettet követett, és immár másodszor gyűltünk össze Szomjas Gödény fészkében. Az első kóstolót nem sikerült megírnunk, én a tomboló náthámra…..
Az aszú Tokaj csúcsa, számomra is nagyon fontos, épp ezért nem gondolom, hogy minden évjáratban el kell készíteni – mondja Homonna Attila (akinek véleménye más, mint Mészáros László Disznókő-vezérigazgatóé, utóbbi a sorozat első részében fejtette ki álláspontját). A…..
kisgágó 2010.02.19 08:02:08
@BZoltan:
Zoltán fején találta a szöget, neki sikerült pár mondatba sűríteni a lényeget.
Főleg az utolsó megjegyzésben lévő tény bicskanyitogató - abszurdisztánban, ahol a túlszabályozást és bürokráciát mesterfokra fejlesztették- cukrozni bezzeg szabad.

Az pedig egyenesen arcpirító, hogy Hegyalján vannak olyan termelők, akik arra lettek kényszerítve, hogy a megtermelt jó minőségű szőlőt 40Ft/kg áron az aranyháromszögbe adják el homoki lőrét feljavítani, mert máskülönben nem él meg.
Anélkül, hogy megbántsak bármely alföldi borászt -megkaptam már párszor, hogy nem kenyerem a tapintat- ez szerintem Hegyalja szégyene.

Attila jó gyerek, jó ötletekkel.Ő a saját módján vitt friss vért Tokajba, respect neki.Én speciel megemelem a kalapom mindenki előtt, aki csak egy kicsit is megmozgatja az állóvizet Tokajban, és odairányítja az emberek figyelmét. Pár megjegyzésével lehet vitatkozni, azt pl. hogy nem lehet kitől tanulni, én másképp tapasztaltam.

Az út egy irányba visz, és a legfontosabb -szerintem- amihez BZoltánt tudom idézni:
"Az alacsony terhelés, minél kevesebb növényvédelem, öreg tőkék, jó termőhely, érett gyümölcs. Vagyis magas színvonalú szőlészeti munkával elért tökéletes alapanyag. Ez a Nagy Bor lényege."
Minden más csak részletkérdés,minthogy az is hogy ki melyik iskolát követi. Tokajnak rengeteg gyönyörű arca van, rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel. Az, hogy ki milyen stílusban próbálja Tokajt a borain keresztül bemutatni, ízlés kérdése -a piac majd eldönti,minek van létjogosultsága, minek nincs-.

Kardos Gábor
Mád
Eric Asimov, a New York Times borkolumnistája, akinek munkásságát magunk is állandó linkkel ismertük el, most a magyar száraz fehérek fölfedezésére buzdít. Az írás ihletője minden bizonnyal a Királyudvar 2006-os Sec-je és a borászat tulajdonosával, Hwang úrral folytatott…..
kisgágó 2010.02.17 10:57:57
@HradszkiRobi:
A csúcs -jelenleg- a 2006-os Szent Tamás, és ezért sem kell Tokajba menni.

A "nagyjából ezt tudja" és az "ezt tudja" között -szerintem- van egy kis különbség. Szóval kitartás, "lövöldzzél " szorgalmasan tovább, bízom benne, hogy idővel te is rájössz erre.

Üdv,
Kardos Gábor
kisgágó 2010.02.17 11:10:21
@Kóstolómester:
Messze vagyunk attól, hogy bárki is elégedettnek mondhassa magát. Szepsy útmutatása példaértékű, csak tanulni lehet tőle.Egyedül többet tett a tokaji bor fejlődéséért, mint bármelyik kormányzati marketing együttvéve.
Csodák pediglen nincsenek. Vagy csak én jó érzékkel elkerülöm őket. Tavasszal mi mentünk Somlóra, most ősszel, nem először, és remélem nem is utoljára, a Festetics palotába jött Somló. A portfólió-kóstolóra azzal az eltökélt szándékkal mentem, hogy az ismert borászatok…..
kisgágó 2009.11.26 09:31:42
@BZoltan:
"Alapvetően minden bort a termőhelyhez lehető legközelebb kell tudni eladni. Minden más megoldás, torz és hosszútávon életképtelen."

Ne haragudjon kedves Zoltán, de ezt most Ön valóban komolyan goldolja, vagy esetleg még nem hatott a reggeli kávé?
kisgágó 2009.11.26 11:35:11
@BZoltan:
Kedves Zoltán, tűkön ülve várom, hogy pl. Bordeaux hogyan fog belerokkanni a "torz és életképtelen" értékesítési rendszerébe.

Iróniát félretéve: értem, hogy mire szeretnél kilyukadni, respect a gondolatért. Azonban ez egy utópia, köszönőviszonyban sincs a kis magyar realitással.
kisgágó 2009.11.26 17:40:36
@BZoltan:

Véleményem szerint az, hogy a Bordeaux-i "marketing" mennyire működik, azt már a történelem már eldöntöttte, felesleges ezen olyan sokat dilemmáznotok.

A helyi alapanyagok, termékek használatát pedig messzemenően támogatom, ez nem lehet kérdés.
A lényeg, amit a mondókádhoz próbáltam fűzni, és "remélem hogy most átmegy:"

kizárólagos helyi értékesítés még egy olyan mini borvidék gondjait sem oldja meg, mint pl. Somló, a nagyokról nem is beszélve.

Tehát a gondolatod, miszerint - "Alapvetően minden bort a termőhelyhez lehető legközelebb kell tudni eladni. Minden más megoldás, torz és hosszútávon életképtelen."- az én szememben eletképtelen.
Mi a közös a következő borokban, pezsgőkben: Gere Solus 2007, Thummerer Vili Papa Cuvée 2003, Szepsy Furmint 2007, Robert Mondavi Opus One 2004, Louis Roederer Cristal Champagne, Dom Perignon? A válasz némiképp meglepő, legalábbis nekem az: mindegyiket betehetjük a hétvégi…..
kisgágó 2009.10.08 14:12:46
@vörös és fehér:

Kedves Vörös és fehér:
Ismerős a szöveg? "Csoki, ne beszélj spanyolul? Miért? Mert nem tudsz!!!"

Ha már informálni próbálsz, akkor tedd pontosan: a kartonárat ne keverd a nettó árral.
Ha nem megy,nem kell minden áron cikket írni, hiszen olyan sok hasznos munka létezik.
kisgágó 2009.10.08 14:35:37
@vörös és fehér:

"két ár feltûntetése esetén az alacsonyabb érték a nettó eladási, illetve egységár"

ez pontosan így szerepel a katalógusban.
Tehát a Kopár helyesen 5799 Ft+áfa, a Solus 9799+áfa, stb...

Nem kioktatásnak szántam, egyszerűen csak segítségnek szántam.
Év végén mindenféle vérnyomásproblémáim támadtak, mert balga módon nem fogadtam meg nagyapám vonatkozó bölcsességét: "magas vérnyomása annak van, aki méri", amely mondás mélységes igazságtartalmát alig csökkentheti az a tény, hogy az öreget végül is…..
kisgágó 2009.02.25 09:03:13
Üdv mindenkinek:)


Talán én kevésnek érzem magam, hogy termelők, borászok borait pontok alapján véleményezni tudjam, merészeljem így csak egy másik félművelt próféta párhetes kinyilatkoztatását biggyesztem ide:

"Vylyan Cabernet Franc 2003 (nem tudom, hogy kapható-e még bárhol)
Jóvágású veteránná érett. Ez volt az egyetlen bor, amelyen valamelyest érződött a kor, de így is nagyon jó karban van. Sem színben, sem sűrűségben nem veheti föl a versenyt a nála kétszer-háromszor drágább riválisaival, de a Taklereknél vagy saját 2006-os utódjánál egyértelműen arányosabbnak, jobb ivásúnak hatott. A hajdani tannin- és alkoholproblémái nem múltak el nyomtalanul, viszont az új fa szépen integrálódott. Illatában eleinte fekete szeder, málnacukor és eszpresszó, később füge, dohány és teafű. Tiszta cseresznyés íz, jó savak, közepes test. A lecsengésben kibukik a magas alkohol és szárító tannin. Legfőbb erénye a részletgazdagság és a jó egyensúly, buktatója a szárító, kesernyés tannin.
6 pont"


Hát hogy van ez? melyik félisten dugta az ujját a saját bilijébe? :)
nem kell itt "decanter-parkeriánus" helyzetet ecsetelni, házon belül is akadnak érdekes dolgok.

Azt, hogy egy posztírót mi visz arra, hogy saját egyszerűségét nyilvánossá tegye, maradjon az ő titka, talán követkeő borgőzös pillanatában közkincs lesz belőle.

"Más szelek fújnak ma már. Talán a Vylyannál is, de a szaksajtónál és a borközvéleményben mindenképp. Néha-néha belebotlik az ember egy Vylyan-borba, de aztán fölkel és megy tovább. Nyom nem marad. A Borbarátban pedig inkább ellenség- mint példaképként szolgál a kisharsányi pince mostanság."

Itt konkrétan megdöbbentem. Mintha egy régi szamizdat dörgedelmet forgatnék a kezemben, pedig szerencsére csak iskolapadban kacarásztunk rajta nagyokat törióra közben. szánalomból.
Nem kell nagy szavakkal (szaksajtó, borközvélemény, Borbarát...) dobálózni, mert nem illik. Csupán karikatúrává süllyedsz, nem hiteles forrássá.

Van még lejjebb?:))

kisgágó 2009.02.26 08:58:16
@egri Fehér: amúgy észrevettem, ezért írtam. Két "készülék" között, véletlenül, nem lehet ekkora különbség.