Regisztráció Blogot indítok
Adatok
atlanta

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
VegaLife Medvehagyma olajban 2012.04.03 07:26:00
Javában tart a medvehagyma szezon és akaratlanul is kínálkozik, hogy készítsek belőle valami kis gasztronómiai apróságot húsvétra.      A recept: Hozzávalók:1 nagy csokor medvehagyma (kb. 40-50 szál)1 evőkanál himalája sóhidegen sajtolt napraforgó…..
Péter 69-cel ment a 70-es táblánál, 30 000 forintra büntették. És ez csak a kezdet. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
atlanta 2012.03.13 23:12:24
@mirx: a rendőrség megfogalmazása nem egyértelmű arról, hogy akkor ott volt e a tábla. És hivatalosan amúgy sem illetékes ebben. Ezt megmondani a közútkezelő dolga. A hozzászólásokban is vitatkoztak, hogy akkor kint volt e a tábla, vagy a reklamálás miatt utólag tették e ki. És ez központi kérdés, amiben a végső szót a közútkezelőnek kell kimondania.
atlanta 2012.03.14 19:44:45
@RangerJoe: kár keverni. A fő kérdés, hogy a kérdéses útszakaszon, a kérdéses időben milyen tábla volt kint. Ezt meg a közútkezelő mondja meg, akkor is ha bíróságra kerül az ügy. Ennyi.
atlanta 2012.03.14 19:46:31
@D4D: mennyit ér? Az én tapasztalataim szerint lehet velük egyezkedni, tábla kitételéről és bevételéről is.
 ,,Dr. Temperance Brennan, miután a házassága tönkrement, Kanadába költözött, hogy új életet kezdjen. Montrealban dolgozik törvényszéki antropológusként. A lánya egyetemre jár az Egyesült Államokban, így az egyedülálló Tempe, aki sikeresen kilábalt alkoholizmusából,…..
Október 17-én tárgyalta az Országgyűlés azt a törvénytervezetet, amely elzárással, vagy százötvenezer forintos bírsággal fenyegeti azt, aki a „közterületen életvitelszerűen lakás tilalmát ismételten megszegi”. A törvénytervezet ellen több szervezet is tiltakozott, köztük a hajléktalanokkal…..
atlanta 2011.10.26 23:02:30
@Tilikov: szerintem nem ez a pikáns, hanem az, hogy ahány fórumot olvasok erről az ügyről, mindenhol egy helyre lyukadnak ki: mindenért a keresztények (és főleg a katolikusok) a hibásak. Miért nem szólalnak meg? Miért nem tiltakoznak? Miért nem ők oldják meg hajléktalanok gondjait. Sőt mindig jönnek az önjelölt Biblia-magyarázók, mint itt is, akik nagyon készségesen citálják a részeket a saját igazuk alátámasztására és oktatnak ki mindenkit, mert ők aztán tudják a tutit mindenről.

A posztíró utolsó kérdésére meg szerintem azok sem tudják a választ akik ezzel foglalkoznak. Egyszer olvastam egy jó vaskos könyvet amit egy hajléktalanokkal foglalkozó szociális munkás írt, és nekem az jött le, hogy szélmalomharc amit csinálnak. A legtöbb hajléktalan olyan mélyre csúszott gazdasági és szociális-társas értelemben, hogy nincs erejük mindent újra kezdeni. Főleg mert a legtöbbjük sajnos az alkohol rabja, mert csak így bírja ki az utcán. Vagy nagyon beteg, vagy semmi kapcsolata már a rokonokkal, a társadalommal. A könyvben olyan eseteket is leírtak, akiket egy szervezet próbált munkához juttatni, lakást szerezni stb, de hihetetlen nehéz.

Azt hiszem a törvény nem lenne rossz, ha (!) megteremtenék a feltételeket ahhoz, hogy a fedél nélkülieknek lenne alternatívájuk. Lennének biztonságos szállók, orvosi-szociális-lelkészi ellátással, meg némi értelmes elfoglaltsággal. Ehhez az államnak, civil szervezeteknek, egyházaknak összehangoltan kellene fellépni, és persze jó sok pénz kellene hozzá.
atlanta 2011.11.17 11:55:10
@Pandit: igazad van az építő kritikán nem megsértődni kell. Ami viszont itt folyik, az nem kritika, hanem tudatos lejárató kampány. Kár, hogy nem érzed a kettő között a különbséget. A kormány hoz egy vitatható törvényt, és cikkek és hozzászólások tömege születik meg amiben a katolikus egyházat bírálják, hogy miért nem szólal meg. Persze ugyanezek az emberek máskor azért támadják, az egyházat, hogy miért szólalt meg ezért meg azért. Tudod van rajta sapka, nincs rajta sapka. Ezek az újságírók, hozzászólók, nem hozzák fel, hogy a protestáns egyházak, zsidók, Hit Gyülekezete, a Vöröskereszt vagy mások miért nem szólalnak meg, miért nem tüntetnek stb. Egyedül a katolikus egyházat találják be ezzel. Tulajdonképpen nem a hajléktalanok sorsa érdekli őket, hanem, hogy belerúgjanak az egyházba, és szerintük ez is egy jó alkalom rá.

"A beszélgetés már csak ilyen, van egy gondolatod amit jónak igaznak gondolsz, átadod."
Ja, ha beszélgetés lenne. De akik előcitálnak részleteket a Bibliából, és azzal támasztják alá "érveiket", hogy támadják az egyházat, azok általában ex cathedra kijelentéseket tesznek, és lerí, hogy teljesen tájékozatlanok a Biblia illetve az egyház tanításait illetően. Kedvenc idézetem egyik plébánosunktól: a Bibliából kiragadott idézetekkel bármit lehet igazolni, és annak az ellenkezőjét is.

Amúgy meg a hajléktalankérdést szerintem is elsősorban a civil egyesületek, egyházak, szociális szervezetek segítésével kellene megoldani, mint ahogy már le is írtam. A mai hajléktalan politikát meg lehet bírálni, szerintem sem tökéletes, de a tiltakozáson kívül nem láttam építő jellegű javaslatokat. A gyakorlat majd eldönti mennyire lesz jó ez a törvény. Még egy kiegészítés, amit nem nagyon szoktak emlegetni: a meghozott törvény szerint csak ott lehet büntetni az utcán lakó hajléktalanokat, ahol nincs megszervezve a hajléktalan szálló.
Ez egy vitaposzt lesz - talán először a blog történetében. Sajnálatos módon válság van, nekünk meg termelni kell a GDP-t, és mint azt megfigyelhettétek, időnként kimarad egy - egy frissülés. Igyekszünk, hogy ez ne így legyen. Mi a f.. van? Ma egy hajmeresztő interjút olvastam…..
atlanta 2011.07.24 11:09:35
@hami: Egy kicsit erős Szőcs Géza műveltségi szintjét a Blikkhez hasonlítani. Honnan szeded, hogy Szőcs Géza meg akarja mondani melyik elmélet a helyes? Én nem olvastam tőle ilyent.

A genetikai kutatás egyik része irányulhat a korabeli leletek feltréképezésére, aminek céja inkább a magyarság száramzásának kutatása, azaz kitől származunk. Ilyenkor a korbeli magyar leleteket DNS-ét kell hasonlítani más népek korabeli leleteivel (bár ilyen kutatás volt már 2000-2008 között).
Egy másik kutatás irányulhat a mai népesség és a többi nép kapcsolatának feltérképezésére (bár ennek meg nem tudom mi értelme van). A kettőt nem lehet összekeverni.

Nem értem ezzel mi a gond? A háborgók mitől félnek? Egy tudományos intézet által, tudományos módszerekkel végzett kutatástól? Mi lehet az amitől ennyire tartanak?

A nylevrokonsággal kapcsolatban Szőcs szavait azt hiszem eléggé félremagyarázzák a háborgók, hiszen amennyi interjút én olvastam vele, abban soha nem mondta, hogy a DNS vizsgálattal a nyelvrokonságot vizsgáltatná, hanem "a finnugor elméletet", azaz a finnugor vérségi rokonságot (nylevről nincs szó). Bár értelmezési mindenki ízlése szerint értelmezheti a szavait. Én nem olvastam Szőcstől a nyelvrokonságot konkrétan megkérdőjelező interjút, bár attól még lehet ilyen.

Azon meg sokat lehetne rágódni, hogy a nemzet genetikai alapon szerveződő csoport vagy nem. A moden nemzet biztos, hogy nem. De a korabeli magyarság törzsi szintjén a nemzetség bizony rokonsági alapon szerveződött, nehezen kerültek be idegenek nagycsaládba, azaz sokkal jobban kutatható genetikai alapon mint a mai emberek.

Szőcs nem beszélt még konkrét kutatási módszerekről, irányokról, az interjúkban a riporterek ilyenekre nem kérdeztek vissza, szóval eléggé félre lehet értelmezni szavait, ahogy sokan meg is teszik. Nem vizionálni kéne, meg háborogni, meg szélsőjobbozni, hanem interjút kérni és konkrétan rákérdezni ezekre a dologkra. Bár otthon a gép előtt megmondani a tutit mindig könnyebb.
... egyházmentő akcióba keveredett a magyar politika: ki kell deríteni, hogy itt és most, melyik az igazi, történelmi egyház és melyik nem. Ha kicsi és fiatal, az nem igazi. Minden igazi egyház tehát legalább 500 vagy 2000 éves. Jobb esetben több is.…..
atlanta 2011.05.18 16:01:51
Kicsit zavaros számomra ez az írás. Nem értem miért kell összekeverni a mai magyar politika eléggé vitatható, belterjes egyházpolitikáját és az Egyház általános hithirdetési módszereit. Ez utóbbit valóban lehetne "kissé" modernizálni, életszerűbbé tenni. Ezt az Egyházon belül is sokan mondják. A pünkösdi mozgalmak tényleg nagyon szuggesztívek, így gyorsan sok embert magukhoz tudnak vonzani. De, hogy aztán mi lesz belőlük? Nemrég jelent meg magyart vonatkozású könyv ami leírja, hogy az ilyen kis szekták, egyházak, igen hamar megcsontosodnak, és azt se felejtsük el a tanításbeli tévedések is leginkább innen indulnak el. Másrészt én nem szeretnék olyan színpadias, sokszor felszínesnek tűnő, előadás-show jellegű istentiszteletet mint az ilyen mozgalmakban van. A Katolikus Egyház pedig szintén alkalmazza a helyi viszonyokhoz alkalmazkodást és világi önkéntesek sokaságát. De ez egy vita, amin éveket lehetne rágódni.

Ami a történelmi jelzőt illeti: tényleg a legfőbb gond az, hogy az egyházba sorolással sokan visszaéltek. Kamu szervezeteket hoztak létre az adókedvezményért. Az meg, hogy a Katolikus Egyházat miért illeti meg ez a jelző? Mert az 1000 év során sok mindent letett az asztalra az országért. Ellentétben mondjuk a Szeretet Fény Egyházával. Ráadásul igencsak nagy vagyon vettek el jogtalanul 50 évvel ezelőtt, amit messze nem adott vissza még az állam. Az üldözések, gyilkosságok miatti kártérítésről ne is beszéljünk. De ha a szerzőnek van jobb módszere a valóban létező probléma megoldására, akkor máris tehet javaslatot a KDNP felé. Vagy ez már meg is történt?

A Tömjén Zsoltozást meg hagyjuk. Azért mert más is mondja ezt, azért nekünk itt még nem kell a Kuruc.info színvonalára süllyedni.
Márpedig az Indiában is elindul, de azért a vonatozás nem mindennapi vállalkozás. Először is nem úgy van, hogy elmegyek, és jegyet veszek, aztán felülök a vonatra. A vonatjegyeket hónapokkal előre célszerű megvásárolni, mert egyébként nincs hely, csak várólistás jegyet lehet kapni. Ez azt jelenti,…..
atlanta 2011.04.09 09:55:36
@zzzsuzsa: amíg Európában is elterjedt a koldus-maffia, és gyerekekkel ülnek ki koldulni, addig nem Indiát kérjük számon. Más világ, máshogy tekintenek a szenvedésre is.

A beszámoló nagyon tetszik más blogokon is olvastam indiai úti élményeket. Valahol azt írták a meleget és a zsúfoltságot a legnehezebb megszokni.
atlanta 2011.04.10 14:46:29
@zzzsuzsa: igazad van, a csonkítás nagyon durva. De amíg az általad ironikusan csoda szervezetnek hívott akármilyen ENSZ vagy akár jogvédő szervezetek Európában elnézik a gyerekek kihasználást, sőt az abortusznak hívott gyerekgyilkosságokat, addig ne csodálkozzunk, hogy Indiában sem tesznek semmit.
Nem értek a politikához. A március 15-ei miniszterelnöki beszéd most mégis elgondolkoztatott. Orbán Viktor elég energikusan fogalmazott: „Nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy…..
atlanta 2011.04.10 14:42:45
@csaba carmarthen: szépen összeszedted ezeket a gondolatok, bár nekem nem tisztem egyik politikust sem megvédeni. OV kapott és kap is ennél sokkal durvább támadásokat.

Én a posztíró lenéző hozzáállásán csodálkozok kicsit, mintha a Fidesz szavazói gondolkodás nélkül bármit elhinnének.
Egy, egy egykor patinás és komoly szerzetesrend, melyet sokan a legszigorúbb rendnek tartottak mostanában Cowboy képpel és állás hirdetésszerűen próbál érdeklődést kelteni a szerzetesélet iránt. Ezeknek elment az eszük? Hova jutottunk? Ha az alapító ezt megérte volna! Márcsak az hiányzik, hogy…..
Jezsuita bloggerek Pártus Jézus? 2010.06.18 18:37:00
Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy katolikus körökben is milyen népszerűségre tett szert Badiny Jós Ferenc munkássága és elméletei. Sokan úgy látják, hogy keresztény hitük és magyarságtudatuk elmélyítését szolgálja az emigrációból 2001-ben hazatért, és 3 éve elhunyt szerző, aki egyébként elhagyta a…..
atlanta 2010.11.30 17:34:47
@thotferi: @marikaneni: tudományos kérdésekben nem a wikipedia a kompetens forrás. Egyszer én is megkaptam Badinyi írásának egy jó hosszú kivonatát email-en. Annyira jót ritkán nevetek mint azon. Kabarénak jó.
atlanta 2010.12.01 10:55:37
@thotferi: a témával elmélyülten foglalkozó emberek nekem kevés. Hol végezték a teológiai/történelmi egyetemet? Hol publikálták kutatásaik eredményeit? Milyen régészeti ásatásokat végeztek? Milyen korabeli forrásokat olvastak eredeti nyelven? Milyen más történészek, egyetemek erősítették meg a kutatásaikat? Milyen korábbi kutatásokra hivatkoznak?
A brit Robert Edwards nyerte az idei orvosi Nobel-díjat - jelentette be hétfő délelőtt a kitüntetést odaítélő stockholmi bizottság, amely azzal indokolta döntését, hogy a mesterséges megtermékenyítés úttörőjének számító kutató munkássága mérföldkövet jelent a modern…..
atlanta 2010.11.29 20:07:12
@Karakó: az írásod utolsó részében kicsit összekevered egy új, a természet rendje szerint élni akaró élet elpusztítását, egy lényegében elmúló élet mesterséges fenntartásával. Ez utóbbi esetek igen bonyolultak, bocs ha nem akarok részletesen utánanézni (és nem akarok az általad az abortuszt az eutanáziával összekeverő vitába belemenni).

Még egyszer mondom, ha nem érdekel az Egyház tana az a te dolgod. Ezért is írtam: én a hívőkre vagyok elsősorban kíváncsi, olyanokra akikkel egy platformon vagyunk, legalább az alapokat illetően.

Én igazából hívőktől (és a blogírótól) várnék olyan eseteket ahol a lombikbébi eljárást végiggondolták (esetleg pappal együtt), és az eljárás mellett döntöttek (mert tudom, hogy egyéni esetekben sok mindent máshogy látnak).
atlanta 2010.12.01 10:45:54
@Karakó: bocsánat, hogy neked támadtam
már az ötödik egymásnak küldött bejegyzésváltásban játszuk el ugyanazt: én idézem a katekizmust az ártatlan életek kioltásáról, te meg makacsul iderángatod a háborúkat, eutanáziát, keresztes háborúkat, amiknek semmi köze a témához. És a sunnyogásos megjegyzéshez: ez idézet volt, ha ilyennel vádolsz valakit akkor az Egyházat vádolod. Ezek után joggal feltételezem, hogy nem érdekel az Egyház tanítása. Ugyanis a Katekizmus az Egyház és Jézus tanításának színe-java. Ez pedig teljesen egyértelmű a kérdéses vitában.

Mivel semmi kedvem tovább háborúkról vitázgatni egy lombikbébi-eljárásról szóló fórumon, megkérlek, hogy hagyjuk ezt az egészet, csak elbeszélünk egymás mellett, nem mellesleg el is utazok, egy darabig nem leszek. Minden jót addig is!
Szent Pál még olyan szépen, olyan egyértelműen megírta a Bibliában, hogy mulier taceat in ecclesia (a nők hallgassanak az egyházban)! (Vö. 1Kor 1,34). Bezzeg akkor még rend volt! Nade manapság, hogy a nők nem átallnak fedetlen fővel megjelenni – és imádkozni! i-mád-koz-ni!!…..
atlanta 2010.11.28 13:03:49
@eichikarl: amit kifejtettél az egy idealisztikus kép, hogy milyennek kéne lennie a papoknak. Ennek örülnék én is. Csak a mi papunk is egy várost és hat falut lát el, mire mindenhol kiszolgáltatja a szentségeket (ezekre írtam, hogy végigrohan a kötelező dolgokon), utána semmire nincs ideje, főleg nem arra a sok időt igénylő igazi atya szerepre amit leírtál, de persze ez lenne az igazán jó.

Én is sok mindent javítanék az Egyházon, de nem értek egyet azzal, hogy a papság többsége elkülönülve élve, valami farizeus-feudális modellben. Ezt mostanság divatos hangoztatni, csak nincs szerintem sok alapja.

Igazából ez megint egy mellékszál, hogy milyen a papság, máshol érdemes lenne róla eszmét cserélni.

Én makacsul felteszem az eredeti bejegyzéshez a kérdést: mivel nyomja ma el az Egyház a nőket ?
atlanta 2010.11.29 19:49:55
@eichikarl: lehet, hogy máshol nem így van, de nálunk elég szabadok a hívők által kezdeményezett lelki-segítő csoportok, mindig is olyan plébánosaink voltak akik engedték ezeket (na jó, volt aki nem nézte jó szemmel, de idős volt, szegény már nincs közöttünk). A plébánosaink mindig támogatják ezeket, és nem akarnak semmit ránk kényszeríteni. Én meglehetősen szabadnak érzem nálunk az egyházi légkört. Papjaink nyitottak a kezdeményezésekre, semmi újat nem nyomnak el. Lehet neked rosszak a tapasztalataid (bár a püspökünk eladhatná a szép nagy 18. századi palotáját, mert nem illik a mai Egyházhoz - szerintem :-) )

A női részt ha jól értettem, azt mondod, hogy a nők kezdeményezhessenek, beleszólhassanak dolgokba. Alakíthassák az Egyházat? Nem tudom mire gondolsz konkrétan, de szerintem olyan szinten ahol a nők már nem szólhatnak bele a dolgokba, ott már világiak sem. Azokon a fokokon a klérus ül. Bár lehet, hogy nem ugyanarra gondoltunk.
atlanta 2010.11.30 17:04:05
@eichikarl: Igazából én nem látom át a problémát ilyen mértékben. Nem tudom, hogy konkrétan min kellene változtatni.

Nagyobb szabadságot kellene hagyni a nőknek/világiaknak különböző csoportok alakításában? Vagy az egyház pénzügyi-működési struktúrájába is beleszólhasson mindenki? Vagy már teológiai kérdéseket is megtárgyalhasson a hívők csoportja.

Ezek elég nehéz kérdések és fogalmam sincs hol lenne a határvonal.
Jezsuita bloggerek Lord of Goa 2010.11.28 18:10:00
December 3-a Xavéri Szent Ferenc ünnepe, Goában állami ünnep. A jezsuita misszionárius általánosan tisztelt Indiában, de különösen itt, Goában. Keresztények, hinduk és muzulmánok egyaránt szent emberként tekintenek rá, és zarándokolnak a sírjához imameghallgatást remélve. Vallások felett álló szent,…..
Mi az, amikor egy magyar anyanyelvű ember angol helyesírásra tanít 27 másik embert, akik közül születését tekintve csaknem mindenki "helybéli", de hatan valójában pakisztániak, öten kínaiak, kettő vietnami, egy mexikói, egy ukrán, egy horvát, egy török; az…..
Az Egyházfórum legutóbbi száma (2010/2) Hans Küng német teológusnak 2010. április 12-én kelt “Történelmi Bizalomvesztés” című nyílt levelét közli, amelyet a világ püspökeihez intéz. “Kemény beszéd ez, ki hallgathatja.” Bizonyságul álljon itt pár…..
atlanta 2010.10.27 23:13:36
Mondhatni, hogy az Egyházfórum élen jár a Katolikus Egyház lejáratásában, természetes, hogy az örökkön sértett Hans Küng-t idézi, nem a vele ellentétes véleményen lévő teológusokat. Egyébként Küng javasolt "megoldásait" már sorra alkalmazta az anglikán egyház, látjuk is az eredményt: a 60 milliós Angliában többen járnak katolikus templomba, mint anglikánba, mert a lényegétől megfosztott és a feladott erkölcsi tanításuk már nem nyújt semmilyen támaszt a hívőknek. És sokan ezt akarják a katolikusokra is rákényszeríteni.

A levél konkrétumait ízekre lehetne szedni, mert enyhén szólva a legtöbb butaság: a pápa sohasem ábrázolta a muszlim vallást az erőszak vallásának, a zsidósággal mindig a megbékélést kereste, de ebben azt érzem, hogy az engedmények mindig egyoldalúak voltak, az evangélikus egyházakkal kapcsolatos tanítások meg mindig is ezek voltak, Benedek pápa semmi újat nem hozott be. A tridenti mise meg miben akadályozna bármilyen párbeszédet? Mi katolikusok beleszólunk más vallások szertartásaiba? Ha valami nem tetszik akkor megsértődünk és hisztizünk ? Ja, a püspököket nem felveszik az egyházba hanem szentelik.

Túlnépesedés/AIDS kérdése: azok a területek ahol ezek problémák jórészt nem katolikusok és nem igazán érdeklik mit mond a pápa. Nem mellesleg ahol megfogadták a katolikus tanácsokat, ott csökkent az AIDS terjedése, csak ezt valahogy nem reklámozzák.

A tudománnyal miért is kellene kibékülni? Az egyház már rég nem szól bele tudományos kérdésekbe, ellentétben sok tudóssal akik teológiai kérdésekbe avatkoznak bele. Evolúció/őssejtkutatás? Miért kellene elismerni? Ez tudományos kérdés, nem az egyház feladata ezeket elismerni hanem a tudósoké.