Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Masikmezo

34 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Szovjetunió 1920-as évekbeli története voltaképpen gonosz törpék egymás közti harcáról szól. Ez a vers meg róluk. A gonosz törpékről.LENIN SZTÁLIN ARCÁT FIGYELIRút rokonság az ördöggelGonosz tudat és véres kézÉn, Lenin, szebb és jobb vagyokBelzebub kedvenc…..
A FÉRFIÖNZÉSSzabó Lőrinc írt egy levelet, meglehetősen magyarázkodó hangnemben, melyben leírta, hogy nem a férfiönzésről szól a vers. Nem igazán értem, hogy miért kellett ezt a levelet megírni, talán csak azért, mert bizonyos női szervezetek tiltkoztak. Amúgy ez a vers…..
A magyar lakosság hatvan százaléka küszködik valamilyen tartós betegséggel. Emésztési zavarok, egyéb bélproblémák, rák, bőrbetegségek, epilepszia, neurológiai zavarok- és még jó néhány betegségcsoportot felsorolhatnánk.A betegek többsége, bár igénybe vesz gyógyszeres…..
Minden adott volt ahhoz, hogy Koltai Róbert ismét nagy közönségfilmet készítsen. Jó forgatókönyv, jó színészek, remek, apró ötletecskék. Mégis azt állítom: ez a film nem éri el a korábbi Koltai-filmek színvonalát.Koltai Róbert közönségfilmjeinek sikere azon múlt, hogy…..
A LEGJOBB FIKCIÓS HOLOCAUST-FILMA Schidler listája című Spielberg-alkotást én személy szerint  legjobb, a holocaustról szóló fikciós filmnek tartom. Pontosabban: félig-fikciós filmnek, hiszen a cselekménynek- történetnek van valóságalapja. Lehet persze arról…..
Nincs rá módom hogy egy post keretei között a teljes Bánk bánt elemezzem. Szakértő irodalomtörténészek és irodalomtudósok ( mostanában elválik a kettő) megtették ezt. Egy olyan témára szeretnék kitérni, mely fontos a dráma megértése szempontjából. Ez pedig nem  más,…..
Ady Endre, még jóval az Egri csillagok,megjelenése előtt, azt írta Gárdonyiról, hogy "erőn felül író". Ez a nem túlzottan hízelgő kijelentés azt a véleményt takarja, miszerint Gárdonyi egyszerűen rossz író, jobb lene, ha megmaradna falusi tanítónak, vagy, mint…..
Varga Szabolcs a Magyar Kommunista Munkáspárt EP-képviselőjelöltje. Marxistának vallja magát. Megkérdeztem tőle, hogyan került kapcsolatba Marx műveivel.- 17-18 évesen kezdett el érdekelni a Kádár-korszak. Az egyetemi felvételin felsoroltam az 1956-os magyar kormány minden tagját,…..
Katona Klárit én a legjobb magyar énekesnőnek tartom. Megnyerő egyénisége, sugárzó intelligenciája példáamutató lehet a ma huszonéves énekesnő- generáció számára. Katona Klári elképesztően sokoldalú, hangja pedig hol símogat, hol beindít, lendületbe hoz, ahogy azt a…..
A bódészag, a strandszag, a naptejszag. A sültkolbászillat. Szájba kell tömni, különben el vagy veszve, feléd kerekedik, legyőz, kihasznál, sutba dob.Táplálkozni Magyarországon annyi, mint kifejezni: még élni akarsz. Mert más örömöd, itt, mint a sültkolbász, vagy a…..
POZÍCIÓ: VERSÍRÁS, BÁNATTÓL FOGVAAfféle bánat, melyet örököltemVagy örökölhettem volna:Mittelbel élsz, immár régen,Generációk óta.Ha sétálsz a prágai vár körülKözben nyalogatod a kólád:Tudod, hogy minden trükk mögülKinyalhat néha a lóláb.Kinyalhat,…..
ROCK: AZ AKARAT ZENÉJEA rockzene maga az erő. Olyan ős-brutális, misztikusan őskori pszichológiai rétegeket álmukból felébresztő erő, melyre minden földi halandónak- és Hallgatónak- szüksége lenne. Ám az Ember testileg-lelkileg gyenge, kell valami a fülnek,…..
Nem tartozik a különösebben ismert Agatha Christie-krimik közé, mégis remekmű. Polgári milliőben játszódik, mégis egzotikus, izgalmas, és csak oly mértékben intellektuális, amilyen mértékben egy Agatha- regénynek lennie kell.Egy vak, idős asszony egy holttestet -ismeretlen…..
AZ ELBESZÉLŐ KÖLTEMÉNYSzámomra a János vitéz AZ elbeszélő költemény. Nincs olyan mű ebben a műfajban, a 19.század közepe óta, mely felúlmúlta volna ezt a halhatatlant, ezt a klasszikust. Apám ismertette meg velem, az ágyamnál olvasta nyolcéves koromban, én meg…..
Alföldi ember révén, kissé zokon veszem, hogy a hülyeség szimbólumának pont a Hortobágyot választotta Ady Endre, de azért értem a lényeget: kitörni a langyosvízből, elérni az önmegvalósítás szintjét, szinte lehetetlen volt az akkori Magyarországon. De most:Íme a vers 21.…..
Kétféleképp lehet értelmezni a verset, csak a végén derül ki, hogy a két értelmezés egy és ugyanaz. Ha azt mondjuk: a Holt vidék a magyar tájköltészet megújítása jegyében fogant, akkor voltaképpen Petőfi továbbgondolása ez. A táj, mely a 19.századi romantikusoknál még…..
EURÓPA ELŐNYBEN?Pierre Vignier, az Európai Bizottság Innovációpolitikai Főosztályának vezetője szerint Európa előnyben van a kutatás-fejlesztés ( közkeletű nevén: K+F) területén. Hogy miért, azt eleinte én sem értettem, jó pár sort el kellett olvasnom a cikkből, hogy…..
Magyarországon rengeteg sajtóorgánum és blog "indul" sajtószemle műfajban. Néhányat átnéztem ezek közül, és jó adag problémára bukkantam.A POLITIKA TÚLSÚLYAA magyar sajtószemlékben a politikai sajtó abszolút elsőbbséget élvez. Ezt azért tartom problémának,…..
Nem igazán értem, miért kell annyira túldimenzionálni az 1954-es VB-n elszenvedett vereséget. Egyszerűen így alakult, és kész. Persze, én még nem éltam akkoriban -hálistennek- nem érzem a bőrömön, mit is jelentett akkoriban ez a csodás játék, a foci, miért is volt ez ennyire…..
NO FANTASYVannak gonosz lelkek, kik éjféltájt végeznek a józanokkal, a büszkékkel, a közönséges földi életekkel- ha 21.századi regény, fantasy-regény lenne ez, valami ilyesfajta szöveg állna a hátsó vagy épp a belső borítón. De ez nem fantasy, csak egy egyszerű, de…..
HALOTTAK KÖNYVESajnos, ez a világhírű brit írónő utolsó műve, megjelenését már nem érhette meg, a tesó rendezte sajtó alá. Jó kis könyv lett ez, a Hanyatlásról szól, a halál-közelségről, a Brit Birodalom langymelegségének lehűléséről, jéggé dermedéséről. A…..
Négysoros epigramma, de nem akármilyen: a költő (mert azért felhívnám a figyelmet: ez nem szereplíra, pontosabban: nem közönséges szereplíra) keres egy magyar nagyságot, egy mindenki által tisztelt példaképet, hogy elmondhassa:1. Magyarságnak2. Európaiságnak3.…..
AZ OLVASÁSI TESTHELYZETEléggé el nem ítélhető módon ágyban fekve olvasok, úgy, hogy ha unom a művet, szépen elszundíthassak rajta, ha pedig élvezem, amit olvasok, legyen energiám felkelni. Van, hogy nassolok is közben. Sört, netán édességet. Olyan is van, hogy kettőt…..
A "nép" fogalmát, így, nagy általánosságban, már az ókorban is használták, démosz, plebs, stb. Szép Magyarországban a nemzeti romantika korszakában került elő a fogalom, általában értelmiségiek használták, és parasztokat értettek alatta, akik nem tudtak olvasni,…..
KOMOLYZENE-HOBBIBÓLÉn ezt az együttest igen-igen nagyra tartom, tisztelem. Tiszta művészetet művelnek, méghozzá oly magas szinte, hogy már meghívták őket Európa legnagyobb koncerttermeibe is. Tavaly volt az együttes 25 éves. Tagjai orvosok. Kelemen László az 1.hegedűs, Székely…..