Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fcsaba

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ausztrália több szempontból is a világ egyik legsokszínűbb országa. Lenyűgöző természete és állatvilága, hatalmas mérete mellett rengeteg érdekesség is kapcsolódik hozzá, amit talán eddig nem tudtál. Az országban 1991 óta nem volt gazdasági visszaesés, még a 2008-as világválság idején sem…..
fcsaba 2018.12.11 22:41:30
Ebben a felsorolásban azokat a játékjellemzőket- mechanizmusokat listázom, amik szerintem kifejezetten kellemetlenek. Bár szerencsére viszonylag kevesebb játékban jelennek meg, de sajnos itt-ott beléjük lehet akadni, s ha nem is teszik tönkre az adott játékot, de szerintem sokat elvesznek az…..
fcsaba 2018.10.05 17:08:14
Jó összefoglaló!
1, 2, 3, 7: maximálisan egyet értek.
4: ezzel nem értek egyet. Ez ugyanis csak egy lehetőség, nem kötelező élni vele. Számomra pont a Tokaido a pozitív példa erre: ha nincs a fiktív játékos, egyrészt soha nem ismerem meg a játékot, másrészt két játékosnál csak a fiktív játékossal való lépés ad valódi és igazán mély döntési lehetőséget, ott dől el lényegében a parti.
5: azt nem szeretem, ha a játékos dönti el, hogy kitől vesz el. A "húzz minden játékostól egy lapot" vagy "mindenki ad neked három kristályt" jellegű utasítás nekem bőven belefér.
6: ezzel sem értek egyet, sőt, volt példa arra, hogy egy játék nem büntetett, de valójában büntetnie kellett volna. A büntetés ugyanis mindenkire egyformán érvényes, és szerintem mélyíti a játékot. A konkrét eset egyébként a Singapore volt, ahol az egyik játékos egy adott nyersanyag típusból összeharácsolta az összeset, a szabályok értelmében véges a nyersanyag mennyiség (ellentétben mondjuk a Stone Age-dzsel, ahol elméletileg végtelen, szükség esetén fel lehet használni gyufaszálakat, így túlzottan tartalékolni nemigazán éri meg, emiatt valójában mindig lesz elég nyersanyag) és nem volt mechanizmus arra, hogy elveszítse. Nem baj az, ha a játékszabály mindenkit értelmes mennyiségű nyersanyag raktározására sarkall, és önmagában az se baj, ha egy játékban nemcsak hopp, hanem néha kopp is van.
Újabb levelet kaptam egy séftől, én pedig szívesen engedek teret a szakmai diskurzusoknak, hiszen közben a laikusok is nagyon sokat megtudhatnak arról, hogy miért is kerülhet egy rántott hús 6000 forintba. Vagy akár még többe. A kép csak illusztráció Ez pedig a világ legjobb rántott húsa, amiért…..
fcsaba 2017.07.16 12:06:58
@GiaMarie: Köszönöm a pontosítást! A kérdésem igazából arra vonatkozott, hogy 60 millióból nem lehet a nulláról felépíteni egy 50 fő befogadására alkalmas éttermet? Abból indulok ki, hogy 30 millióból fel lehet húzni egy viszonylag tágas családi házat, és gondolom, ennek a kétszerese elég kell, hogy legyen a egy étteremhez. Ez esetben ugyanis nem kellene kitermelni az egyszeri befektetési és a bérleti díjat is, ahogy az a példában szerepel. (De lehet, hogy nagyon el vagyok tájolva az összeget illetően...)
fcsaba 2017.07.16 20:06:10
@GiaMarie: köszi a pontosítást! Ahogy egy későbbi hozzászóló írta, egy várhatóan frekventált vendéglő telekára a 60 millió.
Magyarország idézőjelesen legjobb hírműsora, a Juhász Péter/hajléktalan/Spéder/stb-bashning miatt (is) meglehetősen ironikus című Tények újabb megújuláson van túl, a cél a világszínvonal volt, az eredmény egy bazinagy asztal, egy ívelt ledfal és néha felálló műsorvezetők lettek. Nagyjából ennyit…..
Hiába adták át a 4-es metrót pár éve, a világ földalatti rendszereihez képest még mindig szinte sehol sem vagyunk. Ugyan a környező országokban is csak egy városban található földalatti vasúti közlekedés, azonban tőlünk keletre és nyugatra is burjánzanak az ilyen hálózatok.…..
Sötét fellegek gyülekeznek a homeopátia egén. Már alig van olyan patika, ahol lehet homeopátiás szert kapni, súlyos gondokkal küzdenek a homeopátiás gyógyszereket gyártó cégek is. Eközben egyre cikibb homeopátiával gyógyítani, kérdéses, hogy megmarad-e a homeopata orvosok egyesülete.…..
fcsaba 2016.04.01 11:14:16
fcsaba 2016.04.02 00:31:23
@bm613: Nem is biztos, hogy a patikatulajdonosok feladata lenne a profit feladása a tisztesség oltárán. Ők valójában a törvényes keretek betartásával maximalizálják a profitjukat, és ezzel nincs is semmi baj.

A sarlatánság visszaszorításához tehát a törvényes kereteket kellene megfelelően beállítani. Ami amúgy nagyon sikamlós terület, mert az igaz, hogy a homeopátiában nincs hatóanyag, viszont a homeopátiás kezelés lehet hatékony azoknál, akik nagyon hisznek benne.
A szöveg eredetileg az újvidéki Forum Kiadó felkérésére íródott egy tervezett gyűjteményes kötetbe, közel egy évvel ezelőtt. Az elkészült dokumentumot a kiadónak határidőre elküldtük, azonban választ azóta sem kaptunk rá, ezért úgy gondoltuk, hogy itt az ideje publikálni. Az általunk leírt…..
fcsaba 2016.03.14 22:33:42
Nagyon tetszik a cikksorozat!

Az első pontban én egy nagyon éles határt húznék a "szerb" és a "szerbiai" identitás fogalmak közé. Ha a vajdasági magyarság egy pillanatban kiállhatva a világ színpadára, és egyetlen mondatot mondhatna, amire mindenki odafigyel, akkor szerintem annak az kellene, hogy legyen, hogy "a szerbiai nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy szerb".

Aki magyar-szerb vegyes házasságban született, annak valódi magyar és szerb indentitása lehet, de a vajdasági magyarok többsége nem ilyen. A vajdasági magyar kettős identitás szerintem a magyar és a szerbiai, és nem a magyar és szerb.

A kerékpáros-autós hasonlat szerintem ott sántít, hogy mi abban a hasonlatban nem kerékpárosok és autósok vagyunk, hanem olyan kerékpárosok, akik szoktak autóban is ülni, de nem a volánnál, hanem mondjuk az anyósülésen. A vegyes házasságban születettekre igaz szerintem a hasonlat.

Szerintem a magyar az elsődleges, az a nyilvánvaló számunkra, és az okozza számunkra a mindennapi küzdelmet, hogy ez sem a többségi nemzetnek, sem az anyaországi magyaroknak nem feltétlenül természetes, egy harmadik országbelinek meg különösen nem az.

A "szerbiai" identitás jelenti szerintem azt, amit leírtatok: képesek vagyunk Szerbia és adott esetben szerb szemszögéből (is) nézni a dolgokat. Sőt, kicsit tovább menve, kicsit jobban egyet is értünk a szerbiai ill. szerb nézőponttal, mint mondjuk egy székely az általa ugyanannyira megértett romániaival vagy románnal. Valamint szerintem az is igaz, hogy jobban el tudjuk fogadni a szerbiai álláspontot, mint a szerbet. (Ez alatt azt értem, hogy pl. természetesebb az, hogy egy sporteseményen Szerbia válogatottjának szurkolunk, mint az, hogy egy akármilyen szerb-albán vitában automatikusan a szerbek mellé álljunk.)

A kettő együtt, tehát a "szerbiai magyar" pedig az egész írás lényegét adja: mitől más ez a kisebbség, mint más kisebbségek; elsősorban más határon túli magyarok, másodsorban a határon túli szerbek.
(Szabó Árpád barátunk írása) (...) A tavaszi NATO-bombázások után, amit gyerek fejjel megélni lényegesen egyszerűbb volt, mint felnőttként, elérkezett az ősz, az országos választásokkal együtt. Szeptember végén, mikor nyilvánosságra hozták az eredményeket, először úgy…..
Rettenetesen össze leszünk zavarodva, ha egyszer tényleg lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról. Pláne akkor, ha a tordasi boltos kérdését teszik föl. Ez az ügy mindenkit érint, és mindenki rosszul is jár vele. A péntek-szombati tömeget és a vasárnapi tehetetlenséget már…..
fcsaba 2015.11.20 09:04:22
@Ballib Cenzúra: Akik ebben a bohózatban tevőlegesen részt vesznek, azok egy egész nemzedék azon illúzióját teszik tönkre, hogy demokráciában élünk. Ez utóbbit ezerszerte nagyobb bűnnek érzem, mint akármilyen gyilkosságot.
Az MTVA legendás hírű sajtóosztálya, ahol új magaslatokra helyezték (vagy mélységekbe tolták, kinek, hogy) a trollkodást (erről itt bővebben) nem az egyetlen olyan részlege az Állami (Nemi) Szervnek, ami az arroganciát kimaxolva reagál egy-egy kritikus megjegyzése - a belső…..
fcsaba 2015.11.16 21:08:46
A nemrég megválasztott hölgy Horvátország első női köztársasági elnöke. A mindössze 47 éves közjogi méltóság ráadásul jó pár évet le is tagadhatna a korából. No, de nem fokozom tovább, hisz egy kép olykor többet ér ezer szónál:  ..
fcsaba 2015.01.29 12:40:32
Az egészséges fejlődésű kisfiúk jelentős része kukás akar lenni, ha felnő. A csírákat csak a nagy és büdös autó érdekli, és hogy hátul lehet állva utazni, a profibbak viszont megtervezik az útvonalat is a telephely, a lakossági ügyfélhálózat - értsd lakótelep - és a…..
Előre is elnézést kérek azoktól, akik fodrászatokban, mozdonyokon, szupermarketekben, atomerőművekben, vagy utcai hamburgeresnél dolgoznak - ez a poszt megint az irodai munkások százezreiről fog szólni, legyenek könyvelők vagy reklámszövegírók. Múlt héten a New York Times…..
RetroTv Van benne valami 2009.03.02 20:22:05
Ki ne emlékezne a 80-as évek vége, 90-es évek eleje egyik legnépszerűbb játékára, a Van benne valamire, amiben még Dolly is feltűnt a főcímben, a már-már legendás karosszékben ülve, és énekelte a főcímdalt. Nos és persze Vágó István hamisíthatatlan (és igen népszerű)…..