Regisztráció Blogot indítok
Adatok
art vader

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bojár Iván András korábban a város és az építészet progresszív kritikusaként volt ismert. Ezért is lepődtem meg, amikor a Szeretem Budapestet elnökeként kandeláberhívő városvédők, frusztrált nyugdíjasok és harcos családanyák élére állva graffitiellenes mozgalommá tette…..
art vader 2009.02.23 02:25:08
@Case: egyetértek veled a nagykörúttal kapcsolatban. én a ferenciek terén éltem át azt az élményt, h egyszer - mikor két kutyafos között volt fél másodpercnyi időm felnézni, amíg biztosan tudtam, h nem lépek bele a harmadikba -, megnéztem magamnak a házakat: mesés lenne az egész hely, úgy ahogy van, de a falak - pl a match oldalán - totálfeketék. több évtizednyi lerakódott kosz. sokkal ocsmányabb, mintha 3-4 tag lenne rajta.

amúgy nem zárkózom el a graffiti street artként való értelmezésétől, de a tagekben semmi művészi nincsen: az egész lényege, h minden felületre felfirkáld a "művészneved", majd elmondhasd, h veled van tele az egész város. az efféle ambíciókkal rendelkező kapucnisoknak azt ajánlom, vegyenek inkább példát a stones énekeséről: viszonylag sűrűn felcsinál 1-1 modellcsajt, majd ezt a stratégiát addig folytatja, amíg el nem büszkélkedhet vele: "tele van a világ kis jaggerekkel!" ha pl tagelős barátaink is firkálás helyett inkább a környezetszennyezés utóbbi módját preferálnák, akkor legalább a demográfiai válságból kihúznának minket :D

a patkány-analógia viszont csak egy jól hangzó felszínes állítás: ugyanúgy áll a politikusokra is, mint ahogy a falfirkászokra. ahol a parlamentben egymásra mutogatnak és gyűlölködnek, ott a tömegekre is minta-/norma-szinten kihatással van az állampolgárok által megválasztott réteg attitűdje.

ha pedig már a betört ablakokkal példálozunk: a közbiztonság hiánya nem a falfirkálók bűne. az előbbi viszont az elmúlt fél évben szemmel láthatóan romlott - a saját bőrömön érzem. amikor az éjszakai járatra várva az örs vezér terén a buszmegállóban(!) több várakozó társaságában megkérdezi tőlem egy éjszakai hölgy, h szeretnék-e vele... vagy mikor ugyanott szintén éjszaka 2 részeg punk el kezd kötekedve lökdösni 1 arrajárót... természetesen az egyik tanulság: nem szabad éjszakai életet élni. a másik viszont az, h fél évvel ezelőtt mindig állt 1 rendőrautó az örsön a buszvégállomáson. fogalmam sincs, hol voltak belőle a rendőrök, mert nem sűrűn láttam őket akkoriban, de mégis ott volt a járgányuk, ami egy "pozitív tag": demonstrálja, h a környék őrizve van - lényegtelen, h személyesen jelen vannak-e az adott helyszínen vagy sem, mert bármelyik pillanatban felbukkanhatnak. azóta nem láttam rendőrautót a környéken éjszaka. a közbiztonság hiánya miatt nem lehet mutogatni a kis kapucnisokra. márpedig engem ez a jelenség jobban zavar, mint a tagek a falon.
A kortárs fotográfiában egyértelműen divat lett a hideg, távolságtartó, realista, minimalista irányzat. Ezekről a képekről egyetlen gyors pillantással nehéz is eldönteni, hogy nem valami hétvégi fotós véletlen kattintásáról van-e szó, ami pont akkor sült el, amikor a…..
art vader 2009.02.23 01:13:22
@vattamás: oké, az igaz, h legalább a kiállítás címe beleférhetett volna (ahogy azt _lev említette); de ha nekem kéne cikket kreálnom 1 hasonló eseményről, ahol feltűnik 1 hasonlóan randa ember, aki hasonlóan kifinomult üzleti érzékkel rendelkezik (milliárdos sikkasztás, milliós büntetés - frankóbb befektetés, mint egy olajfúrótorony), akkor valszeg engem is hasonlóan kellemetlenül érintene, ha vissza kéne fognom a kapcsolódó humorságaimat.

én jól szórakoztam a princz-es poénokon - sztem ültek. szövegértés szinten mindenki szelektálhat. engem pl a cikk kellőképp felspanolt a kiállítással kapcsolatban, úgyh a közeljövőben mindenképp megnézem. számomra ez volt a lényeges, emellett pedig még jót is derültem.

anno én is jártam kiállításmegnyitókra, könyvbemutatókra, és azt tapasztaltam, h rendszeresen jelen van az a réteg, aki 300méterről kiszagolja az ingyenpiát és az ingyenpogit, de csak akkor, ha a forrása egy galéria: mert mi lehet annál elitebb, mint boros-/pezsgőspohárral a kezünkben képeket nézegetni? természetesen a fent említett attitűd nem bűn, de ezekről a "megnyitódzsánkikról" már távolról látszik, h emiatt vannak jelen.