Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bernát Péter

129 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Keszthely-fenékpusztai késő római erőd területén több mint száz éve folytatott ásatások eredményeit összegzi az a német nyelvű kötet, amelyet kedden mutattak be a keszthelyi Balatoni Múzeumban. Müller Róbert, az intézmény korábbi igazgatója, aki maga is évtizedeket…..
Szőlő - és Borünnep Azaumban 2013. szeptember 14. 15.00 Megnyitó Áldozatbemutatás Borrendek felvonulása, bemutatkozása 16.00 Azaumi Perpetvar - Azaumi Aktorok előadásában 17.00 Legio Brigetio bemutatója 17.30 Lovas bemutató 18.00 Római kori táncok, táncház a Szelindek…..
Ókori Hagyományőrzők Találkozója 2013. július 26-27. Július 26. péntek Csapatok érkezése este 7 óráig 20.00 Felvonulás az Azaumi erődtől, a Petőfi térig 20.30 Megnyitó - Áldozat bemutatás - Ünnepi beszéd - Hagyományőrzők bemutatása - Olimpia résztvevőinek…..
Valamennyi európai régészeti adatot hozzáférhetővé akar tenni a kutatók számára egy európai uniós támogatással zajló program.Miközben a kutatók munkájának köszönhetően egyre növekszik a régészeti adatok - elsősorban a digitális formában tárolt információk -…..
A Székelyföld szívében fekvő, ma már csupán 140 lelket számláló Énlaka építészeti örökségéről nyílt kiállítás szerdán Budapesten, a Hagyományok Házában. "Aki járt már valaha Énlakán, és megpihent az öreg hársfa árnyékában, biztos visszavágyik a Firtos-hegy…..
A mai Dunaszekcső területén lévő római települést nem mindig Lugionak hívták. A III. század vége felé a települést az írásos emlékek szerint már Florentia-nak nevezték. Bár erre csak közvetett bizonyíték van. A pannoniai helyiségeket felsoroló III. században íródott…..
Az ókori Róma újabb darabja került felszínre a Traianus-fórumon talált régészeti leletekkel. Két épület alapzatát és egy útszakaszt ástak ki a régészek a Rómában uralkodó Tarquiniusok korából, vagyis a Krisztus előtti 6. századból - számoltak be a római napilapok. Az…..
Életnagyságú rekonstrukciók segítségével mutatja be a tavalyi lussoniumi ásatások régészeti szenzációját jelentő sírkamrákat a Paksi Városi Múzeum június 22-én szombaton, a múzeumok éjszakáján. A program 18 órakor egy új időszaki kiállítás megnyitójával kezdődik a…..
A Római Limes a Duna mentén címmel több mit nyolcvan alkotó munkáit mutatják be a szombaton nyíló PELSO Kerámia és Gobelin Biennále kiállításon Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében. A Római Limes - a Duna mentén címmel nyíló kiállítás a római birodalom védelmét,…..
Az ókori Róma életéből kaphatnak ízelítőt az Aquincumi Múzeumba látogatók szombaton és vasárnap, ahol egyebek mellett kézműves műhelyekkel, költőversennyel, gladiátor- és fegyverbemutatókkal idézik meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát. Az Aquincum…..
Nemcsak augusztusban, a Savaria Történelmi Karnevál hetében várja a látogatókat sajátos ókori hangulatú rendezvényekkel Szombathely, a Történelmi Témapark április elejétől október végéig különböző programokkal várja a látogatókat - mondta el Mérei Tamás, a Savaria…..
„Ezennel meghívjuk Önt és munkatársait egy formálódó, ígéretes új turisztikai attrakció, a Limes útvonal vetített képes szakmai bemutatójára, melynek időpontja 2013. április 29. 10.00 – 12.00 óra, helyszíne a Játékszín (1066 Budapest, Teréz körút 48.). Előadó:…..
 A Római Birodalmat egykor védő dunai limes objektumainak feltárása és turisztikai hasznosítása a célja annak az európai uniós projektnek, amelynek a megvalósításában a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola képviseli Magyarországot - tájékoztatta kedden az MTI-t az…..
Betöltés.....
Interjú Dr. Visy Zsolttal, a Magyar Limes Szövetség elnökével és Medgyesy Balázzsal, a Duna Stratégiáért felelős kormánybiztossal. Dr. Visy Zsolt és Medgyesy Balázs RÉSZLESES BESZÁMOLÓ A KONFERENCIÁRÓL A PÁLYÁZAT RÉSZLETES…..
Január 18-19-én lezajlott a Magyar Limes Szövetség részvételével zajló ENT/TOU/11/411B azonosítószámú angol-holland-osztrák-magyar EU-s társfinanszírozású „Developing the Frontiers of the Roman Empire as a transnational European sustainable tourism product” című…..
 Elérhető közelségbe kerül, hogy több mint 1 millió ember életterét, a teljes Duna-mente térségét érintő UNESCO világörökségi nevezésének hozadékaként, a régió turisztikai és gazdasági hasznosítása megkezdődhessen, amely –méreténél fogva- egyedülálló…..
Kétezer éves kincseket fedeztek fel Ukrajnában, a Krím-félszigeten, Kercs közelében, ahol 1989 óta orosz és ukrán régészek egy ősi erődítményt tárnak fel.A leletekről az Ancient Civilizations from Scythia to Siberia című folyóiratban jelent meg tanulmány. A két kincsleletet…..
Hatalmas szürke kőépületként ismerjük, pedig a Colosseum eredetileg színes volt. Kívül a fehér márványborítástól csillogott, belül pedig a falait a "gladiátorok vérét idéző vörös és az égre és a tengerre emlékeztető azúrkék" színűre festették - írta az olasz…..
Limes Blog Rendezvény-ajánló! 2012.12.31 13:49:17
Január 18-19-én Budapesten kerül sor a Magyar Limes Szövetség részvételével zajló ENT/TOU/11/411B azonosítószámú angol-holland-osztrák-magyar EU-s társfinanszírozású „Developing the Frontiers of the Roman Empire as a transnational European sustainable tourism product” című…..
Készítette:Dr. Balogh Tamás, a Magyar Limes Szövetség tagja,a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület,a Szövetség partnerszerve, elnökeA Magyar Limes Szövetség 2011-ben csatlakozott az ENT/TOU/11/411B azonosítószámú angol-holland-osztrák-magyar EU-s…..
Negyedszázada alapították a település ókori nevét viselő Matrica (ejtsd: Mátrika) Múzeumot Százhalombattán. A különleges alkalomból hétfőn nyílt napon és ünnepi programokkal várják az érdeklődőket. A huszonöt évre visszatekintő kiállításban a látogatók a pincétől…..
Pannóniai Matiné címmel iskoláskorú gyerekek és szüleik részére családi napokat rendeznek Gödöllőn és Sopronban a Szépművészeti Múzeum és a Nagyszombati Egyetem szervezésében. A látogatók a Gödöllői Régészeti Raktárbázisban szombaton, a Soproni Múzeum -…..
Az UNESCO Világörökségi egyezménye aláírásának 40. évfordulóján konferenciát rendeztek pénteken Budapesten a téma szakértőinek részvételével.Mikor 1972-ben elfogadták a világörökségi egyezményt, az aláírók még százra becsülték a világörökségi listára felvehető…..