Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fische

87 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aktuális hír a www.n-tv.de augusztus 22-ei cikke alapján: A Panama-csatorna előtt hatalmas torlódás van kialakulóban A szárazság víztakarékosságra és a kapacitás csökkentésére kényszeríti a Panama csatorna üzemeltetőjét. A fontos kereskedelmi út mindkét bejáratánál számos hajó várakozik az…..
A vízi járművek különböző szintmagasságú vízfelületek közötti felemelésére és lesüllyesztésére akkor van szükség, - ha a hajózható vízterek szintje eleve különböző magasságban fekszik,- ha a természetes vizeket visszaduzzasztják, - ha a mesterséges vízi utakat nem lehet azonos tengerszint feletti…..
fische 2023.08.02 12:54:05
fische 2023.08.03 10:57:26
@Galaric: Köszönöm :-)
Sokak álma lehet egyszer Göteborgtól Stockholmig keresztülhajózni Svédországon. Az út teljes hossza több mint 600 km, és a svéd nyárban négy napot / három, többnyire világos éjszakát vesz igénybe. Erről az útról szólt az egyik német tévécsatorna filmje a közelmúltban, ennek kapcsán született a…..
fische 2021.06.24 17:57:08
@pkovaks: Köszönöm, ki is javítottam :-)
fische 2021.06.24 22:34:39
@HK417: Az árat csak infóként adtam meg, ennyit én sem adnék az útért. Igaz, még 2016-ban, de 800 Euróból jártam meg a 11 napos norvég Bergen-Kirkenes-Bergen hajóutat.
Ezeken az oldalakon már többször és különböző témákkal kapcsolatban esett szó Velencéről. A Velence név azonban több más várossal kapcsolatban is lépten-nyomon elhangzik, pl. az Észak Velencéje formában, egész sok várossal kapcsolatban is.  A magyar nyelvű Wikipédia cikk pl. 30 ilyen várost sorol…..
fische 2021.06.10 20:56:39
@Örömhernyó: Más is hasonlóan gondolhatta, mert Szentpétervár 53 %-kal lett a szavazás győztese :-)
fische 2021.06.10 20:59:07
@Ekrü: a szavazás győztese Szentpétervár lett 53 %-kal :-)
Vizek & hajók Covid után 2021.06.02 22:19:00
Másfél év kihagyás után folytatnám a blogot, de az elmúlt 15 hónap történései mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Minden fontos hajós-vizes eseményt képtelenség lenne felsorolni, de nem is érdemes. A pandémia alaposan megtörte az üdülőhajózás addig folyamatos fejlődését és újraírta körülményeit.…..
Autókban már 20 éve használatosak a hibrid hajtások: tehát belső égésű motorok kombinációja más üzemanyagú meghajtással. Az évek során hajókban is megjelentek a hibrid megoldások, a Wikipédia német nyelvű összefoglaló oldala 20 darabról tesz említést. Méretüket és felhasználásukat tekintve ezek…..
Ez a poszt egy olyan „hajóról” szól, mely a vízen nem lenne úszóképes, mert vizet csak felülről láthatott.. Noé bárkája a Biblia leírása szerint egy nagy méretű hajó volt, melyet Noé Isten parancsára épített, hogy megmentse családját és a Föld állatvilágát az özönvíztől. A történet a Bibliában,…..
Hajók meghajtásának egyik módja – a hagyományos motor-hajtótengely-propeller rendszer mellett – a pod-hajtás, melynél az ún. hajtómű-gondola a hajótest aljára van felerősítve. Egy AZIPOD // Forrása Klasszikus változata a Schottel, vagy Z-hajtómű (kormánypropeller), melynek hajtása a hajóra…..
Ebben az évben július 21. és 24 között a norvégiai Bergen lesz a Tall Ships Races (iskolahajók versenye) házigazdája, és erre az alkalomra számos további vitorláshajó is tiszteletét teszi. Július 23-án aztán innen indul a verseny 2. szakasza a dániai Aarhus felé, mely 11 napig tart.  Alexander von…..
Velence és a nagy hajók ellentmondásos és sokat vitatott viszonyához újabb fejezeteket produkált az élet. Július 8.Ma reggeli hír, hogy Velencében a Costa Deliciosa (közel 300 m hosszú) – zűrös időjárási körülmények között – túl közel került a parthoz, majdnem ütközött több kisebb hajóval is.…..
A hétvégén történt a Bremenhavenben rendezett Tenger-Város ünnepen. A főszereplők: az orosz iskolahajó „MIR”, A MIR Patrick Wernhardt saját felvételén CC BY-SA 3.0, és egy szolgáltató cég transzportere. A hajó egy vontató segítségével kezdett neki a kihajózásnak, a továbbiakat ld. a…..
Az üdülőhajózás kezdetei Az üdülőhajózás a menetrend szerint közlekedő utasszállító hajók, a korábbinál ma már jóval kisebb jelentőségű hajójáratok rendszeréből nőtt ki, amelyek egy adott útvonalon ugyanazon pontok/kikötők között menetrend szerint közlekednek. Rövidebb szakaszokon a kompok…..
Idősek otthonában, vagy ápolási otthonban eltölteni életünk utolsó éveit? Ennél egy sokkal izgalmasabb elképzelés: egy hajón kialakított, egyfajta úszó idősek otthona. A témáról egy svájci blog nemrég közölt összefoglalást. Renate Bergmann, a népszerű német online-nagymama így foglalja össze a…..
Kinek mi jut eszébe a Rainbow Warrior névről? Esetleg az alábbi kép segít a visszaemlékezésben?  Forrás: funkoffizier.wordpress.com A Rainbow Warrior a Greenpeace ikonikus hajójának neve, mely nagyban hozzájárult a nemzetközi környezetvédelmi szervezet tevékenységének megismertetéséhez.…..
Biztos sokan álmodnak egy hajóútról a Karib-tengeren, Ilyenkor biztos már hetekkel előtte készül az ember, mit vigyen, és mit ne vigyen magával. De nem tudom, valakinek megfordult-e már a fejében, hogy egy ilyen útra szánt ruhákat az alábbi sajátos szempontok szerint válassza meg. Az alábbiak…..
A hír pár napos, a közlés aktualitását egy újabb MSC-esemény adta: az MSC Seashore első acélvágása alkalmából jelentették be, hogy jelentős részesedést vásároltak Trieszt kikötőjében. Ezzel a beruházással az MSC azt a célt követi, hogy üdülőhajós vendégeinek már a terminálba történő megérkezésnél…..
Sørlandet Egy ismerősömtől valamikor kaptam egy falinaptárt – ami bár nem túl friss, hiszen 2001-re vonatkozik, de mégis kitettem a falra, mert egy teljes vitorlázatú háromárbócos norvég vitorláshajót ábrázol, neve Sørlandet. A naptárhoz kapott információ: az ismerősöm fia részt is vett egy…..
Vizek & hajók Tengeren az AIDAnova 2018.10.11 20:01:45
Hogy ez miért külön hír? Ezeken az oldalakon volt már szó róla , hogy a Meyer Werft hajógyárban készült hajókra utolsó felvonásként egy lassú és nagy figyelmet igénylő művelet vár: végig kell menniük az Ems folyócska Papenburg és a tenger közötti szakaszán. Egy korábbi leúsztatás körülményeiről…..
Még nincs két hete, hogy az Ember a vízben? című posztban az Adrián vízbe ugrott brit nő esetéről volt szó. Az ahhoz fűzött megjegyzések/kérdések egy részére egy újabb eset kapcsán az élet adja meg a választ. A vasárnap (szeptember 9. ) híre a német médiákban: a Hamburgból New Yorkba tartó AIDAluna…..
fische 2018.09.11 18:27:06
@Hortenz: ...egyfajta utolsó nagy fellépés, amire mindenki felfigyel, amiről mindenki beszélni fog. Ezt sikerült is elérnie.
fische 2018.09.11 18:40:09
@BéLóg: A médián nem múlt, a rácuppanás tökéletes, a jóslatod második része azonban remélhetőleg nem következik be.
A címben feltett kérdés általában hajókról, vagy általánosabban vízi járművekről vízbe került emberekkel kapcsolatban merül fel. Ebben a posztban pedig kifejezetten az üdülőhajózással kapcsolatban előfordult esetekről lesz szó. (Az „Ember a vízben!” német megfelelője: Mann über Bord (férfi) // Frau…..
fische 2018.09.10 20:14:35
@czerka: néhány válasz a múltkori kommentedre: vizek-hajok.blog.hu/2018/09/10/ember_a_vizben_mar_megint
fische 2018.09.10 20:15:18
@valkyre: néhány válasz a múltkori kommentedre: vizek-hajok.blog.hu/2018/09/10/ember_a_vizben_mar_megint
fische 2018.09.10 20:16:01
@goodjohnwin: néhány válasz a múltkori kommentedre: vizek-hajok.blog.hu/2018/09/10/ember_a_vizben_mar_megint
Ma minden üdülőhajós portál ugyanazt a témát dolgozta fel, és a főszereplőről már ezeken az oldalakon is többször esett szó: tegnap, augusztus 31-én este tartották az AIDAnova keresztelőjét a németországi Meyer Werft hajógyárban, Papenburgban. Az időpont már hónapok óta ismert volt, az…..
Az AIDA társaság legújabb hajójáról már több kisebb poszt is megjelent ezeken az oldalakon, az adatairól, várható keresztelője időpontjáról, majd első tervezett útjairól is. Miért is? Az AIDA Cruises hajótársaság kifejezetten a német piacot hivatott kiszolgálni, és ott piacvezetőnek is számít, így a…..
Elöntött sétautak, elsodort asztalok, székek és csónakok: hétfőn Alcudián (Mallorca északkeleti részén) egy mini cunami okozott ijedelmet, amikor a partra kicsapó víz utcákat és bárokat öntött el. Az ilyen időjárási jelenség, az ún. rissaga nem ritka a Baleár-szigeteken; ezúttal egy mintegy 1…..
fische 2018.07.18 22:20:09
@szepipiktor: Köszönöm a kiegészítést! És egy gyors kérdés: nem emelhetném be a kommentet a poszt végére? Ha igen, add meg légy szíves, mi álljon ott szerzőként.
Az MSC Cruises a mai nap az STX Saint Naizaire hajógyárban hozta nyilvánosságra a Meraviglia Plus hajóosztály második hajójának nevét, ő lesz az MSC Virtuosa. A tervek szerint 2020-ban fog szolgálatba állni, és ettől a naptól a világ második legnagyobb hajóosztályának lesz tagja. Testvére az MSC…..
Június 21-én a németországi Frankfurt/Offenbachban rendeznek állásbörzét, elsősorban üdülőhajós munkahelyekre. 150 különböző tengeri és folyami hajóra összesen 500 helyet kínálnak, most először a Windstar társaság nagy vitorláshajóira és jachtjaira is. Az üdülőhajós ágazat virágkorát éli, és további…..