Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baski Sándor

625 bejegyzést írt és 554 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ősz egyik legfontosabb bemutatóját természetesen nem hagyhattuk mi sem kibeszéletlenül: az új James Bond-filmmel kezdünk, utána egy rövid magyar blokk következik a Külön falkával és A feleségem történetével, a legvégén pedig jön a Nincs idő meghalni spoileres boncolgatása. És igen, azt is…..
Baski Sándor 2021.10.09 22:41:44
@Lord Ickenham: Hallgasd tovább az adást ;-)
  Varsics Péter és Csurgó Csaba romantikus komédiája egyszerre követi és tágítja is a műfaj szabályait. Az Így vagy tökéletesben a humorforrást többek közt egy prosztatavizsgálat, egy obszcén pózban begipszelt középső ujj és némi kutyaszardobálás biztosítja. Ha csak ennyit tudnánk a filmről, akkor…..
Krzsanovszkij három éven át forgatott totalitárius valóságshow-ja filmtörténeti kuriózum, amely nem csak feszegeti, de le is dönti a műfaj határait. Film vagy „film”? Ilja Krzsanovszkij rendezésével kapcsolatban elsőként ez a nem elhanyagolható kérdés merül fel. A Dau. Natasa mindenféle használati…..
  Új adásunkban főleg netflixezünk, kezdünk az év talán legszórakoztatóbb animációs filmjével (Mitchellék a gépek ellen), aztán a Sicario írójának új akcióthrillerével (Akik az életemre törnek) és egy Hitchcock-koppintással (Nő az ablakban) folytatjuk, majd Alexandre Aja sci-fi thrillerével zárunk.…..
Baski Sándor 2021.05.28 02:01:23
@hogi: Remek hír. És tökéletes casting.
Utaznánk már, és mennénk moziba, de még egyiket se tehetjük, ezért elővettük a kedvenc road movie-jainkat, amelyek visszaadnak valamit az úton levés élményéből + az év eddigi legnagyobb látványfilmjét is kielemezzük a multiplexek látogatása helyett. A Godzilla vs. Kongról Bucsi Réka animációs…..
Baski Sándor 2021.04.23 12:12:51
@Leadfoot: Nekem ez új volt, kösz!
2020. december 31-én hivatalosan is véget ért az évtized, ezért ahogy 2009-ben, úgy most is felkértük a Filmvilágba rendszeresen publikáló szerzőket, hogy készítsék el az évtizedes listáikat - összesen 40-en vállalták a kihívást (pont mint 2009-ben). (A Filmvilág Podcast évtizedösszegző adása itt…..
Baski Sándor 2021.04.21 01:54:22
@Sereglei: A podcastben is beszéltünk a Patersonról, és kábé ugyanerre jutottunk, de felmerült az az elmélet is, hogy a feleség talán nem is létezik :)
Baski Sándor 2021.04.21 18:01:46
@Pacey: Üzbég filmet láttál már?
Nincs még egy olyan műfaj, amely hatékonyabban tudná a célközönségét belőni, mint a stonerfilm.  A kábítószeres és a mozgóképes trip közötti párhuzamok nyilvánvalóak, a drog, ha úgy tetszik, az elme mozija, a tudatmódosítás aktusa és élménye nem véletlenül az egyik legnépszerűbb filmtéma. Ahogy az…..
Az év, amikor Viggo Mortensen sofőrnek, az ifjabb Washington KKK-tagnak állt, Natalie Portman expedícióra, Szamosi Zsófia munkába indult, Toni Collette megőrült, Jesse Buckley befutott, Christian Bale alelnök, Chadwick Boseman párduc lett, plusz csillag született és kedvencünk lett A kedvenc.…..
Baski Sándor 2021.04.05 22:58:56
@hogi: Köszi a visszajelzést! Az ajánlott címeidből a The Beach Bumot láttam, és imádtam, de a kollégák kevésbé. Itt vitatkoztunk is róla: filmvilag.blog.hu/2019/06/28/filmvilag_podcast_278

A többiből a Madeline's madeline megvolt, ha szereted a kísérletező jellegű szerzői cuccokat, akkor egy próbát megér. A Support the girlst nagyon dicsérte a 2018-as féléves toplista adásban Huszár András, és a Blindspottingról is csak jót hallottam.

2019-es adás nem lesz, viszont kész a finálé, holnap reggel felkerül ide.
Új adásunkban foglalkozunk a királyi hímvessző visszatérésével, Kevin Costner és Diane Lane "westernjével", egy új időhurkos romantikus mozival, egy teljesen elborult, szürreális tinifilmmel, és felhúzzuk magunkat a Marvel WandaVisionjén. Menetrend: 12:40 - Amerikába jöttem 2. (Coming 2…..
Baski Sándor 2021.03.09 16:13:18
@Magas Valerie: Költői túlzás volt :) És hogy tetszett a film?
Még tavaly augusztusban derült ki, hogy Sopsits Árpád 42 karcsapás című filmterve hiába kapott 2019 decemberében közel 20 millió forint gyártás-előkészítési támogatást, a Filmszakmai Döntőbizottság végül úgy határozott, hogy nem támogatják a filmet. A martfűi rém rendezője tegnap online…..
Baski Sándor 2021.02.21 18:56:14
@vferi: Nem derült ki, de amikor a színészeket sorolta, akkor Vecseit említette először, úgyhogy rá tippelek.
Új adásunkban Mundruczó Kornél legfrissebb rendezését elemeztük ki, utána pedig sorra vettük azokat a „női thrillereket”, amelyeket az utóbbi pár hónapban mutattak be, és megvitattuk (többek közt), hogy kapcsolódnak-e a #metoo-hullámhoz. Az adásból többek közt kiderül: Mundruczó-film-e a Pieces…..
Baski Sándor 2021.02.17 16:01:18
@homarton: Felvevődött az új anyag, de még nem vágódott meg. A sajnálatos precedensért bocs, valakit mindenképp kirúgunk emiatt.
Új adásunkban megbeszéljük, hogy milyen hatással van filmfogyasztási szokásainkra a streamingdömping, és milyen taktikákkal próbálkoznak a szolgáltatók, utána kitárgyaljuk az első (?) komolyabb karanténfilmet, a Locked Downt + a Host című zoomhorrort, és utána napirendre vesszük Tom Hanks első…..
Baski Sándor 2021.01.27 09:42:21
@steflac: Olvassuk a kommenteket, kösz :)
A listaszezon zárásaként a Filmvilág Podcast is megtartotta szokásos, ünnepélyes évértékelőjét. Három 10-es listával és néhány meglepetéssel készültünk, de szóba került újra az aktuális mozihelyzet is. 2020 nem a mozi fénykoraként fog bevonulni a (film)történelembe, de így is volt bőven miből…..
Baski Sándor 2021.01.20 11:19:09
@hogi: Négyből 3 filmről podcasteltünk, korrekt mindegyik. A Forest of Love sajnos kimaradt, viszont az papíron 2019 őszén került fel a Netflixre.
Baski Sándor 2021.01.23 17:29:52
@Magas Valerie: Pótolva.
Nolan addig játszott a tér-idővel, amíg sikerült teljesen szétszerelnie, és saját, külön bejáratú valóságot építenie belőle. A Tenet blockbusternek álcázott kísérleti film. Egy új Christopher Nolan-bemutató akkor is eseményszámba megy, amikor nem tombol éppen világjárvány, a mostani pandémiás…..
Az év, amikor kétszer is kiosztották a legjobb filmnek járó Oscart, Amy Adams megtanult az idegenek nyelvén, Scorsese Japánba kirándult, Ryan Gosling egyszerre volt rossz zsaru és musicalsztár, Adam Driver buszvezetőnek állt, Ryan Reynolds befutott és kiszólt (a nézőnek), egy osztrák férfi…..
Baski Sándor 2020.11.11 19:41:53
@hogi: Kösz a visszajelzést!

Hunt for Wilderpeople, Perfetti Sconosciuti: szerettük, véletlen maradt ki

Raw: a koncepció jobb mint a kivitelezés, nekem ezért volt csalódás (és a témához képest nem is volt eléggé gusztustalan)

Train to Busan: az adás kedvéért pótoltam, ha nincs a végén a giccsparádé, lehet nem is felejtem el megemlíteni

Everybody wants some: nem láttam, de Zoli és Dénes is szereti, gondolom véletlen hagyták ki

Hail Ceasar: nem volt idő újrázni sajnos, pedig ez pont az a film, amit valószínűleg érdemes kétszer látni, és másodszorra már prekoncepciók nélkül

Colossal, Antiporno, Personal Shopper: tervben a pótlásuk, Sion mestert imádom
Animációs LSD-trip és tudattágító podcast találkozása a világkaranténban. A streamingszolgáltatók feneketlen tartaloméhségének és öldöklő konkurenciaharcának köszönhetően egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyan film- és sorozattervek is zöld utat kapnak, amelyek korábban aligha készülhettek volna…..
Az év, amikor Matthew McConaughey beugrott egy fekete lyukba, Michael Keaton szárnyakat kapott, Alicia Vikander öntudatra ébredt, Ralph Fiennes a Magyarország fővárosáról elnevezett hotelt menedzselte, Miles Teller véresre dobolta a kezét, Joaquin Phoenix betépve nyomozott, plusz jött egy svéd…..
Baski Sándor 2020.08.05 01:10:31
@cszn: Várj, a szinkron kevésbé giccses, mint az eredeti? Nem elírtad véletlenül? :D

A többi cím közül az I Origins, Backcountry, a Goodnight Mommy és a While We're Young volt meg. Utóbbi kettőt sajnálom, hogy nem említettük meg.
Az év, amikor Sandra Bullockot kilőtték az űrbe, DiCaprio túltolta a kokót, és Arany Pálma járt a leszbikus szexért. Folytatjuk évtizedösszegző sorozatunk, amelyben szembesítjük magunkat a korabeli toplistáinkkal, újranézzük a kedvenc filmjeinket, és bepótoljuk a hiányosságainkat. 2020 decemberében,…..
Baski Sándor 2020.06.10 19:38:12
@cszn: The Wind Rises: imádom Miyazakit, de ezt a filmet untam :(
The Double: említettük, de van egy olyan szabályunk, hogy egy adásban csak egy doppelganger mindfuckot elemezhetünk, és az most az Enemy volt
The Kings of Summer: szerettük mi is, ezt csak simán kifelejtettük
Europa Report: meh
Cheap Thrills: erre se nagyon emlékszem, de eléggé B-kategóriásnak tűnt
Tom at the Farm: ez se hagyott mély nyomot, de az erősebb Dolan-filmekhez sorolom

A többit nem láttam (bár a Nordwest gyanús), Baskin című 2013-as filmet meg nem is találok...
Március végén új, évtizedösszegző sorozatot indítottunk. A lényeg: éves bontásban megnézzük, mely filmek uralták annak idején a mozipénztárakat és a filmfesztiválok díjkiosztóit, és mik voltak a legérdekesebb mozis trendek. Szembesítjük magunkat a korabeli toplistáinkkal, újranézzük a kedvenc…..
Baski Sándor 2020.05.11 14:15:02
@hogi: A Spring Breakerst nagyon szerettem, anno 3. volt a 2013-as toplistámon.
filmvilag.blog.hu/2014/01/05/best_of_2013_akik_mertek_kiserletezni

Úgyhogy a 2013-as adásban biztos megemlítem utólag, ha már sikerült ebből a mostaniból kifelejtenem.
A listaszezon zárásaként természetesen mi is leültünk, hogy értékeljük az évet. Három 10-es listával készültünk, plusz megválasztottuk az év legtúl- és alulértékeltebb filmjét, az év feelgood filmjét, bűnös élvezetét + kiosztottuk a Lila köd-díjat is. Akik listáztak: Varga Dénes, Huber Zoltán,…..
Baski Sándor 2020.01.12 02:08:36
@tau_ba: Jogos, köszi :)
Ma kezdődik és november 17-ig tart a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A program sokszínű, eklektikus, és erős, mint mindig. A fesztivál alatt a következő napi vetítésekből ajánlunk 1-1 figyelemre érdemes filmet.  Az ügyvéd Miért vállalja el valaki zsidó létére palesztin…..
A Marvel vajon mi? Martin Scorsese-t megkérdezték, válaszolt (szerinte nem igazi mozi, inkább csak mozgóképes vidámpark), Francis Ford Coppola rákontrázott, majd sorra szólaltak meg a Marvel házi rendezői és színészei. Új adásunkban mi is a Marvel-jelenséggel foglalkozunk, külön kitérve arra,…..
Baski Sándor 2019.11.05 22:57:29
@-Szűcs Gyula-: Ezt a poént elsütöttem én is a podcastban, lebuktál, hogy nem hallgattad meg :(
Velencében Arany Oroszlánt kapott, a kritikusokat megosztja, a nézők imádják. Todd "Másnaposok" Philips Jokere már most az év egyik legvitatottabb filmje, és a diskurzusból mi sem akartunk kimaradni. Megbeszéljük (spoileresen), hogy: képregényfilmnek minősíthető-e, hol a helye a megidézett…..
Baski Sándor 2019.11.05 20:28:58
@udvardy: Többször is elmondtam az adásban, hogy ez a film Joker szemén keresztül mutatja be a várost, az embereket, és mindenkit, akivel kapcsolatba kerül, úgyhogy engem nem kell meggyőznöd :)
A betépett Matthew McConaughey jutalomjátéka, kritikuskedvenc tinikomédia + Wes Anderson és Aki Kaurismaki találkozása egy angol kisvárosban – nyári villámpodcastunkban olyan friss filmeket ajánlunk, amelyek bekerültek ugyan a magyar mozikba, de nem váltottak ki akkora visszhangot, mint amekkorát…..
Baski Sándor 2019.11.05 20:22:16
@hogi:
1. jó a téma, de ha ennek alaposan utánajárunk, akkor abból inkább egy szöveges anyag lesz
2. külön adást nem, de lesz sorozatos podcastunk még idén, és abban szerintem szóba fog kerülni, mert láttuk mindhárman, és lenne róla mondandónk
Öltönyös urak és kosztümös hölgyek vacsoráznak egy tengerparti étteremben. Jókedvűek, harsányak, ugratják egymást – látszik, hogy közös politikai családba, egy zárt, belterjes közösségbe tartoznak. Rodrigo Sorogoyen író-rendező nem érez rá késztetést, hogy fokozatosan vezesse be nézőjét ebbe a…..