Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baski Sándor

636 bejegyzést írt és 557 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Louis C.K. a Madison Square Gardenben lép fel 18 ezer ember előtt január 28-án, szombat este (magyar idő szerint vasárnap hajnali fél kettőkor), és potom 25 dollárért élőben lehet streamelni a weboldalán, ahol utána még két hétig lesz elérhető a közvetítés felvétele. Szerencsére meg tudom…..
Az amerikai stand-up szcénában vannak A-kategóriás komikusok, és olyanok is, akik nem töltenek meg arénákat, de a szakmán belül komoly tekintélyük van (ők az ún. „comic’s comic”), mint Doug Stanhope, Colin Quinn vagy Dave Attell. És van egy harmadik típus, a green roomok fenegyereke, aki mindenhol…..
Háromféle stand-upos van (lehet, hogy több is, de ennyi biztos) – (1) aki el tudja mondani a jól megírt poénjait viccesen, (2) akinek az előadásmódja erősebb a poénjainál, (3) és akiben egyesül az előadóművész a viccmesélővel. A határok nem átjárhatatlanok, aki viccmesélőként kezdi, idővel és…..
Két héttel ezelőtt frissítette a Netflix a munkahelyi kultúrájával kapcsolatos irányelveit. Bekerült egy új passzus, mi szerint támogatják a művészi önkifejezést, a tartalmakkal különböző nézői ízléseket szolgálnak ki, és hagyják, hogy a néző döntse el, mit tart helyénvalónak, ahelyett, hogy a…..
Aki ott volt három éve Tom Segura újpesti fellépésén (vagy csak elolvasta a Wikipedia-oldalát), azt tudhatja, hogy magyar apósa van, akiről a hazai közönség kedvéért meg is emlékezett pár poén erejéig. A felesége, Christina Pazsitzky is stand-upos, és a háttérben meghúzódó magyar szál az ő új…..
Majdnem napra pontosan 30 éve mutatták be az amerikai mozik Robert Altman zseniális szatíráját, A játékost, és 25 éve volt a John Woo-féle Ál/Arc premierje, amelyet a héten mozikba kerülő új Nicolas Cage-film (A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya) is megidéz. Ennek örömére újranéztük mind a…..
Baski Sándor 2022.05.11 16:05:50
@Strelok93: Az egy nagyon kezdetleges nyomkövető. Az első moteljelenet előtt is látni, hogy be sem kapcsol a vevő, csak amikor már pár kilométernyi távolságban van a jeladó. Chigurh-nak fogalma se lett volna, hogy merre induljon el, ha nem tudja meg a gépjármű-regisztrációból, hogy ki a tolvaj. Amit csak azért tudott meg, mert Moss visszament a vízzel.
Halál, pedofília, betegség, abortusz, vallás, háború. Ezek közül melyik a vicces? Egyik sem, sőt önmagában semmi nem vicces, a humorista a vicces (jó esetben), aki képes úgy egymás mellé tenni a szavakat vagy a gesztusokat a megfelelő időben és helyen, hogy végül a tragédia is feloldódik a humorban.…..
Aziz Ansarinak jót tett, hogy majdnem elkaszálták a karrierjét. A metoo évében, 2018-ban őt is megvádolták, pár hónapra el is tűnt, majd a Netflix illetékesei is belátták, hogy alaptalanok a vádak, úgyhogy Ansari következő specialjét is ők mutatták be. A Spike Jonze által rendezett Right Now-ban egy…..
KOKAINOZÁS A MOMENTUMOS FAGYISÁTORBAN - lehetne ez is a címe Pottyondy Edina stand-up előadásának, vagy az, hogy „Apakomplexus a YouTube-kommentek közt”, esetleg „Rakottkrumplizás a Kino moziban”, és egyik se lenne blikkes túlzás. Néhány jó sztori persze önmagában még kevés. (Illetve a hazai…..
Még karácsonykor került fel a Netflixre az új Carr-special, amiről túl hosszan nem érdemes értekezni, mert pont ugyanazt hozza, amit a korábbi estjeiben. Az első teaser alapján, amiben az oltáselleneseknek szólt be, még arra is lehetett következtetni, hogy most lesz egy vagy több vezérfonál, és…..
2007 és 2015 között nem sok értelme lett volna vitát nyitni arról, hogy ki a stand-up királya, Louis CK volt a műfaj Messije és Ronaldója egyszerre, és ekkor futott a zseniális sorozata is az FX-en. Karrierjét saját nyomorúságainak boncolgatásából építette fel, egészen a világsztárságig. De mihez…..
  Folytatjuk a hagyományokat, értékeltük az elmúlt évet három top 10-es listában. A 2020-as moziszegény évhez képest tavaly szerencsére sokkal nagyobb volt a merítés. Akadtak meglepetések is a listákon, de átfedések is bőven. Menetrend: 03:17 - A három 10-es lista2:03:45 - A legjobb magyar…..
Baski Sándor 2022.01.13 18:56:46
@Pacey: Láttam, de nálam nem fért be a 10-be. Teszár kollégánál viszont igen:
filmvilag.blog.hu/2021/12/22/best_of_2021_teszar_david_evertekeloje
  Mennyit ér egy simulatte felmelegítve? Felvettük a Filmvilág Podcast hivatalos évösszegző-toplistázó adását, jövő héten hallható is lesz, de előtte az új Mátrix-filmről is meg akartunk emlékezni. Az adás enyhén spoileres, cserébe rövid. Az ellenvélemények jöhetnek a kommentek…..
Baski Sándor 2022.01.09 11:14:05
@mentalicska: Mi legyen helyette?
A filmtörténelem leghíresebb el nem készült sci-fije nyomán született meg a képregénytörténelem úttörő alapműve. Költő, festő, szobrász, pantomimes, színházi rendező, zeneszerző, filozófus, filmrendező, színész, producer – az idén 92 éves polihisztor, Alejandro Jodorowsky minden szerepében…..
Az ősz egyik legfontosabb bemutatóját természetesen nem hagyhattuk mi sem kibeszéletlenül: az új James Bond-filmmel kezdünk, utána egy rövid magyar blokk következik a Külön falkával és A feleségem történetével, a legvégén pedig jön a Nincs idő meghalni spoileres boncolgatása. És igen, azt is…..
Baski Sándor 2021.10.09 22:41:44
@Lord Ickenham: Hallgasd tovább az adást ;-)
  Varsics Péter és Csurgó Csaba romantikus komédiája egyszerre követi és tágítja is a műfaj szabályait. Az Így vagy tökéletesben a humorforrást többek közt egy prosztatavizsgálat, egy obszcén pózban begipszelt középső ujj és némi kutyaszardobálás biztosítja. Ha csak ennyit tudnánk a filmről, akkor…..
Krzsanovszkij három éven át forgatott totalitárius valóságshow-ja filmtörténeti kuriózum, amely nem csak feszegeti, de le is dönti a műfaj határait. Film vagy „film”? Ilja Krzsanovszkij rendezésével kapcsolatban elsőként ez a nem elhanyagolható kérdés merül fel. A Dau. Natasa mindenféle használati…..
  Új adásunkban főleg netflixezünk, kezdünk az év talán legszórakoztatóbb animációs filmjével (Mitchellék a gépek ellen), aztán a Sicario írójának új akcióthrillerével (Akik az életemre törnek) és egy Hitchcock-koppintással (Nő az ablakban) folytatjuk, majd Alexandre Aja sci-fi thrillerével zárunk.…..
Baski Sándor 2021.05.28 02:01:23
@hogi: Remek hír. És tökéletes casting.
Utaznánk már, és mennénk moziba, de még egyiket se tehetjük, ezért elővettük a kedvenc road movie-jainkat, amelyek visszaadnak valamit az úton levés élményéből + az év eddigi legnagyobb látványfilmjét is kielemezzük a multiplexek látogatása helyett. A Godzilla vs. Kongról Bucsi Réka animációs…..
Baski Sándor 2021.04.23 12:12:51
@Leadfoot: Nekem ez új volt, kösz!
2020. december 31-én hivatalosan is véget ért az évtized, ezért ahogy 2009-ben, úgy most is felkértük a Filmvilágba rendszeresen publikáló szerzőket, hogy készítsék el az évtizedes listáikat - összesen 40-en vállalták a kihívást (pont mint 2009-ben). (A Filmvilág Podcast évtizedösszegző adása itt…..
Baski Sándor 2021.04.21 01:54:22
@Sereglei: A podcastben is beszéltünk a Patersonról, és kábé ugyanerre jutottunk, de felmerült az az elmélet is, hogy a feleség talán nem is létezik :)
Baski Sándor 2021.04.21 18:01:46
@Pacey: Üzbég filmet láttál már?
Nincs még egy olyan műfaj, amely hatékonyabban tudná a célközönségét belőni, mint a stonerfilm.  A kábítószeres és a mozgóképes trip közötti párhuzamok nyilvánvalóak, a drog, ha úgy tetszik, az elme mozija, a tudatmódosítás aktusa és élménye nem véletlenül az egyik legnépszerűbb filmtéma. Ahogy az…..
Az év, amikor Viggo Mortensen sofőrnek, az ifjabb Washington KKK-tagnak állt, Natalie Portman expedícióra, Szamosi Zsófia munkába indult, Toni Collette megőrült, Jesse Buckley befutott, Christian Bale alelnök, Chadwick Boseman párduc lett, plusz csillag született és kedvencünk lett A kedvenc.…..
Baski Sándor 2021.04.05 22:58:56
@hogi: Köszi a visszajelzést! Az ajánlott címeidből a The Beach Bumot láttam, és imádtam, de a kollégák kevésbé. Itt vitatkoztunk is róla: filmvilag.blog.hu/2019/06/28/filmvilag_podcast_278

A többiből a Madeline's madeline megvolt, ha szereted a kísérletező jellegű szerzői cuccokat, akkor egy próbát megér. A Support the girlst nagyon dicsérte a 2018-as féléves toplista adásban Huszár András, és a Blindspottingról is csak jót hallottam.

2019-es adás nem lesz, viszont kész a finálé, holnap reggel felkerül ide.
Új adásunkban foglalkozunk a királyi hímvessző visszatérésével, Kevin Costner és Diane Lane "westernjével", egy új időhurkos romantikus mozival, egy teljesen elborult, szürreális tinifilmmel, és felhúzzuk magunkat a Marvel WandaVisionjén. Menetrend: 12:40 - Amerikába jöttem 2. (Coming 2…..
Baski Sándor 2021.03.09 16:13:18
@Magas Valerie: Költői túlzás volt :) És hogy tetszett a film?
Még tavaly augusztusban derült ki, hogy Sopsits Árpád 42 karcsapás című filmterve hiába kapott 2019 decemberében közel 20 millió forint gyártás-előkészítési támogatást, a Filmszakmai Döntőbizottság végül úgy határozott, hogy nem támogatják a filmet. A martfűi rém rendezője tegnap online…..
Baski Sándor 2021.02.21 18:56:14
@vferi: Nem derült ki, de amikor a színészeket sorolta, akkor Vecseit említette először, úgyhogy rá tippelek.
Új adásunkban Mundruczó Kornél legfrissebb rendezését elemeztük ki, utána pedig sorra vettük azokat a „női thrillereket”, amelyeket az utóbbi pár hónapban mutattak be, és megvitattuk (többek közt), hogy kapcsolódnak-e a #metoo-hullámhoz. Az adásból többek közt kiderül: Mundruczó-film-e a Pieces…..
Baski Sándor 2021.02.17 16:01:18
@homarton: Felvevődött az új anyag, de még nem vágódott meg. A sajnálatos precedensért bocs, valakit mindenképp kirúgunk emiatt.