Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baski Sándor

620 bejegyzést írt és 542 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az év, amikor Matthew McConaughey beugrott egy fekete lyukba, Michael Keaton szárnyakat kapott, Alicia Vikander öntudatra ébredt, Ralph Fiennes a Magyarország fővárosáról elnevezett hotelt menedzselte, Miles Teller véresre dobolta a kezét, Joaquin Phoenix betépve nyomozott, plusz jött egy svéd…..
Baski Sándor 2020.08.05 01:10:31
@cszn: Várj, a szinkron kevésbé giccses, mint az eredeti? Nem elírtad véletlenül? :D

A többi cím közül az I Origins, Backcountry, a Goodnight Mommy és a While We're Young volt meg. Utóbbi kettőt sajnálom, hogy nem említettük meg.
Az év, amikor Sandra Bullockot kilőtték az űrbe, DiCaprio túltolta a kokót, és Arany Pálma járt a leszbikus szexért. Folytatjuk évtizedösszegző sorozatunk, amelyben szembesítjük magunkat a korabeli toplistáinkkal, újranézzük a kedvenc filmjeinket, és bepótoljuk a hiányosságainkat. 2020 decemberében,…..
Baski Sándor 2020.06.10 19:38:12
@cszn: The Wind Rises: imádom Miyazakit, de ezt a filmet untam :(
The Double: említettük, de van egy olyan szabályunk, hogy egy adásban csak egy doppelganger mindfuckot elemezhetünk, és az most az Enemy volt
The Kings of Summer: szerettük mi is, ezt csak simán kifelejtettük
Europa Report: meh
Cheap Thrills: erre se nagyon emlékszem, de eléggé B-kategóriásnak tűnt
Tom at the Farm: ez se hagyott mély nyomot, de az erősebb Dolan-filmekhez sorolom

A többit nem láttam (bár a Nordwest gyanús), Baskin című 2013-as filmet meg nem is találok...
Március végén új, évtizedösszegző sorozatot indítottunk. A lényeg: éves bontásban megnézzük, mely filmek uralták annak idején a mozipénztárakat és a filmfesztiválok díjkiosztóit, és mik voltak a legérdekesebb mozis trendek. Szembesítjük magunkat a korabeli toplistáinkkal, újranézzük a kedvenc…..
Baski Sándor 2020.05.11 14:15:02
@hogi: A Spring Breakerst nagyon szerettem, anno 3. volt a 2013-as toplistámon.
filmvilag.blog.hu/2014/01/05/best_of_2013_akik_mertek_kiserletezni

Úgyhogy a 2013-as adásban biztos megemlítem utólag, ha már sikerült ebből a mostaniból kifelejtenem.
A listaszezon zárásaként természetesen mi is leültünk, hogy értékeljük az évet. Három 10-es listával készültünk, plusz megválasztottuk az év legtúl- és alulértékeltebb filmjét, az év feelgood filmjét, bűnös élvezetét + kiosztottuk a Lila köd-díjat is. Akik listáztak: Varga Dénes, Huber Zoltán,…..
Baski Sándor 2020.01.12 02:08:36
@tau_ba: Jogos, köszi :)
Ma kezdődik és november 17-ig tart a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A program sokszínű, eklektikus, és erős, mint mindig. A fesztivál alatt a következő napi vetítésekből ajánlunk 1-1 figyelemre érdemes filmet.  Az ügyvéd Miért vállalja el valaki zsidó létére palesztin…..
A Marvel vajon mi? Martin Scorsese-t megkérdezték, válaszolt (szerinte nem igazi mozi, inkább csak mozgóképes vidámpark), Francis Ford Coppola rákontrázott, majd sorra szólaltak meg a Marvel házi rendezői és színészei. Új adásunkban mi is a Marvel-jelenséggel foglalkozunk, külön kitérve arra,…..
Baski Sándor 2019.11.05 22:57:29
@-Szűcs Gyula-: Ezt a poént elsütöttem én is a podcastban, lebuktál, hogy nem hallgattad meg :(
Velencében Arany Oroszlánt kapott, a kritikusokat megosztja, a nézők imádják. Todd "Másnaposok" Philips Jokere már most az év egyik legvitatottabb filmje, és a diskurzusból mi sem akartunk kimaradni. Megbeszéljük (spoileresen), hogy: képregényfilmnek minősíthető-e, hol a helye a megidézett…..
Baski Sándor 2019.11.05 20:28:58
@udvardy: Többször is elmondtam az adásban, hogy ez a film Joker szemén keresztül mutatja be a várost, az embereket, és mindenkit, akivel kapcsolatba kerül, úgyhogy engem nem kell meggyőznöd :)
A betépett Matthew McConaughey jutalomjátéka, kritikuskedvenc tinikomédia + Wes Anderson és Aki Kaurismaki találkozása egy angol kisvárosban – nyári villámpodcastunkban olyan friss filmeket ajánlunk, amelyek bekerültek ugyan a magyar mozikba, de nem váltottak ki akkora visszhangot, mint amekkorát…..
Baski Sándor 2019.11.05 20:22:16
@hogi:
1. jó a téma, de ha ennek alaposan utánajárunk, akkor abból inkább egy szöveges anyag lesz
2. külön adást nem, de lesz sorozatos podcastunk még idén, és abban szerintem szóba fog kerülni, mert láttuk mindhárman, és lenne róla mondandónk
Öltönyös urak és kosztümös hölgyek vacsoráznak egy tengerparti étteremben. Jókedvűek, harsányak, ugratják egymást – látszik, hogy közös politikai családba, egy zárt, belterjes közösségbe tartoznak. Rodrigo Sorogoyen író-rendező nem érez rá késztetést, hogy fokozatosan vezesse be nézőjét ebbe a…..
Az 54. Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjában kivételesen nincs magyar induló, de magyar vonatkozást azért sikerült találnunk – teljesen véletlenül. Az ukrán My Thoughts are Silent első jelenete 1526-ban, a Magyar Királyság területén játszódik, közvetlenül a mohácsi csata és II. Lajos halála…..
Másodszorra rendezték meg a Hypewritert, a Paprika Studios és az RTL Magyarország nemzetközi televíziós pitchfórumát. Idén több mint 30 országból 160 nevezés érkezett, amelyből az előzsűri ezúttal is 8 filmtervet választott ki. Az alkotók 7 percet kaptak rá, hogy bemutassák a terveiket a zsűrinek és…..
Ha úgy tűnt pár héttel ezelőttig, hogy MINDENKI a Trónok harca utolsó évadát nézi, az azért volt, mert tényleg majdnem mindenki azt nézte, és erről a nézők/rajongók be is számoltak a különféle on- és offline fórumokon. (Voltak, akik podcastet is készítettek róla.) Az HBO sorozatának óriási…..
Január 27-én vasárnap, a holokauszt nemzetközi emléknapján újra a mozikba kerül Steven Spielberg Oscar-díjas klasszikusa, digitálisan felújítva, a rendező bevezetőjével. A bemutató apropójából újraközöljük azt a beszélgetést, ami a Filmvilág 1994. áprilisi számában jelent meg. Lehet-e a…..
Baski Sándor 2019.01.27 23:09:23
@mókusfülecske: Kertész Imre 3 éve meghalt. Ez a beszélgetés 1994-ben jelent meg a Filmvilágban.
Több mint egy hete, hogy véget ért a Twin Peaks harmadik évada, de az emésztési folyamatnak még csak az elején tartunk. Új podcastunk ebben a kollektív értelemkeresési kísérletben próbál segíteni. A kétórás adásban többek közt arról beszélgettünk, hogy lehet-e élvezni egy képerces…..
Baski Sándor 2018.12.19 00:59:36
@convar: Igen.
Bátor, sőt vakmerő vállalás folytatást készíteni minden idők legjobb tengeralattjárós filmjéhez. A Wolfgang Petersen-féle Das Boot a német filmtörténelem legnagyobb volumenű produkciója volt, a nézők és a kritika is imádta, és ha nem is nyert végül Oscar-szobrot, de hat jelölésig így is eljutott. A…..
Szembesítés Az úgy nevezett nyugatiak többsége valószínűleg tudja, de legalábbis sejti, hogy nem csak a cipőjét, a pólóját, de a mobiltelefonját is Kínában gyártják, a konkrét számok ezzel együtt is mellbevágóak. Az elektronikai eszközök 90%-a az ázsiai országban készül, ezen belül a kamerák 50, a…..
A ma kezdődő Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából minden nap ajánlunk egy-egy megtekintésre méltó filmet. Ha az iraki volt az első háború, amit élőben közvetített a tévé, akkor valószínűleg a szíriai polgárháború az, amelyről még a…..
  A múlt hetet a világ, de legalábbis Európa legnagyobb műfaji filmfesztiválján töltöttem, a katalóniai Sitgesben. Részletesebb beszámoló a Filmvilág decemberi számában lesz olvasható, addig is álljon itt egy szubjektív filmnapló, amelyben az általam látott 25 filmet rangsorolom is. (Jelzem külön a…..
Idén januárban zárt be 22 év után a Corvin mozin belül működő Odeon videotéka. A kultikusnak nyugodtan nevezhető intézmény egykori tékása, Csizmazia „Cheese” Gábor a gyászmunka részeként dokumentumfilmet forgatott, nem csak az Odeonról, de a VHS kultúra több mint 30 éves történetéről is. A premier a…..
Fábri Zoltán három évig tanult a Képzőművészeti Főiskolán, hogy festőművész lehessen, majd 1938-ban átiratkozott a Színművészeti Akadémiára, mert a filmrendezés kezdte érdekelni. A pályamódosításban döntő tényezőnek nevezte találkozását a francia lírai realizmus alkotásaival: „Marcel Carné, René…..
Baski Sándor 2018.08.30 12:05:04
@fofilozofus: Az akarat diadala (a leghíresebb náci propagandafilm) filmtörténeti jelentőségű klasszikus, és akkor is az lenne, ha lenne benne egy szerelmi szál is :)
El tudja-e kerülni a messziről jött rendező, hogy a harmadik világban forgatva ne egzotikus csodalényekként láttassa a helyieket, és a visszás jelenségeket se csak a saját kultúrájának erkölcsi magas lováról mutassa be? A feladat nehéz, ha nem éppen lehetetlen – nyilván tudta ezt Rungano Nyoni is,…..
Francis Ford Coppola 1983-as filmjében, A kívülállókban olyan ígéretes fiatal színészek szerepeltek, mint Matt Dillon, Patrick Swayze, Ralph Macchio, Rob Lowe, Emilio Estevez és Tom Cruise. Tehetséges és sármos volt mind, bármelyikükből lehetett volna ikonikus hollywoodi sztár. Miért pont Cruise-nak…..
Baski Sándor 2018.08.23 13:57:50
@Bella Péter: Igazából mi sem vagyunk nagy Cruise-fanok, legalábbis én biztos nem, de azt el kell ismerni, hogy elég jól válogat a szerepek közt, plusz egy jelenség, ami miatt bőven megérdemelt egy külön adást. És akkor a szcientológus pályafutására, és az ebből adódó kérdésekre ki se tértünk nagyon...
A labdarúgás világának mindig is része volt a pantomimművészet, de a láthatatlan akadályokban felbukó vagy kezüket rázva piros lapot reklamáló játékosok repertoárja idén egy minden korábbinál népszerűbb koreográfiával bővült. Aki nem követi a labdarúgás szabályváltozásait, az a 2018-as…..
Folytatjuk a hagyományt: idén is jelentkezünk egy (pontosabban három) félévösszegző toplistával. A lista összeállítása során azokat a filmeket vettük számba, amelyeket idén mutattak be a magyar mozik, vagy az IMDb-n a cím mögött 2018-as évszám szerepel. Akadtak meglepetések, és persze papírforma…..
Baski Sándor 2018.07.18 11:25:12
@hogi: Az Ingrid nálam is ott a listán, mármint a megnézendőekén. A Thelmát annyira szerettem, hogy a 2017-es listámon az került az első helyre. :)

A Good Time-ot még a tavalyi CineFesten láttam, tetszett, de valami hiányzott belőle, és fogalmam sincs, hogy mi.
A kultikus sorozat folytatásában Lynch nemet mond a nosztalgiára, összegzi az életművét, és újra felforgatja a televíziós szabályokat.  A Twin Peaks harmadik évadában Normának, a Double R Diner tulajdonosának egy ajánlatot kell mérlegelnie. Adja-e nevét egy olyan étteremlánchoz, amely a Double…..
Baski Sándor 2018.06.27 22:20:09
@Holtsav: Jogos, kösz!