Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tanítvány

0 bejegyzést írt és 209 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt időben több alkalommal tartottam előadást Ferenc pápáról. Júniusi csíksomlyói látogatására készülve talán nem felesleges szélesebb körben is megosztani ezeket a gondolatokat, melyek remélhetőleg segítenek jobban megérteni a pápa személyét, üzenetét. Szeretnék először arra fókuszálni, amit…..
tanítvány 2019.05.02 04:09:35
@jabbok:
Megsértjük Ferencet? Épp Schneider püspök? Nahát... ez bizony egy belső szakadás kezdete/közepe (A II. Vat.Zs-al indult, lásd rövid történetét: A Rajna a Tiberiszbe ömlött). Nemsokkal később a szerzetesek jelentős része kilépett!

Most valahol itt "tartunk" a református/evangélikus egyházakhoz való közeledésben (ökumené?):

katolikusvalasz.blog.hu/2019/04/21/ferenc_papa_egy_meleg_tv_sztarnak_nem_szamit_hogy_ki_vagy_vagy_hogyan_eled_az_eletedet

Ha ezt látnák a nagyanyáink...
Mit sugall??
Szerintem ő sérti meg a normális, akár pogány embereket!!

Az AL dokumentumával pedig beemelte a gender elmélet lehetőségét.

Szerintem ezt a "pápát" a szabadkőművesek tették a székbe.
Van is róla cikk.
katolikusvalasz.blog.hu/2018/10/19/ervenytelen_lenne_ferenc_papasaga

Erről mit gondolsz?
És a Jezsuita atyák?

PS:
eucharisztikuskongresszus.hu/BS_hit_69.html
„...kincseiből régit és újat hoz elő.” (Mt 13,51) 2013. március 13-án a bíborosi konklávé Ferenc pápát Róma püspökévé és az egyetemes egyház pápájává választotta. A pápa lelkipásztori és teológiai tevékenységét azóta is sokan és sokféleképpen értékelik, az egyházon kívül és belül egyaránt. Olykor…..
tanítvány 2017.07.30 18:08:12
@studiorum:
Hogy kellene viszonyulni? Már benne van a főáramban. De hogyan viszonyultak az atyák?? Egy dolog a hivatalos zárószó, de ismered a zs. lefolyását? Következményeit? A szerzetesrendekben is óriási felháborodást keltett, rengetegen kiléptek!! Relativizálták a missziók fontosságát. Erre Benedek is felhívta a figyelmet fogságából.

Én nem fogok semmit a pápára, szavai, és a Amoris laetitia önmagáért beszél és teljes összhangban áll a Sankt Gallen-i "maffia bíboros" céljaival. Teljesen látható a tendencia... az új nemzedék észre sem fogja venni a változást, sőt, ők kívánják.
Nézd csak meg a linkek tartalmát! Jé. Ez nem az ördögtől van. Hanem a pápától. Struccpolitika nem segít.
A magyarkurir miért nem említi a dokumentum bemutatásakor hogy a pápa úr elfogadja a gender alapjait? Hogy a melegek kapcsolatát is kvázi megértő tisztelettel kell fogadnunk (majd bocsánatkérés és jöhettek). Ez mekkora pofon a becsületesen küzdő egyháznak?

No akkor most hogy tanítson erkölcstant a hittanár?
(Vagy mit kezdjen az ujabb fejleményekkel).

Én kezdetben értettem a pápát és örültem sok nyilatkozatának. De fordult a kocka.
Nagyapám forogna a sírjában ha látná a mai helyzetet.
tanítvány 2017.08.01 21:05:17
Dehogynem változik a tanítás! Jó szlogen a nem változott a tan. Csak épp kiegészül és új gyakorlatot szül, ami látható megosztáshoz vezet.
Engem nem zavar az elváltak megáldozásának ügye. (ha akar ugyis odamegy titokban). Én meglátom benne a kegyelem gyakorlatát. Ismerek igen jószándékú rendes embereket, akik sajnos elváltak (ellehetetlenítették és gyenge volt kitartani a kilátástalanságban), és akkor még Krisztus orvosságától is el vannak tiltva. Örüljünk inkább egy "megtérő" bűnösnek, mégha a múltja elhibázott is.
Lehet többet merít belőle ha fontos neki Jézus, mint a kívülről rendben levő, de családját terrorizáló, szeretetlen de gyónó férj.

Ami engem zavar, az a melegekhez való közelítés. A "társegyházak" (ref, ev.) már sok országban elfogadták, megáldják a kapcsolatot, ami nekem érthetetlen: mert azok nem a tisztaságra jönnek össze.
Eddig tiszta volt mi a tanítás: aki másnak érzi magát, az éljen magányban, tisztaságban, ajánlja fel keresztjét üdvösségére, pont.

És akkor a pápa elfogadja a gendernek az alapelvét. Gratula.

Biztos velem van a baj és én vagyok homofób. De ha egyszer provokálnak: ülök a családommal (kisgyermekekkel!) egy cukiban, délben, és az egyik rádióban megy a reklámuk, kb ilyen szöveggel: aki nem jön el a melegklubba az lemarad... meg bejönnek a tv-n keresztül a szobába: "csók-bemutató, ok, szép párok, aztán megy továbba kamera és egyszercsak: két szakállas férfi csókolózik! aztán nyilatkoznak, hogy az milyen szuper...
aztán a felvonulások, a kampányok, ma már szerintem sok vezető is van a politikában, ez a trend.

És mindent meg lehet ideologizálni. A Bibliából! Már szent Pál is meleg volt - szerintük.
Vagy csak betegségnek mondják. ha betegség lenne, akkor minden gazda halálával eltűnne a földről (mivel általában nem vállalnak gyereket. Bár van sok kettős életű is,, családos, ráadásul ma már örökbe is fogadhatnak, adoptálhatnak egészséges gyereket. Hogy mi lesz belőle? - Anyukádat hogy hívják? Thomas!). De nem kihaltak utód híján, hanem egyre többen vannak.
Odamennek az oltár elé, és ammen.

Canadában pl. a pápa úr AL-je után sok katolikus templomban kitűzték a lobogójukat.

Gratulálok változatlan tan, Feri papa. Én nem kérek belőled!
A Jelenések könyvében hétszer is e felszólítás olvasható: „Akinek van füle, hallja meg, hogy mit mond a Lélek az egyházaknak!” A keleti görög egyház emberei szoktak noszogatni bennünket, nyugatiakat, hogy jobban figyeljünk a Szentlélek indításaira. Szíria második…..
tanítvány 2011.06.18 23:50:55
@organza:
Köszi a választ mindenkinek.
Tényleg durva, amit írnom kellett.
Nem a devizásokról, h. az államadósság vissazfizetésének egyházi támogatásáról.
Ilyen lenyúzott még 56 előtt sem volt a nép mint ma. (Eladva szinte minden gazdasági szektor, a külföldieknek kell dolgoznunk éhbérért diplomával, nyelvek tudásával. Van olyan munkás, aki havi 250 óra munkáért nettó 50 ezret visz haza! 1988-ban az állami vagyon hatalmas volt, mára zálog alatt a maradék konc is. Mi meg sebaj, majd évtizedek alatt nyögjük csak vissza.)
Egy katolikus (volt) fideszes barátom 47 évesen külföldre megy szakmunkásnak hogy megéljen, neki ezt üzente a Szentlélek, akire még alább kitérek. Az ószövetségben is szokás volt elmenekülni az éhinség elől.
Ma felkértek olvasni holnapra, nemet mondtam. 1988 óta nem volt itt becsületes pap. Az első gyereket csinált a faluban, a másiknak már volt kettő, a harmadik is botrányba esett, a jelenlegi özvegy idős, persze a feleség halála előtt a válás volt.
Gyenge jellemű és olykor durva fráter is.
Én nem asszisztálok ilyen bagázsban.
AZ a szomorú, hogy végül a 8 általánost végzett pogány emberek véleményénél kötök ki, csak persze egészen más meglátásból. S persze foggal körömmel védtem a klérust megy egyházunkat, mert hát az egyház mi vagyunk, s benne biz én is.
VAlószínűleg nem fogok papos temetést kérni (még a végén felriadnék).
Túlságosan gyarló emberi arcot öltött az egyházi vezetés, eltűnik a Szentlélek.
Bátran elhunyok a szentségek nékül is. Jézus, Ő majd meggyógyít.
tanítvány 2011.06.19 00:09:00
Hogy kinek mit mond a Szentlélek?
Gyakran, ki mit akar hallani. Ez a fülcsengés.
A reformáció utáni egyházak, lévén mindenki úgy értelmezi (náluk) a Szentírást, ahogy a SzL megvilágosítja, 400 év alatt 400 felé szakadt a Luther-i egyház.
Ezért jó, hogy van nekünk hiteles Tanítóhivatalunk. Bár csak az erkölcsi kérdésekben ne volna oly hiteltelenül ingadozó (volt idő, hogy a halálbüntetetést engedte az államnak - fájó szívvel de Isten akaratában megnyugodva, ld. Nyehlicska könyvében; manapság meg egyes papok hajbókolva lazítanának a megmerevedett tradíciós tanításon pl. tisztaság, nehogy a világgal elveszítse a megértő kontaktust.)
Ami érdekes, hogy a Szentlélek felfedezéséhez, személynek nevezéséhez több száz év volt szükséges (Paraklétosz, Vigasztaló, így nevezi János, de nem személynek!), a 381-es kontantinápolyi Zsinaton is az istenségét mondták ki (vs. modalizmus, subordinatianizmus, monoteizmus) - lévén a nyelv elég alkalmatlan olykor (persona? subsistentia? essentia, natura...). A katolikus álláspont csak 1215-ben véglegesítődött. (A szentségek 7-es száma pedig csak 1550 körül a Trienti Zsinaton. Ebből Jézus 3-at közvetlenül, 4 et közvetetten alapított)

- Mivel János8 házasságtörő asszony perikópa csak egyetlen későbbi (4.sz-i) kódexben fordul elő, ezért későbbi betoldás, mégis "sugalmazott"-ként illik fogadni (lehet hogy egy elbukott pap írta bele, megtapasztalván a Szentlélek kegyelmét), jó volna ha jobban vigyáznának magukra.
- Apó, engem érdekelne, hogy milyen is volt a misszionáriusi életed? - Nem lesz könnyű összefoglalni 44 évet, de megpróbálom. Mi érdekelne téged? - Az, hogy miért mentél el Japánba? - Azért kértem, hogy küldjenek Japánba, mert tudtam, hogy ott a két atombomba és a rengeteg…..
Nem tudom, titeket is foglalkoztat-e a „túlvilág” kérdése. Tudatosan kerülöm az „örök élet” kifejezést. Keresztényként ugyanis nem az eddigiek folytatását várjuk, hanem valami gyökeresen új dolog eljöttét. A fizikai életünk örökké tartó folytatása…..
tanítvány 2010.08.07 22:56:00
@Tilikov:

... még jó hogy szórakoztatásnak szántad: isten bukik a szüzekre meg ki is tudja mi a bűn... ajjajj, cseppet levitted a blog szintjét, sebaj, majdcsak jönnek a jezsuiták feljavítani.

Szórakozás helyett komolyan átgondolhatnád pl. a mennyek országában már nem nősülnek kezdetű szakaszt is.

A joggal meg (van nagyon közelálló jogászunk) ami a bűn meghatározhatóságát illeti... háát, nevetséges (mikor ítéli el a jog azt, amikor bűnös kívánsággal néz vki...??).
És vajon Te sem éreznéd sértőnek (bűnnek), ha vki bűnös kívánsággal nézne a feleségedre/férjedre, ha ugyan van neked? (Nem kérek bocsánatot a "személyeskedésért", mivel a bűn nem egy közömbös dolog. - Bár vanak ma már "kultúrateremtő körök", ahol az ilyesmi egyenesen erény. Ez még nem az a blog.

Boldogok a tisztaszívűek.
Az Egyházfórum legutóbbi száma (2010/2) Hans Küng német teológusnak 2010. április 12-én kelt “Történelmi Bizalomvesztés” című nyílt levelét közli, amelyet a világ püspökeihez intéz. “Kemény beszéd ez, ki hallgathatja.” Bizonyságul álljon itt pár…..
tanítvány 2010.07.29 14:21:37
@khamul:

ejnye no... khamul. Téged ezért itt meglincselnek a végén, avagy nem foglalkoznak nézeteddel.
Bár én egyetértek veled, nem látom értelmét blogon védeni a kat. álláspontot (aki kíváncsi és hajlik rá, kikutatja maga). Védd meg az életeddel.
(Azért az élet több, mint kat. katekizmus. Talán a vágykeresztség realitását is megtagadnád egy "pogánytól"? Pedig a keresztség "nagyobb" dolog az Eukarisztiánál. Vagy tévedek?...)

Sok sikert!
bocs hogy köz-be-szóltam
tanítvány 2010.07.29 15:44:06
@khamul:

hát csak úgy, hogy az is szentség (ősszentség) és alapjaiban változtatja meg az embert ("bekapcsol Isten életébe"). Namost aki vágyik rá, az meg is kapja. ha egy nem kat. igazán vágyik áldozni és hisz, miért kellene e püspökhöz meneszteni őt?
tanítvány 2010.07.29 23:35:44
@khamul:
... az ember nem statikus, hanem dinamikus, azaz folyamat(os fejlődés). Miért akasztaná meg egy előírás a szív megtérését? A születendő/megszületett hitet miért kellene kordába zárni? A hegyre épült várost nem rejtik el.

jóéjt
- Apó, igaz az, hogy egy klubot akarsz alapítani?- Igen, szeretném összeszedni azokat az embereket, akik csatlakoznának a NEM PANASZKODÓK KLUBJÁ-hoz! Amikor 17 évvel ezelőtt visszajöttem Japánból, nagyon elcsodálkoztam azon, hogy a magyarok mennyit panaszkodnak. Lehet, hogy meg is van…..
- Apó, engem nagyon érdekelne, hogy te miben látod a radikálisabb krisztuskövetést? - Egész életem egyik fő témája ez volt. Ezért örömmel írok róla. Először egy-két alapelvet mondok el tapasztalataimból. A krisztuskövetést nem lehet megélni csak a régi szokások…..
tanítvány 2010.06.24 21:55:37
@fasírt:

ez számomra hiteles tanúság. Köszönöm hogy megosztottad.
Azt gondolom, sokan örülnénk, ha belül eljutnánk a szeretet e feltétlenségének fontos pillanataira, akár külső jelek nélkül (kiengesztelődés, Krisztus békéje)
tanítvány 2010.06.30 12:55:45
@Szakaszu:

fizikailag érti a cellát? Nem inkább az avilai belső várkastélyra gondol? Persze, a stabilitas loci sosem volt a jezsuiták meghatározója.
A világi hívőknek nem üzentél semmit Kempis kapcsán. Pedig a követés éppúgy mindenkié. A mód(szer) lehet más, de a viszonyulás nem.
Ha "nincs kétszintes kereszténység", ill. a szemlélődést lehetségesnek tartjátok világi tevékenység közepette is, akkor Kempis a ma "hétköznapi" emberének is szól, nem?
Amikor pl. általánosságban szól, nem szól az mindenkinek? "Minden hiábavalóság" - mondja. Ha ez igaz, akkor mindazok számára igaz, akiknek füle van a hallásra. S nem biztos, hogy mindegyik szerzetbe vonul, de belül meghatározta őt egy "Ige" (melyek különben a mindenkinek szóló bölcsességi irodalomban is előfordulnak.)

Kempis ezért "2. Biblia" is lehet.
Így tanították egy szemináriumban.
A Biblia pedig mindenkié!
(Korhozkötött tanítás persze még abban is van...)
Az Egyesült Államokban egy a szerzetesi hivatások alakulásáról készített legfrissebb felmérés azt mutatta ki, hogy újabban azok a szerzetesrendek képesek vonzani érdeklődőket, amelyek a vallásos élet hagyományosabb formáit gyakorolják. Néhányan csodálkoznak ezen, hiszen a…..
Jezsuita bloggerek A vágyak embere 2010.06.07 14:10:00
- Apó, olyan sokan mondják, hogy nagy béke és kiegyensúlyozottság sugárzik az arcodon és a magatartásodon? - Én azt gondolom, hogy ez talán azért van, mert mindig a vágyak embere voltam, már fiatal koromban is. - Mit jelent az, hogy vágyak embere vagy? - Mindig van előttem valami,…..
Jezsuita bloggerek A halálról.... 2010.04.02 13:29:00
- Apó, engem nagyon érdekelne hogyan képzeled, mi van a halál után? - Nem tudok erről sokat mondani. Mikor, hogyan fogok Istennel és szeretteimmel találkozni azt nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Arra is gondolok, hogy valamilyen…..
tanítvány 2010.05.10 10:09:43
@kb.137:

belátásunk – ami a felejtésnek szöges ellentéte – miatt válik cselekedtetni képtelen mementóvá (=hal meg örökre) személyiségünk árnyoldala.

ennenk milyen bibliai alapjai vannak szerinted?
(Bölcsesség-értelem?)

A gyógyulást követően vajon maradnak e "nyomok" a lélekben, vagy az is elhal?
"A régi megszűnt, valami új kezdődik el."
Ám a megszüntetve megőrzés (aufheben) elvileg tartalmaz valamit a régiből is. Ez kell az azonossághoz. Vagy tévedek? ...
tanítvány 2010.05.10 10:12:33
@kb.137:

HA Istenben az ellentétek kiegyenlítődnek (Cusanus?), a felix culpa vajon az Ő dicsőségére szolgál? S vajon nem okoz e mégis szomorúságot, mit Péter könnyei mutattak?
Tudom, hogy mi papok mindenbe beledumálunk, amihez pedig nincs semmi közünk se’. Íme a példa: most akkor szabad, vagy nem szabad házasságkötés előtt lefeküdni egymással? Van egy rendtársam, aki hosszú ideig Japánban dolgozott, és – egyebek között – jegyesek…..
tanítvány 2010.04.16 15:41:02
@izrael miszteriuma:

jó, jó. Ha tiszta a szív. Akkor mérce is már és arra kell hallgatni. - Na de kiben nincs hajlam rossz döntésre akaratlanul is? Római levél!

Más:

még egy szó a kiközösítéshez egyes zsinati határozatok el nem fogadása végett:
"Valamennyi a Szentlélek segítségül hívásán, a Szentírás szavain, az eucharisztián,
az imádságon és az egyházatyák véleményén alapuló konszenzus jegyében fogant."

Hát, ez a konszenzus kemény "harcok" árán születtek (általában elnyomva a tradicionális hangokat).
Na most aki ott és akkor nem értett egyet, megsértődött, hazajött (kilépett), akkor ezek is mind eretnekek?

Jézus mondta: aki nincs ellenem, velem van.
Itt meg ha valaki a zsinat egyes (új) kijelentésével nem ért egyet szívében, megbélyegzik hogy az nem is katolikus. Ez nem a lelkiismereti szabadság kötelező bekorlátozása? Ráadásul önellentmondás is van benne: ami korábban tilos volt (odadörgölőzni a nem-katolikusokhoz hit dolgában), az most egyszerre katolikus kötelesség lett.
Szerintem soha nem lesz egység a dogmák szintjén, és ez így van jól.

Ahogy Maritain mondta, legyen egység pl. a filozófia, szociális segítés, testvériség terén. Szóval ami az ember hétköznapi dimenzióit illeti. Nem kell a mindenáron egység.
tanítvány 2010.04.23 14:54:00
@izrael miszteriuma:

"mivel Jézus és hallgatósága zsidó volt, az evangéliumokat pedig zsidók írták, zsidókról, zsidóknak."
Mt24?? Péter Joppéban?...

Akkor mikor hallgatják meg? Mért az ószövetséghez írt Talmud a főkönyvük?

Azért jó, hogy nálad senki nem rúghat labdába, ha nem ássa bele magát a héberbe, ami fontos különben.

JzK: az apostoli kor nem beleképzelés kérdése.
Nem reagáltál az inkvizíció megítélésére sem.
No, a Talmudról meg ugye ne is beszéljünk.

Hát micsoda dolog, hogy a pápa hol elégetteti, hol mint kóser változatot a Vatikánban őrzi, nem?

No, van nyomós érved?
A mostani teológiai szóhasználat szerint dogmának nevezik azokat a kijelentéseket, amelyeket az Isten kinyilatkoztatása alapján az Egyház, teljes tanítóhivatali tekintélyének bevetésével, végérvényesen igaznak jelent ki. Már az ókor egyik legnagyobb teológusa, Órigenész, Peri…..
Lukács evangéliumában mondja a feltámadt Jézus két búsuló tanítványának: „Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Krisztusnak, és így bemenni dicsőségébe?” Utána pedig, „kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban…..
tanítvány 2010.04.01 10:29:49
@Impetuoso:

certumnak azért elmegy szerintem!

Köszi. Jó összegzés. (Azért a bűn-büntetés örök fennmaradását filozófiailag nehéz összeegyeztetni Istennel. Ezt nem én mondom csak. Platon sem tudta elfogadhatóan megoldani: dualizmus, aeonok, emanációs tan...)

További magyarázatféle: a kontraszt miatt marad a pokol.
Más szerint jobb volna ha ezt megsemmisítené az Úr (nem lenne). Habár a bűnt magát is léthiánynak (a jó hiányaként) szokták feltüntetni. Ez sztem nem jó példa: ha a kis bűn kis léthiány (a lét jó), akkor a végtelenül nagy bűn már akkora nemlét, hogy nem is lét(ezik). - Önmagát szüntetné meg?
Az Írás igenis létezőnek tartja a bűnt, a sátánt és a kárhozottak is valamiféle létre támadnak fel.

Scheffczyk: A teremtés jövője Istenben
Eléggé megbolygatta az egyházat mostanság a sokfelé megjelenő visszaélések híre. Beszélgetések, találgatások, az egyház jövőjét fürkésző tekintetek, becsődölő Vatikánról és egyházmegyékről szóló hírek keltek szárnyra, és mindezt erkölcsi csődre vezetik vissza, és…..
tanítvány 2010.03.30 23:12:20
@Kajla:

igen.

Bár, ami a számokat illeti... nem egyforma a matekunk. Nem az összlakossághoz kellene viszonyítani, mert a 4/5-e családban fordul elő, azokat meg nem hiszem, hogy mindíg bíróság elé viszik. Vagyis máris oszthatsz öttel. Ezután még érdemes lehet az intézmények egymáshoz való (súlyozott) részarányát is nézni. Ehhez ismerni kell az egyházi-világi iskolák arányát.

Ha hiteles jabbok adata:
"Amiről itt szó van, amin a média az egész világon - és ennek nyomán most mi is itt - kérődzünk, az az összes pedofil bűncselekmények kb. 2-3 százaléka."

Hát persze hogy ez is elfogadhatatlan...
- Az áruló apostolok részaránya ugye 1/12 volt. Sőt, ha a kereszt alatt nézünk körül, lehet,csak 10/12.
A Feltámadottra kellett nézni az arány megváltozásához (vértanúság). De még ezután is lettek elbukottak (lapsik), igaz üldözés idején.

Ma más valaki üldözi és rostálja a követőket.
Úgy hívják: diabolosz.

izrael miszteriuma:

kifejtenéd mit értettél a ferencesek két útján, amely(ek) eretnekségbe visnek...? Elvesztettem a vonalat, s ez még érdekelne.

Üdv
Egyszer régebben ígértem, hogy írok Teréz anya lelki naplójáról, amit nemrég adott ki magyarul a Vigilia Kiadó. Elég megrendítő könyv. Majdnem botrányos: a Time magazin akkoriban címlapon hozta. Egy szerzetesnő „titkos életéről” szól. Nagyjából arról, hogy a…..
tanítvány 2010.03.22 15:17:29
@zzzsuzsa:

sztem meg csak ugyanazon bűnökbe esnek (olykor) a tagjai, mint az Isten nélkül élők.

Ezért nem kéne a világ sodrásába süllyednünk, miközben haladunk a korral.

egyetértek a nem béresnek, hanem pásztornak maradni szlogennel. Már csak az a kérdés: milyen pásztor? És milyen nyáj?

Hitet nem adhat semmilyen struktúra és intézmény.

és el sem vehet.

A hit hallásból ered, a hallás pedig Isten Igéjéből.
(A megújulás meg Krisztusból önmagunkban.)
tanítvány 2010.03.22 22:36:18
@zzzsuzsa:

nem kívánok vitatkozni.
Én is látom ugyanazt, mint Te.
Mégsem akarok felforgató lenni.
Én is voltam vak és süket, mint mindenki a megtérése előtt. Mégsem az újrafogalmazás fogott meg (nem is volt).
Nem vonzott volna a mai (modern) séma szerinti közösség "vonzereje". A gitáros közösség, a laza, humánus pap, a vonzó kedves modor... Én is tapasztaltam egyet s mást.
Ellenszenvessé tették a modernitást (persze, ők biztos rosszul értelmezték, ugye?)
Pap közösségszervező szerepben, pap vendéglátó szerepben, pap kirándulásvezető szerepben... Ezek a nyitott Wohlfühlkirche egyes ismertetőjegyei. És nem értik így sem az örömhírt... (?)

Nem.
A befogadókészség meglétét vagy hiányát sem lehet a Tanítóhivatali megnyilatkozásokra kenni.
Készítse elő a gyereket a szülő és az a közeg, amelyben él, hogy füle legye na hallásra.
Vagy Jézus korát az újrafogalmazások készítették elő?
Nem a "természetes", belső sóvárgás?

Üdv
nem szükséges reagálni. Várjuk inkább a bölcs atyák hozzászólását.
  Az utóbbi hónapban, személyes tapasztalat következtében sokat törtem a fejem:mit tegyünk a fekete báránnyal? Nem ígérem, hogy egy blogbejegyzéssel megoldatik a probléma. A kérdést viszont szívesen felvetem, és meglátjuk, mi sül ki belőle.   A kérdés…..
tanítvány 2010.03.22 12:27:07
@fab3:

Az alany és annak cselekedete nem választható el egymástól (egykönnyen).

Egy gyilkosnak nem mondhatom, hogy a te cselekedeted rossz volt, de azért te egy jó ember vagy. - A bíróság sem választja szét, legfeljebb enyhítő körülményt vesz figyelembe, vagy szándék híján ment fel. (Nyíri Tamás sem hisz a teljesen szándéktalan rosszindulatban, ahol dölyf, irigység, gőg lapul különben!) És hát "ölni" ugye szavakkal is lehet.

Ha elvtelenül szétválasztom a cselekvést az alanytól, akkor ezzel nem veszem komolyan az alanyt sem. (sőt, még meg is fordíthatnám: a te jócselekedeteid sem érnek semmit, te egy kárhozatra predestinált ember vagy - vö. Kálvin bácsi)

- A tanár vajon mi módon öltse magára Krisztust, hogy úgy bánjon az idegtépő szitukban a gyerekkel, mint Ő tenné? Ő mit tenne?

A papírgalacsin = lázadás a kötelező ellen? Akkor minden tanórán megértéssel kell fogadnunk a rossz magatartást, merthogy a gyerek most a kötelező iskolai órákon van.
Az élete és a családja is bizonyos beleszületett kényszer, nem? Lázadjon az ellen is? (Úgy 18-ig elmegy időnként...) - Campbell: Dühöngő ifjak
Jezsuita bloggerek Van jövője? 2010.02.16 19:10:00
Hallani véleményeket, melyek szerint a gyónás leáldozóban van, el is fog tűnni, hisz egyre rövidebbek a sorok a gyóntatószékek előtt, és vannak katolikus vidékek, ahol már alig gyónnak. Ha a bűnbánat szentségének a történetét nézzük, akkor láthatjuk, hogy ez a szentség nagyon sokat változott a…..
tanítvány 2010.03.15 00:54:05
@izrael miszteriuma:

hát...
fura egy felfogásod van.
Egy Szentírást olvasunk?
Nem bántani akarlak, tudod, ugye?

Péter Joppéban? Pál fordulása? Jézus odafordulása a pogány asszonyhoz (kiskutyák eledele), a pogány százados hitének dicsérete? A samariai asszony (jn4), "más juhaim is vannak" (az ufósok itt a földönkívüliekre gondolnak, én náluk picivel szerényebben csupán a nem zsidó emberekre, hiszen a Fiú azt vette fel, amit meg akart váltani: a teljes embert. ... nem csak a zsidó ember egész... bocsánat. Ő a Világ életéért adta önmagát.
... Nem tudom hinni a Te Krisztusodat így. Nem hihető, hogy makacsul eltévelyedtek volna a zsidókeresztények. A törvények be nem tartásának megengedése alapfeltételekkel már Pálnál megvan ill. a Cselekedetekben is. Akkor ezek meg lennének hamisítva?
Ne haragudj. Ugye ez a hit-rendszer csak a Tiéd? Ugye ez nem a karizmatikus katolikus közösség hite is?
Mert ez nem egyetemes! Eszerint az egész világ ma is közvetlenül a zsidó nép által nyer megváltást (Jézusban, akit igazán csak ők birtokolnak), nem?
Az Amazonas partján élő bennszülöttnek különben van esélye üdvözülni így (ő sem zsidót, sem Jézust nem ismer)?

Salom:)
tanítvány 2010.03.16 10:12:08
@tanítvány:
... az utolsó pillanatban az utcáról behívottaknak biztosan nem volt menyegzős ruhájuk (mint a jól felkészült izraelitáknak), mégis, őket hívja be az Atya az asztalhoz (a többiek kimentették magukat).

Amen.
Képzeljétek! XVI. Benedek pápa alig két hete közzétett üzenetében megemlékezett rólunk! A Pápa elégedett velünk!! Na persze nem személyesen dicsért meg – ott még nem tartunk (-; de azért mégiscsak megdicsért… És bátorított. Arra, hogy blogoljunk tovább.…..
tanítvány 2010.03.05 10:35:28
@Satori:

"- ítélkezésből jeles! (katolicitásból elégtelen...)"

Igen, ismerős. Ez is jellemez fokolárést! Épp a szemináriumban hangzott el egy spirituálistól, hogy aki nem fogadja el és váltja életté a II. Vat. Zs-ot, az nem katolikus.

Szerintem meg ebben van ítélkezés.
tanítvány 2010.03.05 14:39:13
@Kajla:

... én csupán a jelenséget írtam le.

Miután a(z egyik) fokolárés pap máshová ment szolgálni, összeomlott utána a közösség. Annyira kedvelték őt sokan, hogy nélküle, egy új, "konzervatívabb", nem oly kedves pappal már nem lehetett plébániai közösségi életet fenntartani, hiába próbálta (A fiatalokat összetartó erő így mintha nem egészen Jézus lett volna korábban, inkább a pap személye.)
tanítvány 2010.03.09 11:38:28
@kis_csirke:

sajnos ellent kell mondjak erre: Én Pállal tartok, én meg Apollóssal, én Péterrel, én meg Krisztussal... volt már emiatt szakadás kezdetben is.

A szimpátia nem stabil hordozója az örömhírnek.
Nem volna szabad így lennie. De biztos, hogy Jézus megnyerő, kellemes ember volt.

Mégis keresztre feszítették, mondanivalójáért.
Richard Dawkins és George Coyne SJ beszélgetése alatt elhangzott Coyne részéről, hogy Isten nem a Magyarázatok Istene, és ha Dawkinsnak ez az egyedüli elképzelése arról, ami Isten lehet, akkor nem csodálkozik, hogy annó kikelt magából. Az oxfordi professzor szemét lesütötte forró…..
tanítvány 2009.03.24 20:57:50
@bonne:
ó, kár cinikussá tenned a szép kezdőtémát. Én komolyan akartam venni.
Kár hogy nem Te voltál az ovistársam.
(Én csak 25 évesen csodálkozhattam rá arra a tényre, hogy az okok láncolatában miért is nem mehetünk visszafelé a végtelenségig.)

"ami nem időhöz kötött, az csak Van"

Ez kissé statikus kép. Isten Országáról tett kinyilatkoztatás másként fest. Dinamikus.
Unalmas lenne Isten, ha odaát csak lenne. Nem?

(Ha szabad emberi szóval beszélni Róla.)
Üdv, jó éjt

tanítvány 2010.02.19 23:57:52
@izrael miszteriuma:

hé, azért ma is élnek a sarutlan férfi szerzetesek:

www.karmelitarend.hu/mikarmelitak/kikvagyunk/provincialis

www.katolikus.hu/szentek/1214.html

örülök hogy megtaláltad a boldogságod a karizmatikusoknál!
Kétségtelenül, a Te életed az egyik leg... érdekesebb...
Kár, hogy tavaly össze kellett akadjon bajszunk a himnusz nacionalista mivoltán és a héber mennyei nyelv forszírozásán, Prohászkán, stb, miközben az atyák sem álltak ki igazán.
Salom
Apó, én tudom rólad, hogy több világrészen és sok országban dolgoztál. Engem nagyon érdekelne, hogy milyen emberekkel dolgoztál, vagy éltél együtt szívesen? Sokfajta nemzetiségű emberrel éltem és dolgoztam együtt. Bármilyen nemzetiségű emberrel tudtam együtt lenni. Akiket…..
tanítvány 2010.02.10 15:09:50
@izrael miszteriuma:

...nem lenne nőtlen papság, ha Jézus nős lett volna.

Gondolom, Te nem esel abba a tévedésbe, hogy csak 1000 éve létezik ez a hagyomány. - Az előírás az más kérdés. (Amikor a klérusban sokan szeretőt tartottak, s nem tudtak velük mit kezdeni, akkor már elő is kellett írni azt, amit addig mindenki tudott.)
Ha érdekel, merem ajánlani Jáki Szaniszló könyvét a témában. (Részemről konyec).
Üdv
tanítvány 2010.02.17 12:09:49
@Szakaszu:

Jó, köszönöm. Akkor én zárom le.

Nem kodifikálást kértem.

Ha végül rábízzuk a lelkiismeretre (ami téves is lehet) a szív irányulásait, akkor semmiről sem kellene beszélni, nem? "Élj szívből" és kész.

A cikked elején lévő 10 pont sztem általában jó, csak nem vetted figyelembe az egyéni karaktereket. (Laskay SJ). Pl. a tánc a 4 krakter közül kettőnek nehezére esik, másként kommunikál, stb. Nem mondhatjuk egy introsnak hogy ezentúl legyen extro.

Ami nem jó, az a "régi kerékvágás" azonosítása egy negatív, zárt emberképpel, miközb az "újak" is lehetnek elviselhetetlenek, igazi kapcsolatra képtelenek! ld. emósok, mai fiatalok, akik nyitottságukban mindent kipróbálnak, stb.

Egy konkrétabb példa:
Kiss Jóskát idegesíti, ha felesége elmegy kirándulni a nővérével, aki legjobb barátnője (házashétvége riport)
Nagy Pistát ez hidegen hagyná, őt az idegesíti, ha felesége be akarja mutatni neki "barátját".
De a felesége a férje orra alá teheti az általad leközölt alapelveket (blog közepén), hogy no lám, ez így pedig lehetséges...
A férj még idegesebb lesz, mostmár esetleg a jezsuitára is, mert neki nincs igénye tartani "barátnőt", hogy bemutassa feleségének.
- Esetleg majd lesz.
De semmi gond, csak lelkiznek, imádkoznak, beszélgetnek. Vagy fekszenek úgy, mint a képen látható.
Ez felboríthatja egy család lelki nyugalmát!
Ezt nem én mondom csak, hanem a tapasztalat, és
Gyökössy Endre is (Magunkról-magunknak, 248. o), aki felhívja becsületesen a figyelmet, hogy a "lelki szriptíz már sok jól induló keresztény házasságot tett tönkre."
Érted a kodifikálatlanság mögé bújó elvtelenség veszélyeit? Ráadásul vallásos köntösbe öltöztetve.

Kérlek, ne vedd bántásnak.
Szeretettel üdvözöllek és
Életedre, Munkádra
Istenünk áldását kívánom.
Jezsuita bloggerek Halál Testvér 2010.02.11 11:15:00
Az alábbi történethez kevés kommentár is elegendő. Egy európai hospice-önkéntes vallomása egy sorsformáló találkozásról. Az írás érdekes kérdéseket vet fel elmúlásról, együttlétről, szolidaritásról. Talán nem túl erőltett a párhuzam a közelgő nagyböjttel, amely a…..
Az utóbbi időben erősen foglalkoztat a nevelés kérdése. Mi is az, amire lelki, emberi és szakmai formáció keretében egy jezsuita egyetemi kollégiumban törekednünk kell? Ennek egy aspektusa nagyon fontossá vált számomra, ezt szeretném veletek most megosztani. Tézisem a következő: törekednünk kellene,…..
tanítvány 2010.02.11 15:50:43
@izrael miszteriuma:

igen...
köszi a részletekbe menést...
Hát persze, hogy egyfajta szerződésnek tekintették a házasságot... (Ma egyre inkább szövetségnek). A ptk ma is belenyúl a jogi rendezésbe, ha kell. A bizalmatlanság mégsem tagadható, ha azt mondja vkinek a párja, hogy ha ne adj Isten elhagynánk egymást, énnekem az akkora (lelki) kár, hogy semmi vagyoni pluszt, ami nem illet meg, nem vinnék magammal.

Mégse feledjük, hogy Jézus idején a mózesi törvényeket valló zsidók megbotránkoztak a felbonthatatlanságon... Azt mondták, akkor nem érdemes megnősülni... "Mózes csak keményszívűségtek miatt rendelte el", hogy a feleség - akiket, mint nőket nem tartották egyenrangúnak! - elbocsátható.

Jézus az addigi házasságot megszentelve felülmúlta, mert abban már Ő a Kapocs.
tanítvány 2010.02.12 09:38:18
@izrael miszteriuma:

off
nem kétséges, hogy Jézus után a rabbinikus korokban finomodott a nők és házasság jogi-gyakorlati mércéje.

Ne feledjük azonban, hogy az Ószövetségben a nők kevesebb joggal bírtak, még a templomban is hátrébb volt a helyük, alárendeltjei voltak férjüknek. - A levirátus sem a nő szabad választásáról szólt.
Ha a helyzet úgy hozta (túlélés), volt poligámia és poliandria is.