Adatok
csíki sándor
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Érdemes néha megmutatni, hogy az etnikai alapú, soviniszta gondolkodás milyen káros az élet egyéb területén is. A Magyar Hírlap a magyar konyhát sem ismeri.
Csodálkozva nézett egy öt éves videót Szentesi Zöld László (MH) a youtube-on: Jamie Oliver gulyást főz. A…..
csíki sándor
2013.01.08 00:10:02
Igazán kár az elnagyoltságért és helyenként a tárgyi tévedésekért is, ahogy az is elfelejtődik, hogy a nemzetépítő nacionalizmus nem önsorsrontó magyar találmány, hanem a 19. század meghatározó szellemi áramlata, így aztán nem csak Magyarországon, hanem éppenséggel Nyugat-Európában is hatással van a század folyamatira. Ami pedig a gulyás/pörkölt/paprikás időbeli és térbeli elterjedésére vonatkozik, érdemes lenne alaposabban körbejárni, mert a leírt formában egyszerűen nem igaz. Amúgy a gulyás (goulash, Gulasch) elnevezés osztrák közvetítéssel terjedt, s a világ más részein az marad, ami nálunk a pörkölt, mint azt tudjuk. A gulyásleves az 1880-as években önállósul, megtartva a gulyás elnevezést a hazai levesnek. A cseh (prágai), osztrák, dél-német gulyás változatok a Monarchia-korabeli kaszárnyakoszttá válás eredményeként terjedtek és kezdtek önálló életet élni másutt is, így a szlovákok körében is. Váncsa szellemes, általában élvezem is a stílusát, mert jó, de a fenti témában éppenséggel nem tekinthető mérvadó és alapos forrásnak. Ami pedig a "nemzeti" ételeket általában illeti, akár Szlovákiában, akár nálunk, mindkét országban, s másutt is, a konyha etnoidentifikációs szerepet is betölt, amire egyebek között Stoličná Rastislava szlovák professzornő írásai mutatnak rá.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz