Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemethattilagabor

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Obiztatás 2009.02.17 14:00:00
Borászkörökben az Országos Borminősítő Intézet közutálatnak örvend. Hallottam már olyan megfogalmazást, hogy az OBI a sztálinizmus utolsó bástyája, de a higgadtabbak szerint is megreformálhatatlan, parazita szervezet. A közjót szem előtt tartva, szerkesztett formában…..
nemethattilagabor 2009.02.19 14:26:50
Az ellenőrzések- nyilvánvalóan mindez vitán felül áll-igenis az egész láncolat- termelő, kereskedő/vengéglátó és nem utolsó sorban fogyasztó/vendég- érdekrendszerét lennének hivatottak szolgálni.
Az OBI jelenlegi gyakorlata azonban nem véletlenül kelt felháborodást számos esetben.
Termelőként csupán két jellemző eljárást emelnék ki- személyes tapasztalat alapján. A cikk nagyon helyesen említi, hoy a vizsgálatok egy részénél a büntetés alapja a címke hibás vagy hiányos jelölése. Az ellenőr már a minta polcról történő leemelésekor és rövid tartalmi vizsgálat után tudja, hogy nincs "rizikója" a minta lefoglalásának, mivel a jogsértés megállapítható, ezekután az analitikai vizsgálat "csekkje" megy is automatikusan a postára a büntetéssel együtt, a termelőnek címezve... Mindez az én olvasatomban minden csak nem véletlen mintavétel, inkább az jut eszembe, hogy "kontraszelekció".
(A félreértések elkerülése végett nem azt állítom, hogy a címke tartalmának előírásai figyelmen kívül hagyhatók...)
A másik eljárás inkább a kereskedői oldalt sérti, mivel -tudomásom szerint- az OBI nem fizeti ki a lefoglalt mintákat. Szerintem ez jogosan kelt felháborodást, hiszen a kiskereskedő az érvényes OBI engedély másolatának kiséretében vásárol a termelőtől avagy a bor nagykereskedőjétől, aki ennek birtokában forgalmazza a tételt. Nem ártana, ha a 8 Ft-okból ezt a kérdést orvosolni lehetne...