Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egységÉSsokféleség

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eucharisztia, szentmise vagy oltáriszentség mind olyan katolikus szakszavak, amelyek protestáns testvéreinket (és másokat) egy csapásra padlóra terítenek. Nem is csoda. Csakhogy ezt az esési technikát nem ők gyakorolták elsőnek. Már az első századokban az híresült el a…..
egységÉSsokféleség 2009.02.18 19:40:36
A református úrvacsoratan lényege a feltámadott Krisztus valóságos jelenléte az úrvacsorai közösségben; és az úrvacsorai jegyek - közönséges kenyér és közönséges bor (éppen olyan, mint amit Jézus és a tanítványai az utolsó vacsorakor fogyasztottak) – által a hívő Krisztussal misztikus egységbe kerül – unio mystica cum Christo. És azáltal, hogy Krisztussal egységben vagyunk, egységbe kerülünk egymással is a Krisztusban vetett hit által az úrvacsora közösségében. (Utána lehet olvasni Kálvin Institúciójában, hitvallásainkban, magyar református dogmatikákban (ld. Tavaszy, Török, stb.))

Általában felháborodok azon, hogy nem reformátusok - katolikusok, orthodoxok – egyszerűen emléklakomának titulálják az úrvacsorát, anélkül, hogy tisztában lennének a református úrvacsoratannal. Volt a reformáció némely irányzatában olyan is, hogy pusztán emlékvacsoraként értelmezték és élték meg az úrvacsorát (ha jól emlékszem, Zwingli is így gondolta) – de attól még ezt nem kellene ráhúzni az egész protestantizmusra.

Ky-Lí: Be kell vallanom, hogy amíg meg nem született ez a bejegyzésed, meglehetősen tartottam attól, hogy mit fogsz az eucharisztiáról írni, de miután elolvastam, igencsak megnyugodtam – mégsem olyan nagyok azok a különbségek.
A kommenteket olvasva azonban megdöbbenek, hogy hogyan lehet továbbra is Krisztus-evésről beszélni, miután azt azért leszögeztük, hogy a kenyér kenyér marad és a bor bor marad, és Krisztus nem hús-vér emberként van jelen, hanem misztikus módon.

Ami pedig a lutheri úrvcsoraértelmezést illeti, lényegében ott is Krisztus valóságos jelenlétéről van szó. Persze lehet szerencsétlennek tartani a megfogalmazását (in, sub et cum), de szerintem érthető abban a kontextusban, és azzal együtt értelmezve, amivel szemben ő szükségesnek tartotta azt úgy megfogalmazni, ahogy.