Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MacskaJancsi Jr

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A dánok is bevezetik a fat tax névre keresztelt extra adót a hízlalónak titulált kajákra. Néhány Lobster-meglátás: Ezek NEM a vezírt másolják, ez az ötlet már létezett pl. a briteknél egy ideje, de még nem lett belőle törvény. Ha valaminek költségvetési…..
MacskaJancsi Jr 2011.10.02 21:31:52
@erdészpista:
A kockázattal súlyozott befizetésnek az az értelme (elvileg), hogy olyan - az egyéni érdeken alapuló - hajtóerőket generál, miszerint már praktikus szempontok szerint is "megéri" nem önpusztítani. Leegyszerűsítve: ez egy egészségügyi bonus-malus rendszerhez hasonlítható valami, olyasmi, mint az autóink esetében.

A másik felvetésre, miszerint "kérdés, hogy lehet-e egyáltalán célfüggvényt felállítani, és milyen következményei vannak annak, hogy megpróbáljuk alkalmazni?" a válaszom nagyon egyszerű.

Mindig van célfüggvény "felállítódva", (így szenvedőben!) még ha nem is mindig a közgazdászok állítják fel. Ráadásul ez a célfüggvény sem állandó (időben). Úgy hívják ezt, hogy "természetes kiválasztódás", amely nem csak a biológiai aktorokon működik, de vállalkozásokon, társadalmakon, etc. Jókora turbulens diffúziós ugrásokkal megspékelve a jó öreg normális eloszlást.

A természetes kiválasztódásnak nevezett valamit mellőzve, minden esetben felüti a fejét a kontraszelekció. A kontraszelektált szereplők (államilag dotált vállalkozások, havonta 20 esetben orvoshoz járók, pályázatok írásából élők, stb.) jóval nagyobb fajlagos költséghányaddal bírnak, mint fittebb társaik.

Aztán amikor jön egy kataklizma szerű egyensúlyvesztés (diffúz ugrás), majd újrarendeződés, akkor az addig fitt egyedek (modellek, vállalkozások, kultúrák, etc.) az új körülményekhez képest vagy fittek maradnak, vagy elhullanak vagy kontraszelektálódnak.

Szerintem.
A közgazdaságtan fejlődött egy kicsit a kamatszedés tilalma és a templomi pénzváltók felrugdosása óta. Kár, hogy páran még mindig középkori módszerekkel próbálkoznak. A vezérünk jogász, nem közgazdász, ezt ő is megmondta. Innen ered az a reflex, hogy gazdasági…..
MacskaJancsi Jr 2011.09.19 09:05:55
@Quadrille Lobster: Ez tényszerűen nem igaz. New Yorkban, ha Chase-es kártyád van, akkor egy chase ATM-ből költségmentesen vehetsz fel pénzt, de más ATM-ből jellemzően nem. Európában meg nagyon nem. :(

Idáig nagy élvezettel olvastam a gondolatmeneteidet, de ez most egy kicsit egyoldalúra sikeredett. A kiegyensúlyozatlan dolgokkal (dolgokban) az a baj (az a jó), hogy sokat lehet veszíteni (nyerni). Így van ez a közgazdasági "teóriákkal" is. Én azokat a gondolatmeneteket szeretem emésztgetni, amelyek a kockázat/haszon arányokat mérlegelgetik. Ez a cikked nem ilyen.

üdv.
MacskaJancsi Jr 2011.09.19 20:10:18
@Quadrille Lobster:

"Sajnálom, ha szerinted ez az írás még a többinél is gyengébb."

Semmi olyat nem írtam, amiből erre következtethetnél. Csak annyit írtam, hogy "Idáig nagy élvezettel olvastam a gondolatmeneteidet, de ez most egy kicsit egyoldalúra sikeredett."

Egyébként pedig a "kurucosságra" vonatkozó állításoddal mélyen egyetértek. A "kiegyensúlyozatlansággal" csak arra akartam utalni, hogy az gazdasági é r d e k é r v é n y e s í t é s n e k nevezett izé is figyelembe veendő, mert szerintem a gazdaságnak nevezett néha zérusösszegű (néha nem) játékot nem steril körülmények között játsszák, hanem egy olyan térben, ahol a driving force-ok pár millió éve már léteznek. Csak utalnék a mai Obama beszédre, ahol hosszasan maszatolta, hogy kinek kéne a cehet kifizetni. :)

Egyébként pedig szeretem olvasni az írásaidat, mert üdítően egyedi szempontból láttatják a lényeget. Mondhatnám "kurucosan" egyedi perspektívából. :)

Szóval a lényeg, hogy nekem tetszenek az írásaid, bár néha legbelül felhördülök.

Üdv.

Diósi István
Subba Buci autóbelső Viagrával 2010.05.10 10:16:00
Ilyet még az élet sem tud fotosopolni. /Forrás: Blikk./..
MacskaJancsi Jr 2010.05.10 11:21:14
@Subba Daddy: Felesleges az indulatod. A véleményem az, hogy kapja meg a büntetését. Én egyébként minden elkapott ittas vezetőt, baleset nélkül is, szándékos, életveszélyt okozó gondatlansággal citálnám a bíróság elé.

Ettől azonban független, hogy engem, még egy rablógyilkosnál sem érdekel, ha annak erekciós problémái vannak.
MacskaJancsi Jr 2010.05.10 11:36:49
@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Kedves Prefix+Meyer,

Volt és van alkalmam megtapasztalni az amerikai viszonyokat. Egyre kevésbé vagyok biztos abban, hogy nekünk is ez a követendő.
Zsiráf rendhagyóan pozitív laptopjavítási története reményt ad ezekben a sötét időkben. Gondoltam leírom a pozitív sztorimat az Acer szervizeljárásával kapcsolatban, mert én is meglepődtem rajta hogy mennyire korrektek, aztán folyton csak a tapló szervizesekről van cikk.…..
w Multiplayer 2010.03.26 06:00:00
Eddig a két új erő mutatkozott be az MTV interjúsorozatában. A köztévé kezdeményezése egyébként megérdemli a biccentést, annál többet csak azért nem, mert ez volna a default elvileg. Kockázatos riporteri feladat, és ahhoz képest eddig egészen ügyesen teljesítették. A…..
Bokros Lajos MDF-es áljelölése van annyira szórakoztató hír, hogy gravitációs ereje további remekműveket rántson a rivaldafénybe, ha szabad ilyen fantasztikus hülyeséggel villantanunk. Olyat mi legalábbis még nem pipáltunk, hogy valaki egyenesen a szállodai medence mellett ragadjon…..