Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sailor

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdekes jelenség, hogy évek óta romlanak a magyar diákok körében végzett matematikai és szövegértési tesztek. Ha ez nem lenne elég, csökken az összmagyar IQ is (ami egyébként általában jellemző az európai országokra). Hogy ennek mi köze a kivándorláshoz? Rögtön kiderül...
Sailor 2020.02.26 22:35:56
A PISA eredményei és a kivándorlás/elvándorlás ilyen rövid távon nemigen függenek össze szerintem.
DE
van egy fixa ideám, amit most nyilvánosan is megosztok, szedje szét a művelt publikum.
Az elvándorlás nem tréfa. Van egy kis országunk, fénykorában kb. 10 millió lakossal. Nézzük nagyban, hogy alakultak a be- és kivándorlások, időnként népirtások az elmúlt 200 évben:
1848-49: aki nem halt meg a szabadságharcban és nem végezték ki utána, emigrált. Persze, maradtak itthon is, de aligha vitatható, hogy igen jó képességű, művelt, okos emberek tíz/százezrei tűntek el.
1880-1914: "kivándorolt Amerikába másfél millió" - vagy 4 millió, az egész Monarchiát számolva
1914-19: újabb százezrek halála, fogságba esése
1930-as évek: újabb 500e-1 millió kivándorlása
1941-48: újabb százezrek, halottak, kivándoroltak, "málenkij robot", stb.
1956: újabb százezrek el. Vitatja bárki, hogy a legbátrabbak?
1980-as évek: újabb százezrek el. A kalandvágyók.
1990-es évektől: százezrek be Erdélyből. Éjen!
2010-es évek: újabb százezrek el, a jobb életért.
Összegezve: 1848 óta minden nemzedék elvesztette a javát: a vállalkozókedvűeket, a bátrakat és sokszor az okosokat.
Nincs az a populáció, ami komolyabb sérelem nélkül túlélné, ha nemzedékenként lefölözik a javát.
(Ha a török kiűzése után nem telepítettek volna be pár százezer vállalkozókedvű svábot és szlovákot, ill. a rendszerváltás óta nem jött volna át sok százezer erdélyi magyar, most sehol sem lennénk...)
De visszatérve az eredeti gondolatfűzérhez: kik maradtak, milyen mentalitással?
Mint 1221-ben: bújj a mocsárba, lapulj meg, túléled. Ezek vagyunk mi (természetesen magamat is beleértve): meglapuló, a kis/nagy alkukat megkötő, a "legvidámabb barakk" szolgáltatásait elfogadó, kontraszelektált nép. Morgunk, de tenni, azt már nem. Inkább lapulunk.
Kellene legalább 2-3 generáció elvándorlás nélkül, hogy javuljon a helyzet. És ez az, amire most nemigen látok esélyt.
Ma ha valakinek mozizni támad kedve Székesfehérváron, akkor két lehetősége van: vagy az Alba Plázában lévő multiplex Cinema City-be látogat el, vagy megnéz egy filmet a kissé „fapados”, de családias hangulatú Barátság Klubmoziban. A kettő között hatalmas a különbség, és igazán hiánypótló lenne egy…..
Úgy adódott, hogy Bodajkra kellett látogatnom. Elvben roppant egyszerű, vonattal Székesfehérvárig, a fehérvári állomástól egy alkalmas busszal az autóbusz-pályaudvarra, majd onnan egy másik busszal Bodajkra. A gyakorlat kissé bonyolultabb...
Sailor 2017.08.05 22:40:31
Minden tiszteletem ellenére a Levegő Munkacsoport iránt azt kell mondanom, hogy ez a cikk nem igazi. Nem nézett minden ténynek utána a szerző, erősen hiányos.
Kezdjük azzal, amiben igaza van: a székesfehérvári állomás felújítása tényleg rendesen el van baltázva. A kormányablaknak már 1-2 éve működnie kellene. A lift sokszor rossz. Kerékpárral, babakocsival elég nehéz kimenni a peronra v. vissza.
Az állomás előtti tér pont olyan, ahogy a szerző leírta. Amivel ki lehet egészíteni, az a kerékpártárolás gyalázatos helyzete: ócska küllőtörők, semmi tető - pedig a város rendes támaszokat és tetőt is ígért. Azóta sem tudjuk, hol veszett ez el?
Egyetértek a szerzővel: egy elektronikus tájékoztató tábla az induló buszjáratokról bőven beleférne, annál is inkább, mert van már a városban egy ilyen hálózat.
A város minden, a területet érintő felvetést azzal pattint le, hogy "majd az intermodális központ beruházásában" kerül rá sor.
Most arról, amiben szerintem nincs teljesen igaza: az intermodális központ kérdése. Tény, hogy a város már vagy 6-7 éve tervezi, jelenleg 2019-2020 környékére teszi megvalósítását. Egyik előfeltétele az említett "hulló vakolatú" gimnázium áttelepítése valahová - úgy hallani, a "középiskolás campus" keretében megvan már rá a pénz és készülnek a tervek a belváros északi részén, a Bregyó-köz környékén.
A kérdés igazában az, hogy jól jár-e a lakosság az intermodális központ kialakításával?
Szerintem aránytalanul sokan járnak rosszul.Szerintem Székesfehérváron csak erős ellentételezésekkel érdemes áttenni a buszpályaudvart az állomáshoz.
Miről van szó?
Arról a napi 2-4000 ingázó diákról, aki a buszpályaudvarról gyalog 10-15 perc alatt beér az iskolába.
Ha az állomáson teszik ki őket, az plusz helyi bérletet és 20-30 perc plusz menetidőt jelent számukra.
A közlekedési iroda egyik válasza a menetrend - a HELYKÖZI menetrend - új kialakítása, megálló beiktatása a jelenlegi buszpu. helyén - mintha lenne rá befolyása a városnak.
Másik: közbringa rendszer (mint a Bubi). Na azt nézném én meg, ha a reggeli csúcsban még párszáz bringás is elindulna...
A távolsági buszpályaudvar hagyományosan a belvárosban helyezkedett el - részben a piac, részben a hivatalokat megközelítő emberek miatt. Áthelyezése főleg a diákok és utóbbiak számára jelentene komoly problémát.

Természetesen megértem a csak busszal megközelíthető települések problémáját is. De ezen tényleg segítene egy egyszerű ingajárat a busz- és vasúti pályaudvar között. (Olcsóbb is lenne.)

Összefoglalva hosszú kommentemet: lehet, hogy az elmélet szép (intermodális központ), de Székesfehérváron szerintem több problémát teremt, mint amennyit megold.
Sailor 2017.08.05 22:42:40
@zümmmi: Teljesen igazad van.
Ez a város az autók számára kínál egyre több helyet, nem az embereknek. (1000 parkoló program, jelentős részben zöld területek, sőt egy helyen egy sportpálya helyén.)
Előző hűtlenséges posztom itt, a szesza blogon átalakult a kommentek révén olyan vitaposzttá, amely rengeteg kérdést felvetett, de aki nem tartozik a kemény maghoz, az persze észre sem vette. Nos, mivel a téma sokakat, szinte mindenkit érint, kényes és muszáj beszélni róla,…..
Az interneten tömegével terjedő oltásellenes mémek (szöveges képek) egyike annyira kiverte a biztosítékot egy immunológusnál, hogy az internet egyik legnépszerűbb válaszát alkotta meg. Az eredeti poszt angol nyelven született, és annyira jól sikerült, hogy több millióan…..
Sailor 2014.04.05 21:30:06
Alapvetően reménytelen esetek Hóvirág és Aknamunkás. Hitük megingathatatlan, a hit ellen pedig az érvek semmit sem érnek, mint az régen ismeretes.
Inkább azon kellene gondolkodni, hogy ezeknek a térítőknek hogyan lehetne megnehezíteni a dolgát. Gondolok itt például a jobb és hosszabb biológia oktatásra, a vitakultúra éa a helyes érvelés szabályainak oktatására - egyszóval rendes iskolákra.
Csak három apró ténybeli adalékkal szállok be: 1. Csak mert a kanyaróról itt már sokat beszéltek: a kanyaró az egyik "legragadósabb" betegség. Sajnos, a 90%-os átoltottság kevés ellene: legalább 95, de inkább 98% kell ahhoz, hogy ne alakulhasson ki járvány. Éppen a magyar rendszer javára szól a néhány évvel ezelőtti pár behurcolt eset, amikor is SENKI nem betegedett meg a behurcolók környezetében.
2. A kora gyermekkori oltás beadásának ideje: igen, elég régen közismert az, hogy a gyermek immunrendszerének éretlensége miatt jobb lenne későbbi korban beadni több oltást is. Csakhogy van egy nagy DE: a gyermekkori fertőző betegségeket éppen azért hívják gyermekkorinak, mert a gyermek az első kórokozóval való találkozás következtében megbetegszik. Tehát van egy dilemma: hagyjam 3 éves korig a gyereket védtelenül, egy jelentős fogékony populációval körbevéve, megvárjam immunrendszere beérését és közben csak imádkozhatok, hogy ne kapjon el semmit, vagy oltsam be a lehető legkorábbi időben, kockáztatva akár az 1/1millió gyakoriságú mellékhatást és a többszöri emlékeztető szükségességét? Én úgy gondolom, jobb korábban oltani és nem kockáztatni a fertőzést.
3. TBC-oltásról: a csecsemőkori tbc-oltás szerepe a gyermekek megvédése. Az ő körükben sokkal magasabb volt a fertőzések aránya és a halálozás, mint a felnőtteknél. Valóban, a felnőttkori fertőzések számát, súlyosságát kevésbé befolyásolja, de nem is ez a cél. A 2 naposan adott tbc-oltás szerepe a csecsemők-kisgyerekek védelme.

Arra azért kíváncsi vagyok, és meg is fogom nézni, hogy az aknamunkás által idézett asztma-tanulmányokban figyelembe vették-e a dohányzást a gyerekek környezetében, mert az sokkal rosszabb, mint bármilyen egyéb faktor.
Digitalizált világban élünk, egyre több mindent lehet elérni otthonról, kényelmesen, neten keresztül. Ezek egyike a TakarNet rendszer, ami leegyszerűsitve egy online Földhivatal. Lehet lekérni tulajdoni lapot, térképmásolatot, vagy csak telekadatokat.  Sima ügyfélkapus…..
Tízezer oldalnyi dokumentáció, több mint száz interjú és több év kutatómunka után jelent meg a könyv, amely bemutatja az igazi sztálingrádi csatát: hogy miért harcoltak az oroszok és a németek. Sokak szerint a szovjet katonákat a félelem hajtotta a csatába, hiszen a tisztjeik…..
 A rajzfilm nyomán kipróbálták lehetséges-e lufik segitségével repülő házat késziteni. (forrás) ..
 2011-től a lakossági földgázszolgáltatás esetében is bevezetik a több blokkos tarifát. Ennek értelmében évi 1200 köbméteres fogyasztásig nem lesz emelés, ezt követően sávos rendszerben emelkednek a tarifák, de a gyerekek után járnak majd kedvezmények.A lakossági…..
Michael Knight Hülye, aki mondja! 2010.06.21 17:35:00
Épül már a szép, új világ, a jobboldali kultúrpolitika jobboldali művekkel, díjakkal, ünnepekkel, lesz hozzá nemzeti sajtó is új médiaszabályozással, habnak a tortán! De szép is lesz, amikor Szalai Annamária és polgári... akarom mondani: baráti köre határozza meg a köztévé…..
   Az ember sokszor azzal vigasztalja magát, hogy a független magyar bíróság ítélete az nem egy vicc, illetve legalább a komoly ügyekben nem az. A móri ügy óta azonban tudjuk, hogy csak a mészárszék előtti réten legelésző báránykák vagyunk és akkor ítélnek el…..
Sailor 2010.05.10 15:41:44
@tiborc2008: így van.
@novákandris: így van.

Úgy sz@r az egész, ahogy van.
Közismerten (úgy értem, ügyvédi-bírói körökben) tudatlan, a törvényeket nem ismerő bírók, a legrosszabb értelemben vett, minden szót kifacsaró ügyvédek és ügyészek, a napi életbe, politikába átszivárgó "jogászkodás" jellemzi ezt a világot.
Kezdem érteni az amerikaiakat, akik az ügyvédeket (jogászokat) tartják a legjobb "cápaeledelnek".
Kedves Blogozók! Egy igaz történet a váróteremből. Néhány kérdés merült fel bennem az orvosi rendelő várótermében. Kíváncsi lennék, hogy ez csak velem fordul elő mindig, vagy vannak még sorstársaim a Praxis Blog olvasóinak táborában is. Ha igen, akkor…..
Sailor 2010.03.31 23:46:05
17 évig dolgoztam orvoslátogatóként.
Elég volt belőle. Részben az ilyen Vőfély-féle vízilovak miatt.
Egyébként - tetszett volna megfizetni a vizitdíjat!
Tetszene szépen mindenkitől számlát kérni, mindenkinek számlát adni, valós béren bejelenteni!
Hogy mondta Antall? Tetszett volna forradalmat csinálni!
Szóval: én az itt megszólaló orvosokkal értek egyet, nem a hőzöngő "nekem ehhez jogom van" marhákkal.
Ügyeletben mindenki találkozott már a "3 napja fáj a ..., csak a háziorvosnál sokat kell sorba állni" kezdetű szöveggel. Az ügyelet nem erre való!

Sok baj van az egészségügyben, nem tagadható.
Az orvoslátogatói rendszert is lehet szidni, mint a demokráciát, de eddig nem találtak ki ennél jobbat. Máshol sem.
Mindössze az a különbség, hogy nyugaton egy multi napi 4 (négy) látogatást vár el, nálunk meg 12-őt (tizenkettőt). Arrafelé komolyan veszik, hogy csak időre bejelentkezve mehet BÁRKI az orvoshoz (akár beteg, akár orvoslátogató).

Az orvoslátogatás hasznáról-káráról órákat lehet vitatkozni - de nem érdemes. A rendszerváltás után az orvosképzés kártyavárként omlott össze. Ha nem lettek volna látogatók, még most is a 20 éves gyógyszerkincset használná a kollégák többsége. Az évente előírt hivatalos továbbképzés költsége 50-100000 (ötven-százezer)Ft. Gondoljátok meg, proletárok! Van még szakma, ahol ezt ugyanígy, mondjuk egy kórházi havi nettó 130.000 Ft-ból kell - mit kell: KÖTELEZŐ - finanszírozni?

Szóval, úgy gondolom, a munkám hasznos volt. Értékes, másutt nagyon nehezen összeszedhető információt, tudást vittem a kollégáknak, mely eredményesebb gyógyítást tett lehetővé. Világszínvonalat szállítottam házhoz. A cégek a legjobb előadókat, szakmájuk elismert tekintélyeit hozták kongresszusokra, ahol a személyes konzultáció semmivel össze nem hasonlítható fontosságú lehetőségeit biztosította. Az általam ismertetett gyógyszerek valóban mérhetően hosszabb életet, jobb életminőséget jelentettek.

És ha ezért soron kívül kellett bemennem az orvoshoz - szerintem megérte. A sorban álló betegeknek is. És a jelenleg is ezen a területen dolgozó kollégák számára türelmet, megértést kérek. Higyjék el, megéri!
     Hosszas elmélkedés után arra jutottam, hogy az orosz kultúra egy igen jelentős és súlyponti részét felettébb méltatlan módon épp hogy csak kóstolgattuk. No igen, nem egy ilyen van, de én most konkrétan a zenére gondotam. Méghozzá a következő hatására:…..
Praxis Oltsak, vagy ne oltsak? 2009.12.05 07:49:00
Elegem van az orvosokból, hogy egyik ezt mondja másik azt mondja és a laikus képtelen eldönteni mivel tesz jót: ha oltat, vagy ha nem oltat. Ki az istenre hallgassak ha nem rájuk hisz ők ezt tanulták. De ha ők se tudják eldönteni akkor én hogy? Nagyon pipa vagyok. Magamért is aggódok…..
Zsé Cinke-szinkron (fecske-MILF) 2009.11.24 22:41:00
hoppá-hoppá Majdnem nem írtam meg ezt, pedig hogy megígértem!Nevénnemnevezhető épp azzal kísérletezik (sikerrel!), hogy a téli éhezésre sanyarult madarakat valahogy ellássa. Persze mindig nagy élmény megfigyelni, hogy mennyire hálásak az apró tollasok, de Nevénnemnevezhető…..
Előzmények: 1. - 2. - 3. - 4. - 5. - 6. - 7. - 8. - 9. - 10. - 11. - 12. - 13. - 14. - 15. - 16. -17. Mottó: „A roncs arról álmodik, hogy ember lesz.” ACTUS: Tükör (1990) A kora tavaszi napfénnyel a remény is visszatér. A korábban említett, sokat sejtető, óvatos gesztusok…..
Sailor 2009.10.31 09:12:20
@IPFighter:
Talán még annyit hozzá lehet tenni, hogy mindenkinek teljesen világos legyen:
Holoxan = ifoszfamid
Onkotrone = mitoxantron
Vepesid = etoposid

Előbbiek a gyári márkanevek, utóbbiak a hatóanyagok.

A Zofran a hányinger, hányás csökkentését, a Mesna(=uromitexan) a vesék védelmét szolgálja.

További jobbulást, gyógyulást!
"Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) 2009. október 21-ére hívta meg a sütőipar képviselőit, hogy megvitassák, miként lehetne csökkenteni a kenyerek sótartalmát. A finn, angol, spanyol és talán a belga tapasztalatokra épülő…..
Sailor 2009.10.15 08:52:56
A kenyér fontos része életemnek.
Csatlakozva az előttem szólókhoz: szvsz az áruházi (Tecsó-Ósan, stb) pékárukészítést törvénnyel tiltanám. ritka sok
sz@rt készítenek és rendszeresen átverik az embert. Pl. barnának vagy rozsosnak látszó kenyérről csak a nagyon apró betűk kibogozása után (sajnos már dupla szemüveg kell) derül ki, hogy malátával színezve. Ez tiszta hamisítás, büntetni kellene.
A hagyományos pékségek kenyerei még ehetőek, de ezeket sajnos nehéz elérni (sorolhatnám a finnyásnak tűnő megjegyzéseket, hogy pl. gépkocsival nem megközelíthető, rövid ideig van nyitva, nem a főútvonalakon van, amerre munka-gyerek-bevásárlás miatt járunk, stb.).
A sótartalom szerintem is magas, de ez jellemző az egész ún. "magyaros" "hagyományos" konyhára.
Szerintem a bortörvényhez hasonlóan kellene hozni egy törvényt, amiben leszögezik, hogy a kenyér lisztből, kovászból, vízből készül. Pont. Amiben más is van, az nem kenyér.
Tüntetésbe futott bele szerdán a nyolcadik kerületi rendőrkapitányságot elhagyó K. Gergő, akit kampányplakátok rongálása miatt idéztek be. A tüntetők „Kihúzta a struccom fejét a homokból”, „Szórakoztatni bűn” és „Szappanbuborék-tolvaj!”…..
Nem vág a blog főtémájába, - csak érintőlegesen- hiszen minden épitőiparban dolgozó a hideg sör mellé valami háttérzajt szeretne elsősorban.Mivel ritkák a komplett cd-tárral rohangáló emberek, igy marad a rádióhallgatás. Bár azért a fiatalok szeretnek mobiltelefonon…..