Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gitche

97 bejegyzést írt és 128 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kínai napelemgyártók folyamatosan és jelentősen bővítik napelemes gyártói kapacitásaikat 2019 óta - írja a PV Tech a tavalyi év összefoglalása, és a 2021-es előrejelzések kapcsán. Ami még érdekes, hogy a legnagyobb egyre inkább elszakadnak a többi gyártótól: míg a Trina Solar és a Longi akár…..
Megjelent a napelemgyártók top 10-es listája is, nem sokkal a cellagyártók hasonló rangsora után.  Az első helyen nincs változás, a Jinko tartja vezető helyét, de néhány cég előretört a tavalyi hasonló listához képest. A legnagyobb előrelépő a Longi, a világ legnagyobb monokristályos tömb (ingot)…..
Általában év elején a napelemgyártók friss eladási toplistáját szoktuk közölni, de most előbb jelent meg a cellagyártók rangsora, így idén ezzel kezdünk. A cellagyártói top 10-es listán számos kevéssé ismert név is található, még a szakmában jártasoknak is, mivel még mindig van néhány cella…..
“Ezek a srácok semmiből se okulnak?” - teszi fel a kérdést Auke Hoekstra, a holland Eindhoven egyetem kutatója, miután megnézte az IEA legújabb napelemes prognózisát, ami az eddig növekedés után a következő évekre enyhe visszaesést jelez előre a napelemek terjedésében.  kép…..
 Végre megjelentek az első összefoglalók a tavalyi inverteres eladásokról, gyártók szerint.  2017. eladásai alapján a világ legnagyobb inverter gyártói, MW alapon számolva:    A top 10 gyártónál a szállítások 23%-kal nőttek 2017-ben az előző évhez hasonlítva MW-ban, de a bevételek csak 11%-kal…..
A 2017-es eladások (shipment) alapján nagyon kicsi változások vannak a tavalyihoz képest a világ legnagyobb napelemgyártóinak rangsorában.  A lista előtt nézzük, hogy mit számolnak eladásba a PV Tech szerkesztői: az eladott Wattokat, függetlenül attól, hogy saját gépsoron történt a gyártás, vagy…..
Gitche 2018.01.23 18:23:27
@Karvaly: igen, de ez fél éve tudható, várható volt - emiatt nem volt pl tavaly nyár végén és ősszel napelem Európában (vagy csak nagyon drágán), mert erre készülve már akkor oda ment minden szállítmány. Az amerikai forgalmazók és kivitelezők, erőmű építők mindent megvettek a tavaly a piacon, erre készülve.
A Bloomberg már évek óta megjelenteti osztályozási sorrendjét a napelemek "bankolhatósága" (angolul bankability) szempontjából nézve.  Ehhez minden évben több száz, napelemes erőművet finanszírozó bankot, és nagy napelemes beruházót (EPC-t) kérdeznek meg, egy egyszerű kérdést feltéve: melyik gyártó…..
Pár napja jött a hír, amit még az MTI is megírt, hogy a Tesla bemutatta napelemes cserép megoldását. Nagyon szép fotókat közöltek róla, kiváló marketing kíséri a bevezetést.  De amikor olyan hírek is megjelentek hazai oldalakon, (valószínűleg ezen az angol cikk alapján), hogy olcsóbb lesz a…..
Megjelentek a tavalyi eladási összesítések - és ahogy korábban, most is el kell mondani, hogy nem végleges a lista, mert nagy cégek negyedéves jelentésükben, kb február-máciusban publikálják pontos adataikat, akkor látszik az auditált és végleges eredmény. De a szakmai cikkek és céges előzetes…..
Az év elején sosem pontosak a tavalyi eredmények összesítései (mivel a nagy cégek csak február-márciusban publikálják részletes eredményeiket az utolsó negyedévről), de már több elemző is megjelentetette 2016-os összesítését, és sokéves gyakorlatuk alapján jó becsléseket szoktak tudni adni. Az egyik…..
Ma már igen széles lett a választék a napelemes inverterekből itthon is - persze messze nem hasonlítható még más EU országokban kapható választékhoz, mivel az áramszolgáltatóknál csak az általuk listázott inveterek engedélyeztethetők, de sokat javult a helyzet ahhoz képest,…..
Gitche 2017.01.08 16:52:53
@Archibald: inverterek az átlagos élettartama 10-15 év. Tehát egy inverter cserével a napelemes rendszer 20-25 éves üzeme alatt tervezni kell. Ezt normálisabb cégek el is szokták mondani ügyfeleiknek.

Van egy régebbi cikk a blogon, ami a 90-es évekbeli, első német napelem program rendszereit vizsgálta, hogy azokból mennyi működik még, azt ajánlom még e témában: napelemek.blog.hu/2013/05/01/meddig_mukodik_egy_napelemes_rendszer
Novemberben jelent meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éves jelentése a világ energiafogyasztásáról, termelésről és a várható változásokról. Az IEA az egyik legfontosabb energiaügyi szervezet a világon, jelentései alapul szolgálnak kormányok döntéseinek, az ENSZ és az EU energetikai…..
Kevés technológia újításnak sikerült komolyabb hatást kifejtenie a napelemes szakmára az utóbbi néhány évben. A legtöbb rendszer továbbra is, ahogy évtizedek óta, DC napelemek sorbakötésével, azok inverterbe vezetésével épül fel. A villamosenergia helyi tárolásával például valóban nagyon sok és…..
Egy korábbi posztban már átnéztük, hogy kik voltak a legnagyobb napelemgyártók a 2015-ös eladási adatok alapján. Nem kevésbé érdekes az invertergyártók rangsora is, amihez a végleges adatok később jelennek majd meg a GTM Research éves riportjában, de a főbb megállapításokat már lehozták a szaklapok.…..
Sokéves hagyomány már blogunkon, hogy az év elején átnézzük a napelemes piac tavalyi teljesítményét, azaz hogy a világban mennyi napelemet telepítettek, volt-e növekedés, és az idei előrejelzéseket is érdemes elemezni egy kicsit. Nézzük tehát. 2015-ben újabb rekord évet tudhat maga mögött az iparág:…..
Megjelentek az első összegzések a legnagyobb napelemgyártókról, hogy 2015-ben mennyi napelemet szállítottak le megrendelőiknek. Ezeken a listákon a tényleges eladásokat és szállításokat összegzik, tehát az esetleg raktárra gyártott napelemeket nem szokták beleszámítani. Idén is a Trina Solar lett a…..
A hazai villamosenergia és hálózati beszélgetések, hozzászólások általában leegyszerűsödnek a "éjszaka nem süt a nap" és "óriási tárolós erőmű kellene" kijelentésekre, amikor a megújulók növekvő vagy lehetséges arányairól szól a beszélgetés. De talán érdemes…..
Október elején az amerikai SolarCity bejelentette, hogy 22,04%-kal megkezdik az iparág legnagyobb hatásfokú napelemeinek gyártását. A 100MW-os amerikai gyárukban a modulok egyelőre csak "kis mennyiségben" kerülnek le a gyártósorról.Az évi 100MW-os kapacitás, aminek ezek szerint csak…..
Gitche 2015.10.26 23:15:45
@Karvaly: jó javaslat, köszönjük, gyűjtünk hozzá anyagot - időpontot nem ígérek rá, de ha van megfelelő forrás, valóban érdekes lenne költség oldalról való bontás.

de magáról a folyamatról itt van egy angol leírás, és az elején írják is, hogy a szilícium előállítás és tisztítás az elektromos ívkemencékben történik, ami rengeteg energia lehet (főleg az alapanyag árához képest). www.madehow.com/Volume-1/Solar-Cell.html
Gitche 2015.11.10 09:38:25
@ketkerek: ez a levezetés ott vérzik el, hogy azt feltételezi, hogy a napelemből jövő vezeték direkt lenne rákötve a kemencékre. Vagy a ház, cég, gyár fogyasztóira.

Nyilván ilyesmiről szó sincs. Ez általános félre- vagy meg nem értés, helyettes rezsi-monsterek államtitkári szintű félrekommunikációjából lehet ismert.

A kemencék, de általában is bármilyen fogyasztás ellátása, akár házban, akár iparban, hálózatról történik. És az áramfogyasztás (vagy termelés) egy részét ki lehet váltani napelemmel, rásegítve a hálózatra, vagy a vásárolt áram mennyiségét csökkentve - így csökkentve a villamosenergia költségeket, és a hálózati vételezést.
A napelemes gyártók között egyre tisztábban körvonalazódik, hogy kik lesznek a legmeghatározóbb cégek a következő években. És úgy tűnik, hogy az első 6 gyártó egyre inkább elszakad a top-20-as lista többi szereplőjétől. Szeptember környékén általában már egész…..
A nagy napelemgyártók kutatás-fejlesztési igazgatóit sokszor faggatják a napelemes hatékonyság várható fejlődéséről, és cellák új generációiról. Amikor Pierre Verlinden-t, a Trina Solar kutatási vezetőjét kérdezték, hogy "dolgoznak-e már a 3. generációs cellák…..
Pénteken ért véget Európa legnagyobb napelemes kiállítása Münchenben, az Intersolar. Aki régóta jár az expóra, biztosan emlékszik, hogy 3-4 éve még mind a 16 csarnokot megtöltötték a kiállítók. Idén ez már 7 csarnokra zsugorodott, amiből az egyiket a villamosenergia…..
A megújuló energia alkalmazása a villamosenergia termelésben mérföldkőhöz érkezett az utóbbi időkben. Az ezzel foglalkozó szakemberek évek óta mondták, hogy a napelemek és a szélenergia tömegessé válása olyan komoly átalakulást hozhat az áramtermelésben és a világ…..
Kicsit hasonló a helyzet, mint a Paks2 beruházással kapcsolatban, mert nem a fő kérdés körül forog a közbeszéd egyelőre. Paksnál nehéz vitatkozni azzal (bár nem biztos, hogy baj lenne ha az odamondogatások helyett komoly nyílt szakmai vita folyhatna róla), hogy a tervezett…..
Megjelentek az idei elemzések a világ napelemes piacairól 2015-re vonatkozóan, és bár sajnos Magyarországot egyikben sem említik, de itthon is érdemes lehet ismerni a nemzetközi trendeket. Az IHS előrejelzése szerint idén 53 GW és 57 GW között lesz az új telepített napelemek…..
Gitche 2015.02.04 15:34:10
@Karvaly: hm.. jó észrevétel. Szerintem a második ábra rosszul van skálázva. Keresek egy másikat.
Gitche 2015.02.04 15:45:10
@Karvaly: köszönöm a hiba észrevételét, cserélve a grafikon.

* hogy visszakereshető legyen: első változatban erről az oldalról származó grafikon szerepelt a fenti cikkben, és ott valóban érthetetlen számok voltak a skálázás bal oldalán: vlscop.vermontlaw.edu/2015/01/08/for-the-climate-change-record-book/