Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bálám Szamara

73 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jót tesz a korán kelés, csak úgy áramolnak a világmegváltó gondolatok, amelyeket, végül is, másokkal is közölhetőnek, megoszthatónak ítéltem. :)- Kellene ide néhány emotikum. -Szóval úgy kezdődött, hogy tegnap, az évben először, kivonultam a Víz közepére egy…..
Bálám Szamara Michael Jackson 2011.03.27 19:16:32
Először is magyarázkodással kezdem. Nem volt időm... meg leginkább ihletem írni. Vagy kedvem. Szóval úgy befelefordulgattam közlés terén, és sokmindent csináltam, amit muszálllly is volt. Ez valahogy összefüggött, a sok tennivaló, gond, megoldandó feladat elvette az energiáimat…..
Bálám Szamara 2011.03.28 17:38:37
@Zsolt520: Ez nagyon érdekes! Nem tudtam, mert nem kutattam, nem érdekelt, hogy milyen felekezethez tartozott/ik a család. Azt tudtam, hogy valamilyen keresztény felekezethez.

De éppen azért nem érdekelt, mert a video alapján azt láttam, hogy az ürge igyekszik a krisztusi elvek szerint élni, viselkedni a hétköznapokban, és szerintem ez egy igazi hívő ismérve, nem az, hogy melyik felekezetnek a tagja. Isten se vizsgálja majd a felekezeti hovatartozást. Azt látom, hogy nincs hibátlan felekezet, nyilván van olyan, amelyik aberráltabb néhány szempontból egy-egy másiknál. Az ember, az egyén a lényeg, és számomra példamutató volt az említett DVD-k alaapján Michael Jackson viselkedése, amilyent egy hívőtől, Krisztust követőtől elvár az ember. Én egyébként nagyon szeretem a zenéjét és a showját is, a nagyon magas színvonal és egyediség miatt, mindentől függetlenül.
Én utálom, megutáltam a hitzsargont vagy keresztény szlenget, vagy szektás tolvajnyelvet. Megutáltam az álszentsége, üressége, kettős jelentése miatt. Szeretik a hívek hangoztatni, hogy az Újszövetség alapján kell nekik így beszélni, mert csak dicséretekben és zsoltárokban, és…..
Bálám Szamara Két kérdés 2010.12.19 17:19:05
Az egyik az, hogy miért nem hiszi el az ember, hogy az a jó neki, amit Isten tanácsol? Merthogy mindig azon bukunk el, (bűnözünk, vétkezünk), hogy úgy gondoljuk, hogy adott helyzetben okosabban tudunk dönteni. Vannak nagyon népszerű területek, ilyen például a szexualitás. Isten…..
Vannak nehézségeink. Hiába vagyunk keresztények, az élet nem lett habostorta. Vannak kudarcok, nehéz időszakok, betegségek, szerencsétlenségek... próbák. Miért kell az evangéliumhirdetőknek becsapni a hallgatóságukat? Miért ígérnek az Istent keresőknek gondtalan életet és…..
Bálám Szamara Felnőttkor 2010.09.27 09:17:45
Tudjátok mi a legnehezebb a felnőttségben? A szabadság. Amire gyerekként úgy vágytam. Eldönthetem, sőt el kell döntenem nap mint nap, hogy mit csinálok, mivel töltöm az időmet. A hitéletben ugyancsak az én dolgom, hogy mit, hogyan tegyek. Nagyon könnyű ehhez képest mindezeket…..
Bálám Szamara 2010.10.27 11:07:28
@endike: Bocs, hogy csak most felelek. Teljesen egyetértek. A vezetőkkel együtt a hívek is felelősek ezért a rossz rendszerért.
Bálám Szamara "Ember küzdj..." 2010.10.27 11:05:37
Unom! Unom! Unom! Miért kell mindenért, mindennel és mindenkivel küzdeni???? Miért nem működnek a dolgok maguktól, és miért nem tartják be az illetékesek a szabályokat? A közszolgáltatók meglopnak, ha nem figyelsz oda, a hivatalnokok nem teszik a dolgukat, ha nem jársz a…..
Bálám Szamara Kedves Zsolt! 2010.09.05 09:04:16
Köszönöm az érdeklődésedet, és bocs, hogy nem aktivizáltam magam blog ügyileg. Semmi baj nincs, sőt, nagyon klasszul telt a nyár. Csak élveztem a jó időt, a természetet, az emberek társaságát, akikkel együtt voltunk. Közben persze sok tűnődni-való is akadt. Például az, hogy…..
Bálám Szamara 2010.09.07 11:03:48
@Zsolt520: Azt, hogy hoax- meg PPS, simán nem értem. :) Ahogy látszik is, elég kezdetleges teknikai tudással rendelkezem ezen műfajban, és egyelőre se időm, se kedvem jobban belemélyedni. Ezért nem is cseréltem például a linket se a Te blogodra, bocsi. Amikor múltkor próbálkoztam,egy napomba telt, de azóta elfelejtettem, hogyan kell. :( Majdcsak sort kerítek rá. Köszi a biztatást, nem mellékesen.:)
Bálám Szamara Hol a helyem. 2010.07.04 11:10:09
Daniel Kolenda júniusi szösszenete komoly gondolkodás-feladatot jelentett nekem. Nem fordítom le a művet, a CFAN oldalon angolul friss tanításként meglelhető. Szóval arról írt, hogy kinek mi a rendeltetése, dolga, mi az Isten akarata az életünkben. Azt hiszem, jóformán minden ember,…..
Bálám Szamara Lábmosás 2010.07.02 11:41:31
Itt a nyár. Aktuális téma: kint vagy bent? Szóval, sokat mosunk lábat. Erről jutott eszembe, hogy Jézus hogyan mosta a tanítványok lábát. Ezerszer lerágott csont, viszont számomra új szempontok a következők. Ugyebár az világos, és mindenki tudja, hogy az üzenet főként az…..
Bálám Szamara 2010.07.04 10:33:36
@Zsolt520: Köszönöm a kommentet. Amiket említettél, nekem is új felismerések voltak, úgy hiszem, a szokásos égi, atyai oktatás részeként. A "lábmosás" adott esetben, adventistáéknál, 2010-ben inkább csak ceremónia, mint valódi "szükségletbetöltés", kivéve, ha egy jó pedikűr is jár hozzá. ;-)
Jaj, Uram, nem magam miatt írtam a Francis Drake verset!Ámbár, akárhány változást hozott a tenger, csak a javamat szolgálta. Néha vigyázni kell, mit kér az ember, mert esetleg megkaphatja.Azon gondolkoztam, hogy a halottak feltámadása mindig egy ember szerető rokonainak vagy…..
Daniel Kolenda blogjából. http://www.danielkolenda.com/?p=1901 Ideidézem a verset, és mivel nem találtam fordítást, megkísérlek egyet, csak informatív céllal. Disturb us Lord,When we are too pleased with ourselves,When our dreams have come trueBecause we dreamed too little,When…..
Bálám Szamara Hatalomra törve 2010.05.22 07:53:16
Jézus hatalommal érkezett, hatalommal tevékenykedett a Földön, és most, föltámadása után még nagyobb hatalmat kapott, attól, akié egyedül minden erő és hatalom.Érdekes, hogy ezt a "hatalmat" akarta közvetíteni a tanítványoknak. Pédául, a célból, hogy kígyókon és…..
Megpróbálom leferdíteni az angol nyelvű emiljét. Már előre tudom, hogy kénytelen leszek ténylegesen 'ferdíteni', mert nyelvi leleményei csak angolban ütnek igazán. Szóval valami ilyesmit írt.Kézzel fogható erő! írta Reinhard Bonnke 2010. május 13-án - Felszabadított…..
Bálám Szamara 2010.05.22 07:22:15
@eperíz:
Na most akkor hiányoznak, vagy vannak? ;)
Szerintem a kereszténységnek a posztszocialista gondolkozásmódot félretéve anti-materialistának kéne lenni, gondolkodásmódban, hitben, reményben... hatalomban. Ebben kéne példát mutatni itt kis országunkban, térségünkben.
Azt olvasom, könnyek között, hogy Afrikában megint föltámadt egy halott. Esetünkben egy kisfiú, akinek a holttestét az anyukája vitte el egy nagy evangélizációs happeningre. A bénák, aidsesek, értelmi fogyatékosok gyógyulása mellett ez a legnagyobb dolog számomra. Remélem,…..
Bálám Szamara Itt a tavasz! 2010.03.18 09:33:11
Az időjárás befolyásolása a kezdetek óta foglalkoztatja az emberiséget. Isten persze tud hatni az elemekre, esőre, szélre és nyilván a hőmérsékletre is. Fogalmam sincs, hogy van-e globális fölmelegedés, vagy nincs, de tényleg úgy tűnik, mintha más lenne az időjárás, mint…..
Akháb vagy Aháb király bibliai mércével egyike volt a leggonoszabb királyoknak. (A királyokról szóló történetek nagy valószínűséggel azt a célt szolgálják az újszövetségi hívők szempontjából, hogy példákat adjanak Isten hozzáállása, ítéletei tekintetében. A…..
Azt olvastam egy keresztény írótól mostanában, hogy a kereszténynek állandóan résen kell lennie, mert jön a kísértő. Több keresztény egyháztól/felekezettől láttam, hallottam, tapasztaltam ezt a hozzáállást, és nem értek egyet.Úgy festik le ezt az ördög dolgot ezek a…..
Bálám Szamara 2010.03.04 08:02:54
@Zsolt520: Az idézet eredetiben sokak szerint nem a gyülekezetre, hanem a kapcsolatra, "összegyülekezésre" összegyűlésre vonatkozik. Én nem tudok görögül, de már levezették egy páran, akik igen.

Vannak közösségek, ahol ezt a bibliai igazságot a tagok fenyegetésére használják, egyenesen elkárhozással fenyegetik a távozókat, vagy távozni szándékozókat.

Semmi ilyesmiről nem szól szerintem a Biblia, mármint hogy mindenkinek abban a kisközösségben, felekezetben, vagy más módon körülhatárolt csoportban kell kereszténynek lenni, amit először talált, vagy amibe beleszületett. Isten nem a kategorizálás istene, hanem az élő egyéneké. Természetesen nem arról akartam írni, hogy nem kell, nem jó, nem hasznos a közösség, hanem inkább arról, hogy nem a tagok fenyegetésével kell megőrizni a létszámot...
Van egy-két gyerekkori jóbarátom. Vannak biológiai testvéreim. Vannak felnőttkori  csereszabatos barátaim/ismerőseim: hobbinként, élethelyzetenként, üzletenként, munkahelyenként egy-kettő. Mindegyikükkel jól érzem magam, adott helyen és időben. A családon kívül a…..
Bálám Szamara 2010.02.26 09:56:02
@Zsolt520: Köszönöm a bátorítást.
 25. Igaz történetem Azt nem részletezem, hogy milyen volt az apácáknál az iskola, hiszen ott csak egy évet töltöttem, és egyáltalán nem is utáltam ott lenni. Számomra megnyugtató volt a rendszer, az óramű pontosságú napok, élveztem a csupa-lány közösséget, és nem…..
Bálám Szamara 2010.02.18 15:55:23
@sechina:
Kedves Sechina, az Isten, Pénz, Szex cím alatt futó irományaim már jó pár évesek. Egy rossz élményt próbáltam kiírni magamból, és megválaszolni sok kérdést. Az első példány még keménylemezen volt elmentve! Szóval elég régi. De sajnos pontos évet nem tudok. Az eltelt időben azért voltak változások a gondolkozásmódomban, és mostis folyamatosan alakul az, hogy hogyan vélekedjek a kereszténységről, a keresztény emberekről és a közösségről. Keresem, mi a helye a mai egyházban, mi a helye az én életemben. Előbb utóbb rájövök. Nem érzem magam kívülállónak, csak annyira, amennyire születésem óta bárhol. Dehát ez az istenkereső sorsa. Ezen a Földön "hazát keres", mert valami jobb után vágyakozik. Vagy nem?
Bálám Szamara 2010.02.21 15:43:04
@sechina: Ez mind szép és jó, csakhogy még nem jött el a tökéletesség ideje. Sem az egyéni, sem a kollektív, sem pedig a világunk-környezetünk tökéletességéé. Ezért vágyódik az ember. Ezen a Földgolyóbison, ebben az életben nem lehetsz tökéletesen boldog, nem lesz tökéletes nyugalmad, nem lesz tökéletes ismereted.

A hívőnek legalább ígérete van, hogy mindez meglesz, de ameddig csak részek birtokosai vagyunk, nem érdemes az egészet, a teljeset odahazudnunk magunknak, csak mert jól hangzik, olyan vallásos-egyházas-szektás hurráoptimista felfogásban.
Bálám Szamara 2010.02.22 14:11:52
@sechina: Az én ideálom a "normális", túlzásoktól és érzelmi, indulati túlfűtöttségtől mentes,józan keresztény életvitel. Erre biztat a Biblia is. Nemrégiben olvastam, hogy a Bibliaértelmezés egyik alapszabálya, hogy nem lehet kiragadni egy-egy mondatot, hanem az egészet kell minden esetben figyelembe venni. Ilyen a "legyetek tökéletesek" parancsa is, amit érdemes például Pál leveleivel összevetni. Pál nem gondolta magáról, hogy elérte volna a tökéletességet. Minden több-dimenziós, több-szintes. Egyik pillanatban lehetsz "tökéletes", a másikban nem. Az egyik élethelyzetben tökéletes minden, de egy pillanat múlva már nem.
Feliratkoztam a www.cfan.org levelezőlistájára, melynek eredményeképp Reinhard Bonnke afrikai missziójának eseményeiről, illetve a friss Bibliatanulmányokról tájékoztatást kapok.Nem létezik, hogy azok a fényképek hazugságok legyenek. Mármint a tömegekről és százezrekről…..
Most fejezetenként bemásolom, ha sikerül.Isten, pénz, szex NemNem vagyunk egyedül. Mindig azt hisszük, hogy ez csak velünk történhetett meg, ilyen nincs is több a világon, ezért senki se érti érzelmeinket és helyzetünk. Magányosan küszködünk gondolatainkkal, és már azért…..
Bálám Szamara 2010.02.17 17:07:28
@sechina: Köszönöm,hogy olvasol. Köszönöm a jókívánságaidat.
Bálám Szamara Vannak jó napok 2010.02.06 22:57:22
Amikor nem kell csinálni végre semmit, hanem lehet élvezni a hétvégét, a társaságot, a kaját, az eddigi munkánk gyümölcsét... Az embernek el kell nyomni a lelkiismeretfurdalást, az aggódást, hogy mi van már, hogy nem kell egyszerre három dolgot csinálni, ezek szerint valami…..
Csia szerint:2Kor 1,22Ö az, aki el is pecsételt minket, és szívünkbe adta a Szellemet foglalónak.Károli zálogról beszél. Nem tudjuk, hogy Pál a korabeli nyelvhasználatban milyen jogintézményre utal, de a magyar fordításokból arra a következtetésre juthatunk, hogy valamiféle…..
"Jézus nevét hívom segítségül..." Ezen tanakodtam, hogy milyen hülyén, vallásosan hangzik. Mi az, hogy valakinek a nevét hívom segítségül. Hát nem a személyt? Ha segítségre szorulok, hívom a Katit, a Gyurit, a Gézát, meg a Cilit. De nem a nevüket!A Biblia tele van…..